Akumulator do n560 - wymiana ogniwa i piny

• 10 Odpowiedzi
  • 5272 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline eskaj2

• 34
  • PIM/Telefon@Palm Centro & Reszta@HTC Raphael
Akumulator do n560 - wymiana ogniwa i piny
« dnia: Luty 06, 2009, 12:17:47 »
Witajcie,

Zamówiłem akumulator na aukcji allegro (opisywany jako pasujący do n560) i po odbiorze okazało się że PDA od razu krzyczy iż akumulator ma niebotycznie wysoką temperaturę (aż pokojową) i WM6 wyświetla komunikat o tym że właśnie usypia urządzenie i przestaje ładować aku.

Akumulator zwróciłem do sprzedawcy z odpowiednią notatką, ale lekko zdegustowany zacząłem zgłębiać temat specyfikacji aku. Rozebrałem Looxa i miernikiem wybadałem piny akumulatora. Podłączałem zupełnie zewnętrzne zasilanie 3,7V w odpowiednie miejsca i obserwowałem jak zachowuje sie WM6 przy zwieraniu rozwieraniu pinów aku.

efekt:

/-------------|1|2|3|4|5|6|--\

1. gdy masa to loox wie że aku jest (ten pin odpowiada prawdopodobnie za temperature) przy normalnej pracy jest tam około 0,1 V
2. masa
3. masa
4. Stan naładowania (napięcie spada powoli do 0 gdy akumulator jest ładowany)
5. +3,7V
6. +3,7V

Co zrobiłem ... rozebrałem orginalny aku od N560 (bardzo łatwo sie go rozbiera wystarczy naklejki odkleić), wywaliłem zużyte ogniwo i wstawiłem ogniwo samsunga od komórki samsunga. Ogniwo jest cieńsze i ma pojemność chyba 900mAh, ale idelanie trzyma wymiary takie jak oryginalne ogniwo...

Efekt... n560 trzyma mi jakies milion razy dłużej i już nie wiesza się przy ogladaniu filmów jak mam włączone wifi.

Mysle że można spokojnie kupować dobre tanie ogniwa litowo jonowe i wymieniać, żeby na litośc boską nie płacić 90zł za oryginalne aku.

Aha i taka ciekawostka ... jak już rozebrałem n560 to na stałe zwarłem małym przewodem ten bezsensowny czujnik założenia klapki ... nie wiem po co go tam zamontowali :P
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 18:56:03 wysłana przez eskaj2 »
-----------------
Plądrujmy dalej ruiny rzeczywistości.

Odp: Akumulator do n560 - wymiana ogniwa i piny
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2009, 13:54:25 »
a loox w oryginale ma 900mAh?

Z jakiej bateri samsung (i za ile $) wyjales pakiecik?

Nie kupujcie tanich gowien z allegro :)

*

Offline eskaj2

• 34
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2009, 15:28:07 »
Wstawiłem dokladnie taki akumulator http://images50.fotosik.pl/49/f726fe0e585840d3.jpg (bo akurat taki miałem a idelanie pasuje do obudowy po starym akumulatorze oryginalnym dla looxa).

Oryginalny aku do mojego n560 miał 1200mAh ale zachowywał sie jakby miał 100mAh albo mniej.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2009, 15:31:18 wysłana przez eskaj2 »
-----------------

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2009, 10:09:31 »
Witajcie,

Zamówiłem akumulator na aukcji allegro (opisywany jako pasujący do n560) i po odbiorze okazało się że PDA od razu krzyczy iż akumulator ma niebotycznie wysoką temperaturę (aż pokojową) i WM6 wyświetla komunikat o tym że właśnie usypia urządzenie i przestaje ładować aku.

Akumulator zwróciłem do sprzedawcy z odpowiednią notatką, ale lekko zdegustowany zacząłem zgłębiać temat specyfikacji aku. Rozebrałem Looxa i miernikiem wybadałem piny akumulatora. Podłączałem zupełnie zewnętrzne zasilanie 3,7V w odpowiednie miejsca i obserwowałem jak zachowuje sie WM6 przy zwieraniu rozwieraniu pinów aku.

efekt:

/-------------|1|2|3|4|5|6|--\

1. gdy masa to loox wie że aku jest (ten pin odpowiada prawdopodobnie za temperature) przy normalnej pracy jest tam około 0,1 V
2. masa
3. masa
4. Stan naładowania (napięcie spada powoli do 0 gdy akumulator jest ładowany)
5. +3,7V
6. +3,7V

Co zrobiłem ... rozebrałem orginalny aku od N560 (bardzo łatwo sie go rozbiera wystarczy naklejki odkleić), wywaliłem zużyte ogniwo i wstawiłem ogniwo samsunga od komórki samsunga. Ogniwo jest cieńsze i ma pojemność chyba 900mAh, ale idelanie trzyma wymiary takie jak oryginalne ogniwo...

Efekt... n560 trzyma mi jakies milion razy dłużej i już nie wiesza się przy ogladaniu filmów jak mam włączone wifi.

Mysle że można spokojnie kupować dobre tanie ogniwa litowo jonowe i wymieniać, żeby na litośc boską nie płacić 90zł za oryginalne aku.

Aha i taka ciekawostka ... jak już rozebrałem n560 to na stałe zwarłem małym przewodem ten bezsensowny czujnik założenia klapki ... nie wiem po co go tam zamontowali :P

Witam,
ta rozpiska pinów to dotyczy :
-baterii
-palma
Napisz czy te ogniwo zachowuje sie normalnie ,czy pokazuje temperature i stopień rozładowania?

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 20, 2009, 21:20:17 »
Witam;

Mam pytanie odnośnie montażu ogniwa od samsunga - w jaki sposób je przymocowałeś do elektroniki - oryginał jest zgrzany.

Pozdrawiam

*

Offline eskaj2

• 34
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 25, 2009, 23:44:36 »
Witam,
ta rozpiska pinów to dotyczy :
-baterii
-palma
Napisz czy te ogniwo zachowuje sie normalnie ,czy pokazuje temperature i stopień rozładowania?

Rozpiska dotyczy pinów akumulatora i tym samym odpowiednich styków w n560.
Ogniwo zachowuje się normalnie, wszystkie wskazniki pokazywane sa prawidłowo. Ładuje się i rozładowuje bez zastrzeżeń.
Napisane: Marzec 25, 2009, 23:40:30
Witam;

Mam pytanie odnośnie montażu ogniwa od samsunga - w jaki sposób je przymocowałeś do elektroniki - oryginał jest zgrzany.

Pozdrawiam

Te akumulatory samsunga mają 3 piny:  /----------- 1 2 3 --/   1 i 3 połączyłem odpowiednio z + i - do elektroniki od orginalnego akum., natomiast pin 2 zignorowałem. Do połączenia masy użyłem przewodu (drucika). Bez lutownicy nie da się tego przerobić.
-----------------

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 13, 2009, 21:44:45 »
Skoro rozbierałeś loxxa n560 to napisz proszę czy jest tam jakaś dodatkowa bateria w środku do podtrzymania zegara?
Gdy zmieniam baterię główną to zeruje mi się zegar i ustawia na 2006. Mój loox ma 3 lata, nie pamiętam czy gdy był nowy to po wyjęciu baterii zegar także się przestawiał

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 19, 2009, 14:43:14 »
1. n560 nie ma baterii backup'owej dlatego, że jest niepotrzebna. Starszy windows instalował sie w RAMie i dlatego potrzeba była dodatkowa bateria.
Wiec kasowanie sie godziny po wyjęciu baterii to normalny objaw.

2. Bateria z którą masz problem (za duża temperatura) jest baterią z axima x50(v) wyglada tak samo, ale jest niekompatybilna. Niekompatybilność może wynikać nie tylko z innego układu pinów, ale może to być także spowodowane innym czujnikiem temperatury!

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 21, 2009, 21:10:06 »
1. n560 nie ma baterii backup'owej dlatego, że jest niepotrzebna. Starszy windows instalował sie w RAMie i dlatego potrzeba była dodatkowa bateria.
Chyba mylisz pojęcia... Faktycznie urządzenia ze starszym Windowsem potrzebowały ciągłego zasilania by nie doszło do hard resetu i był tam pewien zapas mocy dla podtrzymania pamięci. Jednak kolega pyta o mini bateryjkę która podtrzymuje zegar jak to ma miejsce w płytach głównych PC. Moim zdaniem jest takowa.
Mylisz się - to nie jest normalny objaw...
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 21:30:56 wysłana przez Kuras77 »
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 22, 2009, 07:26:06 »
Chyba mylisz pojęcia... Faktycznie urządzenia ze starszym Windowsem potrzebowały ciągłego zasilania by nie doszło do hard resetu i był tam pewien zapas mocy dla podtrzymania pamięci. Jednak kolega pyta o mini bateryjkę która podtrzymuje zegar jak to ma miejsce w płytach głównych PC. Moim zdaniem jest takowa.
Mylisz się - to nie jest normalny objaw...

OK, czyli masz(sprawdziłeś osobiście) n560, wyciągasz baterię i zegara Ci nie kasuje, czy tylko wydaje Ci się, że tak jest?

"Mini bateryjka", a właściwie mini akumulatorek, o którym piszesz to właśnie ten "pewien zapas mocy"

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 22, 2009, 12:37:37 »
OK, czyli masz(sprawdziłeś osobiście) n560, wyciągasz baterię i zegara Ci nie kasuje, czy tylko wydaje Ci się, że tak jest?

"Mini bateryjka", a właściwie mini akumulatorek, o którym piszesz to właśnie ten "pewien zapas mocy"
Tak, mam LOOXa i po wyjęciu baterii zegar się nie restartuje. Jednak wystarczy, że nie włożę jej z powrotem w ciągu 10 sekund i zegar się restartuje - kiedyś czas ten był dłuższy ale niestety się skraca co w/g mnie znaczy, że podtrzymująca go bateryjka się rozładowuje.
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D