Jak wgrać ROM do HD krok po kroku

• 54 Odpowiedzi
  • 39443 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Nijoo

• 286
Odp: Jak wgrać ROM do HD krok po kroku
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 29, 2009, 18:50:49 »
Sorrki mie wiedziałem że jest aż tak znacząca róznica między Eksplorerem a NC

*

robi6969

« Odpowiedź #31 dnia: Luty 19, 2009, 19:10:42 »
Ok wzialem sie za wgrywanie romu(Dutty HD 1.8 EXTREME), wgralem USPL pojawia sie czterokolorowy ekran z informacja 1.15 USPL i moje pytanie co zrobic dalej? Ktos moze pomoc krok po kroku jakie czynnosci wykonac dalej zeby zaladowac ROM.

*

Offline zvierzak

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC HD, Motorola Milestone
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 20, 2009, 08:19:42 »
Przeczytaj wątek dokładnie lub użyj szukajki, zreszta chyba się nie stosujesz do swojego awatara.

*

robi6969

« Odpowiedź #33 dnia: Luty 20, 2009, 08:28:19 »
Szukalem uwierz mi, robilem zgodnie z instrukcja krok po kroku i nic po wgraniu USPL i restarcie znowu jest SPL 1.14.0000, czytalem tez xda odnosnie USPL jest informacja dokladnie jak wgrac USPL i z tym nie ma problemu, natomiast jak przejsc do wgrania samego ROMu juz nie.

Chodzi dokladnie o ten krok:

" * Go to ActiveSync properties and disable "Allow USB Connections" option.
    * Turn off your device (long press "Power" key or remove/replace battery),
    * then enter SPL bootloader mode (tri-color) by pressing and holding "Power" and "VolDown" keys simultaneously.
    * Connect USB cable and make sure "USB" label appeared in the white portion of the screen on your device.
    * Execute blac_uspl.exe; current status and any error messages USPL encounters will be displayed in the console window.

If everything goes well, your device will restart and SPL version label should read "1.14.USPL" indicating that USPL was loaded successfully.
Do tego miejsa wszystko jest ok

You can then start RUU update to flash RUU_signed.nbh." - po restarcie i ponownym wejsciu w bootloadera spowrotem jest SPL 1.14.0000, druga metoda po resecie nie wchodze w bootloadera tylko odpalam normalnie HD i probuje odpalic flashowanie z RomUpdateUtility.exe postepuje zgodnie z informacjami na ekranie ale w momencie kiedy opdala sie juz ekran flashowania postep staje na 0% i nic sie niedzieje, zgodnie z instrukcja zajmuje to do 10 min czekalem ponad 15 i nic sie nie dzieje, probowalem drugiego sposobu flashowania bezposrednio z karty(pokazuje sie jasny ekran z napisem loading... i tez nic sie nie dzieje przez ponad 15 min
Stad moje pytanie co jest nie tak?
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2009, 08:53:12 wysłana przez robi6969 »

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
  • Sprzęt: HTC Touch HD ROM,  i-Mate Ultimate 9502
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 20, 2009, 08:50:31 »
wgraj na karte pamieci do katalogu glownego plik z romem BLACIMG.nbh
wyjmij karte z pda
uruchom w trybi bootloadera
wloz karte
podlacz przez USB do kompa
uruchom blac_uspl.exe
zobacz komunikat na pda

wszystko

*

robi6969

« Odpowiedź #35 dnia: Luty 20, 2009, 08:57:09 »
wgraj na karte pamieci do katalogu glownego plik z romem BLACIMG.nbh
wyjmij karte z pda
uruchom w trybi bootloadera
wloz karte
podlacz przez USB do kompa
uruchom blac_uspl.exe
zobacz komunikat na pda

wszystko

Sprobuje Twojego sposobu po powrocie z pracy i dam znac jak poszlo z gory dzieki

Pzdr

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 20, 2009, 09:05:30 »
ok, jakby co to pisz
ja juz potestowalem ten rom od duttys ale wrocilem do starego
dziala jakos srednio, ma jeszcze sporo bugow, moze malych ale czasem meczacych, generalnie te co sa opisane na xda
jednak dla mnie najwiekszy problem przy tym romie to brak jezyka polskiego w klawiaturze z T9, bo z takiej opcji korzystam
bez T9 mozna pisac po polsku, podobno wystarczy przytrzymac dany klawisz dla uzyskania polskiej literki,
probowalem roznych nakladek dajacych polski jezyk, zadna nie dziala

pozdr

*

Offline zvierzak

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC HD, Motorola Milestone
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 20, 2009, 09:32:19 »
Stad moje pytanie co jest nie tak?

Jeszcze takie pytanie pod jakim systemem to robisz Vista Czy XP?

*

robi6969

« Odpowiedź #38 dnia: Luty 20, 2009, 10:06:45 »
Pod XP

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 20, 2009, 10:36:48 »
a ja pod vistą
Napisane: Luty 20, 2009, 10:31:20
tu jest ladnie napisane co zrobic by pod vista uruchomic uspl

http://www.xdasite.com/showthread.php?t=1111

*

robi6969

« Odpowiedź #40 dnia: Luty 20, 2009, 10:52:31 »
Jak nie wyjdzie pod XP to na lapsie ma viste i bede probowal w koncu napewno sie uda, o wiele lepiej i latwiej jest z HSPL ale nie chce tracic gwarancji w razie gdybym sprzedawal :smile:

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 20, 2009, 11:08:13 »
hmm, czy latwiej, jak mialem kaisera to tam tak robilem, teraz zrobilem uspl i zajelo mi to 15minut, musialem poszukac jak zrobic to pod vista, teraz jak juz masz linka to bedzie chwila
u mnie poszlo bez problemow ale mialem na poczatku komunikaty o braku prawidlowego polaczenia usb ale byla to wina sterownika pod vista HTCsync, po zamianie sterownika poszlo gladko,
ale dzieki temu mam orginalny spl (telefon z playa)

*

Offline FRONC

• **
  • 226
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 21, 2009, 17:20:41 »
Witam
Wątek ciągnie się się już od jakiegoś czasu ale nikt dokładnie jeszcze nie opisał jak "krok po kroku" wgrać ROMa więc postaram się opisać jak ja to robię. Zaznaczam że nie jestem specem w tej dziedzinie i bazuję jedynie na opisach innych forumowiczów.
Sposób poniższy stosowałem dwa razy i nie zawiódł.
1. Ściągamy program USPL w wersji najlepiej v2.2 - ten działa u mnie pod XP jest np. tu http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=462347
2. Ściągamy ROM - oczywiście :)
3. Jeżeli mamy włączony ActiveSync to wyłączamy połączenie USB w zakładce Plik -> Ustawienia połączenia -> Zezwalaj na połaczenia USB.
4. Podłączamy HDka pod kabel USB.
5. Wyłączamy HDka i uruchamiamy ponownie do bootloadera poprzez naciśnięcie jednoczesne klawiszy "power" oraz "vol-" - po cwili powinniśmy ujrzeć kolorowy ekran bootloadera a w jego dolnej części napis "USB" - info o prawidłowym połączeniu.
6. W PC wyłączamy ochronę dostępu w programie antywirusowym - przy avast koniecznie bo wykrywa USPL`a jako wir i nie pozwala na uruchomienie.
7. Uruchamiamy USPL_2.2.exe na PC - pojawi się okienko DOSowe a po pewnym czasie na ekranie bootloadera w HDku pojawi się zmiana z: SPL-1.14.0000 (to oczywiście wersja SPLa u mnie) na SPL-1.14.USPL. Okienko dosowe USPLa samo się wyłączy na PC
8. Uruchamiamy ROM z końcówką .exe na PC i postępujemy zgodnie z instrukcją programu. Program "prowadzi za rękę"  :ok:
9. Po prawidłowym wgraniu ROMa HDek sam się zresetuje i wystartuje z nowym ROMem  :D
Teraz możemy się cieszyć.... lub nie ale zawsze nowym ROMem.
Mam nadzieję że mój opis będzie dla kogoś pomocny.
Pozdrawiam

*

robi6969

« Odpowiedź #43 dnia: Luty 21, 2009, 19:03:19 »
No wiec w koncu udalo sie, zrobilem to z karty przy uzyciu USPL w nastepujacy sposob:
- przegrywamy na karte plik BLACIMG.nbh do root directory i wyjmujemy karte (ja jej do konca nie wyciagnalem bo pozniej trzeba ja szybko wlozyc)
- wylaczamy opcje zezwalaj na polaczenie usb w activesync
- uruchamiamy hd`ka z wcisnietym vol -
- uruchamiamy blac_uspl.exe
- i teraz w trakcie gdy ekran robi sie doslownie na sekunde czarny szybko wkladamy karte
- rozpoczyna sie update ktory konczy sie komunikatem Update Success
- odpinamy hdka od polaczenia usb i wyjmujemy baterie wkladamy ponownie baterie i robimy Hard Reset

Wszystkim dziekuje za porady

*

Offline hesus86

• 42
  • Sprzęt: Blackstone
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 21, 2009, 22:02:00 »
u mnie USPL na vista 64 business chocbym nie wiem co zrobił nie chce działać (tak probowalem wszystkich instrukcji z xda, wlacznie z downgradem sterownikow dla wersji 64 bit).

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 21, 2009, 22:12:59 »
a robiles jak napisane na stronce co podalem linka wyzej
u mnie na vista 32 ultimate poszlo bez problemu

*

Offline hesus86

• 42
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 22, 2009, 16:13:16 »
yup, dokladnie tak jak w tym linku, zawsze dostaje bląd przy probie aktualizacji sterownika (code 10 czy jakoś tak).

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 22, 2009, 21:06:40 »
a wylaczyles kontrolę konta uzytkownika (Panel sterowania\konta użytkowników)?

*

Offline hesus86

• 42
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 23, 2009, 14:43:32 »
z pol roku temu po instalacji systemu :) generalnie najpierw dostawalem info ze sterownik jest nie podpisany i nie mozna go zainstalować. no wiec wylaczylem jakims sposobem te sprawdzanie czy podpisany, i od tego momentu dostaje ten code 10.

EDIT: Na innym systemie (Vista 32 Home) to samo. przy aktualizacji sterownika wywala code10, nie moze sie polaczyc z urzadzeniem. wychodziloby na to ze to wina telefonu... hmm, tylko czym to moze byc powodowane?
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2009, 22:54:16 wysłana przez hesus86 »

*

Offline hesus86

• 42
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 26, 2009, 10:44:35 »
robi6969 - wmdc mam zainstalowane. synchronizacja z kompem itd przebiega bez problemu. chodzi o to ze nie moge uruchomić USPL'a. i tak, stosowalem się dokladnie do podawanych opisów.

*

robi6969

« Odpowiedź #51 dnia: Luty 26, 2009, 11:23:26 »
Jakie wersje uspl probowales zainstalowac??

*

Offline hesus86

• 42
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 26, 2009, 13:38:49 »
2.2 2.3 i 2.4

wydaje mi sie ze to wina urzadzenia (skoro sie powtarza na dwoch roznych kompach...) zawsze przy downgrade sterownika dostaje code10 (nie mozna sie polaczyc z urzadzeniem, czy jakos tak) i przy ikonce HD w Device Managerze jest ten zolty znaczek z wykrzyknikiem.

*

robi6969

« Odpowiedź #53 dnia: Luty 26, 2009, 14:04:09 »
Ja bym sprobowal jeszcze na Twoim miejscu na XP o ile masz taka mozliwosc.

« Odpowiedź #54 dnia: Maj 30, 2009, 16:04:03 »
ja mam inny problem... nie moze znaleś zadnej sieci "trwa wyszukiwanie" i nic więcej... jak zmieni radio rom??