Rozwiązanie problemu BT Handsfree on a701

• 9 Odpowiedzi
  • 2391 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozwiązanie problemu BT Handsfree on a701
« dnia: Styczeń 19, 2009, 10:55:53 »
Pojawiło się lekarstwo na niedziałające poprawnie słuchawki BT z naszym maleństwem A701.
Poniżej link:

http://www.a701.org/Forum/viewtopic.php?f=14&t=68&sid=33ef0eb37e2aca607717124e51e7ad07

*

Offline Adi_

• **
  • 103
  • Sprzęt: HTC HD
Odp: Rozwiązanie problemu BT Handsfree on a701
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 19, 2009, 15:18:42 »
hehe nawet nasz mistrzu tam swoje 5 groszy wpakowal :P mastaha !!!

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2009, 09:34:15 »
A czy ktoś to sprawdził w działaniu ??:P
Ja chwilowo nie mam niestety dostępu do słuchawki ale jeśli to działa to by kolejny błąd był wyeliminowany na drodze do ostatecznej 6tki :D

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 24, 2009, 10:00:00 »
Jak dla mnie to to nie działa, tzn. za każdym razem mam połączenie MIO z zestawem (wcześniej po paru połączeniach nie wykrywał słuchawki - trzeba było wył. BT i włączyć ponownie, lub słuchawkę - wtedy wykrywał, ale po paru tel. znowu gubił). Po zastosowaniu tego softu. Dzieje się dziwna rzecz rozmowa trwa, ale po mniej więcej 2,3 sek. rozłącza zestaw z telefonem (pik w słuchawce) i zestaw jest rozłączony - muszę ręcznie w trakcie rozmowy wchodzić w menu (a oczywiście wcześniej na słuchawce muszę wymusić połączenie - jedno naciśnięcie klawisza - polaczenie cały czas trwa niezerwane) i wskazywać, ze rozmowa ma iść przez zestaw, który pojawia sie do wyboru w menu po wciśnięciu klawisza na słuchawce.

Mam to MIO juz prawie 2,5 roku i nie wiem czemu jestem taki przy nim uparty ... To jest ta jedna z tych rzeczy której mi do szczęścia brakuje. Poprawnie działający BT - reszta jest ok.

PS. oczywiście druga strona mnie zawsze słyszy.

ROMIK - 20758.1.4.1 -

pozdr.
raven5826

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2009, 08:10:52 »
Wczoraj dorwałem się do słuchawki motoroli. Okazuje się że ten programik....u mnie nic też nie daje. O ile jak MIO przejdzie w stan uśpienia to nie ma zerwanego połączenia ze słuchawką o tyle jak ktoś w tym czasie zadzwoni to ani ja jego w słuchawce nie słyszę ani on mnie (na wyświetlaczu mio połączenie z zestawem jest) :( Nie wiem jak to ma działać ale może jest jakiś haczyk...Wydaje mi się że zrobiłem wszystko z instrukcją....

*

Offline rom77

• 37
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2009, 19:17:37 »
Jak dla mnie ten patch raz na zawsze załatwił problem nie działającej słuchwaki na bluetooth. Korzystam z romów elmistera i słuchawki Jabry oraz Samsunga. W obu przypadkach (testy trwały około tygodnia) zawsze była prawidłowa łączność w obie strony. I na reszcie głośno.  :ok: Pozdrawiam

*

Offline mczpl

• 26
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2009, 15:15:20 »
Fajnie, że coś się dzieje w tym temacie  :ok: sprawdzę i ja tego "patcha".
Ja ostatnio podczas rozmowy telefonicznej postanowiłem sprawdzić działanie portów przychodzących BT w MIO.
Mam słuchawkę BT Sony Ericson HBH-GV435 i okazuje się, że podczas rozmowy działa on na porcie przychodzącym COM8 (zostawiłem włączoną opcję Bezpieczne Połącznie).
Od tamtego czasu nie mam problemu ze słuchawką. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale jak na razie jest dobrze, może ktoś sprawdzi to na swoim MIO i potwierdzi moje obserwacje.

PS od czasu włączenia portu COM8 zauważyłem trochę większe zużycie prądu.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 05, 2009, 18:23:23 »
Witam,

Panowie jestem po całym dniu testowania nowego patch'a, a gadam długo (kilka godzin !!! dziennie) i musze przyznac, ze jest duzo lepiej z tym patchem ...., ale z jego wersja po upgradzie z poczatku marca. Ten sofcik robi prosty patent - rozpina i ponownie laczy mio ze sluchawka. Robi to na tyle szybko, ze nie jest to zauwazalne. Pod koniec dnia jak Mio bylo juz zameczone (wymaga raz na dzien resetu bo odnosze wrazenie ze sie zapycha - zamula to widac po ilosci wolnej pamieci) widac efekt jak rozpina i na nowo wiaze. Przerwa w rozmowie jakies 2 sek.

Ale generalnie DZIALA

pozdr.
raven5826

*

Offline mczpl

• 26
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2009, 22:17:23 »
Potestowalem to rozwiazanie i jestem "srednio" zadowolony. Generalnie idea jest sluszna, lecz czas i moment wylaczenia/wlaczenia BT jest dla mnie nieodpowiedni. U mnie przelaczenie trwa jakas 1sek i rozmowca jest troche zdezorientowany moim milczeniem.
Rozumiem, ze ze wzgledow technicznych nie mozna tego zrobic inaczej ale osobiscie wolalbym zeby przelaczenie nastepowalo 2 sek po wcisnieciu "zielonej' sluchawki.

Ja jakis czas temu skorzystalem z pliku BTAudioToggle.exe
Nie wiem czy komus sie to przyda ale opisze to w kilku slowach.
Plik umieszczony jest w folderze na "dysku" Mio. W folderze windows->Menu Start->Programs umiesciclem skrot do tego pliku, dzieki czemu moglem pod przycisk nawigacyjny Mio (ponizej zielonej sluchawki) podpisac jego dzialanie. Gdy wybieram numer telefonu i slysze laczenie w sluchawce BT naciskam 2 razy przycisk nawigacji co powoduje wylaczenie i ponowne wlaczenie dzwieku w sluchawce BT (analogiczne dzialanie jak tego patcha). Dzieki temu za kazdym razem moj rozmowca mnie slyszy.
Taki "manewr" wykonuje tylko raz jezeli wczesniej telefon byl w stanie "uspienia". Jezeli wykonuje serie telefonow przelaczanie nie jest konieczne bo wczesniejsze polaczenie ze sluchawka jest utrzymywane. Wielokrotne przelaczenie BT powoduje po ktoryms razie niestety silne wyciszenie sie glosu w sluchawce, dlatego robie to tylko raz.

*

Offline Watcher

• *
  • 74
  • Sprzęt: HTC Touch Pro II+16GB, MIO A701 WM6.5-23016.5.3.0.PLK
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 15, 2009, 09:58:33 »
Miałem te same problemy. Pierwszy raz zniknęły po wgraniu ROM WM 6.5 21140 - poprawił się dźwięk i w każdym połączeniu przychodzącym rozmówca mnie słyszał (wcześniej średnio co 3 raz ja go słyszałem on mnie nie). W tej chwili testuję ROM WM 6.1 21068 i problemu nadal nie ma. Jakość dźwięku pogarsza się tylko wraz z rozładowaniem baterii w słuchawce ale to normalne. W moim odczuciu ciut lepsza jakość dźwięku była przy pracy z ROM WM 6.5 21140.
Watcher