Problem z d-padem - wyjaśniony

• 4 Odpowiedzi
  • 783 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MirekZ

• 47
  • Sprzęt: HTC Desire Z ( było MDA Vario IV / HTC TyTN)
Problem z d-padem - wyjaśniony
« dnia: Grudzień 13, 2008, 18:45:49 »
Witam,

od niedawna jestem posiadaczem MDA Vario IV czyli brandowanego przez Erę HTC Touch Pro.
Mój problem jest następujący, w trybie portretowym na padzie mam problem z poszuszaniem się w lewo/prawo i odpowiednio w trybie landscape przy otwartej klawiaturze jest problem z wyborem kierunków góra/dół.
Czy ktoś może mi powiedzieć czy to jakiś częstszy problem czy może jest to właśnie przypadłość tych brandowanych egzemplarzy? A może mój egzemplarz jest felerny?
Z góry dzięki za odpowiedź
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 13:10:53 wysłana przez MirekZ »
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
Odp: Problem z d-padem
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 15, 2008, 13:00:02 »
To chyba standard, łatwo jest zamiast prawo/lewo wcisnąć domek/wstecz...
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline MirekZ

• 47
  • Sprzęt: HTC Desire Z ( było MDA Vario IV / HTC TyTN)
Odp: Problem z d-padem
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2008, 13:10:18 »
kocureq już sobie z tym poradziłem, po części masz rację, ale żeby rozjaśnić temat innym którzy też się mogą nad tym zastanawiać wyjaśnię pokrótce o co biega w temacie.

Otóż jak się okazuje za obie słuchawki i home/back odpowiadają dwa przyciski a sensory badają w jakim wychyleniu te przyciski są wciskane czyli np. po prawej wciskasz bardziej u góry i odrzucasz rozmowę, wciskasz niżej i pda uznaje to za chęć wciśnięcia ok/wróc.
Czyli naciskać należy nie przy samym d-padzie (bo de facto nie istnieje on w takiej formie jak we wcześniejszych urządzeniach HTC) tylko dalej, mniej więcej w połowie między touchscrollem a krawędzią pda.

jak ktoś chce poczytać to http://wmpoweruser.com/?p=1698
był też jeden temat na xda-developers.com ale teraz niemogę znaleźć :/

edit: znalazłem ten temat na xda, dokładnie wyjaśnia co i jak z tym panelem http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=2923607&postcount=32

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 13:30:04 wysłana przez MirekZ »
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
Odp: Problem z d-padem - wyjaśniony
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2008, 15:21:48 »
Prawie :)

Tu nie ma klasycznych przycisków, one tylko "wyzwalają" działanie warstwy dotykowej, która bada gdzie leży paluch.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
Odp: Problem z d-padem - wyjaśniony
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2008, 19:09:17 »
mi sie ten panel coś zacina nie wiem czy opłaca mi się wysyłać go na gwarke często coś zachacza w górnym prawym rogu i jak naciskam czasem strzela trochę i tak mam od nowości :/