AM na Touch HD - zmiana rozdzielczosci ?

• 25 Odpowiedzi
  • 5040 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline l3v

• 17
  • Sprzęt: HTC Touch HD + 16GB MicroSD
AM na Touch HD - zmiana rozdzielczosci ?
« dnia: Grudzień 08, 2008, 21:45:09 »
Witam,

Niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem HTC Touch HD. Wszystko slicznie, AM sie zainstalowala jak nalezy, zero problemow.
Odpalila sie, rozdzielczosc az milo, obraz zyleta i wszystko ok do czasu odpalenia samej nawigacji.
Owszem, AM w 800x480 zwlaszcza w landscape wyglada slicznie ale jest awaria !
W takiej rozdzielczosci chodzi jakies 1,5 FPS :)))
Nie da sie z tym nawigowac, mimo ze procek jest qualcomm przeszlo 500mhz nie daje jednak rady, ten PDA nie ma oczywiscie zadnej akceleracji 3D wiec zwlaszcza przy budynkach 3D jest MASAKRA.
Tak naprawde maxymalna rozdzielczosc jest tu troche zbedna, wystarczyloby jedynie 1/3 tego byle AM chodzila w miare plynnie.
Pytanie jest zatem czy istnieje jakies ustawienie, gdzies w configach, albo jakis tool co odpalil by AM np. w 1/3 rozdzielczosci 800x480? Chodzi o to zeby byla odpalona na full screen ale w mniejszej rozdzielczosci. Wydaje mi sie ze to znacznie by przyspieszylo aplikacje jako ze wszystko liczy cpu.

/l3v

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM na Touch HD - zmiana rozdzielczosci ?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2008, 22:30:14 »
A ile masz POI? Jeśli sporo, to czy jeśli wczytasz nowy/pusty plik z POI, to jest tak samo?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 09, 2008, 07:55:28 »
to nowy PDA, moze nie dziala optymalnie z AM
z drugiej strony, AM dala zdaje sie certyfikat na zgodnosc z ich produktem, powinno dzialac prawidlowo...

AM w 640x480 przy procku 520MHz dzialala plynnie, nawet z duza iloscia POI. PDA takze nie mial akceleracji grafiki. Po Twoich objawach sadzac cos jest nie tak z dzialaniem aplikacji i nie jest to kwestia wydajnosci procka. Wywal POI i zobacz czy cos sie zmienilo, zainstaluj AM na czystej, sformatowanej karcie. Musi byc dobrze, inaczej AM powinna popracowac nad optymalizacja programu dla tego PDA

*

Offline l3v

• 17
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2008, 19:25:30 »
AM zainstalowalem na nowej karcie. Ustawien POI nie zmienialem, wszystkie standartowe. Mowicie zeby wykasowac plik POI czy wylaczyc w aplikacji? Dziwne to bardzo jest wszystko. Powinno chulac szybciej niz ok 1,5fps skoro w 640x480 smiga w miare ok.
Ponawiam pytanie: czy nie ma jakiesgos "startera" albo ustawien w plikach ini zeby zmieniszyc te rozdzielczosc ? Mysle ze moze wtedy znacznie przyspieszyc gdyz pewno kod AM nie byl pisany pod tak duze rozdzielczosci. Zadna aplikacja nie chodz w tle, nawet bez budynkow 3D jest tragedia.
Fajnie by bylo jakby wypowiedzial sie na ten temat ktos inny z Touch HD albo ktos z Xperia SE bo tam tez screen jest z taka sama rozdzielczoscia.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 19:27:47 wysłana przez l3v »

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2008, 19:36:16 »
Na G900 też wvga, nie zauważyłem podobnych problemów.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline l3v

• 17
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 10, 2008, 12:16:33 »
Czy w tej kewstji moglby sie wypowiedziec ktos z developerow AM ?
Mysle ze sprawa jest dosc istotna zwlaszcza ze firma oficjalnie oglosila ze ich aplikacja pracuje z nowym HTC Touch HD
Fajnie byloby wiedziec czy problem ten jest znany i czy planowane sa jakies prace aby rozwiazac ten problem
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 12:18:28 wysłana przez l3v »

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 10, 2008, 13:44:45 »
Na poprzednim warszawskim spotkaniu bikekowal pokazywał HTC Touch HD z AM w pełnej rozdzielczości i chodziła dobrze.

Ale z tego co pamiętam mówił, że nie było to tak "z odpalenia" tylko wymagało pewnych modyfikacji w ustawieniach.

Może się nimi podzieli, o ile AM wcześniej się nie wypowie na ten temat.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline marcinszczepanek

• *
  • 77
  • Pan Majster
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 10, 2008, 16:20:31 »
na xperii również niema takiego problemu.

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2008, 15:47:33 »
ja też mam g900  i am 5.1.1   i mam za duży ekran znaczy nie wszystko widać    jak to rozwiązać??

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2008, 15:51:58 »
Na poprzednim warszawskim spotkaniu bikekowal pokazywał HTC Touch HD z AM w pełnej rozdzielczości i chodziła dobrze.

Ale z tego co pamiętam mówił, że nie było to tak "z odpalenia" tylko wymagało pewnych modyfikacji w ustawieniach.

Może się nimi podzieli, o ile AM wcześniej się nie wypowie na ten temat.

Nie do końca. Am 5.2 odpaliła bez problemu, natomiast przy uruchamianiu wywalał problem z Am.exe error.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 11, 2008, 16:03:27 »
Nie rozumiem, to w końcu działała czy nie?
A może 5.2 działała a 5.1 nie?

*

Offline l3v

• 17
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 11, 2008, 16:52:22 »
"...tylko wymagało pewnych modyfikacji w ustawieniach" - jak to rozumiec bikekowal ?

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 15, 2008, 14:29:26 »
Czy coś już wiadomo w tej sprawie - mógłby ktoś oficjalnie potwierdzić czy AM działa bez problemu na Touch HD ?

Nie chciałbym się wykosztować na duży ekran i AM tylko po to żeby zobaczyć 1-2 fps :(.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline l3v

• 17
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 15, 2008, 15:57:09 »
zainstalowana standardowo versja 5.0.5 dziala tragicznie. da sie uzywac ale chodzi 1-1.5 fps. nie mam wlaczonych zadnych POI, zainstalowana od nowa na czysta karte (bardzo szybka)
fajnie by bylo jakby ktos z pracownikow badz developerow skomentowal ten watek...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:43:25 »
Na to nie licz, wątki owszem czytają, ale nie piszą.
(taką przyjęli kilka lat tem zasadę i jak dotąd ściśle się jej trzymają)
Zawsze możesz napisać do supportu, może dowiesz się czegoś więcej.

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 15, 2008, 19:52:30 »
zainstalowana standardowo versja 5.0.5 dziala tragicznie. da sie uzywac ale chodzi 1-1.5 fps. nie mam wlaczonych zadnych POI, zainstalowana od nowa na czysta karte (bardzo szybka)
fajnie by bylo jakby ktos z pracownikow badz developerow skomentowal ten watek...

od wersji 5.0.5 wyszło kilka aktualizacji, spróbuj pobrać najnowszą wersję http://automapa.pl/?PEI=53169&cid=53174&lng=PL i powiedz czy nadal masz to samo.

Wersja 5.0.5 jest dosyć znana jako 'piracka', i z nimi się tak dziać może... Musisz zgłosić się na inne forum (lub inną stronę) jeśli masz taką wersję. Jeśli masz oryginał, pobierz najnowszą i powiedz czy działa Ci tak samo.

---
Ja mam 5.2 i nie mam z nią żadnych problemów...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 19:56:30 wysłana przez grzemach »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:53:41 »
Wytłumaczcie mi proszę w czym problem bo nie qmam  :mrgreen:   Gps podaje pozycję 1/s więc jeśli ekran odświeżany jest 1.5/s  (1.5 FPS) to i tak jest szybciej niż może być wyliczona/pokazana następna pozycja więc  what's up  :-?

i pytanie dodatkowe: jak żeście to zmierzyli że 1.5 fps
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 15, 2008, 21:12:29 »
Wytłumaczcie mi proszę w czym problem bo nie qmam  :mrgreen:   Gps podaje pozycję 1/s więc jeśli ekran odświeżany jest 1.5/s  (1.5 FPS) to i tak jest szybciej niż może być wyliczona/pokazana następna pozycja więc  what's up  :-?

i pytanie dodatkowe: jak żeście to zmierzyli że 1.5 fps
W tym problem że ekran powinien być odświeżany min 25FPS (aby oko ludzkie nie widziało przeskoków), a dane między odczytami GPS są uśredniane i nawigacja przewiduje co się stało w danym momencie, dzięki czemu emuluje odczyt co klatkę.. i ruch wygląda płynnie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 21:18:02 wysłana przez grzemach »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 15, 2008, 22:28:45 »
Odświeżanie to nie to samo co fps (frame per second)
ekran może być odświeżony 25/s i w tym czasie wyświetlone dwie klatki = 2 fps
Chyba nie twierdzisz że w opisanym przypadku ekran rozświetla się co 1.5s a w międzyczasie stopniowo gaśnie :-?
chcę zrozumieć o co chodzi  ja nie mam kłopotów z wydajnością a obraz przeskakuje (no trochę szybciej niż 1/s ale ja mam 5hz-owy odbiornik gps) widoczne szczególnie przy dużym powiększeniu ,ale  nie odbieram tego jako dyskomfort   w AM TTTM *  i dlatego proszę o wyjaśnienie czym to wasze skakanie różni się od normalnego w AM

* Ten Typ Tak Ma  :E

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 15, 2008, 23:23:43 »
grałeś kiedyś w gry? tam też czasami (zwłaszcza jak się da za dużą rozdziałkę i/lub szczegóły) daje się odczuć 1-4FPS.

W mojej wypowiedzi, chodziło o FPS, przeczytaj samo, ale zamień odświeżanie na FPS :)

Ja nie doświadczam tego, mi działa AM dobrze :)

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 16, 2008, 00:01:08 »
Nie grałem tylko gram   :ok: i wiem jak wygląda Quake przy 15 fps  :E :E   Ale dalej nie qmam  :(
 Co sekundę nowa pozycja z GPS , co sekundę mapa przesunięta o kawałek  tak wiem wiem w IGO jest płynnie aproksymacja ble ble ble ale w AM nie jest . Miałem p550 - skakało mam  hp214 skacze  w AM5.1 było gorzej teraz w AM5.2 jest lepiej/płynniej ale skacze .u mnie skacze 5/s bo mam taki GPS ale dla mnie to jest ok widziałem jeszcze kilka innych pocketów i było tak samo
Dociekam Bo się  zastanawiam czy nie jest ktoś po prostu przewrażliwiony i zwyczajne zachowanie AM bierze za wadę sprzętu
Jeszcze raz ,Jak zmierzono fps-y bo jak na oko to może tam jest nie1.5-2 tylko 0.5 -0.1 fps  i tak to bym  rozumał że jest żle
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 00:03:13 wysłana przez RUKAT »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 16, 2008, 00:17:10 »
A zmierz sobie z pustym plikem POI, u mnie wychodzi ponad 3 fps,
a z plikiem >60k POI już poniżej 1fps.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 16, 2008, 00:30:52 »
A zmierz sobie z pustym plikem POI, u mnie wychodzi ponad 3 fps,
a z plikiem >60k POI już poniżej 1fps.
OOOOOo  Właśnie o to mi chodzi  1-3 fps  i to jest norma dla AM   To w czym jest problem w HTC Touch HD  :shock: że 1.5 fps to żle

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 16, 2008, 02:10:37 »
mam htc p3300 2-3 lata
i mialem AM 3, 4 i obecnie 5

zawsze "klatkowanie" wynosilo okolo 0,5 - 1 sek
nigdy nie bylo to plynne jak 24klatki/s w TV
a raczej wygladalo jak nowa gra na PC sprzed kilku lat

wiec tez nie wiem co nie tak z touch hd ma byc (ktory to chce kupic)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 13:23:48 wysłana przez shinay »

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 16, 2008, 13:39:50 »
Nie wiem jak innym ale mi chodziło o to czy AM nie działa na HTC HD skokowo, czy nie ma widocznego spowolnienia które utrudnia nawigację.
Jeżeli twierdzicie że 2-3 fps to norma i obraz nie będzie skakał jak żaba po łące to nie ma problemu zamawiam :).

ps. Tym bardziej że dostałem z supportu AM odpowiedź :
Witamy,
AutoMapa jest kompatybilna z tym urzadzeniem.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
AutoMapa (pd)

edit: organoleptycznie sam dzisiaj już sprawdziłem AM 5.2 nie ma żadnego problemu z Touch HD, za pierwszym razem po zmianie trybu baaardzo długo się zastanawiał ale później już wszystko płynnie się odbywało, teraz tylko ogarnąć to miplo bo ergonomia tego programu poraża ;).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2008, 01:57:49 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 19, 2008, 21:51:30 »
ja się podepnę pod wątek "zmiana rozdzielczości", chyba to było w 4.1.2 że można było w plikach pogrzebać i zmienić wpisy w kilku plikach z rozdzielczości 240x320 na rozdzielczość taką jaka pasowała do urządzenia. ja mam 176x220 i dobrze się wszystko ustawiało ale od tej wersji w górę niema takiej możliwości. cholerni lenie ci programiści, każdy kolejny program powinien mieć więcej a nie mniej udogodnień. nie zrobią nic dobrze do końca. :mad: :mad: :mad: