prosze o potwierdzenie hipotetycznej diagnozy...

• 11 Odpowiedzi
  • 1067 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
prosze o potwierdzenie hipotetycznej diagnozy...
« dnia: Grudzień 06, 2008, 00:22:22 »
objawy: nie dziala zaden z klawiszy na panelu przednim. ani sluchawki ani zaden z soft key'ow. klawiatura qwerty oraz guziki na czesci z bateria dzialaja w pelni poprawnie. na ekranie brak oznak zmeczenia tasmy, odrzucam calkowicie ta mozliwosc (na poczatku byly by problemy z wyswietlaczem).

hipotetyczna diagnoza: po dokladnych ogledzinach stwierdzam ze prawdopodobnie usnalem popijaku z hermesem pod poduszka (no co, kazdemu sie zdarza) z wcisnietym gornym, prawym soft key'em. nastapilo prawdopodobnie trwale uszkodzenie blaszki odbijajacej guzik do gory, przez co jest on trwale wcisniety. symptomami jest to ze nie ma znaczacego klikniecia po wcisnieciu guzika (jest teoretycznie caly czas wcisniety) . wydaje mi sie ze jest to przyczyna moich problemow z guzikami z panelu przedniego, poniewaz po "podwazeniu" i zdalnym odcisnieciu igla tego guzika, nastepuje poprawa w dzialaniu przyciskow (tzn wszystkie dzialaja). natomiast po ponownym, nawet niechcacym wcisnieciu sytuacja powraca do postawy wyjsciowej, tj blokady guzikow.

zapytania: czy istnieje mozliwosc wylaczenia w rejestrze calkowicie komunikacji z tym soft keyem? spowodowanie by hermes przestal calkowicie go widziec i by pozostawic go wcisnietego tak by nie byly zablokowane wszystkie guziki? jesli nie, to czy jest mozliwosc wymiany tylko tej blaszki odbijajacej dany guzik, bz wymiany calego segmentu z diodami oraz glosnikiem do rozmow? w sumie zalezalo by mi na takim rozwiazaniu, guzik jest malo przydatny, wielce prawdopodobne ze obejde sie calkowicie bez niego w obsludze mojego hermesa. bo nie za bardzo chcialbym go otwierac, wiec najlepiej bylo by gdyby istnialo obejscie systemowe tego problemu.

z gory dziekuje za rady, mam nadzieje ze dokladnie wyjasnilem i przedstawilem problem:) pozdrawiam i dziekuje od razu za odpowiedzi:)

ps: sory za brak polskich znakow diaktrycznych, ale pisze wlasnie z owego hermesa:)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
Odp: prosze o potwierdzenie hipotetycznej diagnozy...
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2008, 09:12:03 »
hipotetyczna diagnoza: po dokladnych ogledzinach stwierdzam ze prawdopodobnie usnalem popijaku z hermesem pod poduszka (no co, kazdemu sie zdarza) z wcisnietym gornym, prawym soft key'em. nastapilo prawdopodobnie trwale uszkodzenie blaszki odbijajacej guzik do gory, przez co jest on trwale wcisniety.

Nie bardzo mi ta diagnoza odpowiada  :-?
Masz przecież coś przypisane do tego softkeya,  gdyby był na stałe wciśnięty - to uruchamiałby dajmy na to Kontakty, później kolejne opcje, które są przypisane w danej aplikacji...

Ja obstawiałbym raczej na pęknięcie / złamanie płytki lub może tylko którejś ścieżki, na której osadzone są te guziczki...  :S

zapytania: czy istnieje mozliwosc wylaczenia w rejestrze calkowicie komunikacji z tym soft keyem?
Nie musisz grzebać w rejestrze - wystarczy Start/Ustawienia/Soft Key  :ok: Ale jak pisałem wyżej - IMHO - to nie pomoże...

edit: Sprawdziłem tą metodę i okazuje się, że nie da się tam nie przypisać żadnego programu.
Wracamy zatem do rejestru - za prawego softkeya odpowiada następująca ścieżka:
\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Today\Keys\112   :ok:

ps: sory za brak polskich znakow diaktrycznych, ale pisze wlasnie z owego hermesa:)
A cóż to za wytłumaczenie?  :mrgreen: Ja nie mam problemów z pisaniem pl znaczków na Hermesie ;)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2008, 09:18:56 wysłana przez open »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2008, 09:53:51 »
no jak sie nie uda wylaczyc tych guzikow? przecierz w settings jest ustawienie klawiszy skrotow. i tam pod tym klawiszem od przegladarki mam ustawiony (brak) funkcji. wiec teoretycznie nie powinno sie dziac nic po wcisnieciu:/ czyli wyglada tak, ze mimo wszystko jest zablokowany bufor klawiatury z gornej plytki, i stad te objay. sproboje po powrocie do domu zrobic myk z rejestrem, teraz niestety nie mam mozliwosci:) telefonik po hr wiec nie moge edytowac rejestru:) zalamalbym sie gdyby to byla taka mozliwosc ze to plytka za przeproszeniem bym jebnal z rozpaczy.

a co do polskich znaczkow to nic nie mam wgranego a z tablicy znakow to glupio wybierac rysikiem caly czas:) pozdrawiam i czekam na ewentualne sugestie do rozwiazania tego problemu :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 06, 2008, 14:11:11 »
a co do polskich znaczkow to nic nie mam wgranego a z tablicy znakow to glupio wybierac rysikiem caly czas:) pozdrawiam i czekam na ewentualne sugestie do rozwiazania tego problemu :)

Pod 5 przycisków (typu przeglądarka, wiadomości, aparat itp.) można przypisać <brak>. Dla softkey-ów u mnie nie ma takiej możliwości.

Jaki masz ROM?
Polskie znaczki wprowadza się bardzo szybko w następujący sposób: wciskasz np. literę "a", później niebieską kropkę i spację  :ok:
Jeśli wychodzi Ci inny znaczek niż "ą" - to musisz wyedytować plik sym.xxxx.txt z katalogu Windows.
"xxxx" - to numerki określające wersję językową romu, np. dla polskiego WM jest to sym.0415.txt  :)

« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2008, 14:12:52 wysłana przez open »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 06, 2008, 18:31:08 »

Pod 5 przycisków (typu przeglądarka, wiadomości, aparat itp.) można przypisać <brak>. Dla softkey-ów u mnie nie ma takiej możliwości.

no to napisalem ze pod prawy "gorny" softkey :) czyli ten od przegladarki, w moim przypaku od blueconnect

Jaki masz ROM?
Polskie znaczki wprowadza się bardzo szybko w następujący sposób: wciskasz np. literę "a", później niebieską kropkę i spację  :ok:
Jeśli wychodzi Ci inny znaczek niż "ą" - to musisz wyedytować plik sym.xxxx.txt z katalogu Windows.
"xxxx" - to numerki określające wersję językową romu, np. dla polskiego WM jest to sym.0415.txt  :)

polski rom od ery, 6.0. ale odbiegamy od tematu. dzis w nocy zabiore sie za ten guzik. rozbiore drania pewnie i zobacze co sie z nim dzieje. mam nadzieje ze to nie jest to co moze byc najgorsze... czyli ulamana plytka od guzika :/

pozdrawiam i kurde trzymajcie kciuki, pierwszy raz bede otwieral mojego hermesa....
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 06, 2008, 21:24:34 »

no to napisalem ze pod prawy "gorny" softkey :) czyli ten od przegladarki, w moim przypaku od blueconnect
To nie jest softkey! :P

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 06, 2008, 22:49:10 »
okej okej, moj blad :) pozdrawiam. wlasnie sciagam sobie edytor rejestru, zobaczymy czy cos da sie wykombinowac z guzikiem od przegladarki
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 07, 2008, 23:06:51 »
Witam :) ja mam praktycznie ten sam problem, ale z przyciskiem odpowiadającym za wiadomości. nie działa żaden z przycisków na przednim panelu poza D-padem. a w momencie dzwonienia (a konkretniej połączenia, przez co mam problemy z zakończeniem rozmowy), łączenia się z internetem albo czasem w dowolnym momencie mam efekt "ciągłego naciskania" przycisku wiadomości.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 07, 2008, 23:57:13 »
HURRA :) szczescie w nieszczesciu :) ktos w koncu ma taki sam problem co ja :)

i nawet wiem jaka byla geneza tego problemu:) ja duzo rowerem jezdze wiec troche mam eeee... przepakowane uda i czasem gdy ubieram dzinsy to jak wloze pocketa do kieszeni to robia sie przyciasne. a ze jestem praworeczny to wkladam go do prawej

powiedz mi? jestes leworeczny?

wlasciwie googluje na ten temat teraz i kurde nie znalazlem innego rozwiazania niz wymiany tej cholernej plytki odpowiedzialnej za te dwa guziki...

iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 08, 2008, 00:22:16 »
Praworęczny jestem :) a ta płytka to co to konkretnie jest? bo ja już mojego hermesa rozkręcałem, ale nie doszedłem jeszcze do przedniego panelu (z braku śrubokręta:P). czy to jest część do dostania? bo ja już w sumie bez przednich przycisków to się z pół roku męczę :P a nie mam nic przeciwko wymienieniu tej płytki.
A wracając do genezy problemu to ja mojego też zawsze noszę w kieszeni no i przez często miałem kiedyś tak, że przy wyjmowaniu mi się naciskał ten przycisk (widocznie dość mocno) i  w pewnym momencie już tak zostało.
Pozdrawiam :)

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 22, 2008, 16:33:32 »
A może ktoś mi podać nazwę tej części odpowiadającej za przyciski na przednim panelu, bo chciałem ją sobie zamówić a nie wiem czego szukać :/
Pozdrawiam,
E. Adrian Uman-Ntuk

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 22, 2008, 18:59:54 »
Poszukaj u nas na klubie  w dziale HTC linku lub na www.mikechannon.net instrukcji serwisowej - masz w niej dokładne opisy wszystkich elementów. Będziesz wiedział co zamawiać.
potrzebna zgoda