Kołyska do g900

• 12 Odpowiedzi
  • 3530 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
Kołyska do g900
« dnia: Listopad 21, 2008, 14:05:14 »
Znalazłem w szufladzie drewniane pudełeczko, i postanowiłem zrobić z niego kołyskę do tosi, opiszę konstrukcję, może kogoś natchnie :P

Pociąłem filce, ponaklejałem na siebie, i w ten sposób usunąłem luzy między sciankami pudełeczka a tosią, kawałki filcu przykleiłem na dnie, żeby się tosia nie rysowała. Z prawej strony zrobiłem rowek w filcu i mam miejsce na rysik :D Od dołu wyciąłem otwór na złącze USB.

To wstępny projekt, dorobię później może jakiś rozgałęziacz USB może jakieś diodki itp. Jeszcze nie wiem. Czekam na wasze opinie i sugestie co ciekawego możnaby tu zrobić :P

Kołyske przyklejam właśnie do biurka. Podparta jest w tej chwili wykałaczką i ledwo się trzyma, jak klej zaschnie to dorobie jakieś pewniejsze podpórki :P

^ to stan przejściowy z tą wykałaczką jak już mówiłem :P

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Kołyska do g900
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2008, 14:07:36 »

*

Offline JohnnyWalker

• 19
  • Sprzęt: HTC Hermes(SPV M3100) + 4gb
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2008, 23:29:27 »
Dobry pomysł, Oczywiście gratuluje inwencji twórczej.
'' Umysł jest jak spadochron- działa lepiej gdy jest otwarty''

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2008, 11:17:28 »
Naprawde fajnie to wyglada. Najlepsze jest to zdjecie z wykalaczka :E. Czekam na dalszy rozwoj prac :ok:, moze sam sie pokusze o zrobienie kolyski.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 23, 2008, 11:33:26 »
Tymczasowy plan z wykałaczką został rozwinięty o kolejne wykałaczki, i razem wszystko trzyma się kupy :D

:E

Tak się prezentuje tosia z myszką :D

W tym temacie co podał marcinl ktoś opisywał jak zrobić rozgałęśnik USB na hosta synchro i zasilanie.
Robiąc coś z opisu słownego można się rypnąć, więc ktoś kto wie jak bądź już zrobił-proszę o schemat :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 12:46:19 wysłana przez wikrap1 »

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 24, 2008, 21:37:13 »
Sama kolyska naprawde fajna. Wykalaczki zaczynaja sie robic coraz fajniejsze :E
Bedziesz to pozniej czyms malowal?
Musze sie pochwalic ze napisalem to z tosi :D
Pozdrawiam Ivo.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 25, 2008, 16:48:01 »
Nie wiem zabardzo czym to pomalować, bo jednak te filcogąbeczki się ruszają, farba może się ich nie trzymać :) Chyba, że odkleić filce, pomalować same drewno i przykleić filce?

:grin: :D

Co sądzicie o dodaniu tam jakiś diodek? Czy to nie będzie zajeżdżało wieśtuningiem?:P
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 20:09:08 wysłana przez wikrap1 »

*

Offline Bakuś123

• *
  • 99
  • Sprzęt: O2 XDA Exec
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 02, 2008, 16:09:57 »
Co sądzicie o dodaniu tam jakiś diodek? Czy to nie będzie zajeżdżało wieśtuningiem?:P
Bedzie wyglądać jak Calibra c20xe po tuningu i instalacja podtlenku azotu zaprojektowanego na polskie realia(czyli znany i lubiany LPG :P )

*

Offline kinek

• **
  • 145
  • Sprzęt: Compaq Ipaq 3870, SPV E650, Asus P535
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 02, 2008, 18:13:36 »
Nie no - będzie ok - diodki są siuper - jak dodasz jeszcze różorańczowe futerko jako wypełnienie to by był wypas
Diodek daj najlepiej z 5 kolorów, i niech stale migają, pokochasz tą podstawkę już następnego dnia :D
Boga do sprzedania mam

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 02, 2008, 19:59:46 »
Co do diodek, to myślałem o przełączniku- zapalałyby się gdy tosi nie będzie w kołysce i w nocy łatwiej będzie trafić. Na pewno nie byłybyby to diody mocy- 80 lumenów< :P Myślałem o takich diodkach żeby je tylko po ciemku widać było :P

Ale na serio- czy ten złoty kolorek ujdzie? bo nie mam za bardzo innej farby narazie :P

*

Offline herbata

• *
  • 56
  • Mio P550 & SE C510i
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 06, 2008, 09:12:31 »
Złoty byłby ok ale porobiłeś zacieki. Ja bym wtyk USB przymocował na stałe do kołyski.

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 09, 2008, 15:46:26 »
Nie no stary, co jak co, ale te wykałaczki bomba. Tylko czekać kiedy się połamią/odpadną  :ok: :E
Jak już piłowałeś to pudełko, to trzeba było sobie z części odpiłowanej zrobić "ńóżkę", bo to to się długo nie utrzyma (szczególnie, jak chcesz w nią "trafiać" nocą.  :E
A diody proponuję ultra jasne, zawsze podstawka może służyć także jako np. lampka/szperacz ;)  :E

Albo fioletowy, oczojebny neon od spodu  :grin:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 15:48:36 wysłana przez >>Devasto>> »
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 09, 2008, 16:38:31 »
Nie no stary, co jak co, ale te wykałaczki bomba. Tylko czekać kiedy się połamią/odpadną  :ok: :E
Jak już piłowałeś to pudełko, to trzeba było sobie z części odpiłowanej zrobić "ńóżkę", bo to to się długo nie utrzyma (szczególnie, jak chcesz w nią "trafiać" nocą.  :E
A diody proponuję ultra jasne, zawsze podstawka może służyć także jako np. lampka/szperacz ;)  :E

Albo fioletowy, oczojebny neon od spodu  :grin:
Przy normalnym użytkowaniu nie widać zacieków, zrobiły się, bo nie jest to typowa farma, tylko spray imitujący marmur( rozbryzguje sie taka złota pajęczynka, z bliskiej odległości spryskałem tym podstawkę i roprowadziłem pędzlem po całości, ma to konsystencję gumy :P

A z diodek"pozycyjnych" chyba zrezygnuję, biurko to nie pas startowy :E

Co do wykałaczek, to wbrew pozorom konstrukcja jest wytrzymała, cała dolna powierzchnia styku jest na kleju, więc siły kręcące na boki są zredukowane, wykałaczki pzyjmują tylko nacisk centralnie w ekran tosi :P i klej przy nich to wytrzymuje, a one same nie ulegają naprężeniu na boki, tylko siła idzie wzdłuż nich więc nie ma podstaw do złamania się :P

Z odciętego elementu nie zrobiłbym nóżki, bo był zbyt krótki :P

Złoty byłby ok ale porobiłeś zacieki. Ja bym wtyk USB przymocował na stałe do kołyski.

O zaciekach pisałem wyżej, nie są widoczne, na zdjęciu tak wychodzą praktycznie ich nie widać :P

USB już montowałem na stałe, ale kłopot był z użyciem hosta :P Ale w podstawce używany sporadycznie więc chyba jednak przykleję spowrotem, mam klej rozgrzewany kttóy zastyga i jest taka "guma" Na pewno to znacie :P Na tym się wtyk dobrze trzymał i był elastyczny w miarę więc nie wyłamywał mi złącza :P