Policja ma sprawdzać licencję na AM?

• 127 Odpowiedzi
  • 36691 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
Policja ma sprawdzać licencję na AM?
« dnia: Listopad 20, 2008, 08:20:06 »

:ok:
Dziś rano takie info podał TVN24.
 :ok:
Jeśli to prawda, to jest to najlepsza informacja roku.
Ciekawe czy wystarczy ekran "INFO O PROGRAMIE",
czy trzeba będzie mieć ze sobą kartę zdrapkę? :shock:

*

Offline benezis

• **
  • 225
    • ajiSUSHI
  • Sprzęt: Smailo HD, HTC Desire Z
Odp: Policja ma sprawdzać licencję na AM?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2008, 08:27:56 »
A może wystarczy oryginalna karta SD lub microSD z "wygrawerowaną" licencją na niej. :O
AM 610 PL

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2008, 08:30:18 »
A może wystarczy oryginalna karta SD lub microSD z "wygrawerowaną" licencją na niej. :O
A jeżeli ja nie mam Automapy na karcie pamięci? Ja dostałem tylko płytę DVD z Automapą.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2008, 08:38:48 »
Z kolei Polska The Times podało, że w razie wątpliwości policjanci będą zabierać nawigację za pokwitowaniem i oddawać biegłym do oceny ... tak mnie tylko ciekawi, kto za to zapłaci - Automapa, czy podatnicy ? ;) Ja na wszelki wypadek będę woził kartkę z kodem+fakturę zakupu ...

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2008, 08:42:24 »
tu jest coś więcej niż moje wcześniejsze krótkie info
http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/924727.html

Jesteś kierowcą i używasz zestawu do nawigacji drogowej? Dla własnego dobra miej przy sobie certyfikat potwierdzający legalność oprogramowania autopilota. Łódzka policja zapowiada ostre kontrole i surowe kary dla tych, którzy posługują się automapami nielegalnie ściągniętymi z Internetu. Za rozpowszechnianie i kupowanie pirackich kopii grozi nawet pięć lat więzienia.

Komenda Wojewódzka Policji w Łodzi zapowiada specjalne akcje kontrolujące legalność GPS. Mają je przeprowadzać policjanci podczas wspólnych akcji z celnikami i inspektorami transportu drogowego. Jak się dowiedzieliśmy, kontrole mają się odbywać na drogach tranzytowych w całym kraju.

- Kierowcy muszą brać pod uwagę, że podczas rutynowej kontroli może być także zakwestionowana legalność oprogramowania GPS - ostrzega podinspektor Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi. - Sprzęt zostaje wówczas odebrany kierowcy za pokwitowaniem, zabezpieczony i poddany ocenie biegłych. Wybierając się w podróż, radzę zabrać ze sobą dokumentacje sprzedaży programu wraz z certyfikatem.
::: Reklama :::

Do namierzania handlujących automapami bez licencji producenta zabrała się także ostro łódzka prokuratura. Wszczęła śledztwo po doniesieniu, które złożyła firma "Protect-Service" z Grójca, zajmująca się na zlecenie warszawskiego producenta ochroną praw autorskich do AutoMapy.

- Z uwagi na dobro postępowania mogę powiedzieć tylko, że ustaliliśmy dane dwóch mężczyzn, którzy sprzedawali na aukcjach internetowych AutoMapy bez certyfikatów oryginalności. Namierzyliśmy ich, bo korzystali z domowych komputerów. Wkrótce dojdziemy do tego, jaka jest skala tego procederu - mówi prokurator Michał Mazurczyk z Prokuratury Rejonowej Łódź-Widzew. Nie ujawnia jednak, czy śledczy wezmą pod lupę także tych, którzy kupowali nielegalne oprogramowanie.

Na wielu kierowców padł blady strach.

- Kupiłem taki program za pośrednictwem Internetu, bo było taniej. Za zestaw z programem zapłaciłem niewiele ponad 400 zł. W sklepie z elektroniką, za samą AutoMapę Europy z certyfikatem trzeba by było zapłacić prawie 600 zł. Nie zastanawiałem się, skąd taka różnica w cenie. To oznacza, że teraz jestem przestępcą? Dla świętego spokoju nie będę używał urządzenia. Tylko czy mogę mieć pewność, że policja nie zapuka do moich drzwi - denerwuje się Jacek, kierowca z Rzeszowa.

Pracownicy grójeckiej firmy "Protect-Service" mówią, że takie tłumaczenie jest typowe.

- Nabywcy usprawiedliwiają się, że jak coś kupią w sklepie internetowym, to sprzęt niejako "z automatu" jest legalny. Tymczasem nieuczciwi sprzedawcy montują w zestawach oprogramowanie bez zgody producenta. Zwracam uwagę, że przestępstwo popełniają także ci, którzy ściągają AutoMapy z Internetu i jednocześnie udostępniają je innym osobom. Korzystanie z darmowych programów BitTorrent i eMule nie oznacza, że oprogramowania zdobyte za ich pośrednictwem są legalne - tłumaczy Wojciech Zalewski z "Protect-Service" i dodaje, że firma namierza miesięcznie średnio 15 piratów po adresach IP (unikalny kod każdego, kto jest podłączony do Internetu) i informuje o nich policję.

Paweł Jóźwiak, radca prawny z Łodzi, specjalizujący się w prawie nowych technologii, szacuje, że spraw sądowych o nielegalne kopiowanie i sprzedaż nawigacyjnych programów komputerowych już wkrótce mogą być tysiące. - Samochodowe systemy nawigacyjne są coraz popularniejsze wśród kierowców i jednocześnie coraz więcej osób umie pobrać nielegalnie program z sieci - zauważa radca.

Jak informuje Komenda Główna Policji, funkcjonariusze regularnie przechodzą szkolenia z zakresu ochrony praw autorskich. Ostatnie odbyło się w październiku.

« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 08:44:40 wysłana przez Powhatan »

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 20, 2008, 08:59:13 »
W temacie powinno być: Łódzka Policja, a nie Policja. To są tak naprawdę dwie różne sprawy. Uważam, że skoro policja wymyśla sobie kolejne bezsensowne zadania zamiast zajmować się walką z przestępczością to należy im pensje obniżyć bo chyba za dużo zarabiają.

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 20, 2008, 09:00:38 »
... w razie wątpliwości policjanci będą zabierać nawigację za pokwitowaniem i oddawać biegłym do oceny ...

A co jak ja mam Navi wbudowaną w Galaxy wielkości 2DIN i jest to stacja multimedialna. Całe radio, dvd, tv, navi wszystko w jednym mi zabiorą?
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2008, 09:01:46 »
ja tylko ciekaw jestem kto placi policji za zajmowanie sie takimi bzdetami  :| .... bo jak rozumiem to robi to tylko drogowka i w czasie poza praca, tj w godzinach nadliczbowych
bo za to placa wszyscy podatnicy a ponadto nie przypominam sobie zeby policja spelniala sluzalcza role wobec PRYWATNYCH firm ...  :S

od tego jest BSA etc ale zeby trabic o takich akcjach w wiadomosciach ????
tzn ze albo firmy nawigacyjne przeda tak kiepsko ze lapia sie juz dowolnej deski ratunku zeby .... poprawic sobie "ogladalnosc"
i wymyslaja takie rzeczy i angazuja policje do tego ...

albo tez szukaja nowych klientow poprzez zachecanie ich w ten dosyc osobliwy sposob ....

tak czy inaczej paranoja, chyba czegos takiego nie ma w zadnym innym kraju na ziemi  :E

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2008, 09:03:15 »
Policja ma sprawdzać licencję na AM? (...) czy trzeba będzie mieć ze sobą kartę zdrapkę? :shock:
Jakoś nie widzę tego. Nikt nie może zmusić użytkownika do wożenia zdrapek. Nie można również nakazać komukolwiek aktualizować program. Bodaj przedwczoraj któryś kolega napisał, że kupił AM i nie interesują go aktualizacje, bo program ma działać, a nie wymuszać na użytkowniku siedzenia przed komputerem celem jego poprawiania. Musimy brać pod uwagę fakt, że aktualizacja oprogramowania produktów online jest stosowana stosunkowo krótko. Ktoś, kto kupił tak jak ja nokię z AM 5.05 ma prawo nawet nie wiedzieć do czego służy komputer*. I o ile ja mam licencję na karcie, a AM zaktualizowaną, to już osoba nie mająca komputera, z AM zainstalowaną na jakimś palmie, nie musi w żaden sposób uwiarygadniać zakupu, bo niby jak ma taki policjant sprawdzić urządzenie. Nie można wymusić wożenia ze sobą kolejnego dokumentu, czy choćby zdrapki, bo to nie państwo policyjne. Nie można żądać od użytkownika okazania dowodu zakupu, bo nie ma obowiązku jego przechowywania, a brak dowodu zakupu nie wiąże się z utratą licencji na program. Samo posiadanie AM nie uprawomocnia policjanta do sprawdzania licencji, bo posiadanie tego programu jest legalne i nie wiąże się w jakimikolwiek działaniami przestępczymi. Myśląc w ten sposób każdy z nas musiałby wozić ze sobą dokumenty zakupu wszelkich urządzeń i oprogramowania. Każdy dzieciak słuchający muzyki przez telefon powinien mieć ze sobą paragony na płyty z których zrobił m3 itd. itp.

Żeby była jasność. Jestem za sprawdzaniem legalności posiadanych narzędzi. Niemniej sposób kontroli musi być tak szybki i prosty, by nie wymuszał na właścicielu urządzenia postoju dłuższego niż czas przeznaczony na zwykłą kontrolę drogową, a także nie wymuszał oddawania urządzenia policjantowi celem sprawdzenia licencji. Mogę wszak posiadać na palmie dokumenty oznaczone klauzulą tajemnicy służbowej, czy nawet państwowej. Ja czasem mam na swoim komputerze takie, więc wolę na zimne dmuchać i nie oddałbym komputera w czyjekolwiek ręce. Co w takim wypadku uczyni ów policjant? Jeśli mnie zatrzyma z powody podejrzeń, to ja stracę kupę czasu, zanim sprawa zostanie wyjaśniona. Kto poniesie koszt takich działań?

Jednym zdaniem czuję, że jak to zwykle bywa pomysł szybciutko upadnie, albo stanie się martwym przepisem.

* mam tu na myśli osoby starsze, z pokolenia, które produkt kupuje i używa. Tak po prostu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 09:05:24 wysłana przez emperator »

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2008, 09:10:42 »
 A co ja mam zrobić  licencja kupiona w sierpniu 2007 roku przez allegro. W sierpniu 2008 przedłużona subskrypcja też przez allegro. Skąd ja na to wezmę papier. W palmtopie mogę mieć co mi się rzewnie podoba. Zatrzyma mnie znajomy nielubiany policjant i zabierze mi palmtopa pod pretekstem sprawdzenia licencji i przejrzy wszystko i oddadzą za dwa tygodnie, a choćby po to aby zrobić na złość.

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2008, 09:17:13 »
A co ja mam zrobić  licencja kupiona w sierpniu 2007 roku przez allegro. W sierpniu 2008 przedłużona subskrypcja też przez allegro. Skąd ja na to wezmę papier. W palmtopie mogę mieć co mi się rzewnie podoba. Zatrzyma mnie znajomy nielubiany policjant i zabierze mi palmtopa pod pretekstem sprawdzenia licencji i przejrzy wszystko i oddadzą za dwa tygodnie, a choćby po to aby zrobić na złość.
Dokładnie to miałem na myśli.
podczas rutynowej kontroli może być także zakwestionowana legalność oprogramowania GPS - ostrzega podinspektor Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi. - Sprzęt zostaje wówczas odebrany kierowcy za pokwitowaniem, zabezpieczony i poddany ocenie biegłych.
Na jakiej podstawie policjant może zakwestionować legalność oprogramowania? Jeśli tylko dlatego, ze jest zainstalowane na komputerze  i swojego widzimisię, to łódzka policja może mieć ogromne problemy. Sam fakt posiadania programu nie uprawnia do takich wniosków, a za nieuprawniony zabór narzędzia pracy policja może trafić pod sąd z wnioskiem o odszkodowanie za zajewielkie straty poniesione z tytułu zaboru mienia służącego do zarabiania pieniędzy.

Ktoś znowu wymyślił gniota mając zatwardzenie, a odbije się to czkawką na policji i jej autorytecie, co widać już w poprzednich postach.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2008, 09:20:54 »
... w razie wątpliwości policjanci będą zabierać nawigację za pokwitowaniem i oddawać biegłym do oceny ...

A co jak ja mam Navi wbudowaną w Galaxy wielkości 2DIN i jest to stacja multimedialna. Całe radio, dvd, tv, navi wszystko w jednym mi zabiorą?

No w takim razie to chyba zabiorą Ci całe auto, bo nie sądzę, by chcieli szarpać się z wymontowaniem radia 2 DIN ;D A tak poważnie to najbardziej po dupie dostają legalni użytkownicy, bo muszą udowadniać, że nie są złodziejami, a powinno być chyba odwrotnie, hmm?

P.S. A nie masz przypadkiem gps-boxa do tego swojego kombajnu multimedialnego ? Zabrać gps-boxa już łatwiej :D

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2008, 09:27:40 »
A nie pomysleliście o tym, że to nie przypadek, że TVN podała taka informację...?
Przecież AM jest sponsorem/partnerem TVN.....  :D
Najbardziej ubawiło mnie zdanie "Wybierając się w podróż, radzę zabrać ze sobą dokumentacje sprzedaży programu wraz z certyfikatem " - to ile rachunków trzeba ze zoba mieć jeszcze... na radio w samochodzie, na komórkę, na ostatnio wymienione klocki.. wszak też mogą być poróbą...!

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 09:32:20 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 20, 2008, 09:31:59 »
A nie pomysleliście o tym, że to nie przypadek, że TVN podała taka informację...?
Przecież AM jest sponsorem/partnerem TVN.....  :D
Jak by nie było i tak nie na TVN, a na policję posypią się gromy czyż nie  :ohreally:

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 20, 2008, 09:37:12 »
Jeśli cała ta akcja doprowadzi do dobrania sie do "dolnej części pleców" tym którzy śmieją mi sie w nos że ja zapłaciłem kilka stów, a oni sobie spokojnie na "osiołku" kupili AM za "free" i według nich jestem kimś głupszym i gorszym, to jak najbardziej popieram każdą taką akcję, nawet jakbym miał zdrapkę razem z Prawem Jazdy wozić i okazywać.
 Dla mnie, jak kiedyś komuś zabiorą cały samochód, bo nawigację miał w niewyjmowalnym 3DIN bo tam była zwitaminizowana AM to płakał nie będę.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 20, 2008, 09:41:33 »
sciema i malo realne
mozliwe, ze zlapia kilku handlarzy, nic wiecej

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 20, 2008, 09:41:59 »
po pierwsze: o ile dobrze mi wiadomo w Polsce jest domniemanie niewinności,
po drugie: sprawdzenie legalności może się odbywać w prosty sposób, sprawdzenie np maila który jest w AM podany do zarejestrowania i potwierdzenie tego maila w AM.

Kolejna rzecz, ciekawe jak chcieli by zabrać PDA, który jest w tym momencie telefonem, organizerem, przechowalnią dokumentów i wiele i wiele innych... i co jeśli okaże się że licencja była ok, a policjant się po prostu pomylił.

wg mnie to zwykły straszak, tak jak że policja chodzi po domach sprawdza Windowsy...
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 09:47:13 wysłana przez grzemach »

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 20, 2008, 09:53:01 »
Jaka jest skala nielegalnego wykorzystania Automapy? Wrzucając w google 'automapa' już na pierwszej stronie wyników pojawiają się znajome 'torrenty', 'chomiki' i 'cracki'. Tylko naiwny może sądzić, że łamanie praw autorskich producenta Automapy to sporadyczne incydenty, nie jesteśmy dziećmi i wiemy, gdzie żyjemy. Jeśli zwrócili się o pomoc do Policji to bardzo dobrze, bo to w końcu policjanci są odpowiedzialni za nadzór nad przestrzeganiem prawa i powinni reagować jak ktoś im przekazuje informacje o jego łamaniu. Jakby Ciebie okradziono też chciałbyś, aby Policja zrobiła wszystko, żeby złodzieja złapać. A nie ma praw 'ważniejszych' i 'bzdurnych' (czyt. autorskich), nie ma lepszej i gorszej i gorszej kradzieży (zwłaszcza, że Automapy nie kradnie się z głodu lub zimna)  i każde naruszenie powinno mieć swoje konsekwencje.

Inną kwestią jest egzekwowanie tego w praktyce - zatrzymywanie urzadzeń do ekspertyzy nie brzmi sensownie, a wożenie ze sobą dowodu legalności programu też jest dyskusyjne. Tym niemniej 'legalni' nie maja się czego obawiać, a reszta, no cóż - byłeś cwany i ukradłeś to teraz kombinuj.

Piratom osobiście polecam wbudowanie w kolejnego cracka Automapy przycisku menu 'Hard reset - nacisnąć w razie kontroli' :)

*

Dżeju

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 20, 2008, 10:02:21 »
... wg mnie to zwykły straszak, tak jak że policja chodzi po domach sprawdza Windowsy...

Tu akurat się mylisz, bo czasem przy innych okazjach sprawdza  :evil:
A piracików powinno się eliminować, co do metody to nie polemizuję.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 20, 2008, 10:06:05 »
... Jakby Ciebie okradziono też chciałbyś, aby Policja zrobiła wszystko, żeby złodzieja złapać. A nie ma praw 'ważniejszych' i 'bzdurnych' (czyt. autorskich), nie ma lepszej i gorszej i gorszej kradzieży (zwłaszcza, że Automapy nie kradnie się z głodu lub zimna)  i każde naruszenie powinno mieć swoje konsekwencje.

Generalnie się z Tobą zgadzam, ale ... rozsądne się wydaje, by Policja sprawdzała nie wszystkich, ale tych co do których ma UZASADNIONE podejrzenia lub konkretne doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez KONKRETNEGO Kowalskiego którego kontroluje.
Czy nie łatwiej wyłapywać osoby rozpowszechniające oprogramowanie przez p2p czy inne chomiki ? Wszędzie tego pełno ...

A tak na marginesie to ciekawe czy tylko Automapa ich przeszkoliła, czy iGo lub TomTom też ... jak sprawdzić np. legalność mapki w TomTomie 920 ? ;)
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 10:07:59 wysłana przez pioorkis »

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 20, 2008, 10:06:56 »
Tym niemniej 'legalni' nie maja się czego obawiać, a reszta, no cóż - byłeś cwany i ukradłeś to teraz kombinuj.
No właśnie niekoniecznie. Jeśli bowiem jedynym wyznacznikiem zaboru palma ma być widzimisię policjanta, to nic nie pomoże owa "legalność" użytkownika. Zabiorą narzędzie, włożą do przechowalni, gdzie będzie na swoją kolej do testów czekało, a Ty będziesz się wściekał, że nie łapią złodziei tylko uczciwych ludzi. Zauważ, że w sytuacji kiedy z legalnego użytkownika stajesz się podejrzanym, nie ma mowy o tym jaka jest prawda. W takim wypadku to Ty jako użytkownik legalny musisz kombinować jak udowodnić swoją niewinność. Jeśli brałeś fakturę, to musisz ją wozić, jeśli kupiłeś w sklepie, to po pół roku paragon wożony w portfelu będzie nieczytelny i możesz zostać potraktowany jak złodziej.
Powtarzam, nie ma zgody na jakiekolwiek wymuszanie na użytkowniku udowadniania niewinności. To policjant ma przedstawić wiarygodny dowód mojej ewentualnej winy i dopiero wówczas może cokolwiek rekwirować za pokwitowaniem. Pytanie jak ów policjant bez narzędzi ma cokolwiek udowodnić celem uprawdopodobnienia popełnienia przestępstwa.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 20, 2008, 11:04:14 »
tu jest coś więcej niż moje wcześniejsze krótkie info
http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/924727.html

Jesteś kierowcą i używasz zestawu do nawigacji drogowej? Dla własnego dobra miej przy sobie certyfikat potwierdzający legalność oprogramowania autopilota. ............
A dlaczego piszecie  o AutoMapie  :-? Ja tu widzę  autopilot   B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Dżeju

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 20, 2008, 11:09:24 »
Dalej też jest o AM  :wink:

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 20, 2008, 11:21:58 »
Moim zdaniem autor artykułu nie za bardzo wie o czym pisze.

"Dla własnego dobra miej przy sobie certyfikat potwierdzający legalność oprogramowania autopilota."
Wniosek: sprawdzają tylko "AutoPilota" no chyba,że dla autora każda nawigacja jest autopilotem.

"Łódzka policja zapowiada ostre kontrole i surowe kary dla tych, którzy posługują się automapami nielegalnie ściągniętymi z Internetu."
Wniosek: Sprawdzają też i AutoMapę (wszystkie wersje) no chyba, że dla autora każda mapa,nawet TomTom czy IGO jest automapą.

Respekt dla Pani Magdaleny

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 20, 2008, 11:32:14 »
Myślę, że wystarczy pokazać w AM stronę z danymi zarejestrowanej osoby,
jak się pokryją z danymi osobowymi to nie powinno być problemu z wożeniem papierów.

Będzie miał pirat szczęście jeśli nazywa się Czaban :-)
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 11:34:08 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 20, 2008, 11:36:08 »
Przecież to jest bez sensu... Muzykę na płytach którą wozisz w samochodzie też będą sprawdzać? A pozostałe oprogramowanie na PDA? Totalna głupota...
Czemu akurat oprogramowanie nawigacyjne, skoro można sprawdzić tak wiele innych rzeczy?

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 20, 2008, 11:38:13 »
Czemu akurat oprogramowanie nawigacyjne, skoro można sprawdzić tak wiele innych rzeczy?

Aqurat wiadomo :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 11:47:56 wysłana przez dagetto »

*

Offline J-A-J-O

• **
  • 186
  • Sprzęt: wszystko co nowe nie dłużej niż 2 m-ce
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 20, 2008, 11:42:48 »
Witam

Nie czytałem całego wątku - odrazu przyznam, nie miałem poprostu czasu, ale temat mnie zainteresował, bo ok. 1,5 roku temu gdy pracowałem w sklepie z palmtopami, zadzwonił policjant bodajrze gdzieś z lubuskiego i pytał mnie czy jestem właścicielem automapy  :D Oczywiśce odpowiedziałem że włascicielem jest inna firma, ale my ją sprzedajemy i możemu jemu też sprzedać (byłem handlowcem), on na to że nie o to chodzi, że złapali jakiegoś człowieka który ma prawdopodobnie piracką automapę (jak on to poznał?) i muszą się skontaktować z właścicielem, podałem gościowi wtedy numer na infolinie automapy i kontakt do aquratu.

Historyjka jest w 100% prawdziwa i czasem opowiadam ją klientom ku przestrodze, gdy kupują palmtopa i pytają czy nie mógłbym jakiejś mapki wrzucić gratis :mad:

KUPUJCIE LEGALNE OPROGRAMOWANIE!

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 20, 2008, 11:44:13 »
Przecież to jest bez sensu... Muzykę na płytach którą wozisz w samochodzie też będą sprawdzać? A pozostałe oprogramowanie na PDA? Totalna głupota...
W PL wiele rzeczy jest bezsensu, w tym wypadku tak naprawdę jestem za tym aby sprawdzali, jednak ciekawi mnie jaka będzie procedura...
I jeśli chodzi o mnie, nie mam zamiaru wozić ze sobą żadnych dodatkowych dokumentów potwierdzających legalność mojej AM, aby nie zgubić - portfel może zostać ukradziony, szyba w aucie wybite, auto skradzione...
Mam oryginalną AM i jeśli zakwestionują ją to niech udowodnią mi dlaczego...

A swoją drogą to w większości przypadków sprawa będzie dotyczyła pewnej grupy osób, tak jak to czasami jest że podczas kontroli policyjnej sprawdzą numer IMEI w telefonie.

I kolejna sprawa, AutoMapa Polska XL kosztuje 299.00 PLN - , jeśli ktoś (tak jak ja) kupił HTC z Orange z AM, to musi zapłacić tylko i wyłączonie po roku za przedłużenie licencji... przedłużenie kosztuje   89.00 PLN (ceny pochodzą ze strony AM).

Więc jeśli ktoś potrzebuje AM to cena 300zł nie jest jakąś wygórowaną ceną, do tego 90zł/rok później również. O wiele więcej wydaje się na głupoty :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 11:50:55 wysłana przez grzemach »

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 20, 2008, 11:48:22 »
Widzę że tylko nieźle zamięszałem.
Powiedzenie "Uderz w stół, a nożyce sie odezwą",
chyba zaczęło nabierać realnych kształtów.

Nawet nie wiedziłem że ściganie posiadaczy nielegalnej Am
ma aż tylu przeciwników oraz pomysłodawców jak takiej kontroli uniknąć. :grin: