Jest jakis program "oczyszczajacy" system ??

• 24 Odpowiedzi
  • 6179 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
  • Sprzęt: i8000
« dnia: Styczeń 08, 2005, 14:49:40 »
Poszukuje jakiegos programiku, ktory by powodowal ze system po czasie sie nie zapycha, tzn nie dziala wolniej, nie zawiesza sie. Pytanie stad, ze nie robilem hard resetu od ok pol roku i wiele programow sie wieszalo. Myslalem ze to normalne. ale teraz zrobilem harda i wszystko o wiele lepiej smiga i przede wszystkim sie nie wiesza. Np wczesniej jak wrzucilem automape, poszukalem trasy, wylaczylem ipaqa i gdy ponownie go wlaczylem - musialem resetowac bo sie wieszala. Teraz tego nie ma. Moge wlaczac i wylaczac a automapa ciagle pracuje idealnie. Chodzi mi o jakies narzedzie czyszczace niepotrzebne wpisy w rejestrze i wszelakie smieci, narzedzie powszechnie uzywane i znane z niezawodnosci.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2005, 16:33:34 »
A dlaczego nie polecasz ?? Masz na mysli ze lepiej robic hard reset co jakis czas ?? np raz w miesiacu ?? wczoraj robilem i instalacja wszystkiego, ustawianie "po mojemu" zajelo mi dobre 3 godziny. dlatego wolalbym zeby jakis program kontrolowal wszystkie smieci i usuwal je.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2005, 17:23:00 »
Ja nie ufam tego typu programom. Juz kilka razy sie na tym przejechalem, ze wyczyscily mi za duzo. Oczywiscie mozna robic przed tym backup calego systemu i dopiero zapuscic czyszczenie... ale ja nie widze potrzeby. Wystarczy po prostu nie instalowac wszystkiego co sie znajdzie w sieci, a wybierac faktycznie potrzebne aplikacje.

Ja nie robilem twardego resetu juz chyba ponad rok i nie widze potrzeby. System chodzi bardzo dobrze. Hard reset raz w miesiacu to chyba lekka przesada. :)

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2005, 17:50:49 »
A jak to w praktyce wyglada - np zainstalowalem sobie ta pocketowa civilizacje ale okazalo sie ze trzeba jakis bibliotek - i nie chcialem juz nimi zapychac pamieci bo wazyly ok 12 mb. wiec odinstalowalem ta civilizacje. Czy wobec tego zostawila ona jakies pliki w katalogach systemowych ?? Wolalbym zeby niepotrzebne pliki nie zapychaly sysemu. Podobnie jest z innymi programami = instaluje i jesli stwierdzam ze sie nie przydaje badz nie dziala z moim ipaqiem (np masa pilotow TV)  to odinstalowuje. Wiec czy one pozostawiaja smieci po sobie ??

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2005, 17:57:06 »
Gry nie zostawiaja zazwyczaj plikow w katalogach systemowych. Predzej programy lubia to robic. Pocket Humanity wymaga .NET Compact Framework w wersji przynajmniej SP2. Twoj pocket ma wersje SP1. Dlatego tez trzeba wrzucic te wszystkie pliki. Wazy to sporo faktycznie sporo, ale za to gry i programy tworzone w .NET CF zajmuja bardzo malo miejsca, w porownaniu do pozostalych tytulow.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 08, 2005, 18:07:39 »
w takim razie jak juz sciagne ten pakiet to czy moge go zainstalowac na karcie czy lepiej (dla predkosci dzialania) by byl zainstalowany w pamieci ipaqa ?

[Dodano: 2005-01-08 18:13:02]
I czy znasz jakies inne gry, ktore dzialaja z pomoca NET Compact Framework ?? Bo jak na razie slyszalem tylko o tej cywilizacji.

*

Offline Yazzon

• **
  • 173
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2005, 18:56:02 »
Ja polecam MamMaid, ktory po pierwszym czyszczeniu usunal mi 30 MB smieci. Nie mialem tez z jego powodu zadnego hard resetu mimo, ze uzywam go juz od pol roku.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 08, 2005, 18:57:40 »
Hmmm... nie pamietam dokladnie. Ogolnie malo jest jeszcze aplikacji ktore wymagaja NET CF. Watpie by dalo sie zainstalowac NET CF w calosci na karcie... on i tak wiekszosc plikow wrzuci pewnie do folderu Windows.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 08, 2005, 20:54:41 »
w takim razie jeszcze sie wstrzymam. Jakubie - prosze powiedz mi jeszce czy jest sens bym u siebie instalowal port do quake 1,2, dooma czy duke nukem 3d ?? czy nie ma to sensu bo sie bedzie ciac na 1930 ?

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 08, 2005, 21:01:12 »
Ja mam 1940 i mi śmiga Doom, quake 1, Hexen, Heretic. Więc Tobie też powinno śmigać... ;) A do duke Numema chyba nie można było klaiwszy przypisać więc chyba sobie w to nie pograsz...

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 08, 2005, 21:08:07 »
Mysle ze porty te beda chodzic wystarczajaco plynnie na Twoim PDA.

*

Offline maxdredi

• 358
  • Sprzęt: ipaq 2210/ mda 2 compact/ n73/ IR keyboard
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 08, 2005, 23:55:59 »
Pocket Mechanic 1.49 tez ma funkcje czyszczenia :)) moim zdaniem PM jest najlepszy...

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 09, 2005, 06:40:28 »
w takim razie pozwole sobie zaciagnac. dzieki za wyjasnienia.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 09, 2005, 10:55:15 »
Cytat: yazzon
Ja polecam MamMaid, ktory po pierwszym czyszczeniu usunal mi 30 MB smieci.
No to niezle .. sobie nasmieciles. Moze to byly glownie tmp z IE ?
Bo jesli tak to wystarczy recznie czasem usunac  starsze katalogi z ponizszej galezi :
\Windows\Profiles\guest\Temporary Internet Files\Content.IE5\
Dobrze dzialajacy czysciciel rejestru to by sie czasem przydal, ale inne smieci wole recznie usuwac.
Ps. Tez od ok roku nie robilem hard resetu i .. zyje.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 09, 2005, 11:19:54 »
zainstalowalem sobie mechanica - fajny program. Wiem ze byly o tym pewnie watki ale czy da sie na 1930 zrobic soft reset za pomoca kombinacji przyciskow ? Jak sie cos zwiesi to trzeba wyjmowac ipaqa z futeralu a latwiej by bylo cos jak alt ctr del i po sprawie...

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 09, 2005, 11:40:23 »
Mozna zrobic programowo. Jak? Wystarczy czytac newsy... :)

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 09, 2005, 15:41:55 »
oj tajemniczy jakubie... poszukam ale jak do jutra nie znajde jak sie to robi to pozwole sobie spytac :)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 09, 2005, 15:49:47 »

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 09, 2005, 16:36:35 »
Gdyby news byl jakis stary to podalbym ci linka od razu :)

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 10, 2005, 07:28:20 »
ok, sciagne, pobawie sie - thx :)

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 01, 2005, 12:58:04 »
Cytat: furzyk
zainstalowalem sobie mechanica - fajny program. Wiem ze byly o tym pewnie watki ale czy da sie na 1930 zrobic soft reset za pomoca kombinacji przyciskow ? Jak sie cos zwiesi to trzeba wyjmowac ipaqa z futeralu a latwiej by bylo cos jak alt ctr del i po sprawie...

Osobiście kożystam z dwóch takich programów: Pocket Mechanic oraz SK Tools. Wzajemnie się uzupełniają w czyszczeniu systemu z różnych "śmieci" ;) PM jest bardziej przydatny do operacji i diagnostyki kart pamięci, do samego systemu polecam bardziej SKT.  Co do programu mającego możliwość wykonywania soft restet'u bez konieczności używania piórka lub innych "szpilek" polecam: Spb Pocket Plus - posiada między innymi taką funkcję lub Nice Start. Ich wady? Są płatne, :( ale godne uwagi (również kożystam z obu). Pozdrawiam  B)

http://www.trancreative.com/ScreenShots.aspx?code=nicestart

http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=14288
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 02, 2005, 09:12:00 »
a ja korztystam z .. File Explotera i wrzucam z tempa intenetwoego czasem nawet i 30mb :P

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 04, 2005, 21:56:41 »
Cytat: furzyk
Wiem ze byly o tym pewnie watki ale czy da sie na 1930 zrobic soft reset za pomoca kombinacji przyciskow ? Jak sie cos zwiesi to trzeba wyjmowac ipaqa z futeralu a latwiej by bylo cos jak alt ctr del i po sprawie...
tylko ze furzykowi nie chodzilo o programowy reset tylko o kombinacje klawiszy bo jak sie system powiesi to programowy reset jak uruchomicie ?

furzyk - mozna jeszcze kupic etui z dziurka na szpilke do resetu :)

*

Offline BaGRoS

• 641
    • Bielizna damska
  • Sprzęt: HTC Touch PRO + Samsung OMNIA 8GB x2szt
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 21, 2005, 21:59:14 »
Albo dziurkę wywiercić :]
8) BaGRoS 8)
REGULAMIN!