Cos dziwnego z wyswietlaczem... wilgoc? Zobaczcie sami

• 56 Odpowiedzi
  • 30221 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline najman

• 488
Cos dziwnego z wyswietlaczem... wilgoc? Zobaczcie sami
« dnia: Listopad 07, 2008, 20:43:20 »
Ostatnio przy odpowiednim swietle i odpowiednik kacie zauwazylem dziwna rzecz, na srodku wyswietlacza widoczny jest symetryczny prostakat. )Niestety nie moglem zrobic lepszych fotek:/ golym okiem przy jasnym swietle widac to pod mniejszym katem i przy wlaczonym wystiwtlaczu-jutro zrobie moze w dzien.) Wydaje mi sie tak jakby dostala sie tam jakas wilgoc i szybka wyswietlacza polaczyla sie-skleila z wyswietlaczem LCD. Ale troche to dziwne ze na srodku i tak symetrycznie. Spytalem pierwszego lepszego serwisanta w jakims komisie to powiedzial ze to chyba wilgoc ale nie jest pewien. Nie wiem czy mialem to od poczatku, bo dopiero niedawno to spostrzeglem. To jest niebezpieczne dla mojego telefonu? Ktos juz rozbieral Diamonda? Bo gosc mowil ze jesli szybka wyswietlacza i sam wyswietlacz moga byc na stale ze soba powiazane i wtedy trza wymienic caly zestaw a to kosztuje ponad 400zl!!

« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2008, 22:24:05 wysłana przez najman »

*

Offline Kruszon92

• 334
  • HTC Diamond. Diamentowy telefon nie dla idiotów.
  • Sprzęt: Nokia e65. HTC Touch Diamond
Odp: Cos dziwnego z wyswietlaczem... wilgoc? Zobaczcie sami
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 07, 2008, 21:04:47 »
Nie wysmarowałeś  go jakimś płynem do naczyń  albo benzyna ?

No chyba ze te plamy sa wewnatrz wyswietlacza.
Od Czasu zakupu HTC moja dziewczyna jest zazdrosna.

hello kity telefon odbiegający od normy.

*

Offline !Novy

• 774
  • Sprzęt: HTC Diamond      ROM Dutty V3-Oh yeah!
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 07, 2008, 21:35:36 »
Hej,nie panikuj ,pozostaw telefon bez folii na 24h,niestety folia na wyświetlaczu dość dokładnie założona nie dopuszcza powietrza do wyświetlacza.Zdejmij folie i zostaw go w temp pokojowej na pare godzin,jak ostatnio byłeś na imprezce to pewnie za dużo tam było wilgoci z płynów he he.Pozdrawiam!
Złodziejstwo jest wybaczalne – głupota nie.Napoleon Bonaparte

Mam bana na to forum :(

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 07, 2008, 22:03:00 »
Chodzi o to ze nie mam zadnej folii a ta "plama" jest wewnatrz wyswietlacza, miedzy LCD a jego oslona (ta ktora tykamy paluchem albo rysikiem) nie bylem jeszcze z nim na imprezie, nigdy go nie zalalem bo byl caly czas w kieszeni, a poza tym gdybym zalal to chyba ciecz bylaby gdzies na rogach.

*

Offline !Novy

• 774
  • Sprzęt: HTC Diamond      ROM Dutty V3-Oh yeah!
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 07, 2008, 22:07:28 »
Chodzi o to ze nie mam zadnej folii a ta "plama" jest wewnatrz wyswietlacza, miedzy LCD a jego oslona (ta ktora tykamy paluchem albo rysikiem) nie bylem jeszcze z nim na imprezie, nigdy go nie zalalem bo byl caly czas w kieszeni, a poza tym gdybym zalal to chyba ciecz bylaby gdzies na rogach.

Pozostaw go w świetle dziennym najlepiej gdzieś przy oknie w słoneczny dzień,miałem taki problem po łapaniu GPS we mgle he he,troche wilgoci i już.Efekt "tęczy" jest też po długiej ,bardzo rozmowie ale to znika...Luzik
Złodziejstwo jest wybaczalne – głupota nie.Napoleon Bonaparte

Mam bana na to forum :(

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 15, 2009, 19:05:36 »
Plamy sie powiekszyly, czyli wilgosc dostala sie pod folie jakims cudem. Czy mozna ja zdjac? Probowalem troche podgiac ta folie skalpelem i widze ze tam sa dwie nie jedna! Jesli bym je odkleil to bedzie zaglebienie po nich 1-2mm. Mozna potem na goly lcd cos nakleic? Ta druga folia od razu na lcd ma na po bokach jakies biale paski, to nie sa jakies miedziane przewody?

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 15, 2009, 19:17:28 »
ja bym tego nie odklejal

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 15, 2009, 19:24:07 »
Chyba odklejasz właśnie digitalizer od ekranu, raczej nie radzę :P

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 15, 2009, 19:37:35 »
Tzn? Co to jest? Nie mozna miec golego lcd? Denerwuja mnie te plamy juz.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 15, 2009, 19:43:38 »
Tzn? Co to jest? Nie mozna miec golego lcd? Denerwuja mnie te plamy juz.
W skrócie jest to warstwa odpowiedzialna za rozpoznawanie dotyku, jak pozbawisz jej swojego Diamonda to raczej nic dobrego z tego nie wyniknie ;)
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline soltinio

• 253
  • Sprzęt: i5700
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 15, 2009, 19:56:17 »
U mnie na kilka sekund takie cos powstalo jak odlejalem lipna folie klejowa , to chyba nacisk tej warstwy dotykowej to powodował (odkeljalem z dolu a po środku robila się plama)
Kaiser - Diamond - złOmnia -SE Xperia -  N85 - Szajsung Szpica:)

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
  • Sprzęt: Qtek 8500, HTC TP
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 15, 2009, 20:05:40 »
Problem znany i opisany choć nie ma odpowiedzi co to ;-)

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 15, 2009, 20:34:42 »
No dobra a wiecie moze czy to w komisie moga zrobic czy tylko serwis HTC? Chcialem odkleic folie zeby ekran byl bardziej czuly na moje paluchy. (bawilem sie jeden dzien iphonem i mi tego brakuje)

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 15, 2009, 21:25:32 »
czulosc to sie ustawia programowo a nie zrywajac wyswietlacz. O czym wogole jest ta rozmowa?
jak se kupisz monitor to odklejasz ekran bo ciemno swieci? o_O

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 15, 2009, 22:19:39 »
Troche dziwne, ze problem ciagnie sie od listopada a ty nic z nim jeszcze nie zrobiles.  Kiedys sprzedawalem telefony dla Idei i takie esy floresy znaczyly, ze wyswietlacz jest wylany (albo rozlany) i pomoze tylko wymiana wyswietlacz. Naprawa w komisie czy w serwisie - w serwisie pewnie wiecej zaplacisz, ale jesli naprawa telefonow w tym komisie cieszy sie dobra slawa?

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 15, 2009, 22:40:07 »
Rozmowa jest o tym ze nie wiedzialem co to jest i myslalem ze zniknie. Myslalem tez ze ta folie mozna odkleic zeby byl goly lcd bez folii ale ona ma jakas funkcje jak ktos wyzej napisal. Nic sie z tym nie dzieje, widac to tylko pod duzym katem, ale niebawem sie wybiore do sklepu gdzie go kupilem na zelaznej, astelefony.

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 16, 2009, 06:45:27 »
Troche dziwne, ze problem ciagnie sie od listopada a ty nic z nim jeszcze nie zrobiles.  Kiedys sprzedawalem telefony dla Idei i takie esy floresy znaczyly, ze wyswietlacz jest wylany (albo rozlany) i pomoze tylko wymiana wyswietlacz. Naprawa w komisie czy w serwisie - w serwisie pewnie wiecej zaplacisz, ale jesli naprawa telefonow w tym komisie cieszy sie dobra slawa?
nie mąć...
jakby był "wylany" to nic nie było by widać z wyświetlanego obrazu...

*

Offline Air.

• *
  • 72
  • Sprzęt: HTC HD2, MDA Compact IV
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 16, 2009, 11:46:01 »
Ja mam podobny objaw. Raz plama jest większa, raz mniejsza - zazwyczaj o regularnych, prostokątnych kształtach, umieszczona centralnie.
Z tego co kojarzę, powstała po odklejaniu folii, której klej niestety trzymał dosyć mocno. Wskazywałoby to na rozwarstwienie digitalizera i ekranu.

*

Offline mobzd

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC Legend
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 16, 2009, 17:26:00 »
Ja również w MDAC4 mam taką prostokątną plamę na środku wyświetlacza - widoczna tylko na wyłączonym LCD pod światło. Plama ma jakieś 2cmx3cm. Zauważyłem również że w tym miejscu precyzja dotyku jest mniejsza. Często przeglądając strony w Operze przy próbie kliknięcia w link znajdujący sie w strefie tej plamy zamiast kliknięcia strona sie przesuwa czyli digitizer rejestruje kilka kliknięć blisko siebie i interpretuje to jak ruch palca. Nie uśmiecha mi się oddawanie telefonu do serwisu na 2 tygodnie więc jakoś z tym teraz żyje ... 'ale kiedyś się wezmę' ... :D

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 16, 2009, 20:38:15 »
witam,
mam diamonda jakiś miesiąc i pojawił się podobny problem. Jest jednak różnica ponieważ plama nie występuje cały czas tylko kilka godzin dziennie, głównie rano

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 19, 2009, 17:05:51 »
Widze że  coraz więcej osób ma problem z dziwna plamą na  wyświetlaczu. niestety mam ten sam mankament. Znalazłem identyczny wątek na forum xda http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=432559&highlight=spot. niestety mój angielski nie jest zbyt dobry więc nie wiele z tego rozumie, jeśli ktoś jest w stanie prześledzić ten wątek i co nieco o nim powiedzieć byłbym wdzięczny, no i może by to coś nam pomogło   :mrgreen:

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 19, 2009, 17:32:00 »
Widze że  coraz więcej osób ma problem z dziwna plamą na  wyświetlaczu. niestety mam ten sam mankament. Znalazłem identyczny wątek na forum xda http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=432559&highlight=spot. niestety mój angielski nie jest zbyt dobry więc nie wiele z tego rozumie, jeśli ktoś jest w stanie prześledzić ten wątek i co nieco o nim powiedzieć byłbym wdzięczny, no i może by to coś nam pomogło   :mrgreen:
Niestety w tym wątku nie ma rozwiązania problemu..

*

Offline alien4

• **
  • 103
  • Sprzęt:
    HTC sense
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 19, 2009, 19:29:24 »
Moze to byc wina niskiej temperatury, w instrukcji pisze wyrazne:
Unikać nagłych zmian temperatury
Przeniesienie urządzenia w miejsce o znacznie różniącej się temperaturze i/lub wilgotności może spowodować nagromadzenie na urządzeniu pary wodnej. W celu uniknięcia uszkodzenia urządzenia przed rozpoczęciem korzystania z niego odczekać, aż nagromadzona wilgoć wyparuje.
UWAGA: Po przeniesieniu urządzenia z miejsca o niskiej temperaturze do miejsca o wyższej temperaturze albo odwrotnie, przed włączeniem zasilania odczekać, aż temperatura urządzenia dostosuje się do temperatury otoczenia.

A osotanio w Polsce bywalo nawet do -19... wystarczy ze wychodzac z domu do auta dasz telefon na deske rozdzielcza lub do schowka i podswietlisz ekran na dluzej (np uzywajac GPS)
HTC Touch Diamond 2 | WM 6.5 | 23547.5.5.0 | Manilia 2.5.20121225 | Philips SCE4430/12 (2000mAh)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 19, 2009, 19:51:32 »
alien4
Słuszna uwaga jednak w podanym wyżej wątku z xda-dev wypowiadał się gość z Hiszpanii z takim samym problemem. Tam chyba nie było takich różnic temperatury.. Może dodatkowo te ekrany są uczulone na zmiany wilgotności.

*

Offline HoMeK22

• *
  • 79
    • Web Design
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond / HTC Wizard
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 19, 2009, 20:55:55 »
było o tym na xda.. nie ma rozwiązania, jest to wada samego użądzenia, tylko serwis.. wysyłaj na gwarancje...

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 21, 2009, 19:27:34 »
Ja mam podobny objaw. Raz plama jest większa, raz mniejsza - zazwyczaj o regularnych, prostokątnych kształtach, umieszczona centralnie.
Z tego co kojarzę, powstała po odklejaniu folii, której klej niestety trzymał dosyć mocno. Wskazywałoby to na rozwarstwienie digitalizera i ekranu.
wtedy ekran nie reagowałby na dotyk

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 23, 2009, 12:39:30 »
wtedy ekran nie reagowałby na dotyk
wyświetlacz wygląda na wylany co może być przyczyną temperatur (choć wątpię) , napewno ekrany dotykowe są bardzo wrażliwe na wodę (pot , wilgoć) , ale takie rzeczy dzieją się też przy zbyt dużym nacisku na ekran , np . przysiadnięciu , czy przygnieceniu . Napewno nie pozostaje nic innego jak wymiana wyświetlacza , co trochu potrząśnie po kieszeni .

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 23, 2009, 13:49:29 »
No ale teraz o dziwo ta plamka jest o wiele mniejsza... Wydaje mi sie ze to przez iz na chwile odchylilem te dwie folie i sie wydostala z tamtad ta para... Narazie sie nie powieksza.

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 27, 2009, 20:41:53 »
No i niezly kwas. Nie wiem czy to przez ta plame ale wyswietlacz mi przestal dzialac. Tzn tak zauwazylem ze jak trzymam go w kieszenie (gdzie jest cieplo) to po wyjeciu nawet ze dziala, czasami trzeba bylo mocniej nacisnac ale jak zostawie go z 10min na biurku w pracy to juz nie dziala prawie, wcale nawet jak bardzo mocno wciskam. Poczatkowo sadzilem ze to po zmianie ROMu na xcoom'a ale to raczej nie jest wina softu. Wydaje mi sie ze to wlasnie przez ta plame bo ostatnio zrobila sie wieksza. Oddalem dzisiaj telefon do komisu tam gdzie kupilem bo mam na niego gwarancje komisowa. Zobaczymy co zrobia. Napisze jak tylko sie do mnie odezwa.

*

Offline yavo

• 288
  • Sprzęt: MDA 4, ROM DI2 7.0, radio 1.09.25.23
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 29, 2009, 13:56:59 »
Zobaczymy co zrobia. Napisze jak tylko sie do mnie odezwa.

Powiedzą ci, że zalałeś i nie naprawią, bo tego nie obejmuje gwarancja. Standardowa śpiewka.