AutoMapa z Orange

• 31 Odpowiedzi
  • 7419 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AutoMapa z Orange
« dnia: Listopad 03, 2008, 19:24:32 »
Witam wszystkich użytkowników. Jestem tu nowy i jest to mój pierwszy post, więc jeśli powtarzam wątek to przepraszam. Sprawa dotyczy AutoMapy z Orange. Dostałem ją z promocji, więc jest legalna, ale podczas instalacji wyświetla się błąd iż kod autoryzacyjny jest nie poprawny. Czy to może mieć związek ze zmianą rom-u? Z góry dziękuje za pomoc.

*

Joker87

Odp: AutoMapa z Orange
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2008, 19:34:44 »
Witam wszystkich użytkowników. Jestem tu nowy i jest to mój pierwszy post, więc jeśli powtarzam wątek to przepraszam. Sprawa dotyczy AutoMapy z Orange. Dostałem ją z promocji, więc jest legalna, ale podczas instalacji wyświetla się błąd iż kod autoryzacyjny jest nie poprawny. Czy to może mieć związek ze zmianą rom-u? Z góry dziękuje za pomoc.

Nie. Chyba każda AM dodawna do HTC z góry jest przypisana jest do karty. Jak instalujesz mapę i podajesz kod produktu, to niżej masz do wyboru czy chcesz ją przypisać do urządzenia, czy do karty. Powinieneś zaznaczyć, że chcesz ją przypisać do karty. Powinno pomóc.

*

Offline surg

• 45
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2008, 19:38:32 »
albo próbujesz zainstalować auto mapę na całą europę, a licencja jest tylko na polskę.

*

Joker87

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2008, 19:44:02 »
Przecież on ma tylko mapę Polski. Nie ma tam map innych państw...

*

Offline surg

• 45
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2008, 20:07:24 »
ja dostałem Polskę i resztę Europy. Po wgraniu mapy tylko dla Plski i klucza licencyjnego wszystko było ok.

*

Joker87

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2008, 20:51:05 »
hmmm.  A co do reszty Europy to były to mapy szczegółowe czy nie?

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2008, 08:46:54 »
No niestety z AM z Orange juz tak jest :mad:. Po zmianie ROMu musisz zadzwonić do wsparcia technicznego AM i powiedzieć im że przeinstalowałeś system w urządzeniu i że chcesz żeby odblokowali Ci kod produktu.... tyle.... :proud:
PS: Masz pytanie... masz MSN ;)

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2008, 09:28:58 »
Nigdzie nie musisz dzwonić po zmianie ROMu. Po prostu rejestrujesz ponownie mapę i tyle. Jakoś ja zmianiam ROMy i to nie w pierwszym urządzeniu i zawsze AM działa dalej poprawnie. Poza tym AM z Orange niczym nie rózni się od AM nie z Orange, nie ma żadnych przypisań do karty na stałe itd.

Warunek: nie korzystasz z przestarzałej wersji na dołączonej karcie, kasujesz jej zawartość, ściągasz najnowszą z serwera AM przy pomocy licencji ze zdrapki i instalujesz wybierając czy przypisać do karty czy do urządzenia. I tyle. Pamiętaj też, że nie można bezkarnie zmieniać telefonicznie czy mailowo urządzeń czy karty, po dwóch zmianach zbyt szybkich kolejna będzie możliwa po pół roku dopiero.

*

Offline grzeskski

• 23
  • Sprzęt: Diamencik + Diamentowy Full
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2008, 16:07:03 »
Zmiana ROMu nie ma tu nic do rzeczy. Osobiście przeinstalowałem go już jakieś 5 razu (w poszukiwaniu najlepszego) i za każdym razem instalowałem AutoMapę (a raz nawet dogrywałem elementy po przerwaniu instalacji przez przypadek).

Za każdym razem robię to tak (AM w zestawie od Orange):
1. Synchronizacja (automatyczna oczywiście)
2. Płytka AM w napędzie -> Setup.exe
3. Wszystko zgodnie z instrukcjami i instalacja na Pocket PC (powinna być zaznaczona domyślnie)
4. Na końcu Program każe nam wybrać rodzaj Map, domyślnie ustawiona jest Europa. Jako iż licencję otrzymujemy na Polskę, należy odchaczyć Europa i wtedy zaznaczyć Polskę.
5. Kontynuujemy instalację i gotowe :-)
There's no better way than my way.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 04, 2008, 16:09:58 »
Dzięki a pomoc, już działa.

*

Offline grzeskski

• 23
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 04, 2008, 16:16:39 »
Dzięki a pomoc, już działa.

No to się pochwal co zrobiłeś. Może komuś innemu to pomoże.

*

Offline trych

• **
  • 246
    • http://www.m-blue.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 04, 2008, 23:08:43 »
Mam to samo - po reinstalce romu, zawsze musze aktywowac mapy... napisalem do AM odpisali ze tak byc nie powinno, ale jiuz nie wiem skad taka sytuacja. Na m650 zmienialem romy rownie czesto i zawsze AM smigala bez problemu

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 05, 2008, 04:23:03 »
Ci faceci z AM mają porąbane w głowie ...... wynajdują zabezpieczenia które tylko normalnym ludziom utrudniaja życie ale żadnego efektu poza tym nie dają. Ich produkty w ciągu 48 godz, są krakowane od dawna . Najlepiej zrobić tak jak wiele osób robi ........licencję do szuflady w razie czego , a śćiągnąć wer, scrackowaną chodzi bez problemu i bez instalacji ........kopiujesz na SD i do przodu  :P
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline grzeskski

• 23
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 05, 2008, 16:45:11 »
Z takim podejściem do rzeczywistości masz się za normalnego ludzia...?  :P

*

Offline kucharz

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 05, 2008, 16:53:57 »
3. Wszystko zgodnie z instrukcjami i instalacja na Pocket PC (powinna być zaznaczona domyślnie)

grzeskski - a gdy instalator pyta, do czego przypisać licencję (jeśli dobrze pamiętam - urządzenie czy karta sd), co zaznaczasz?

*

Offline grzeskski

• 23
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 05, 2008, 17:12:28 »

grzeskski - a gdy instalator pyta, do czego przypisać licencję (jeśli dobrze pamiętam - urządzenie czy karta sd), co zaznaczasz?

Mając w pamięci fakt, iż Diamond nie obsługuje kart pamięci, zaznaczam pocket pc. A instalator AM potem automatycznie instaluje się w urządzeniu.

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 05, 2008, 17:19:51 »

Kolego ....a dlaczego nie odniosłeś sie do tego zdania jednego z kolegów powyżej cyt. ".........................'Pamiętaj też, że nie można bezkarnie zmieniać telefonicznie czy mailowo urządzeń czy karty, po dwóch zmianach zbyt szybkich kolejna będzie możliwa po pół roku dopiero. ......."

Czy to jest normalne ???
A znasz inną firme co takie dziwadła robi ???

Firma sprzedała produkt, wzięła kasę .............. to co ją obchodzi jak często zmieniam karty SD czy urządzenia do nawigacji. ???
Czy na opakowaniu masz wzmiankę choćby o tym ?  bo ja na swoim nie mam  :worried:

Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 05, 2008, 17:37:37 »
Muszę zgodzić sięz dziadkiem7, sam często zmieniam telefony, karty, systemy, romy etc, a taka blokada jest nieuzasadniona wg. mnie. Wykorzystałem limit ostatnio po zmianie asusa na diamonda i jeśli, nie daj Boże, Diamond teraz zepsuje się i nastąpi wymiana płyty głównej, to automatycznie zostaję bez legalnie zakupionej AM, gdyż kolejna rejestracja na nowe urządzenie będzie możliwa za pół roku. Mówiąc inaczej zostaje z produktem, za który zapłaciłem i nie mogę przez pół roku korzystać z niego, a czas leci i subskrypcja również. Jedyne co mi w takim przypadku zostaje to kupić kolejną AM, żeby móc legalnie z niej korzystać. To jest paranoja.

Nikt nie uwzględnia manikalnych zmieniaczy posiadanych urządzeń oraz uszkodzeń/wymian kart pamięci.

To jest bardzo wielki minus AM.

Piratem nie jestem, ale na wszelki wypadek trzymam dodatkowo na karcie wersję 5.2 z crackiem, żeby nie zostać na lodzie z programem w "razie czego".

Reasumując, firma Aqurat, pośrednio zmusza legalnych użytkowników swojego programu do korzystania z wersji uzdrowionych.
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 17:41:51 wysłana przez sp4ubw »

*

Offline grzeskski

• 23
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 05, 2008, 18:11:52 »

Kolego ....a dlaczego nie odniosłeś sie do tego zdania jednego z kolegów powyżej cyt. ".........................'Pamiętaj też, że nie można bezkarnie zmieniać telefonicznie czy mailowo urządzeń czy karty, po dwóch zmianach zbyt szybkich kolejna będzie możliwa po pół roku dopiero. ......."

Czy to jest normalne ???
A znasz inną firme co takie dziwadła robi ???

Firma sprzedała produkt, wzięła kasę .............. to co ją obchodzi jak często zmieniam karty SD czy urządzenia do nawigacji. ???
Czy na opakowaniu masz wzmiankę choćby o tym ?  bo ja na swoim nie mam  :worried:

Hmmm, nie zauważyłem tejże wzmianki.

Ale jest to tak absurdalne twierdzenie, że można mieć w d... takie podejście do legalności softu.
Prawo autorskie jest jasne w tej kwestii i, o dziwo, czasem staje po stronie użytkownika: możesz ten soft instalować legalnie na JEDNEJ stacji roboczej jednocześnie i koniec.

Poza tym co to miałoby znaczyć "zbyt szybkich zmianach urządzeń"?
To jak ja je będę zmieniał baaaardzo powoooooli, tak z godzinkę albo dwie za każdym razem, to licencja będzie ważna? :-D

Dajcie spokój. To bzdura pajacykiem zwana, którą nie należy się przejmować.
Licencja jednostanowiskowa to licencja jednostanowiskowa i g... komukolwiek do tego, ile masz w ciągu tygodnia/miesiąca/roku stacji, czyli urządzeń.

A tak serio, to poza w/w wpisem szanownego Użytkownika Forum, to ja się nie spotkałem z tym stwierdzeniem w AM. Jest taki banialuk w Umowie Licencyjnej?

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 05, 2008, 18:36:29 »
Kol. grzeskski  - bez urazy - ale jak chcesz prowadzić dyskusję na normalnym poziomie to racz odpowiadać na zadawane pytania .... bo teraz  to trochę wygląda tak jak w tym powiedzeniu o babie i chlebie  :D

Co to znaczy 'jednostanowiskowa ' ???
A czy ktoś mówi o kilku stanowiskach ......... czyli kilku urządzeniach  jednocześnie ...NIE ..........
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline grzeskski

• 23
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 05, 2008, 20:27:58 »

[/quote]

[/quote]

Nie, ani na opakowaniu, ani nigdzie indziej nie spotkałem się ze wzmianką o ograniczeniu dot. ilości urządzeń, na których będziemy w ciągu naszego życia korzystać z dostarczonej AM.

A propos "licencji jednostanowiskowej", to właśnie taką jest dostarczona przez Orange AM.
Cokolwiek sobie wymyśli osoba pisząca bzdurną Umowę Licencyjną z ramienia producenta AM, to otrzymany program możemy instalować milion razy na milionie urządzeń, ale w jednym momencie może być ona obecna wyłącznie na JEDNYM.

Więc albo będziesz trzymał się wytycznych Pana XYZ z AM, który wymyślił prześmieszną "zbyt szybką zmianę urządzeń", albo trzymamy się litery prawa i zdrowego rozsądku i posiadamy AM zainstalowaną jednocześnie tylko na jednym urządzeniu.

*

Joker87

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 06, 2008, 10:49:19 »
Nie wiem o co wam chodzi z tą zmianą urządzeń. Jak zmieniam np. na inną kartę to piszę do pomocy technicznej, że zmieniłem kartę. Dodatkowo podaję im moje dane + licencję i po ok 4 godzinach mam możliwość zarejestrowania AM.

*

Offline grzeskski

• 23
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 06, 2008, 11:01:37 »
Nie wiem o co wam chodzi z tą zmianą urządzeń. Jak zmieniam np. na inną kartę to piszę do pomocy technicznej, że zmieniłem kartę. Dodatkowo podaję im moje dane + licencję i po ok 4 godzinach mam możliwość zarejestrowania AM.

Wysyłasz im ot tak informacyjnie numer swojej licencji?  :O Odważnie. Nie po to pazura zdzierałem żeby się do niego dostać, żeby teraz nim szafować :D

A serio, to oni NAPRAWDĘ blokują licencję jeśli za często zmieniasz maszynki??? Zna ktoś taki przypadek.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 06, 2008, 11:02:14 »
Joker87, zmieniaj częściej karty bądź urządzenia, a sam się przekonasz.
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 11:43:16 wysłana przez sp4ubw »

*

Joker87

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 06, 2008, 11:37:29 »
Od razu mówię co chcę zrobić z programem. W ciągu miesiąca padły mi 2 karty i nie było problemu. A dane wysyłam bo nie raz przez to przechodziłem. I tak będą chcieli nr.licencji i to na kogo ona jest

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 06, 2008, 11:39:53 »
To teraz jak ci padnie 3cia karta to zapomnisz o zmianie, AM dopuszcza maksymalnie dwie zmiany na pół roku.

grzeskski, my tu nie rozmawiamy czy blokują, tylko po co to robią.
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 11:41:36 wysłana przez sp4ubw »

*

Offline grzeskski

• 23
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 06, 2008, 12:56:09 »
To teraz jak ci padnie 3cia karta to zapomnisz o zmianie, AM dopuszcza maksymalnie dwie zmiany na pół roku.

grzeskski, my tu nie rozmawiamy czy blokują, tylko po co to robią.

A ja nadal nie mogę uwierzyć, że takie podejście do użytkownika naprawdę ma miejsce...

Dlaczego to robią? Żeby ludzi powk....ć i (_|_) pozawracać   :-|

Nie oszukujmy się, gdybym do nich zadzwonił/napisał, że mam np. za dużo $$$ i sobie zmieniam maszynki co miesiąc, a ich legalnie zakupiony program się nie chce zainstalować to:

1. Przeproszą i za 3 minuty wszystko ma działać.                     lub

2. Mam ich w (_|_) i do końca życia będę ściągał tylko pirackie kopie AM. Może to nieładnie, ale traktowanie LEGALNEGO użytkownika jak idiotę też nie jest fair.

I tak zapewne zrobi większość szanujących się (i starających się na co dzień żyć zgodnie z literą prawa) użytkowników AM.

*

Joker87

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 06, 2008, 14:05:06 »
tak czy siak posiadasz legalny program. Mają obowiązek umożliwić Ci z nigko korzystanie... Ojcu nie chcieli odblokować to powiedział, że zczeka do następnego dnia. Jeśli nie będzie odblokowana licencja to napisze do uokik i innych instytucji. Cudem po chwili mógł normalnie zarejestrować

*

Offline grzeskski

• 23
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 06, 2008, 14:21:27 »
"Co kończy dowód."

Jak już powiedziałem, swoje pomysły licencyjne producent AM może sobie wsadzić.

W ostateczności zawsze może liczyć na kilkaset/kilka tysięcy dozgonnie wypiętych dupami byłych oraz niedoszłych użytkowników :)

Myślę, że optymistycznym akcentem pt. "zawsze można im pogrozić i zmusić do podjęcia stosownej akcji" możemy zamknąć tenże jakże zacny wątek.

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 06, 2008, 15:32:09 »
Wreszcie zmądrzałeś ................ :ok:
ale .............czekam na jedno małe słowo  :)
Alzheimer dziadku ;-)  "