Klawiatura pełnoekranowa

• 30 Odpowiedzi
  • 6086 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klawiatura pełnoekranowa
« dnia: Listopad 01, 2008, 23:34:52 »
Czy ktoś ma pomysł jaki program współpracuje z omnia, pytam o klawiaturę , sprawdziłem pocket cm keyboard, spb full screen keyboard ,

obydwa nie mają dopasowanych do omni skórek , jest może jakaś alternatywa ??

Dzieki za odpowiedź

Odp: Klawiatura pełnoekranowa
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2008, 12:51:47 »
Raczej ciezko bedzie ...
Tylko nie bardzo rozumiem, po co ci pelnoekranowka. Wg. mnie klawiaura samsunga jest bardzo dobrze przemyslana i szczerze powiedziawszy z checia bym ja na mojego propheta wrzucil ....

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2008, 13:09:53 »
Pisząc rysikiem ok , ale moimi chudymi paluszkami już nie  :)

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2008, 13:24:55 »
ja wlasnie mowie o pisaniu palcami, szczegolnie w landscape (przy pelnoekranowej zreszta tez bedziesz mial landscape). W landscape sa klawisze jeszcze wieksze. Szczerze powiedziawszy przez to ze ekran omni jest szerszy niz standardowe qVGA to mnie na klawiaturze samsunga pisze sie palcami rownie dobrze jak na pelnoekranowej w qVGA na HTC prophet.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 02, 2008, 13:31:05 »
Testowalem juy kilkanascie klawiatur i ta z Samsunga to rewelacja. Do tej pory nie znalazlem nic wyogniejszego. Pisanie jedną ręką SMSa i to nie w trybie landscape jest wygodne. Wystasrczy zdecydowanie wciskac klawisze na moment przytrzymujac, a wtedy czuje sie wibracje i klawisz swieci na niebieski. Jesli jestesmy na nie tym klawiszu nie pusczamy palca, a przesuwamy w lewo/prawo i mamy wlasciwa literke. Tylko wielki minus za dostep do polskich znakow.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 02, 2008, 13:39:04 »
A co do pisania rysikiem to stnadartowa duza klawiatura windowsowska jest IMO najlepsza do tego (ale to z perspektywy dwoch lat jej uzytkowania tak moge napisac). Wydaje sie strasznie mala, ale dzieki temu odleglosc miedzy klawiszami jest niewielka i nie trzeba "machac" tyle. Trzeba tylko telefon odpowiednio chwycic. Jest do tego maly trick ktory umozliwia pisanie nawet w autobusie, czy tramwaju jak trzesie lub kiedy idziecie ulicą:

1. Trzymacie telefon lewa reka (jezeli ktos leworeczny niech odwroci wszystko) - jest to tzw. chwyt "mechanic card grip" (taka ciekawostka jak sie ktos iluzja interesuje ;) ) tzn. trzy palce obejmuja telefon z prawej strony, palec wskazujacy u gory, a kciuk wzdluz lewej krawedzi i lewy dulny rog wbity w zgiecie kciuka
2. Prawą reke przystawiacie tak, ze sam dol dloni mniej wiecej po srodku (tam gdzie jest zgiecie kciuka),wbijacie w prawy dolny rog telefonu.

Chwyt ten jest powiedzialbym srednio-wygodny ale mozecie pisac zawsze i wszedzie, bo przy wstrzasach wasze rece będą poruszac sie w tym samym kierunku co telefon i tym samym macie zachowana stabilnosc rysika wzgledem telefonu.

Ciezko mi sobie wyobrazic, zeby ktos na wirtualnej palcami byl w stanie pisac szybciej niz ja pisze rysikiem na tej malutkiej windowsowskiej.

*

Offline Silver8

• *
  • 85
  • PDA: i900SAHJ3/SAHJ3 TELEFON: i900XXHJ1
  • Sprzęt: SGH-i900 OMNIA 8GB+8GB SDHC Sandisk
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2008, 21:27:17 »
Witam
Pragnę poinformować że, pojawiła się nowa wersja Spb Keyboard 4.0 (klawiatura pełnoekranowa).
Rano pobrałem i w ciągu dnia testowałem, i powiem tak, doskonale sprawdza się na Omnii (poprzednia wersja nie była kompatybilna z Omnia, wersja 4.0 JEST).
Zdecydowanie usprawnia obsługę/pisanie palcem !!!
Trzy tryby wyświetlania, wiele języków klawiatury (przydatne gdy piszemy coś w obcym języku)
Kilka fajnych skórek
Właśnie przed chwilą zakupiłem licencję, bo warto, właśnie tego BARDZO brakowało mi w Omni.
Polecam :ok:

http://www.spbsoftwarehouse.com/products/keyboard/?pl

Pozdrawiam
Piotr
American Staffordshire Terrier -  AL BASCO Yakamoz

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2008, 21:32:04 »
SPB full keyboard ma mnostwo wad. Wcale nie jest taka taka swietna....

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 16, 2008, 21:35:07 »

Nie jestem zwolennikiem SPB FSK, od dawna jej nie używam, ale jak już piszesz takiego posta, to może jakieś konkrety bo Twój post nic nie wnosi - oprócz zamętu.

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 16, 2008, 21:44:02 »

Nie jestem zwolennikiem SPB FSK, od dawna jej nie używam, ale jak już piszesz takiego posta, to może jakieś konkrety bo Twój post nic nie wnosi - oprócz zamętu.
Kolego spokojnie, chciałem tylko wrzucić info o nowej wersji.
Jakich konkretów oczekujesz ?
Jest pełen ekran, łatwość pisania, kilka fajnych skórek, czego więcej trzeba ???
Jeśli uważasz że, ten post jest BEZWARTOŚCIOWY, to zgłoś do usunięcia.
Ja uważam że informacja jest godna wyróżnienia w nowym wątku (ale to moja opinia)
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 16, 2008, 21:46:37 »
Silver8, przecież to nie było do Ciebie tylko do kordi666...  :mrgreen:

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 16, 2008, 21:59:16 »
A to PRZEPRASZAM :ok: źle odczytałem :(
Ale O.K.
Możliwe że, są inne równie dobre klawiatury które "śmigają" na Omni, ale ja mam tą i ją polecam, bo testowałem i jestem ZADOWOLONY, a cena, no cóż, 14,95 $ to nie majątek, a ZDECYDOWANIE USPRAWNIA pisanie (zwłaszcza w trybie full screen + wiele obcych języków, gdy korespondujemy z kimś w innym języku niż ojczysty)
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline lesrog

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P550 | MIO P560 | Samsung i600 WM6 | Samsung i900
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 16, 2008, 22:11:21 »
U mnie w trybie Half Screen nie działa podpowiadanie wyrazów. W trybie full screen - podpowiada. Czy ktoś może to sprawdzić? Klawiatura ustawiona na język polski.

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 16, 2008, 22:45:23 »
U mnie w trybie half, też nie podpowiada, ale ja i tak używam przeważnie Full Screen, więc dla mnie to nie problem (może trzeba "coś" zmienić w ustawieniach, jak znajdziesz rozwiązanie tego "małego problemu" to zamieść info, zawsze warto wiedzieć).
Pozdrawiam
Piotr

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 17, 2008, 18:22:01 »
Silver8, przecież to nie było do Ciebie tylko do kordi666...  :mrgreen:

widzę że kolega strzelił sobie posta, natomiast nie bardzo chce się podzielić info z nami jakie to wady zauważył w nowej wersji klawiatury SPB... :P

zainstalowałem sobie nową wersję klawiatury, jeśli chodzi o korzystanie to jak dla mnie nieźle się tylko i wyłącznie pisze w poziomie, ale praktycznie niczym się nie różni od orginału  samsuna.
nie warto sobie zaśmiecać urządzenia niepotrzebnym softem
pzdr

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 17, 2008, 19:22:22 »
mike7679, chyba zacytowałeś niewłaściwą osobę, bo akurat to nie ja miałem zastrzeżenia do SPB FSK...  :sleepy:

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 17, 2008, 19:32:15 »
mike7679, chyba zacytowałeś niewłaściwą osobę, bo akurat to nie ja miałem zastrzeżenia do SPB FSK...  :sleepy:
sorry, masz rację. nie chodziło mi o Ciebie

*

Offline lesrog

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P550 | MIO P560 | Samsung i600 WM6 | Samsung i900
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 17, 2008, 20:03:46 »

ale praktycznie niczym się nie różni od orginału  samsuna.
[/quote]

Różni się choćby łatwością dostępu do polskich ogonków.

*

Offline Silver8

• *
  • 85
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 17, 2008, 20:13:37 »
Od klawiatury Samsunga różni się przede wszystkim trybem FULL SCREEN (w poziomie), a standardowa klawiatura tej opcji nie ma i to dla mnie jest największa zaleta bo klawisze stają się większe z większymi odstępami od siebie a pisany tekst wyświetla się w małym okienku u samej góry co w mojej ocenie zdecydowanie wpływa na szybkość pisania palcami.
Zobacz screeny na stronie producenta aplikacji, jak nie chcesz instalować i zaśmiecać PDA.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 01, 2008, 19:10:03 »
Zachęcam do wypróbowania skinu i layoutu do PCM Keyboard przygotowanego niedawno na prośbę jednego z użytkowników Samsunga Omnia z myślą o wygodnej obsłudze palcami (w trybie portrait). Więcej szczegółów oraz pliki do pobrania w tym poście.

/ wrzucam cynk wyjątkowo, bo zaobserwowałem, że tylko niewielu użytkowników działu Omnia lubi zaglądnąć  również do innych działów forum - do czego przy okazji po raz kolejny namawiam ;)  /

*

forester

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 01, 2008, 21:45:15 »

Przepraszam kolegę za wcześniejszą wypowiedź..
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 23:35:43 wysłana przez forester »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 01, 2008, 22:28:31 »
Kolego który skin w tamtym wątku jest na Omnie bo lekki bałagan z tymi plikami jest.
Właściwie każdy z nich można użyć w Omni, jednak te wcześniejsze trzeba uzupełnić o jeden krótki wiersz w pliku layoutu (ponieważ powstawały z przeznaczeniem na ekrany QVGA i nie był taki wiersz potrzebny gdy powstawały). Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę zamieścić opis co należy dodać.

Natomiast w poście powyżej wskazałem jaki skin+layout mam na myśli - jest on już przystosowany do Omni, nie trzeba w nim nic dopisywać.
... Więcej szczegółów oraz pliki do pobrania w tym poście.

PS. Bałagan w plikach w tamtym wątku?  :O   Czego to już ludzie nie napiszą gdy nie chce im się wczytać dokładnie w całość wątku...  :-|

*

forester

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 01, 2008, 22:39:40 »
Myliłem się :mrgreen:przepraszam.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 23:30:50 wysłana przez forester »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 02, 2008, 00:00:45 »
Oczywiście, że bałagan ciężko było zamieścić w tym wątku skin dla omni ze wskazaniem a ty tylko pochwaliłeś się zrzutem i to z innego PDA.Wszystkie skiny są nieprzeskalowane i te niby dla Omni.Pobrałem i zainstalowałem i niestety nie są do trybu portretowego.

Po pierwsze, po co cytujesz pół wątku znajdującego się bezpośrednio nad Twoją wypowiedzią?

Po drugie, nie zamieszczam kopii skinu dla Omni specjalnie w dziale Omnia, bo nie ma w tym najmniejszego sensu - podałem dokładny link, skoro potrzebujesz jeszcze czegoś więcej, to raczej trudno Cię będzie zadowolić.

Po trzecie, to nie zrzut z innego PDA a z emulatora WM na PC - zrzut ma na celu pokazanie o co chodzi, reszta jest w tamtym wątku i to tyle co mam do powiedzenia w tym temacie.

Po czwarte, powtarzasz po raz drugi zarzut o bałaganie w tamtym wątku, a to już zaczyna mnie osobiście dotykać bo lubię porządek, więc proszę Cię o nieobrażanie mnie w ten sposób, bo akurat bałaganu tam wg mnie nie ma.

Po piąte, napisałem wyraźnie jak byk, że należy wykonać dodatkową czynność, aby pozostałe zestawy skin+layout działały na Omni - zacznij czytać ze zrozumieniem. Skin+layout, który wskazałem w wątku w którym się obecnie znajdujemy działa prawidłowo na Omni, więc nie pisz, że jest nieprzeskalowany, bo to już drugi raz jak mnie obrażasz.

Po szóste, niczym się nie chwaliłem - jeśli nie potrafisz zrozumieć znaczenia informacji mającej na celu być może wygodniejsze wprowadzanie tekstu przez większą liczbę użytkowników, to niestety nie mam zamiaru Ci tego tłumaczyć.

Po siódme, celowo cytuję każdą Twoją wypowiedź, bo wiem że masz skłonności do edytowania swoich postów "po fakcie".

Wreszcie po ósme, zanim zaczniesz chlapać na lewo i prawo że coś nie działa, że jest źle zrobione albo nieuporządkowane to upewnij się, że tak rzeczywiście jest, a nie pisz głupot i nie psuj nastroju ludziom, którzy chcą bezinteresownie zaoferować coś pożytecznego innym ludziom.

Do kolegów moderatorów z działu Omnia: obiecuję, że jeszcze jeden taki podjazd forestera, a będę zmuszony zgłaszać każdy jego post do moderacji, według mnie należy zadbać o odpowiednią jakość wypowiedzi na forum bo się zrobi Onet.
Napisane: Grudzień 01, 2008, 22:59:14
PS. Wyjaśniliśmy już sobie wszystko z foresterem na PW i "topór wojenny" został mam nadzieję zakopany :ok:

*

Offline baast

• 27
    • MOTOCIESZYN
  • Sprzęt: OMNIA
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 02, 2008, 06:45:42 »
Nie rozumię was, po co tyle zamieszania a i oto proszę, pełnoekranowa klawiatura dla naszesej OMNI

P.s. Proszę, nie pytajcie mnie już o THEME, jest to przezemne wykonany motyw na omnie do W.A.

Spb Keyboard v4.0 XScale

« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2008, 07:00:54 wysłana przez baast »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 03, 2008, 00:03:17 »
..k..l..m..n..   oraz forester widze ze poprowadziliscie bardzo zacietą dyskusje i cieszy mnie ze doszliscie do porozumienia ale mimo wszystko nie chcial bym wiecej czytac postow w ktorych jeden z kolegow zarzuca drugiemu wprowadzanie jakiegos zamieszania (forester to slowa do ciebie), a takze publicznego wytykania i zarzucania im  ze robia to  nie daj OMNIO naumyślnie ( ..k..l..m..n.. pomimo ze uwazam ze miales racje nie powinienes tak ostro potraktowac kolegi ) to forum nie jest od tego.

_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 03, 2008, 18:50:24 »

Właściwie każdy z nich można użyć w Omni, jednak te wcześniejsze trzeba uzupełnić o jeden krótki wiersz w pliku layoutu (ponieważ powstawały z przeznaczeniem na ekrany QVGA i nie był taki wiersz potrzebny gdy powstawały). Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mogę zamieścić opis co należy dodać.

..k..l..m..n.. co dokładnie trzeba zrobić zeby skin zadziałał na Omnii? Korzystałem z tej PCM z Twoją modyfikacją Gray iPhone na Wizardzie i ta klawiatura Samsungowa z Omnii to się moze schować jezeli chodzi o ergonomię.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2008, 18:52:38 wysłana przez marshall »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 03, 2008, 22:31:00 »
..k..l..m..n.. co dokładnie trzeba zrobić zeby skin zadziałał na Omnii?

Jeśli nie działa któryś z zestawów layout+skin dostępnych w wątku, o którym piszę powyżej należy:

1. Otworzyć na PC za pomocą notatnika plik layoutu, czyli ten z rozszerzeniem *.layout

2. W pliku tym jest szereg wierszy, lecz prawdopodobnie nie ma wśród nich takiego:
      key_width=X   (gdzie zamiast X jest jakaś liczba)

3. Jeśli tak rzeczywiście jest, należy dodać taki wiersz, najlepiej pod ostatnim wierszem w pliku, przy czym w miejsce X należy wstawić:
  - dla layoutów z 10 klawiszami w rzędzie liczbę 24
  - dla layoutów z 8 klawiszami w rzędzie liczbę 30
  - dla layoutów z 7 klawiszami w rzędzie liczbę 34
  - dla layoutów z 6 klawiszami w rzędzie liczbę 40
  - dla layoutów z 5 klawiszami w rzędzie liczbę 48

(czyli ogólnie mówiąc liczbę 240 podzieloną przez liczbę klawiszy w rzędzie, w razie potrzeby zaokrągloną do 0 miejsc po przecinku tak jak w przypadku layoutu z 7 klawiszami)

4. Zapisać zmiany w pliku i wrzucić do Omni - teraz już będzie działać   :ok:

« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 03, 2008, 23:34:45 »
dzięki działa!

a przy okazji wiesz jak zmienić żeby po naciśnięciu klawisza zmieniał kolor na np. pomaranczowy (w poniższym skinie zmia się z szarego na biały)

wrzuciłem skin posted by:Ialu z http://pocketcm.com/phorum/read.php?14,4783,7180#msg-7180
Gray Iphone.skin (43.4 KB)     Gray Iphone (qwerty).layout (2.3 KB)   

ps. czy da rade zmusić PCM zeby na Omnii działał tez w landscape? rozjeżdza się
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2008, 23:36:31 wysłana przez marshall »