Najważniejsze kategorie POI

• 15 Odpowiedzi
  • 2469 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« dnia: Październik 30, 2008, 22:21:46 »
Chyba już pora ujawnić kulisy wątku 3 najważniejsze kategorie POI z działu AutoMapa,
widzę, że pod względem ważności wyłania się tam układ  podobny do 'rankingu popularności kategorii' z miplo:
1. Fotoradar stacjonarny 53%
2. Fotoradar przenośny 51%
3. Radary, kontrola drogowa 49%

Myślę, że można więc przyjąć, nie popełniając wielkiego błędu,
że to właśnie te 3 stanowią 'ekstraklasę' POI z miplo
i przynajmniej o te kategorie support miplo powinien dbać w szczególności.

Przyjrzyjmy się im bliżej:
Fotoradar stacjonarny - 1987punktów (1227 w PL), z tego 20szt. (1%) niezatwierdzonych,
najstarsze z połowy września, zgłoszone przez nowicjuszy na miplo i jak dotąd niepotwierdzone przez innych.

Kategoria prowadzona niemal wzorowo, wyłącznie dzięki moderatorowi Bartkowi63
i decydującej mierze dzięki niemu będąca najlepszym, najbardziej wiarygodnym i aktualnym
zbiorem lokalizacji fotoradarów stacjonarnych w Polsce.

Kolejne 2 kategorie "moderowane" są przez support:
(w przenośnych jako moderator figuruje jeszcze szlufik, ale wygląda na to,
że ostatecznie zrezygnował w maju - od maja czeka na zatwierdzenie jego własny punkt w tej kategorii)

Fotoradar przenośny - 1513 punktów (1464 w PL), z tego 298szt. (~20%) niezatwierdzonych, wiele od maja

Radary, kontrola drogowa - 4615 punktów (4572 w PL), z tego 658szt. (~15%) niezatwierdzonych
wiele od maja, pojedyncze z kwietnia, jakiś znalazłem z marca.
Jak wyglada kwestia zgłaszanych przez użytkowników zmian/usunieć w tych kategoriach - nie mam pojęcia,
spodziewam się, że jest identycznie jak z zatwierdzaniem POI, rozpatrzone są te, którym przyjrzeli się
moderatorzy regionalni, reszta kisi się tak samo, jak ten bez mała tysiąc 'nowych' punktów.

Z ponad tysiąca pozostałych, czyli mniej i jeszcze mniej ważnych kategorii
na 225 tys. POI  niezatwierdzonych jest ~5300 POI (niecałe 2,4%)

Sądzę, że nie muszę tych liczb komentować, wynika z nich jasno, że właściciele serwisu miplo
mają zupełnie inne priorytety niż jego użytkownicy tworzący największą wartość tego serwisu.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2008, 14:32:19 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 31, 2008, 09:39:22 »
Fotoradary przenośne i kontrola drogowa według mnie w związku ze swoją małą wiarygodnością nie nadają się do zastosowania w mojej AM. tak że nawet nie wiem co tam obecnie się dzieje. Mogę Cię jedynie poinformować że w kategoriach zadbanych gdzie wszystko jest poukładane, zadbane i pilnowane na każdy nowy punkt lub zmianę w przypadku jej pojawienia się, rzucają się moderatory lokalni i „mało lokalni”. Tu lecąc na łatwiznę mogą się wykazać, a tam gdzie zalega masa POI (25% a czasem nawet 50%) wolą się nie pokazywać. Tak jak napisałem na początku nie wiem co dzieje się w przenośnych radarach i kontrolach, które są niestałe i nigdy nie należy brać ich do końca na poważnie, ale problem stałych obiektów typu Hotele i wiele podobnych to już poważniejsza sprawa i tu powinno skierować się wzrok lokalnych i „mało lokalnych”. Wiele kategorii podbiło i przekłamało Ci statystykę bo tam wprowadzają i natychmiast zatwierdzają masę punktów ich walczący o miplomile moderatorzy.

Tak że wracając do początku.
Nie zgadzam się z twoimi wnioskami.
Przyczyną Twoich błędnych wniosków jest brak możliwości porównania faktycznej przydatności każdej z kategorii. oraz lecenie na łatwiznę przez lokalnych i „mało lokalnych”

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 31, 2008, 09:45:40 »
Powhatan, ale Ty piszesz zupełnie o czym innym, mój wniosek w ogóle nie dotyczy moderatorów społecznych.

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 31, 2008, 10:02:21 »
mój wniosek w ogóle nie dotyczy moderatorów społecznych.
moj też.
Ja napisem tylko że twoje wyliczenia nie mogą być wyrocznia, bo  są obarczone działalnością społecznych nie działających dla dobra społeczeństwa.
Co do tego że z tymi (według mnie niestałymi i przenośnymi) kategoriami cos powinni zrobić to fakt.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 31, 2008, 10:11:33 »
OK, procenty mogą nieco się różnić, ale to w niczym nie zmienia mojego wniosku
Te kategorie moderuje support i od pół roku nikt tam nie raczył zajrzeć.

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 31, 2008, 10:22:48 »
mimo że są osoby którym nadano odpowiednie uprawnienia właśnie w tym celu, ale oni wola rzucać się na pojedyńczy nowy POI w zadbanej kategorii. Tu jeden Szlufik nie dał rady. Tu "naczelny" jest zbędny bo "G..." mu wiadomo o takich POI z sąsiedniej dzielnicy. Tu potrzeba lokalnych śmigających po tych ulicach i drogach ludków.

powyżej:
mimo że są osoby którym nadano odpowiednie uprawnienia właśnie w tym celu, ale oni wola rzucać się na pojedyńczy nowy POI w zadbanej kategorii.
i we wrześniu tego roku bezskutecznie dwukrotnie skarżyłem sie na to do Supportu
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2008, 10:27:17 wysłana przez Powhatan »

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 31, 2008, 11:47:07 »
Tu "naczelny" jest zbędny bo "G..." mu wiadomo o takich POI z sąsiedniej dzielnicy. Tu potrzeba lokalnych śmigających po tych ulicach i drogach ludków.
Przykro mi ale tym razem nie zgadzam się z kolegą. Oczywiście lokalnych jest potrzeba ale ...
- oddanych sprawie,
- dokładnych w prowadzeniu prawidłowych opisów i ...
- pilnowanych przez "naczelnego".

Dlaczego? Z autopsji. Czasem coś mnie trafia jak lokalny zatwierdzi punkty, które nie mają prawidłowych opisów a ja później muszę wyszukiwać kto co schrzanił i poprawiać po moderatorze.
Dla mnie najlepiej jakby po moderatorze lokalnym zatwierdzającym byłby "naczelny" i przede wszystkim, żeby naczelny widział wszystkich lokalnych i mógłby porozumiewać się z nimi.

*

Offline Powhatan

• 771
Odp: Najważniejsze kategorie POI
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 31, 2008, 14:48:47 »
Bartku, może to wina podzielenia wątku i nie doczytałeś o co faktycznie chodziło, ale jakoś tak wyszło że nie trafiłeś.
Nikt tu o kategoriach mających swoich solidnych moderatorów nie rozmawiał.

W naszym wieku nie możemy sobie pozwalać na brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, bo dzieciaki będą sie śmiały.

ps
A tak przy okazji jako osoba której wszystko jedno czy radar którym mnie namierzono, był trzymany w ręku, czy na stojaku, tak że fakt nie scalenia do tej pory tych kategorii („Fotoradar przenośny” oraz  „Radary kontrola drogowa”)kładzie się dużym cieniem na logiką tej części serwisu.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2008, 15:06:11 wysłana przez Powhatan »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 01, 2008, 21:58:48 »
OK, procenty mogą nieco się różnić, ale to w niczym nie zmienia mojego wniosku

Nie zgadzam się z wyżej cytowaną opinią.
Na jakiej podstawie wyciągane są takie wnioski, że nikt nie sprawdza od wielu miesięcy tej kategorii?
Na podstawie ilości punktów i procentowego ich udziału?

Sprawdzam często propozycje wykasowania punktów w tej kategorii. Sprawdzam również propozycje zmiany danych i lokalizacji.
Takie zmiany są przyjmowane.

W temacie aktywacji punktów.
Jak mam aktywować z czystym sumieniem POI jeśli nie mam "bladego pojęcia" czy w np. Koziej Wólce miśki stoją w krzakach.
Bez wahania mogę i aktywuje POI autorstwa osób które znam, bez względu na to co o mnie wypisują na tym forum.
Ostatnio stwierdziłem jednak, że jest to nawet w zaufanym gronie ryzykowne, po przeczytaniu komentarza pod jednym z punktów, gdzie pewien użytkownik robił sobie eksperymenty/badania: zależność termin aktywacji a zawartość pola opis.

Jednak punkty autorstwa "innych osób" nie podchodzą pod ww. regułę.
I zaznaczam, że nie kieruje się rankingiem miplo w rozpoznawaniu osób "pewnych".

Pomysł bartka_63
Dla mnie najlepiej jakby po moderatorze lokalnym zatwierdzającym byłby "naczelny" i przede wszystkim, żeby naczelny widział wszystkich lokalnych i mógłby porozumiewać się z nimi.

Uważam za bardzo dobry.

Jak wszyscy wiedzą brak jest komunikacji z moderatorami terenowymi.
Są również takie osoby, które mają funkcje moderatora terenowego i jeszcze nigdy nie odpisały na list z uwagami od moderatora globalnego. A brednie jakie wypisują we własnych i cudzych punktach są zatrważające i marnuje wiele czasu na poprawianie zapisów.
Więc ja się pytam jak sprawdzać POI w tej kategorii. Zatwierdzać jak leci?

I stanę w tym miejscu również w obronie supportu.
Może Szanowny Pan NocnyMarek mi powie czemu się czepia ludzi, który również podobnie jak ja, mają taki sam zakres informacji w temacie kontroli drogowej w Koziej Wólce?
Aktywacja POI przez support jest banalnie prosta, jednak jeśli by nastąpiła bez pełnej weryfikacji, to taką bazę można o kant d..y rozbić.
Lepiej zostawić punkt i czekać na moderatora terenowego lub czekać na ponowne potwierdzenie punktu.
Punkty ponownie potwierdzone przez inne osoby można przyjąć za zweryfikowane i takie są aktywowane.
Więc popieram decyzję czy inaczej mówiąc sposób podejścia do tematu przez support miplo.

I uwaga na koniec.
Może warto ograniczyć poziom nienawiści do supportu miplo jaką widać z części wypowiedzi.
Tak właściwie cały wątek jest stworzony tylko w celu wyciągnięcia i potwierdzenia jednej tezy: support miplo jest BE! bo w bazie zalega wiele punktów.
Może wieźmy się do roboty i zamiast 6000 punktów zostanie na liście kilkanaście.
Ale o wiele łatwiej jest robić sondy i warczeć na support i globalnego.
A!, zapomniałem. Nawet byli "zaufani moderatorzy" w swoim czasie nie sprawdzali listy oczekujących propozycji zmian, bo "to nie ich piwo".
Prawda? Lepiej i łatwiej jest tworzyć ukierunkowane wątki na forum pdaclub.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 22:03:39 wysłana przez ppepe »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 01, 2008, 22:37:52 »
To ja odpowiem Ci z punktu widzenia szarego użytkownika i dostarczyciela punktów do MIPLO. Nie jestem szczególnie aktywnym dostarczycielem punktów, wprowadzam je, kiedy chcę, jak mam wenę i w ogóle nie mam na uwadze rankingów, czy broń Boże nie chcę działać w MIPLO jako moderator. Takich jak ja są tysiące. Wprowadzamy punkt, bo chcemy, żeby się komuś przydał. Czekamy cierpliwie, żeby ktoś je zatwierdził, bo inaczej ta nasza działalność nie ma żadnego sensu. A Ty wyjeżdżasz z problemem, że nie masz sumienia zatwierdzć punktu, bo nie masz stuprocentowej pewności czy miśki w danym miejscu stoją. Masz problem, czy opis jest wystarczający, czy nie. Czy ktoś potwierdzi punkt, czy nie. Otóż gwarantuję Ci, że w wielu kategoriach nikt nie potwierdzi punktu nawet za 100lat, bo już stracił chęć na jakiekolwiek wprowadzanie.
Może czas zmienić podejście i zatwierdzać wszystkie punkty, co do których nie można stwiedzić, że są złe, bo inaczej projekt MIPLO umrze śmiercią naturalną.
Mi już się odechciało cokolwiek dodawać, a jak wspomniałem takich jak ja są tysiące.
A jeżeli nie ma już chętnych do prowadzenia kategorii "Zablokowane odcinki" po rezygnacji igaba, które powinny być oczkiem w głowie MIPLO, bo dzięki nim i przekształceniu na rzeczywiste blokady można w ogóle wyznaczać trasy, to myślę, że AM powinna poważnie zastanowić się nad dalszym patronatem nad MIPLO.

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 01, 2008, 22:52:54 »
Akubit - odpuść.
To walka z wiatrakami.
Ja już dawno zaznaczyłem w parametrach [Pobieraj również punkty niezweryfikowane przez moderatorów. ] i poprosiłem Adminów o zdjęcie mi uprawnień moderatora lokalnego, a kategorie zabagnione lub potrzebne tylko ich autorom dla ilości miplomil w synchronizacji omijam z daleka. Błędem był ten cały ranking, bo wielu zostało moderatorami tylko w celu aktywacji własnych propozycji.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 01, 2008, 23:15:18 »
I.
Przez aktywację z czystym sumieniem rozumiem aktywację punktu, który wskazuje miejsce rzeczywiście użyteczne i pewne, a nie aktywację babola, za którego to przyczyną posypią się komentarze w złym stylu.

II.
Zgadzam się z Tobą, że użytkowników takich jak Ty jest wielu.
Ale w tym miejscu należy pamiętać, że jest o wiele więcej osób które podają punkty z innych przyczyn:
1. Aby podbić swoją pozycję w rankingu.
2. Aby wprowadzić w błąd - tak, zdarzają się również osoby, które systematycznie podają stan punktów ze zmienionymi danymi (np. punkt prawidłowy pod względem lokalizacji i aktywny, ale zmiana danych w zakresie pola NAZWA i OPIS - cyklicznie co pewien czas).
3. Osoby, które podają błędne punkty - np. fotoradar w środku lasu, czy ograniczenie prędkości w polu a opis do drogi krajowej w innej części kraju.
4. Osoby podające punkty przez przypadek z dziwnymi opisami, np. tu mieszka ciocia Zosia a tu Marysia fajna laska.
5. inne

Więc może mi powiesz jak mam ja i inni moderatorzy kategorii rozpoznać czy dany autor podaje POI w dobrej wierze kierując się np. Twoim podejściem do zagadnienia? Tylko nie czepiajmy się Marysi, fajnej laski - to łatwo rozpoznawalny typ punktu.
Przypominam, że rozmawiamy tu tylko o kat. Radary, kontrola drogowa.
Możemy przyjąć, że będziemy kierować się zasadą zaufania do autora i aktywujemy wszystkie oczekujące punkty.
Ale gwarantuję Ci; jestem tego pewien, że za dwa dni pojawi się nowy wątek w stylu:
Co za idiota aktywuje POI w kat. Radary, kontrola drogowa w miejscu gdzie od 5 lat nie było kontroli czy w miejscu gdzie obecnie stoi fotoradar?

Wszyscy są mądrzy. Część przed aktywacją (szkodą) - bo moderator czy support jest do bani i mi punktów nie aktywował.
Część po aktywacji - bo moderator nie sprawdził kolizji z innym POI, nie zauważył dubla, nie sprawdził faktu przebudowania drogi.

Tak czy siak dostanie się każdemu moderatorowi, bez względu na to jak dużo własnego prywatnego czasu poświęca całości serwisu.

A jak pisałem swoją odpowiedź to wypowiedział się również kolega Powhatan.
Więc się również do tej wypowiedzi odniosę.
Powiem jedno. Poszedłeś najłatwiejszą drogą, cyt: "..poprosiłem Adminów o zdjęcie mi uprawnień moderatora lokalnego..".
Mam nadzieję, że nie przeszkadza Ci, że inni mają więcej samozaparcia i chcą wybrać inną drogę.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 23:20:36 wysłana przez ppepe »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 02, 2008, 00:25:34 »
Cytat: ppepe
Może warto ograniczyć poziom nienawiści do supportu miplo jaką widać ...

Chłopie dorośnij w końcu, póki nie przestaniesz postrzegać swiata
przez pryzmat swoich negatywnych uczuć i wyłącznie personalnie, nie mam z Tobą o czym gadać.
Wiesz co to są różnice interesów?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 02, 2008, 00:31:15 »
I.
Przez aktywację z czystym sumieniem rozumiem aktywację punktu, który wskazuje miejsce rzeczywiście użyteczne i pewne, a nie aktywację babola, za którego to przyczyną posypią się komentarze w złym stylu.

Lepiej aktywować babola (oczywiście po sensownej weryfikacji) i liczyć na zgłoszenia korekcyjne, niż zniechęcić użytkowników do jakiejkolwiek działalności. Inaczej zostaną tylko POI-hunterzy.

II.
Zgadzam się z Tobą, że użytkowników takich jak Ty jest wielu.
Ale w tym miejscu należy pamiętać, że jest o wiele więcej osób które podają punkty z innych przyczyn:
1. Aby podbić swoją pozycję w rankingu.

To samo w sobie nie jest grzechem. Naciągaczy na czarną listę. Przy czym tu musi się przede wszystkim uwidaczniać nadzór moderatorów kategorii, którzy będą czuwać nad przekrętami podwładnych. No, ale to truizm, zresztą sposób nadzoru nad moderatorami powinien być przedyskutowany przez autorów projektu. Ze względu na nieznajomość materii, daleki jestem od udzielania rad w tym zakresie.

2. Aby wprowadzić w błąd - tak, zdarzają się również osoby, które systematycznie podają stan punktów ze zmienionymi danymi (np. punkt prawidłowy pod względem lokalizacji i aktywny, ale zmiana danych w zakresie pola NAZWA i OPIS - cyklicznie co pewien czas).

Czarna lista znowu się kłania  :)

3. Osoby, które podają błędne punkty - np. fotoradar w środku lasu, czy ograniczenie prędkości w polu a opis do drogi krajowej w innej części kraju.

Takie rzeczy powinien weryfikować moderator o ile jest w stanie + czarna lista + e-mail z zapytaniem. Jeżeli nie odpowie na maila, znaczy, że mu nie zależy - danych nie trzeba wprowadzić, bo nie może mieć pretensji, że nie zareagował na pytanie. Przy czym daleki byłbym od wymagania doprecyzowania opisu, chyba, że na zasadzie zachęty do modyfikacji, bo jeżeli nie podał danych wcześniej, to raczej znaczy, że ich nie ma. Żądanie wyszukiwania danych jest zniechęcające, a zawsze można liczyć na osoby, które będą chciały dodać (uaktualnić) informacje, jeżeli oczywiście system będzie funkcjonował. Sam często edytowałem punkty, dodając istotne informacje (np o zakończeniu blokady odcinka), ale jak propozycje wiszą od kilku miesięcy, to już mi się odechciało.

4. Osoby podające punkty przez przypadek z dziwnymi opisami, np. tu mieszka ciocia Zosia a tu Marysia fajna laska.

To chyba jasne pole do popisu dla moderatora

5. inne

Więc może mi powiesz jak mam ja i inni moderatorzy kategorii rozpoznać czy dany autor podaje POI w dobrej wierze kierując się np. Twoim podejściem do zagadnienia? Tylko nie czepiajmy się Marysi, fajnej laski - to łatwo rozpoznawalny typ punktu.
Przypominam, że rozmawiamy tu tylko o kat. Radary, kontrola drogowa.
Możemy przyjąć, że będziemy kierować się zasadą zaufania do autora i aktywujemy wszystkie oczekujące punkty.
Ale gwarantuję Ci; jestem tego pewien, że za dwa dni pojawi się nowy wątek w stylu:
Co za idiota aktywuje POI w kat. Radary, kontrola drogowa w miejscu gdzie od 5 lat nie było kontroli czy w miejscu gdzie obecnie stoi fotoradar?

Nie, społeczność PDACLUBu wyśle autora wątku na drzewo (czyli każe mu wprowadzić propozycję usunięcia) jeżeli tylko będzie widać, że system wprowadzania (modyfikacji) funkcjonuje. W chwili obecnej kategorie związane z kontrolą prędkości (oprócz chwalebnego wyjątku fotoradarów stacjonarnych) stają się bezsensowne, bo nikomu nie chce się potwierdzać obecności miśków, co powinno być podstawą do weryfikacji punktu przez moderatorów w jakimś przyjętym interwale czasowym. Niestety gdy system nie działa, będzie tylko coraz gorzej...

Wszyscy są mądrzy. Część przed aktywacją (szkodą) - bo moderator czy support jest do bani i mi punktów nie aktywował.
Część po aktywacji - bo moderator nie sprawdził kolizji z innym POI, nie zauważył dubla, nie sprawdził faktu przebudowania drogi.

Taka rola moderatora, niestety nie znam narzędzi jakimi się posługuje, być może są niewystarczające, ale tak, czy inaczej, lepiej, żeby w bazie pojawiły się błędy, niż, żeby system umarł.

Tak czy siak dostanie się każdemu moderatorowi, bez względu na to jak dużo własnego prywatnego czasu poświęca całości serwisu.

A jak pisałem swoją odpowiedź to wypowiedział się również kolega Powhatan.
Więc się również do tej wypowiedzi odniosę.
Powiem jedno. Poszedłeś najłatwiejszą drogą, cyt: "..poprosiłem Adminów o zdjęcie mi uprawnień moderatora lokalnego..".
Mam nadzieję, że nie przeszkadza Ci, że inni mają więcej samozaparcia i chcą wybrać inną drogę.

Chwała Ci (oraz innym moderatorom) za to, tylko przemyślcie korzyści i straty wynikające z mniej restrykcyjnego i bardziej user friendly podejścia do użytkowników MIPLO.

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 02, 2008, 08:36:48 »
Zrezygnowałem z lokalnego moderowania w związku z uznaniem przez niektórych użytkowników oraz poparciem przez suport poszczególnych znaków drogowych i każdego garba w jezdni jako kolejne POI oraz pozwalaniem na obrazowanie jednego POI 50-oma zdjęciami.
Kategoriami (ulubionymi) tematycznymi zajmuje się nadal i tam zaległości nie występują.  Są jednak moderatorzy lokalni którzy mimo zalegania na ich terenie kilkudziesięciu hoteli, myjni lub sklepów czy usług jakiejś tam kategorii itp. rzucają się jak sępy na pojedynczy nowy punkt w prowadzonej i zadbanej (przeze mnie) kategorii.
Jak ktoś prowadzi firmę sprzątającą to niech sprząta tam gdzie jest brudno, a nie tam gdzie ktoś inny już posprzątał. Jeśli suport jako zleceniodawca wynajmujący taką firmę sprzątającą widzi ten oszukańczy sposób działania (sprzątania) i nie interweniuje to znaczy że należy mu się jednak to potępienie które tu na tym forum czasem występuje, zwłaszcza gdy jego autorem jest ktoś kto sprząta uczciwie i to czego się podjął.
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2008, 08:40:03 wysłana przez Powhatan »

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 02, 2008, 15:24:10 »
Szanowni KOLEDZY;
to przestaje być dyskusją i przeradza się w kłótnię. Może warto troszkę opanować emocje.
Nikt nie jest doskonały. Każdy popełnia błędy (ja też - często).
Moderator zatwierdzi POI z opisem niezgodnym ze standardem a użytkownik wprowadzi coś dla spróbowania jak to działa.
Wszystko jest do sprawdzenia i wyjaśnienia a narzekanie nic nie daje.
Szukajmy rozwiązań a nie wytykajmy sobie błędy.
Całość serwisu i jego moderowanie polega na wymianie informacji a nie uszczypliwych uwag.
Dlatego wymiana informacji powinna być prosta i szybka. A co mamy?
Dodaję zapytanie do punktu bo wymaga potwierdzenia a autor punktu nie dostaje o tym informacji. Muszę dodatkowo napisać emalię.  Autor lub inny użytkownik dodał uwagę (komentarz) a moderator zobaczy to dopiero jak pofatyguje się to sprawdzić na stronie głównej serwisu. Informacje  o takich rzeczach powinny być wysyłane z automatu.
Dalej?
Proszę. Support. Co to jest?
Przecież to też ludzie. Jeden bardziej zaangażowany inny mniej. Jeden sprawdzi co zatwierdza a inny sprawdzi kto wprowadził punkt. Mnie bardziej denerwuje, że ci ludzie (a jest ich chyba kilku) ukrywa się pod słowem "support". Wolałbym napisać do Franka, Zdzicha i Zuzi. Co do ich moderowania to jest różnie, czasami pomogą a czasami lepiej żeby się nie wtrącali.