Niebieski ekran w HP iPAQ 614c - instrukcja jak wyleczyc urzadzenie.

• 12 Odpowiedzi
  • 4810 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
  • Sprzęt: HP-614c
Niebieski ekran w HP iPAQ 614c - instrukcja jak wyleczyc urzadzenie.
« dnia: Październik 17, 2008, 12:55:10 »
Panowie,

Na watku rosyjskiego forum zwiazanym z firmware'ami 6.1 autorstwa Yevqa001 pojawila sie instrukcja naszego kolegi KVS747 (chyba z Kazachstanu) ktory uparl sie i wyleczyl swoje urzadzenie ktore padlo podczas ladowania nowego OS-a. Niebieski ekran, zero Windowsa ani mozliwosci ponownego zaladowania ROM-u SDloaderm czy Asynciem. Niektorzy z Was mieli juz przyjemnosc sie z tym spotkac. I wyglada na to, ze udalo mu sie :-) .

Co prawda nasz serwis wymienia takie phony poki co na nowe ale zawsze to kilka dni zajmuje. No i nie wiadomo jak dlugo bedzie tak wymienial.

Podaje Wam wiec tlumaczenie jak postepowac, moze komus to pomoze:

1) Potrzebny nam bedzie driver "SEC SOC Test Board", program dnw.exe oraz diskimage_Ver.nb0 naszego urzadzenia. Wiadomo skad sciagnac jesli nie macie.

2) Co robic:
a) wyjac i wlozyc ponownie akumulator - chyba to idea najpewniejszego z mozliwych resetow.

b) Wcisnac jednoczesnie: RECORD + OK + POWER. RECORD+OK trzymac az do pojawienia sie na ekranie informacji "Download Image..."

c) Podlaczyc sie do komputera z Windows XP (pod Vista nie dziala). Odrzucamy propozycje automatycznej instalacji drivera, recznie wskazujemy driver w katalogu "SEC" z archiwum. Po tej instalacji driver powinien pojawic sie w spisie urzadzen (kontrolery urzadzen USB) jako "SEC SOC Test Board".

d) Uruchomic program dnw.exe. Jesli trzeba zmienic ustawienia portu to: Configuration -> Option, v galezi Download Address zamienic standardowy wpis 0хс000000 na 0х3000000.

e) Teraz wybieramy USB Port -> UBOOT -> UBOOT i wskazujemy nasz plik diskimage_Ver.nb0 (lepiej jesli rozszerzenie jest nb0 niz dio). Niczego nie dotykac. Po kilku sekundach rozpocznie sie przeladowanie ROM-u, pojawia sie niebieskie kwadraciki i po okolo 2-2,5 minuty urzadzenie sie przeladuje. NICZEGO NIE DOTYKAC!!! Po okolo nastepnej minucie (lub nawet odrobine szybciej) na ekranie powinien pojawic sie napis "Programming FLASHDIO". Spokojnie czekamy na zakonczenie ladowania niczego nie dotykajac.

f) na koniec zobaczywszy w rekach nasze ukochane urzadzenie dziala normalnie mozemy zaladowac dowolna wersje ROM-u za pomoca SDloadera badz Asynca.

Oryginalny rosyjski tekst znadziecie tutaj (przepraszam Was za ewentualne bledy w tlumaczeniu ale moja znajomosc rosyjskiego jest mocno "basic"...):
http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=79455&st=200&gopid=2030308&#entry2030308

A potrzebne pliki do sciagniecia sa tutaj:
http://4pda.ru/forum/dl/post/130748/healer.RAR

pozdrawiam
Netzmark
Napisane: Październik 17, 2008, 12:46:37
Jeszcze najswiezsze uzupelnienie tego newsa z forum 4pda.ru:

- jesli komus nie zadzala program DNW wskazany w linku powyzej to tutaj jest jego inna wersja:
http://4pda.ru/forum/dl/post/131057/DNW.RAR
(ktos w Uzbekistanie to wyniuchal dla odmiany)

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
Odp: Niebieski ekran w HP iPAQ 614c - instrukcja jak wyleczyc urzadzenie.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2008, 13:22:28 »
Super opis i super procedurka. Myślę, że może się przydać...

Prośba do Netzmarka - czy możesz wspomniane pliczki wrzucić w jakieś bardziej normalne miejsce? Ja mam generalnie problem z rejestracją na tym forum.

Jakby co to podeślij je na mojego maila a ja wrzucę je na rapidshare.

Pozdrawiam,
Bigu1975

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 17, 2008, 13:50:01 »
A sorry, nie zwrocilem na to uwagi. Wyslalem Ci oba na mail.

BTW: Jaki masz problem z rejestracja? Mi zadzialalo wszystko w ciagu 15 sekund bez najmniejszych zaciec.

A na rapidshare'a wrzucasz jako freeuser czy masz tam konto? Pytam bo zwykly upload wiem jak tam dziala ale nie wiem czy tak bez konta to te pliki tam dlugo siedza. Nie ma aby jakiegos autousuwania plikow od freeuserow?

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2008, 15:43:04 »
Rejestracja - problem ze znajomością języka (brak czasu)
Na rapidzie mam konto :)

Podaje link Rapidshare do plików z postu Netzmarka:
http://rapidshare.com/files/154889147/Niebieski_pliki.rar
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 15:49:18 wysłana przez Bigu1975 »

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2008, 13:17:50 »
"...oraz diskimage_Ver.nb0 naszego urzadzenia. Wiadomo skad sciagnac jesli nie macie.'' no i ja koledzy nie mam pojecia skad to sciagnac. Czy to jest nasz flash.dio?? Dzieki za odpowiedz

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 20, 2008, 08:37:40 »
To jest to samo. Mozesz albo zrzucic ze zwojego telefonu, albo sciagnac wlasnie flash.dio np z linkow podawanych wielokrotnie przez Biga i zmienic mu nazwe.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 21, 2008, 22:09:24 »
kurcze jeszcze starego nie wyslalem i tym sposobem uratowalem starego a teraz co mam zrobic co wyslac ten stary zrobiony czy jak im nie wysle zepsutego ipaqa to cos mi zrobia

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 21, 2008, 22:28:09 »
kurcze jeszcze starego nie wyslalem i tym sposobem uratowalem starego a teraz co mam zrobic co wyslac ten stary zrobiony czy jak im nie wysle zepsutego ipaqa to cos mi zrobia

Zacznij wgrywać oryginalny soft i przerwij mu ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 21, 2008, 22:35:01 »

Zacznij wgrywać oryginalny soft i przerwij mu ;)

kurcze serce mie boli aby tak zrobic moze odkupie ten niby uwalony tylko jak za to sie zabrac

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 22, 2008, 01:32:10 »
Dziakoni, zaczynam miec wyrzuty sumienia, ze przetlumaczylem ten watek. Bys nie mial teraz dylematu zeby nie to :-)

Ale fajnie, ze przetestowales, ze to faktycznie dziala.

Co do zwrotu ex-zlomu do HP - to nie jest chyba zagranie zbyt fair zeby nie odsylac im starego. No i aspoleczne nieco - bo moga dla innych nie byc juz tacy mili na przyszlosc. Ale przyznaje, ze tez jakbym byl na Twoim miejscu to bym sie zastanawial nad tym co zrobic bo sytuacja nieco glupia teraz. Moze poczekaj spokojnie na rozwoj sytuacji?!

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 26, 2008, 08:52:09 »
Dziakoni, zaczynam miec wyrzuty sumienia, ze przetlumaczylem ten watek. Bys nie mial teraz dylematu zeby nie to :-)

Ale fajnie, ze przetestowales, ze to faktycznie dziala.

Co do zwrotu ex-zlomu do HP - to nie jest chyba zagranie zbyt fair zeby nie odsylac im starego. No i aspoleczne nieco - bo moga dla innych nie byc juz tacy mili na przyszlosc. Ale przyznaje, ze tez jakbym byl na Twoim miejscu to bym sie zastanawial nad tym co zrobic bo sytuacja nieco glupia teraz. Moze poczekaj spokojnie na rozwoj sytuacji?!

No ej jestem wdzieczny kurde kawal dobrej roboty wszystko zrobilem za pierwszym razem naprawde programiki bez problemu naprawiaja hp wiedzialem ze tak mozna lecz nie mialem pojecia jak to ugrysc no ale teraz mam hp z 6,0 oryginala i hp z 6,1 i tak testuje jeden dzionek ten a jeden ten bo mam tylko jedna baterie i klapke z tylu i powiem iz 6,1 jest lepszy zero zwiech bo przy 6,0 oryginalny pewnego razu ktos zadzwonil a on sam sie wylaczyl i zaczal wibrowac .
Jeszcze raz wielkie dzieki pozdrawiam

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 26, 2008, 11:56:08 »
:-)

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
  • Sprzęt: Dell Streak 5 16gb
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 31, 2008, 18:30:48 »
Pamiętaj że oni nie zapominają
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Są dwie kategorie ludzi - pracujący i ci, którzy korzystają z kredytu; lepiej należeć do tej pierwszej, jest w niej mniejsza konkurencja.