Zielono Mi.

• 14 Odpowiedzi
  • 1469 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zielono Mi.
« dnia: Wrzesień 13, 2008, 19:37:33 »
Witam!

Jestem nowym użytkownikiem telefonu HTC Universal. Jednak chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy.

Telefon zakupiłem na allegro, jest sprawny jednak prosiłem sprzedawce by wrzucił mi WM 6.1 i ostrzegał, że mogą być problemy z systemem.

Niestety nie posłuchałem i mam drobre problemy z telefonem a mianowicie z systemem. Word pad mi się nie opala, wlan nie łączy z siecią w moim domu, tzn czasem tak czasem nie  ogólnie kilka funkcji nie włącza mi się w tym systemie.

Chciałbym go po prostu zmienić, wgrać innego Roma albo system. Jednak do końca nie wiem jak to zrobić wszyscy dają linki do poradników ale do stron zagranicznych, co nie jest mi do końca na rękę :/

Mam system Windows Vista Home Premium 32bit.

Są może tutaj jakieś gotowe poradniki, które umożliwią mi samemu tuningowanie telefonu  ?

W Faq widziałem program do odblokowywania telefonu jednak mój telefon jest już odblokowany a koknretnego proadnika "Jak zmienić system/rom" nie znalazłem

Z góry Dzięki za Pomoc

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
Odp: Zielono Mi.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2008, 20:16:48 »
ratuje Cię to tylko, że jesteś nowy :)

masz przyklejony dział [HOWTO] Upgrade MDAPRO :).

Jako nowy system polecam Tomal's v8.2 - też WM 6.1 albo sss (starszy, stabilniejszy, szybszy) T-Mobile WM 5.0 oficjalny i nowszy nieoficjalny

na początek polecam WM 5.0 :)

z wgrywaniem na Viście może być większy kłopot - zawsze mam do tego XP. Niech się wypowiedzą koledzy, którzy wgrywali ROM na Viście (sam chętnie posłucham :) )

pozdrawiam 12nala34
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

Offline studzin

• **
  • 129
  • Sprzęt: było 3310 7110 7650 a925 compact EF81 jest k800i+Universal
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 14, 2008, 16:33:51 »
no dobra jezeli sprzedawca wiedzial, ze przy wm6.1 beda problemy, to albo mial w zanadrzu jakas kijowa wersje romu, albo masz jakies uszkodzenie sprzetowe... Jaki masz obecnie ROM?

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2008, 17:41:18 »
mi 6.1 smiga ladnie, nie narzekam i wszystko dziala(odpukac!).
moze kupiles jakiegos uszkodzonego uni?
a rom sie wgrywa bardzo latwo, poczytaj to co koledzy ci dali bo nie ma sensu pisac jeszcze raz tego samego.
i gdzies czytalem ze na viscie mozna wgrac rom ale ze jest to problematyczne, rob to lepiej-bo i pewniej- na XP

*

Offline 12nala34

• 916
    • smartphone HTC
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2008, 20:26:09 »
mi 6.1 smiga ladnie, nie narzekam i wszystko dziala(odpukac!).
moze kupiles jakiegos uszkodzonego uni?
a rom sie wgrywa bardzo latwo, poczytaj to co koledzy ci dali bo nie ma sensu pisac jeszcze raz tego samego.
i gdzies czytalem ze na viscie mozna wgrac rom ale ze jest to problematyczne, rob to lepiej-bo i pewniej- na XP

ja kupiłem swojego uni z WM 6.1 PL (tak, tak PL! jakaś nakładka - podejrzewam, że ta z 5.0 bo to było dziwne!) - i radiem 0.00 i nic na nim nie chodziło, po resecie (nie HR) kazał się kalibrować i w ogóle chodził gorzej niż wcześniejszy Wizard. Ale zainstalowałem WM 5.0 i Wizarda odłożyłem :)
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2008, 11:23:14 »
12nala34 te problemy sprawiało właśnie to spolszczenie, miałem je i tak samo po SR chciał sie kalibrować no i nie mogłem zainstalować żadnych programów. Po HR wszystko wróciło do normy.

*

Offline dimpowell

• 5
  • Sprzęt: HTC Univesal
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 25, 2008, 11:53:32 »
Mala wazna rada! NIE WGRYWAC SOFTU NA WINDOWS VISTA!!! bo uni padnie... i tak trzeba bedzie instalowac na XP. :ok:

*

slotwik

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 25, 2008, 14:37:13 »
Ja zmieniam system w viscie od dawna, trzeba usawic uni w bootloader mode, potem podlaczyc do kompa, zaczekac az system znajdzie sterowniki, wejsc do menadzera urzadzen i podmienic na stery ktore znalazlem kiedys na xda i potem mozna dzialac normalnie jak w instrukcji na xp

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2008, 23:43:44 »
Okej troche mnie nie było z pewnych przyczyn ale mniejsza z tym  :|

Zassałem paczkę Tomal's v8.2
wprowadziłem tel w booltloadera
zrobiłem folder c:\Upgrade
podłączyłem swojego HTC i kliknałem na instalkę z Tomal's v8.2

Następnie wyskoczyło mi okienko probowało się instalować ale wyskoczyły błędy i musiałem restartować telefon, no ale wszystko wrociło do normy :D mam Viste z SP1 i synhronizacja z moim tel jest w porządku. Teraz pytanie, co mi nie wyszło ? może muszę doinstalować sterowniki ?

Ogólnie to chciałbym po prostu wgrać nowego softa, bo na tym czasem wifi łączy lub nie łączy z siecią i nie wiem czy to wina softu, czy telefonu. A chciałbym po prostu sprzedać ten telefon.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 21, 2008, 00:04:24 »
zrob to na xp

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 21, 2008, 00:44:58 »
Zrobiłbym to z miłą chęcią na XP ale nie mam takiej możliwości, mój lapek ma Viste, a jestem za granicą i nie mam dostępu do innego kompa, a nie będę szukał i instalował xp żeby rom wgrać  :E   :mrgreen:

*

Offline 12nala34

• 916
    • smartphone HTC
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 23, 2008, 10:32:26 »
zrób na Viście, ale masz zapasowy telefon jakby coś? Przecież musisz przez coś później dzwonić :P

Ja osobiście zmieniałem ROM na Viście 2 razy i poszło bez problemu, ale słyszałem różne opinie...

12nala34
--

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2009, 23:05:23 »
Mam zapasowy telefon ;) Ale aż takiej traegedii nie powinno być  :) Napisałem wyżej co zrobiłem. Czy mógłbyś mi pomoc, co pominąłem, lub napisać jak ty wgrywałeś rom? bo może ja coś po prostu źle robie.
Napisane: Listopad 23, 2008, 13:19:00
Wiem, że w zasadzie nie pisze się posta pod postem, ale do tej pory nie uzyskałem pomocy, a napisałem jakie kroki zrobiłem. Może ktoś byłby jednak mi w stanie pomóc ?

Pozdrawiam

*

Offline 12nala34

• 916
    • smartphone HTC
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 19, 2009, 15:36:59 »
polegało to na dobraniu odpowiednich sterowników dla PDA na Viście - miałem je gdzieś i chętnie bym podesłał, ale nie wiem dokładnie które to i nie chcę Ci uwalić telefonu.

Ja teraz mam pod ręką XP więc się nie martwię  B) .
--

*

Offline Artur Z

• *
  • 91
    • Eclipse Airways
  • Sprzęt: Nokia E61, HTC Universal, MIO 168, SE P910i
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 03, 2009, 11:29:02 »
Sterowniki do Visty sa na forum, sam wklejalem osobiscie... Uzyjta szukajki :):)
REGULAMIN !!!!!!!