Wrażenia z użytkowania OMNI

• 101 Odpowiedzi
  • 17882 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wrażenia z użytkowania OMNI
« dnia: Wrzesień 12, 2008, 23:03:05 »
Większość z nas przynajmniej od kliku dni użytkuje już swoją Omnie. Podzielmy się wrażeniami. Dla mnie wizerunek, gabaryty i możliwości - jednym słowem bajka. Samsung odwalił kawał dobrej roboty. Świetny dźwięk w słuchawkach, dobry moduł GPS, 16GB - to najważniejsze zalety. Wady, które dostrzegłem to przede wszystkim niezbyt dobrze reagujący na dotyk ekran, niby szybki procesor a działanie nie należy do najszybszych. Mam możliwość porównania do Mio P560 z procesorem 400Mhz gdzie działanie jest odczuwalnie szybsze. Ogólnie jestem happy i nie żałuje wydanej kasy. A jakie są wasze wrażenia?
Samsung Omnia 16 GB
MIO P560

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
Odp: Wrażenia z użytkowania OMNI
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2008, 23:21:56 »
Mam go tylko kilka godzin. Przesiadka z N95 i ogolnie jestem bardzo zadowolony. Naprawde swietny telefon. Minus to brak wyjscia minijack, troszke gorsze zdjecia od N95, ale poza tym to pare dlugosci przed N95.

*

Offline kemp

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2008, 23:23:15 »
również jestem zadowolony z tego telefonu
jedyny poważny minus wg mnie to pojedyncze (wejście wyjście) nie da rady w tym układzie podłączyć telefonu do TV i ładowarki jednocześnie
i taka już drobnostka w porównaniu z moim poprzednim sprzętem N95 - jednak dwa głośniki stereo w czasie odtwarzania dzwonka - tego mi brakuje
i jeszcze jedno - nie da się wyjąć karty pamięci bez rozłączenia telefonu

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 13, 2008, 01:15:38 »
WITAM
I ja ćwiczę i900 od 2 dni (właściwie ..dób). Wrazenia mam powiedzmy - mieszane. Przez 2 lata użytkowałem N95. Omnia zapewne jest lżejsza, ładniejsza stylistycznie no i chyba ten dotykowy ekran, którego brakowało w N95. Gdyby nie ta teoret. HSDPA 7,2 MB to raczej Nokii N95 nie dorównuje. Tam menu jest logiczne i przejżyste, w Omni - bałagan. Tam skonfigurowanie połaczenia internetowego jest pestką - tu w OMNI przez bluetooth niemożliwe jedynie przez kabel USB. Czułośc telefonu jest o wiele gorsza - w tym samym miejscu N95 miała zasięg na 3 kreski; OMNIA gubi - czasami pojawia się jedna kreska. Nie wspomnę już o sterefonicznych i czysto brzmiących głośnikach. Ten rysik to tez poroniony pomysł - nie mogli zrobic jak SE?!?.  Na plus jest antena GPS umieszczona u góry i b. czuła niż w N95 gdzie był pod spodem i aby dobrze odbierac satelity trzeba było ochylić ekran i nic sie na nim nie widziało. W N95 w adresach mogłem umieścić kilka tel. GSM i nawet edytować ich etykietki tu w OMNI tylko jeden mogę wpisać. Kiepsko !
Ten ekran dotykowy szczególnie w inecie jest NIEWYPAŁEM. Albo lata z góry na dół przy dotyku rysikiem a palcem się powiększa i pomniejsza i też lata po całym ekranie = nonsens!!!
Problem z odtwarzaniem filmów .avi czy .rmvb albo .mpeg - czy ktoś może podpowie jak je odtwarzać ? Oczywiście w N95 nie można było.
Kolejnym dotkliwym dla mnie problemem jest sterowanie z pulpitu PC telefonem. W N95 załatwiał to PC Suite a tu tylko jest program do synchronizacji. Brakuje mi mozliwości edytowania książki adresowej i wysyłania SMS-ów. No i to pomieszanie SMS-ów w telefonie ?!?!?!
Czy ktoś może zna gdzie nabyć taki program?
REASUMUJĄC: krótko - chętnie sprzedam to cudo Samsunga i przeproszę się z N95 albo poczekam na N96.
Pozdrawiam wszystkich!
waldirs

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 13, 2008, 03:41:32 »
waldirs, z tego co napisałeś wynika, że nie odpowiada Ci po prostu Windows Mobile a nie konkretnie Omnia, bo prawie wszystkie wymienione przez Ciebie wady związane są właście ze specyfiką WM. Niestety w WM moduł telefonu to tylko jeden z modułów - dodatek a nie podstawowa funkcjonalność. Myśle, że wiele osób, które skusi się reklamami Omni, na których widać interfejs dotykowy Samsunga, może być zawiedzionych po jego kupnie, szczególnie po przejściu np. z N95. Wg mnie telefonu z WM nie powinno się tak reklamować tak jak to robi Samsung bo ludzie myślą, ze to kolejny "fon z bajerami". A potem na forum uzytkownicy zadają co chwila te same elementarne pytania, które dotyczą WM i jego ograniczeń a nie Omni. Trochę mnie śmieszą uwagi, że Omnia nie nadaje się do pisania SMSów.
W kwestii wyjasnienia - Omnia to mój pierwszy PDA z WM i też dostrzegam kilka wad w porównaniu np. z Symbianem a szczególnie z N95 ale wiedziałem w co się pakuję przesiadając się na WM, a odpowiedzi na wszystkie pytania i rozwiąznaia problemów można znaleźć przeszukując to forum lub http://wiki.xda-developers.com.
Mam nadzieję, ze nikogo nie uraziłem.

*

Offline woof

• 761
  • Sprzęt: różnie
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2008, 07:17:39 »
WITAM
I ja ćwiczę i900 od 2 dni (właściwie ..dób). Wrazenia mam powiedzmy - mieszane. Przez 2 lata użytkowałem N95. Omnia zapewne jest lżejsza, ładniejsza stylistycznie no i chyba ten dotykowy ekran, którego brakowało w N95. Gdyby nie ta teoret. HSDPA 7,2 MB to raczej Nokii N95 nie dorównuje. Tam menu jest logiczne i przejżyste, w Omni - bałagan. Tam skonfigurowanie połaczenia internetowego jest pestką - tu w OMNI przez bluetooth niemożliwe jedynie przez kabel USB. Czułośc telefonu jest o wiele gorsza - w tym samym miejscu N95 miała zasięg na 3 kreski; OMNIA gubi - czasami pojawia się jedna kreska. Nie wspomnę już o sterefonicznych i czysto brzmiących głośnikach. Ten rysik to tez poroniony pomysł - nie mogli zrobic jak SE?!?.  Na plus jest antena GPS umieszczona u góry i b. czuła niż w N95 gdzie był pod spodem i aby dobrze odbierac satelity trzeba było ochylić ekran i nic sie na nim nie widziało. W N95 w adresach mogłem umieścić kilka tel. GSM i nawet edytować ich etykietki tu w OMNI tylko jeden mogę wpisać. Kiepsko !
Ten ekran dotykowy szczególnie w inecie jest NIEWYPAŁEM. Albo lata z góry na dół przy dotyku rysikiem a palcem się powiększa i pomniejsza i też lata po całym ekranie = nonsens!!!
Problem z odtwarzaniem filmów .avi czy .rmvb albo .mpeg - czy ktoś może podpowie jak je odtwarzać ? Oczywiście w N95 nie można było.
Kolejnym dotkliwym dla mnie problemem jest sterowanie z pulpitu PC telefonem. W N95 załatwiał to PC Suite a tu tylko jest program do synchronizacji. Brakuje mi mozliwości edytowania książki adresowej i wysyłania SMS-ów. No i to pomieszanie SMS-ów w telefonie ?!?!?!
Czy ktoś może zna gdzie nabyć taki program?
REASUMUJĄC: krótko - chętnie sprzedam to cudo Samsunga i przeproszę się z N95 albo poczekam na N96.
Pozdrawiam wszystkich!
waldirs

ekhm... aż wali po oczach że mało wiesz o WM - należy poczytać... żeby Cie nieco uświaodmić zróbmy tak:

czy kupując kompa z XP - masz możliwość otwierania divixów? - nie...
czy masz od razu skonfigurowane połączenie z netem? nie...

to tak na przykład.

Co do wpisów w książce - możesz dodąć dowolną ilośc numerów komórkowych, domowych, faksów, numerów komunikatrów, emiali i czego tam sobie jeszcze wymyślisz... tu widać że nie synchronizowałeś OMNI z outlokiem na PC.

Co do ekranu - kwetia przyzwyczajenia, nabrania pewnych nawyków i przyzywyczajeń.
Co do dzwięku - próbowałeś SRS WOW? też pewnie nie...

a więc ja proponuje przeczytać instrukcje i kilka wątków na forum a zaczniesz doceniać ogromne możliwości WM... no chyba że telefon ma ci służyć do dzowonienia to faktycznie KUP znowu N95

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2008, 08:02:25 »
Ja jestem również szczęśliwym posiadaczem OMNI i jestem bardzo zadowolony. W ostatnim miesiąca miałem trzy telefony tzn. N95 8 GB, iPhone 3 GB a w chwili obecnej OMNIE.
Z mojego punktu widzenia OMNIA wypada najlepiej. iPhone jest bardzo zamknięty, na chwile obecną nie ma oprogramowania do GPS, bardzo słaby aparat. Na plus iPhone bardzo łatwy i przyjazny interfejs, super nadaje się do przeglądania internetu oraz słuchania MP3 i oglądania filmów. Nokia N95 praktycznie niczym mnie nie urzekła. Nie nadaje się do tego z czego korzystam na co dzień czyli przeglądania internetu, pisania emaili i GPS. Pisanie np. rozciągłego emaila zajmowało mi bardzo dużo czasu na tej klawiaturze a przeglądania internetu jest dosyć ciężkie. Jeżeli chodzi o GPS to przypadł mi jeden program do gustu jednak jest mu daleko do AutoMapy.
Jeżeli chodzi o OMNIE to mam wszystko czego potrzebuje. Otwarty system, dobry GPS z oprogramowaniem, w miarę łatwo da się oglądać strony internetowe oraz pisać emaile. Oczywiście interfejs Samsunga nie jest idealny i należy dograć trochę oprogramowania np. wgrać inną klawiaturę ale na pewno jest najbardziej uniwersalny w stosunku do tych trzech telefonów.
Jeżeli chodzi o porównanie systemów Symbiana i WM jest to po prostu kwestia przyzwyczajenia. Jeżeli np. ktoś używa Symbiana przez rok i nie ma w tym czasie styczności z WM, WM wyda mi się mało intuicyjny. Tak czy inaczej na chwilę obecną w konfrontacji tych trzech telefonów moim zdaniem  najlepiej wypada OMNIA.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 13, 2008, 08:06:03 »
waldirs
byłeś przyzwyczajony do zwykłych komórek to nie czarujmy się... przejście na WM nie będzie bezbolesne. Wiele rzeczy trzeba wybaczyć i nauczyć się żyć. A że akurat Samsung reklamuje to PDA jako telefon... no cóż, nie kupuj kota w worku...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 14, 2008, 01:30:38 »
dzięki za ripostę i cenne uwagi. Fakt posiadałem SE P900 potem N95 wszystko symbian i tu pierwszy WM - więc rozumię ... że musi boleć. Ale z tymi telefonami zamieszczanymi w ks. adres. nie tak: oprocz dodawania dowolnych numerów komórkowych chodzi mi o edycje etykiety a nie tylko "numer komórki" "numer domowy" itp. W N95 moglem zamista tego napisać Jan Kowalski bo poco pisać kilka pozycji kilku ldzi z jednej firmy. Ale to drobiazg.
Najbardziej mnie wkurza ten ekran np. w inecie. Kombineję róznych dotyków aby przewijac ekran a on mi czasem się powiększa lub pomniejsza i sobie "lata" . Jak go okiełzać? Jak to zrobic palcem (?) aby przesuwac ekran a nie powiększać albo powiększać a nie przesuwać. To dotyczy też obrazków. Szkoda,że nie ma listwy z boku!?.
SMS-ów dużo nie piszę... klawiatury są dla mnie wysarczające. Brak mi programu na PC aby pisać SMS poprzez i900.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 14, 2008, 15:31:40 »
Ja przesiadłem się wlasnie z diamenta na omnie-coż mam też mieszane odczucia.Przede wszystkim ekran jest pozbawiony szczegołowosci,fakt nie jest to VGA,ale na ten klasy fon powinien być lepszy.widgety fajny pomysł,troszkę podobny do TouchFlo 3D,ale brak możliwości edycji zawartości to duży minus(przy okazji może ktoś wie jak w Widgecie zmienic kolor odtwarzacza z filoetowego?).gabarty są podobne choc omnia nieco jest wyższa.duży plus to 8 do 16 GB własnej pamięci i gniazdo na kartę.Fotki robi przecietne dlatego choć dopiero użytkuję omnię tydzień zastanawiam się na zmianą na HTC TOUCH PRO. :D

*

Offline jeri

• *
  • 65
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 14, 2008, 15:43:15 »
A ja właśnie się zastanawiam: Diamond czy Omnia - i jednym z argumentów za Omnią jest znacznie lepsza kamera (?).Teraz zbiłeś mnie z pantałyku.Ekran choć mniejsza rozdzielczość - większy =  łatwiej wceluję w klawiaturę ekranową wielkimi paluchami :-) ... chyba? ...  a jak porównasz łatwość pisania na jednym i drugim??

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 14, 2008, 16:09:49 »
Używam Omni od tygodnia i jestem bardzo zadowolony. Przesiadłem się z nokii  n73. Aparat robi dobre zdjęcia, nie używam widgetów, tylko wtyczek z spb.
Polskie tłumaczenie nie zawsze wypada najlepiej. Do nawigacji sprawdzałem IGO 8 i Automapę, bardziej do gustu przypadła mi tutaj ta pierwsza.
Mam małe problemy z zoomem, ale kiedyś się nauczę :)  xt9 całe szczęście można wyłączyć

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 14, 2008, 16:27:33 »
jari to jest dylemat,wg mnie lepiej pisze sie na omni szczególnie w orientacji poziomej diament ma zbyt waskie okienka z literami.Dlatego tez zastanawiam sie nad touch pro.Wyswietlacz większy w omni,ale zbyt mało aplikacji prawidłowo działa z ta dziwną rozdzielczością.Wgrałem w omnie  najnowszy soft PL,który niestety ma nie wszystko przetłumaczone np-messaging zamiast wiadomości.Szczerze ubolewam nad ta moją przesiadką choć może to kwestia przyzwyczajenia.Omnia to mój siudmy fon z WM na pokładzie więc mam pewne doświadczenie.Jedyne co sklonilo mnie do zakupu omni to aparat z lampą błyskową(choc przy jej użyciu zdjęcia są prześwietlone)wbudowana większa pamięć i karty rozszerzeń.

*

Offline jeri

• *
  • 65
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 14, 2008, 16:40:32 »
Już sam nie wiem,co zrobić  :E Przypuszczalnie wezmę i Omnie i Compacta IV (akurat mam wymianę w Erze),pobawię się 2 dni i sprzedam "ten drugi".Rzeczywiście niezmiernie trudno wyciagnąć sensowne wnioski na podstawie opisow, bo każdy ma inne preferencje i doświadczenie.Pytałem w innym wątku czy Omnia umożliwia kręcenie wideo z doświetlaniem lampą czy nie?Vario III mógł,N82 oczywiście nie może, bo lampa jest wyładowcza.

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 14, 2008, 16:55:01 »
Niestety omnia nie ma doświetlania podczas krecenia video,a szkoda moja N95 ma choćby czerwoną diodą.Czekam na nowy soft bo może samsung weżmie sobie do serca opinie posiadaczy omnii i coś zmieni na lepsze choćby edycję widgetów.reklama w TV ma się ni jak do opisów userów ich spostrzeżeń.Opinie innych posiadaczy są miarodajne choć każdy ma inne preferencje,dla mnie telefon powinien posiadać wszystko a omnia choć szumnie nazwana niestety jest niedopracowana,zresztą diament też.Konkluzja-nie ma telefonu idealnego.Wiadomo,że zarówno ceny jak i ilość sprzedanych telefonów jest uzależniona od popytu.To samo było z Iphone podobnie przereklamowanego

*

Offline jeri

• *
  • 65
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 14, 2008, 16:59:18 »
Ale Twoje "szczere ubolewanie" wynikające z przesiadki jednoznacznie wskazuje,że wolałes Diamenta,czy tak?Dlaczego?

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 14, 2008, 17:05:05 »
dwa powody-lepszy ekran dwa-bardziej czuły i oczywiście rysik,bo ten w omii to totalna paranoja przywiesić długopis do telefonu,który notabene rysuje obudowe obijając sie o fona.Założenie projektantów bazowało na paluszkach ale chyba dziecka a faceta?

*

Offline jeri

• *
  • 65
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 14, 2008, 17:20:07 »
Dla mnie dość istotna jest kamera - mam córkę 4-letnią, więc ciagle coś się dzieje - cięzko zdążyć po większy aparat :-) Obecna N82 bije na łeb Kaisera, którego miałem przed nią (pod tym kątem,oczywiście).Nie sądzę,by Omnia mogła z nią konkurować,ale czy rzeczywiście nie jest lepsza od Diamentu (który ma zbliżony,lub niemal identyczny moduł kamery co Kaiser)?.Czy możesz wrzucić gdzieś zdjęcia robione Omnią?Jaki masz soft?Gdzieś czytałem,że najnowszy sporo wnosi w jakości zdjęć i polepsza bitrate w filmach... Nota bene nowy soft dla N-ki na horyzoncie i jeszcze podbije poprzeczkę...

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 14, 2008, 17:31:50 »
Tak kaiser był słaby pod wzgledem kamery,wgrywałem do niego różne poprawki lecz efekt był mierny.W omnii nie mogę wymusic zrobienia zdjęcia przy uśmiechu z detekcją w/w wymienionego.Zdjecia są na pewno lepsze niż w diamencie,ale tak jak wspomnialem zrobienie zdjecia z lampą jest porażką-zawsze wychodzi zbyt doświetlone,szczególnie podczas mroku z odległości około metra.Nokie są lepsze jeśli chodzi o tę stronę zagadnienia-niestety.Po prostu lampa w omnii nie łapie ostrości razem z autofocusem,cały czas świeci z jednakowym natężeniem.Soft mam I900SAHH2

*

Offline jeri

• *
  • 65
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 14, 2008, 17:38:10 »
OK.A czy jest możliwość wyłączenia autofokusa tak by cały czas robił na "nieskończoności" - stala ogniskowa, coś jak w Vario II/tytn.To nie lustrzanka, ustawianie AF trwa sporo i zwykle już jest po scenie.N82 ma tryb "sport" - bez AF - robi wtedy fotkę natychmiast.Czytalem gdzieś, że Omnia umożliwia wyłaczenie AF w czasie nagrywania filmu, ale czy przy zdjęciach?  :worried:

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 14, 2008, 17:48:10 »
tak da się go wyłączyć np.w trybie sport wtedy fotki sa o niebo lepsze,ogniskowa jest wtedy prawidlowa i doświetlenie obiektu też.Widząc twoje rozmyslania widze,że przekonujesz się do i900.Nie jest to lustrzanka jak wspomnialeś ale telefon dość rozbudowany,przy  tej klasie zdjecia można uznać za prawidłowe.Jedyna wada że nie zachowuje w pamięci ustawień.

*

Offline jeri

• *
  • 65
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 14, 2008, 17:54:58 »
Rzeczywiście:kombinuję na jej korzyść  :E W Nokii brakuje mi rozbudowanych funkcji biurowych (głównie arkuszy kalkulacyjnych),lepszego kalendarza z bardziej rozbudowaną obslugą spotkań/przypomnień,ekran nie jest duży,a szybkość działania systemu - choć na Symbian świetna,to i tak nie dorównuje WM.Natomiast funkcje multimedialne N-ki są doskonałe, np.wideo VGA 30fps, po prostu świetne.Za to ograniczona pojemność słownika na słowa użytkownika doprowadza mnie do pasji  :mad: Niestety najwyraźniej cały czas nie ma urządzenia idealnego.

PS:Jakich ustawień nie zapamiętuje?Ustawień kamery?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2008, 17:56:48 wysłana przez jeri »

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 14, 2008, 17:59:33 »
to nie telefon, to palmtop:P

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 14, 2008, 18:02:31 »
jeri niestety to prawda.Wygoda uzytkowania ekranu dotykowego jest bajeczna,choćby internet klikam na to co chcę zamiast bawić się kursorem,tu omnia ma jeden bajer myszkę optyczną :mrgreen: pakiet biurowy,jak i majle to duża przewaga PDA.Rotacja ekranu w omi jest doskonale szybka,kaiser był tutaj strasznie wolny porównując.Brak funkcji w omni jest tylko kwestia dogrania aplikacji wg uznania,Czytanie PDF jest też szybkie bez zwiech.Ogólnie omnia to nie jest zły fon,choc wsparcie dla urządzeń HTC ze strony userów jest ogromne co można odczuc w softach.

« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 14, 2008, 20:03:57 »
Sam planuje kupno Omni nie powiem, liczą się dla mnie też funkcje multimedialne. Słyszałem, że liczbę klatek nagrywanych przez Omnie w VGA z 15 kl/s można zwiększyć poprzez soft, prawda?

Skoro piszecie, że zdjęcia w nocy są prześwietlone to nie jest problemem słaby flash(wielu posiadaczy N95 narzekało w tym modelu na po prostu słabą diode) tylko oprogramowanie, przecież TO też można poprawić, prawda?

Ostatnie pytanie, doświetlanie podczas kręcenia wideo, przecież skoro Omnia na już fabrycznie soft od "latarki" to przecież to tylko kwestia programowania, aby dodać świecącą "lampke" podczas kręcenia filmów, mam racje, czy się myle?

Nie wiem czemu tak narzekacie na zdjęcia Omni, proponuje pooglądać zdjęcia wykonane przez ten telefon na rozmaitych stronach www, można zobaczyć, że są przyzwoite(przynajmniej te robione w dzień).

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 14, 2008, 20:15:59 »
Nie wiem czemu tak narzekacie na zdjęcia Omni, proponuje pooglądać zdjęcia wykonane przez ten telefon na rozmaitych stronach www, można zobaczyć, że są przyzwoite(przynajmniej te robione w dzień).
Może i tak, ale ja mam bezpośrednie porównanie z N95 dlatego narzekam na zdjęcia w pomieszczeniu.

*

Offline jeri

• *
  • 65
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 14, 2008, 22:05:07 »
I tego się obawiam mając N82.Czyli kamera 95-ki wzbogacona o lampę ksenonową...Zdjęcia w pomieszczeniach są świetne, a w Omni... okaże się niebawem  :P

*

Offline marekmars

• 25
  • Apple freak
  • Sprzęt: HTC X7500, iPhone, Samsung i900 OMNIA, MacBookPro
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 15, 2008, 10:35:08 »
omnia robi koszmarne zdjecia. zdecydowanie gorsze niz N95 pierwszej generacji. Nawet w dobrym swietle.

Marek.

*

Offline artonio

• 30
    • pblivescores.com
  • Sprzęt: Samsung OMNIA
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 15, 2008, 11:26:37 »
Jako że przymierzam się do zakupu OMNI to mam pytanko.
Czy da się usunąć/odinstalować/pozbyć się widgetów w tym telefonie i zostawić gołego WM (np. przy hard resecie)?
Bawiłem się tym phonem w MM i nie do końca mnie ta nakładka przekonuje, a myślę że w zupełności wystarczyłby mi jakiś SPB Mobile Shell.
Samsung OMNIA z PlusGSM
PDA: i900SAHH6/CXHH6
TEL: i900XXHH4

*

Offline myszaxp

• **
  • 111
  • Sprzęt: Samsung Omnia 8GB
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 15, 2008, 12:10:54 »
omnia robi koszmarne zdjecia. zdecydowanie gorsze niz N95 pierwszej generacji. Nawet w dobrym swietle.

Z tą jakościa to zauważyłem taka zależność: jak korzystamy z przycisku z boku obudowy do robienia zdjęć, po złapaniu ostrości, zdjęcie wychodzi lekko zamazane. Jak nacisne touch-pada, to Omnia automatycznie po złapaniu ostrości strzela fotke i wychodzą ładne zdjęcia. Czy wy tez to zauważyliście?