I900 omnia - sms trudności polskie znaki

• 28 Odpowiedzi
  • 10941 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline darekk2

• 4
I900 omnia - sms trudności polskie znaki
« dnia: Wrzesień 12, 2008, 21:30:20 »
Witam,

Od wczoraj jestem posiadaczem omni. Mam problem. Wysyłając sms, mimo że na moim ekranie mam normalny tekst z polskimi literami ,odbiorca odbiera znaki zapytania miedzy literami i inne. 
dzwoniłem do samasunga, odpowiedzieli , że jeśli wysyłam na telefony  z symbianami i innymi niż windows mobile to jest to normalne. Ciekawe , że jak odbieram to normalnie czyta ę, ą ź, ż. jak wysyłam np. bądź, odbiorca ma b?d?.
w takim razie słownik t9 jest tu bez sensu.
Prosze o pomoc. Pilne
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2008, 10:04:57 wysłana przez darekk2 »

*

Offline paka

• 254
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: I900 omnia - sms trudności polskie znaki
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2008, 10:26:52 »
Witaj, mam ten sam problem i raczej nie da sie tego zmienic jak narazie. Połowicznym rozwiązaniem może być to że słownik omni zapamietuje najczesciej uzywane wyrazy przez ciebie. Wpisujac slowo np. "czesc" telefon wpisuje "część", w sugestiach wyrazow masz odpowiednik bez ogonków "czesc". Wybierasz i potem juz zawsze bedzie wersja bez ogonkow. Wiekszosc wyrazow z ogonkami ma w slowniku odpowiedniki bez, wiec... jak masz duzo czasu.... hehe :)

*

Offline Kilg

• 292
  • Sprzęt: Galaxy SIII
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2008, 10:30:53 »
za to o czym piszecie odpowiada kodowanie znakow sms, musi byc opcja gdzies w ustawieniach.
WYGIWYGAINGW
What You Get Is What You're Given and It's No Good Whining
(The Science of Discworld by Terry Pratchett)

*

Offline darekk2

• 4
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 13, 2008, 11:12:21 »
za to o czym piszecie odpowiada kodowanie znakow sms, musi byc opcja gdzies w ustawieniach.

Kilg możesz krok po kroku, jak i gdzie to zrobić

*

Offline MariuszNM

• 29
  • Sprzęt: Newton ->  Psion Series3 -> Psion Series 5 -> Zaurus -> Simpad -> Mio P550 -> Mio A701 -> SGH I900 Omnia
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 13, 2008, 11:19:06 »
Witam,

Od wczoraj jestem posiadaczem omni. Mam problem. Wysyłając sms, mimo że na moim ekranie mam normalny tekst z polskimi literami ,odbiorca odbiera znaki zapytania miedzy literami i inne. 
dzwoniłem do samasunga, odpowiedzieli , że jeśli wysyłam na telefony  z symbianami i innymi niż windows mobile to jest to normalne. Ciekawe , że jak odbieram to normalnie czyta ę, ą ź, ż. jak wysyłam np. bądź, odbiorca ma b?d?.
w takim razie słownik t9 jest tu bez sensu.
Prosze o pomoc. Pilne

Spróbuj ustawić  w Outlook na Omni w menu  Narzędzia->Opcje w zakładce "Konta" kliknij na "Wiadomości" a potem zaznacz opcję "W razie potrzeby użyj formatu Unicode".

*

Offline darekk2

• 4
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2008, 11:30:24 »
ok, dzięki już zrobiłem.

w ustawieniach trzeba włączyc unicode.
wszystko działa.

pzdr

*

Offline innovate

• 38
  • Keep smiling
    • Rotaract Warszawa Zamek
  • Sprzęt: i5700 Spica
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2008, 11:43:09 »
Sprawdź tylko, czy przypadkiem korzystanie z UNICODE nie wydłuża Ci wysłanych SMSów. (W sensie wysyłasz jeden, a kasują Cię za dwa , jeśli wiadomość zakodowana w UNICODE będzie dłuższa niż 160znaków).

Pozdrawiam
Mariusz
Moja (r)ewolucja: BlueAngel->Wizard->Raphael->i5700 Spica

*

Offline paka

• 254
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 13, 2008, 13:22:25 »
w momencie wlaczenie unicode i pojawienia sie polskich ogonkow sms skraca sie do 70 znakow :( Jest jakis programik ktory by to automatycznie zmienial??

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 23, 2008, 19:43:42 »
Witam
No właśnie - mam ten sam problem.
Jest jakiś sposób na te polskie znaki? To jest irytujące.

Pozdro
Negatyw

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 23, 2008, 19:52:36 »
Alternetywnym rozwiązaniem może być zainstalowanie innej klawiatury ekranowej "olewającej" T9.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 23, 2008, 20:02:42 »
Do:  ..k..l..m..n..

Możesz bardziej łopatologicznie?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 23, 2008, 20:09:47 »
Mam na myśli to, że jeśli komuś nie zależy na T9 a przy tym nie da się tej funkcji wyłączyć w klawiaturze domyślnej w Omni (nie mam Omni, więc nie wiem czy rzeczywiście nie da się tego wyłączyć), wówczas wystarczy zainstalować jakąś inną klawiaturę ekranową, których jest wiele, w tym wiele darmowych.

Na przykład z płatnych: Resco Keyboard Pro, SPB Fullscreen Keyboard, TouchPal Proffesional, VGAKey...
Z darmowych: PCM Keyboard, TouchPal Standard, PDAmedia Keyboard...

I wiele wiele innych :)

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 23, 2008, 20:42:54 »
Mam na myśli to, że jeśli komuś nie zależy na T9

Ja w Nokii 6300 mam T9 ze słownikiem uproszczonym. I z powodzeniem podpowiada bez polskich liter. Da się to zrobić w Omni?

Pozdro
Negatyw

*

Offline matulek

• *
  • 79
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 23, 2008, 22:50:46 »
t9 znajdujący się w OMNI (przynajmniej mojej) wyświetla dwie opcje wyrazów: z polskimi znakami i bez. np. pisze czesc a on wyświetla mi opcje: cześć i czesc:)  także lepiej wybrać opcje bez polskich znaków. niestety zawsze było tak, ze polskie znaki miedzy różnymi systemami nie współgrały. wystarczy porównać Windowsa i Linuxa; Siemensa i Nokie itp. itd... no a jak ktoś już chce koniecznie pisać z polskimi znakami to musi to robić zwięźle;)
Samsung OMNIA 8GB
PDA: i900SAHH6/CXHH6
TELEFON: i900XXHH4
WM6.1 + SPB Mobile Shell 2.1.2

*

Offline and

• 30
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 24, 2008, 08:08:50 »
Witam,
ja korzystam z klawiatury "pocketogonek", jest wprawdzie płatna, coś 20 zł, ale daje polskie znaki pisane gestami i przy pisaniu smsów nie sklarca wiadomości do 70 znaków, tylko daje jest 160. Używałem jej najpierw w PDA a teraz w Omni.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 24, 2008, 10:30:26 »
... "pocketogonek", Używałem jej najpierw w PDA a teraz w Omni.

Tak na marginesie i dla ścisłości: Omnia to też PDA...

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 24, 2008, 14:51:43 »
daje polskie znaki pisane gestami i przy pisaniu smsów nie sklarca wiadomości do 70 znaków, tylko daje jest 160.
Chwila... I co wysyła te polskie znaki w jednym esemesie mającym powyżej 70 znaków?

*

Offline and

• 30
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 24, 2008, 20:12:21 »
daje polskie znaki pisane gestami i przy pisaniu smsów nie sklarca wiadomości do 70 znaków, tylko daje jest 160.
Chwila... I co wysyła te polskie znaki w jednym esemesie mającym powyżej 70 znaków?

Tak. Odejmuje normalnie po jednym znaku, jak w piszę za pomocą klawiatury Pocketogonka, a jak bez niej, to od razu ilość znaków spada o połowę. Można to sprawdzić, bo Pocketogonek jest do ściągnięcia w pełnej wersji za darmo ze strony producenta http://pocketogonek.bdg.pl/ , wyświetla tylko ciągle przyponienie że to wersja demo. Chodzi w WM 6 choć robiona była dla WM 5.

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 27, 2008, 10:32:27 »
Zatem przy korzystaniu z:
http://pocketogonek.bdg.pl/pobierz/

problem polskich znaków w sms'ach - znika?

Pozdrawiam
Negatyw

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:15:54 »
W moim przypadku zupelnie nie przydatne, wielkosc klawiatury oryginalnej windowsowej...
A moze by tak sie dalo wgrac jakis alternatywny slownik do t9 zamiast oryginalnego, bez slow z polskimi znakami??

Co do tego ze slowa maja alternatywe z ogonkami i bez to nie wszystkie, a nawet powiedzial bym ze mniejszosc.

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:27:26 »
A moze by tak sie dalo wgrac jakis alternatywny slownik do t9 zamiast oryginalnego, bez slow z polskimi znakami??

Skoro Mobile nie daje tak oczywistej funkcji jak TRYB WYSYŁANIA UPROSZCZONY (w którym po prostu nie są WYSYŁANE polskie literki) - to może faktycznie - jest to rozwiązanie. Testował ktoś wykorzystanie takiej opcji?

*

Offline matulek

• *
  • 79
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 28, 2008, 12:29:13 »
Jeszcze raz powiem, że w Omni t9 pokazuje dwie opcje słowa: z polskimi znakami i BEZ. wiec nie ma najmniejszego problemu.
Samsung OMNIA 8GB
PDA: i900SAHH6/CXHH6
TELEFON: i900XXHH4
WM6.1 + SPB Mobile Shell 2.1.2

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 28, 2008, 13:54:43 »
Jeszcze raz powiem, że w Omni t9 pokazuje dwie opcje słowa: z polskimi znakami i BEZ. wiec nie ma najmniejszego problemu.

No i tu sie nie zgodze! nie ma odpowiednikow bez polskich znakow( o ile juz takiego sobie nie dodales do slownika). Sprawdz takie slowa jak płyta, zółty, wróbel itd. Przynajmniej u mnie nie ma odpowiednikow bez ogonkowych. Jesli Ty je masz to jest ciekawe i warto sie zastanowic jak zrobic tak u reszty posiadaczy.

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 28, 2008, 22:56:27 »
z polskimi znakami i BEZ. wiec nie ma najmniejszego problemu

Problemu to nie mam w Nokii 6300 - tam wybieram tryb uproszczony i spoko.

*

Offline pawjas21

• *
  • 80
  • Sprzęt: Samsung i900 OMNIA / HTC HD2 PL / SGS 2
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 03, 2008, 02:33:07 »
Najprościej dodać sobie słowo bez ogonków do slownika i tyle. Potem pojawia sie jako pierwsze, najczęściej używane. Alternatywą będzie używanie klawiatury QWERTY bez T9 albo pisma odręcznego.

*

Offline Silver8

• *
  • 85
  • PDA: i900SAHJ3/SAHJ3 TELEFON: i900XXHJ1
  • Sprzęt: SGH-i900 OMNIA 8GB+8GB SDHC Sandisk
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 08, 2008, 21:10:39 »

Tak. Odejmuje normalnie po jednym znaku, jak w piszę za pomocą klawiatury Pocketogonka, a jak bez niej, to od razu ilość znaków spada o połowę. Można to sprawdzić, bo Pocketogonek jest do ściągnięcia w pełnej wersji za darmo ze strony producenta http://pocketogonek.bdg.pl/ , wyświetla tylko ciągle przyponienie że to wersja demo. Chodzi w WM 6 choć robiona była dla WM 5.
Witam
Ja mam takie pytanko czy, instalując Pocketogonek mogę korzystać z klawiatury Samsung Keyboard (lubię tą klawiaturę ponieważ pozwala na swobodne pisanie palcem bez rysika) ale chciałbym korzystać jednocześnie ze wszystkich zalet Pocketogonka (Polskie znaki oraz nie skracanie s-m-s do 70 znaków przy Polskiej pisowni).
Kolejne pytanie dotyczy również klawiatury a konkretnie, czy jest klawiatura FULL EKRAN dobrze działająca na naszych Omniach z Polskimi znakami ?
Prosiłbym o link (jeśli to możliwe) oraz krótką recenzję jak "chodzi" na Omnii, oczywiście nie ma znaczenia czy będzie to aplikacja PŁATNA czy DARMOWA, byle dobrze działała na Omnia.
Pozdrawiam
Piotr
American Staffordshire Terrier -  AL BASCO Yakamoz

*

Offline and

• 30
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 09, 2008, 09:30:50 »
Mogę powiedzieć tylko tyle, że instalując  PocketOgonka dostaniesz go jako jednę z kilku klawiatur do wyboru, więc można korzystać z innych, jak się na nie przełączy.

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 09, 2008, 11:15:23 »
A ja zapytam inaczej. Czy komus udalo sie wylaczyc slownik w klawiaturze samsung keyboard? Niby jest opcja w ustawieniach ktora by na to pozwalala, ale u mnie nic nie daje ....

Klawiatura sama w sobie jest fajna, ale uzupelnianie wyrazow jest po prostu frustrujace. Do tego stopnia, ze wrocilem do standartowej klawiatury windows. Jednak przy standartowej tez jest problem w postaci beznadziejnej czulosci ekranu omni i beznadziejnej kalibracji (ten jeden szczegol sprawia, ze mam ochote zamienic ja na Kaiser'a) .... Nie dosc ze musze walic w ekran mlotkiem, zeby wcisnac odpowiednia literke, to jeszcze na dodatek w miejscach granicznych wariuje i wciska mi literkie na prawo od tej ktora chce wcisnac. Kalibrowalem juz z 10 razy i albo ja jestem slepy albo cos jest z ekranem nie tak .... ( a biorac pod uwage, ze uzywam WM od paru lat i nigdy takich problemow nie mialem, to raczej ekran jest do d....y)

*

Offline Of

• 39
  • Sprzęt: Omnia I / SGS II
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 09, 2008, 12:56:36 »
A ja zapytam inaczej. Czy komus udalo sie wylaczyc slownik w klawiaturze samsung keyboard? Niby jest opcja w ustawieniach ktora by na to pozwalala, ale u mnie nic nie daje ....

Między klawiszem "Duże Litery", czyli strzałka w górę a spacją jest xT9, po kliknięciu wyłączasz słownik i pozostaje klawisz abc.