Ponieważ nikt jeszcze nie opisał kabla tv-out do naszych milusińskich, postanowiłem skrobnąć kilka słów :-)
Jest to kabel tv-out łaczący Omnię z odbiornikiem TV, lecz nie tylko, o czym później.
Model kabla: AATCS10CBECSTD ( tak jest na pudełku, lecz w ofertach sprzedaży występuje bez końcowych STD )
Żadnych innych nie kupujcie bo nie pasują. Kabel wygląda tak:
http://www.swissmania.ch/A620565/TV-out_Kabel_AATCS10CBEC_zu_Samsung_SGH-i900_Omnia.htmlNajpierw podłączyłem go do 21" LG (kineskop). Wynik? Obraz dobry jakościowo, i wszystko fajnie wygląda. Dźwięk taki sobie, ale mój LG ma kiepskie głośniki. Nie wykluczone że na 28" obraz byłby gorszy, ale nie miałem gdzie tego sprawdzić.
Kolejnym odbiornikiem do którego podłączyłem Omnię za pomocą tytułowego kabelka była Toshiba 42X3000P (42"LCD full HD ) Wynik? Obraz mnie niestety rozczarował i to mocno. Na każdej ukośnej linii z litery czy obrazka widać wyraźne "schodki" i "poszatkowania". Może to wina tego LCD? Ale teraz do tego nie dojdę. Dźwięk za to znacznie lepszy niż w LG. Wracając do obrazu to zdjęcia wyglądają na nim trochę lepiej a i film od biedy da się obejrzeć :-) Z tym że tu widać różnicę pomiędzy obrazem z Omni, a z np. kablówki, a na LG różnicy nie widać.
Mile byłem rozczarowany po podłączeniu Omni do kina domowego Samsung. Nie jestem jakimś tam melomanem, ale z dobrych mp3-ek dźwięk jest naprawdę fajny, a i basy dobrze grają.
Reasumując, moje subiektywne oceny w skali 1-6:
TV kineskopowy: menu 5; zdjęcia i filmy 5; dźwięk i muzyka 2 ( mój LG ma kiepskie głośniki )
TV LCD Full HD: menu 2; zdjęcia i filmy 3+ do 4-; dźwięk i muzyka 4
Kino domowe: muzyka 6 ( tylko nie porównujcie mojej oceny do płyt kompaktowych lub co gorsza winylowych, bo to inna para kaloszy )
Na koniec mały tip. Czasami nie ma po podłączeniu dźwięku...nie trzeba się denerwować, tylko raz lub dwa razy nacisnąć na Omni przycisk zwiększenia głośności.
Pozdrawiam