FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 399728 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 27, 2008, 20:43:39 »
W takim razie jest błąd w FAQ..? qsqa pisze, że kasuje się CAŁE 4GB pamięci.

*

Offline k-mil

• **
  • 217
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 28, 2008, 10:47:34 »
Są dwa rodzaje HR więc w FAQ jest wszystko dobrze.
Inne stare telefony   ->  Nokia 6280 -> MDA Vario -> Nokia E50 -> SE W 880i -> MDA Compact IV ->  Samsung I5700 SamdroidMod v 1.0.3 -> HTC Desire HD

*

Offline kucharz

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 28, 2008, 18:31:43 »
Witam wszystkich!

To mój pierwszy post na forum, wcześniej długo tylko czytałem posty głównie dot. diamonda :)

Zakupiłem go w Orange, wszystko pięknie gra, tylko oczywiście chciałbym pozbyć się wszystkich dodatków made by orange ... - skopali całe menu niesamowicie, ekran Today jest w takim kształcie w ogóle bezużyteczny, poza nieczytelnym zegarkiem analogowym, brak wpisów z kalendarza i zadań - a to bardzo utrudnia życie :(

Do rzeczy. Testowałem telefon przez kilka dni dość intensywnie, jak narazie - nie mam zastrzeżeń, więc chciałbym wgrać nowy, czysty soft, a widzę że w razie reklamacji - można przywrócić oryginalny soft operatora. Tu moje pytanie - w pkt. 11c. Rekonstrukcja fabrycznego ROMu ORANGE PL - jest link jak rozumiem do kompletnego softu orange? Plik ma nazwę Ruu_Diamond_HTC_PL_Orange_1.93.69.1_Ship.zip - tymczasem ja mam wersję 1.93.69.3 PLK - a więc nowszą. Co w przypadku rekonstrukcji softu, gdyby w przypadku reklamacji trzeba było dograć wersję romu z orange? Szukałem na stronie HTC oryginalnych romów, ale po wprowadzeniu SN widzę tylko komunikat, że nic dla mnie nie mają :(

I jeszcze kwestia wyboru konkretnego rom-u do wgrania - najchętniej wgralbym czysty system, bez żadnych dodatkowych programów (jak te z kuchni) - w zupełnosci wystarcza mi do pracy to co jest w standardzie (excel, word), bo i tak korzystam w większości przypadków - z aplikacji przez sieć działających na serwerze. Koniecznie w PL wersji językowej. W wątku Diamentowy ROM PL v 3.2a wersja FullWypas i Lite !!! znalazłem Diamentowy ROM v 1.0 HTC - brak jednak jakiegoś szczegółowego opisu, co to jest :( ale sądząc po nazwie - to chyba to, czego szukam? Ew. moze polecicie jakiś dobry ROM, sprawdzony i dobrze się sprawujący, bez zbędnych dodatków, z których i tak nie korzystam..

Sorka za głupie pytania, ale to mój pierwszy PDA, pierwsze zetknięcie z WM, po przesiadce z użytkowania motoroli - już nie wyobrażam sobie powrotu do innego systemu jak WM :D No ale nie chciałbym nic zepsuć :)

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 29, 2008, 14:59:20 »
kucharz, w takim razie najlepsza dla Ciebie jest wersja 3.2a LITE.
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline chomeros

• 25
  • Sprzęt: Diamond, Touch Pro
« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 29, 2008, 20:39:16 »
Na wstępie jako że jestem świeżak witam wszystkich forumowiczów.

Wszedłem w posiadanie Diamonda ktorego mam skonfigurować dla znajomego. W materii PPC mam mało doświadczenia jednak z kompami rozumiem sie dośc dobrze.

FAQ przeczytałem BARDZO uważnie i mam zapytanie.

Chciałem wgrać HardSPL, ściągnąłem co trzeba, wypakowałem przeszedłem przez opisane 3 kroki tzn:

-podłączyłem Diamonda do komputera i poczekaj na synchronizację AS
-kliknąłem na ROMUpdateUtility.exe itp - diamond sie resetnął
- (i tutaj coś mi nie gra) po pierwszym uruchomieniu możemy sprawdzić poprawność całej operacji - wchodzimy do trybu bootloadera i sprawdzamy wersję SPL

rozumiem ze tryb bootloadera to nic innego jak czerwone cyferki na dole ekranu podczas włączania urządzenia czy tak ?

Jeśli tak to u mnie widnieje chyba takie same wartości jak były czyli:

R 0.93.25.NS26
G 52.26.25.09H
D 1.93.00.00

Zaznaczam ze operacja przebiegła prawidłowo, nie wyskoczył zaden błąd ani inna anomalia.

Moje pytanie brzmi - czy można sprawdzić czy HardSPL się zainstalował na włączonym diamondzie ? A może myle pojęcia i te wartości przyuruchamianiu to nie jest bootloader.

Aha dodam jeszcze ze nie kopiowałem zadnych plików (SSPL-Manual.exe) na diamonda bo z tego co dosłownie odczytałem w poleceniu nie ma takiej potrzeby bo nie wyskoczył zaden błąd. Diamond chodzi a wszystkie ustawienia pozostały mimo ze przeszedł custom'izacje.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 29, 2008, 20:43:44 »
Raczej średnio uważnie czytałeś.
pkt 1. Słownik pojęć / 9 FAQ
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 20:56:38 wysłana przez may »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline chomeros

• 25
« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 29, 2008, 21:01:17 »
Wierz mi czytałem uważnie.

Nadal jednak nie wiem co oznacza pojęcie "wchodzimy do trybu uploadera" - tzn włączamy urządzenie i odczytujemy te czerwone wartości?

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 29, 2008, 21:03:02 »
A czytasz co napisałem ?
Jeśli to pkt 1. Słownik pojęć / 9 FAQ Ci nic nie mówi to chyba piszemy o jakimś innym FAQ

*

Offline chomeros

• 25
« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 29, 2008, 23:59:37 »
O MAMO! Dałem ciała, ślepy jestem.

Dzieki

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #99 dnia: Wrzesień 30, 2008, 07:27:58 »
Witam !
cyt.

9. Wgrywanie nowego HardSPL, ROMu, RadioROMu

9a. Wgranie HardSPL

!!! UWAGA nr 2 !!!  - wgranie nowszego ROMu w wersji wypuszczonej przez HTC/operatora dla twojego kanału dystrybucji nie powoduje utraty gwarancji. Natomiast wgranie HardSPL i "gotowanych" ROMów bezwzględnie powoduje utratę gwarancji (przynajmniej w teorii). W praktyce natomiast jest tak, że zawsze możesz wrócić do oryginalnego ROMu i SPLa (przepisy w tym wątku) w celu naprawy gwarancyjnej.

Mam pytania:
1. czy po wgraniu 'HardSPL'i zmianie ROM'u  i potem po powrocie do brandu Orange  ten  'HardSPL'  zostaje w telefonie czy jest wykasowany
  lub czy wgranie SSPL-Manual.exe'  kasuje HardSPL ??
2. czy można wykasować z Diamonda wgrany wcześniej  'HardSPL'  ?
3. a co zrobić gdyby padł hardware i niemozliwe byłoby z powrotem wgranie brandu np. Orange ?

.
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline sivy

• **
  • 178
  • Sprzęt: htc touch pro
« Odpowiedź #100 dnia: Wrzesień 30, 2008, 14:46:39 »

Mam pytania:
1. czy po wgraniu 'HardSPL'i zmianie ROM'u  i potem po powrocie do brandu Orange  ten  'HardSPL'  zostaje w telefonie czy jest wykasowany
  lub czy wgranie SSPL-Manual.exe'  kasuje HardSPL ??
2. czy można wykasować z Diamonda wgrany wcześniej  'HardSPL'  ?
3. a co zrobić gdyby padł hardware i niemozliwe byłoby z powrotem wgranie brandu np. Orange ?

1. hardspl zostaje na xda jest jak wrzucic orginalny ale generalnie w serwisie nie sprawdzaja czy masz hardspl'a czy nie.
2. tak - poszukaj na xda albo gdzies tutaj na forum było.
3. nic oddać do serwisu jak padl hardware to i tak nic w nim nie sprawdzą więc nie ma co się przejmować.

*

Offline xamos

• *
  • 53
  • Sprzęt: MDA IV, HTC HD2
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 01, 2008, 19:40:03 »
Panowie musze oddac telefon do naprawy ;/ - cos ekran siada ( dolny kawalek ekranu raz gasnie raz nie )

no i wykonalem powrot do oryginalnego ROM'u czy to SPL jest ok ? i moge oddac ?

DIAM200 64M
SPL-1.37.0000
MicroP-Diam (LED) v11

PSOC-Vict STAGE_PVT v0x20

Serial

dzieki za odpowiedz !

« Odpowiedź #102 dnia: Październik 02, 2008, 22:06:00 »
Panowie czy ROM ugotowany musi byc pod dany model smartfona czy to podchodzi do wszystkich co pracuja na WM i drugie pytanie czy do ROMU sa przypisane jakies konkretne wersje RADIA ROMu czy mozna kazdy jeden wgrac????
posiadam diamonda

*

Offline wojoo

• 29
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 03, 2008, 15:53:54 »
jestem w trakcie wgrywania rom

i chce sprawdzic cz dobrze zainstalowal sie hardspl

i nie wiem jak sprawdzic czy mam spl-1.40.Olinex
 co robic ?

Nie dubluj wątków w przyszłości - qsqa
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 16:16:28 wysłana przez qsqa »

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 03, 2008, 15:55:46 »

co robic ?

Czuję się załamany - czy na prawdę FAQ jest tak nieczytelnie napisane ?

*

Offline wojoo

• 29
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 03, 2008, 15:59:43 »
ojej sorry nie dopisalem ze bootloader nie chce mi dzialac ... wyskakuje blad aplikacji ...

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 03, 2008, 16:06:15 »
@wojoo
FAQ !
Trzeba czytać i przyswajać.

*

Offline wojoo

• 29
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 03, 2008, 16:07:41 »
chyba napisalem ze bootloader nie chce mi dzialac i wyskakuje mi blad aplikacji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i nie wiem jak mam sprawdzic w inny sposob !!! a nie chce stracic telefonu.

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 03, 2008, 16:10:01 »

co robic ?

Napisane: Październik 03, 2008, 15:52:59
ojej sorry nie dopisalem ze bootloader nie chce mi dzialac ... wyskakuje blad aplikacji ...

!!! UWAGA !!! Aby wgrać poprawnie HArdSPL, ROM czy też RadiROM musisz mieć na kompie zainstalowaną najnowszą wersję .NET Framework. Wszystkie prezentowane tutaj opisy były testowane na Windows XP z SP2. Jeżeli masz Windows Vista, proponuję najpierw poszukać na forum opisu zmian jakie trzeba wprowadzić, żeby wszystkie programy działały poprawnie

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 03, 2008, 16:12:21 »
Boot Loader nie ma takiego komunikatu - wróć do FAQ

*

Offline wojoo

• 29
« Odpowiedź #110 dnia: Październik 03, 2008, 16:22:22 »
mam viste z SP1 ... hmmm a ktos juz moze wgrywal rom na viscie?
Napisane: Październik 03, 2008, 16:19:27
jedyne co znalazlem apropo visty to to http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=108053.0 ... ale nie ma nic wiecej w szukajce - wiec moze ktos napisze co trzeba zrobic w viscie aby wgrac rom ?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline wojoo

• 29
« Odpowiedź #112 dnia: Październik 03, 2008, 16:47:09 »
ok juz sobie sam poradzilem ... i bez problemu wgralem na viscie x64 i to bez zadnych dodatkowych programow!

*

Offline kucharz

• **
  • 107
« Odpowiedź #113 dnia: Październik 03, 2008, 17:18:59 »
ok juz sobie sam poradzilem ... i bez problemu wgralem na viscie x64 i to bez zadnych dodatkowych programow!

o to dobra wiadomość, bo w domu mam vistę, w pracy też, i właśnie się zastanawiałem czy da się wgrać nowy rom do diamonda :) a instalowałeś .net w któreś z wersji? czy nie był potrzebny (bo np. SP1 który mi się zainstalował kilka dni temu załatwia jego brak?)

a komentarze typu zmień vistę na xp są dla mnie z deka niepoważne i pozostawiam bez komentarza...  :O~

*

Offline wojoo

• 29
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 03, 2008, 17:26:08 »
nic nie instalowalem ... a z xp nie bede korzystal bo ten system jest juz zdeka przestazaly i nie rozumiem ludzi ktorzy pisza ze vista to badziew...
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 17:34:30 wysłana przez wojoo »

*

Offline KOMTUR

• 44
  • Kandydat na Wielkiego Mistrza :)
    • jarekmrzyglod.com - fotograf dla Ciebie
  • Sprzęt: Samsung Note4, S5, Note 10.0, Tab4
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 03, 2008, 21:17:43 »
Ja tez na Viscie HE wgrywalem Diamentowe od 3.0 do 3,2a FullWypass i HardSPL i nic sie nie dzialo.

To nie Vista jest winna ale w wiekszosci uzyszkodnik.

*

Offline kucharz

• **
  • 107
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 03, 2008, 21:28:28 »
Ja tez na Viscie HE wgrywalem Diamentowe od 3.0 do 3,2a FullWypass i HardSPL i nic sie nie dzialo.
To nie Vista jest winna ale w wiekszosci uzyszkodnik.

no zgadam się, ot takie zabobony - i strach przed nieznanym. bo większość tych, którzy są na nie - w ogóle z vistą nie obcowało, a największą wrzawę robią  :O~ pracuje na viście od roku i bardzo sobię chwalę, prywatnie też kupiłem sobie laptopa z vistą na pokładzie i jest miodzio, xp co chwilę mi się wieszał, vistę tylko raz w życiu zawiesiłem.

ale koniec offtopa, dobrze wiedzieć że na viście też da się robić upgrade romów, teraz tylko szukam czegoś dla siebie, w wersji PL i bez żadnych dodatków, bo soft z orange to jakaś pomyłka jeśli chodzi o strone wizualną, użytkową i wydajnościową :E

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 03, 2008, 21:35:20 »
adnotacja jest po to, żeby później nie było ucegleń, na viście większość oprogramowania do gotowania/wgrywania nie działa do końca poprawnie...
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline wojoo

• 29
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 03, 2008, 22:06:36 »
czy jest jakis program ktory informuje o dostarczonej wiadomosci ale jako komunikat a nie jakos sms jak to ma miejsce wlasnie w diamondzie??

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 04, 2008, 08:20:18 »
czy jest jakis program ktory informuje o dostarczonej wiadomosci ale jako komunikat a nie jakos sms jak to ma miejsce wlasnie w diamondzie??

Zainstaluj sobie program SMSReportEraser. Tam możesz sobie wyłaczyć domyślne powiadomienie o dostarczeniu wiadomości i ustawić swoje (przez podmianę pliku SMSREPORTERASER1.wav lub SMSREPORTERASER2.wav w katalogu Windows). Dodatkowo program po zadanym czasie usunie raport doręczenia.

Program znajdziesz tutaj http://www.jgui.net/black/smsreportseraser/
W załączniku masz przykładowy polski komunikat.
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 22:52:07 wysłana przez xcoom »