MDA IV vel touch diamond polskie znaki w sms

• 25 Odpowiedzi
  • 6956 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MDA IV vel touch diamond polskie znaki w sms
« dnia: Lipiec 30, 2008, 13:26:13 »
witam
czy ktos madry wie i powie jak rozwiazac problem polskich znakow w smsach bo ja sobie jakos nie znalazlem pomyslu na to zeby je usunac - oczywiscie mowie o pisaniu z polskim T9
pozdrawiam dzieki

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
Odp: MDA IV vel touch diamond polskie znaki w sms
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2008, 13:46:35 »
Wejdź do ustawień konta SMS/MMS i odznacz "W razie potrzeby użyj formatu Unicode"

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 01, 2008, 12:16:26 »
niby fajnie ale po wpisaniu na probe wyrazu "żółty" i wyslainu go do siebie otrzymalem "?o?ty" a nie o to mi chodzilo.
czy jest to jedyna opcja??? a moze to tylko u mnie wysyla znaki zapytania ???

dzieki pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 01, 2008, 12:44:53 »
U mnie to samo gufi79. Z tego co zrouzamielem to chodzi o zastepowanie Ś na S, Ó na O. Podczas wysylania a nie pisania (tak, zeby dzialal T9). Sam chetenie skorzystalbym z takiej opcji.

*

Offline Malikpa

• *
  • 50
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2008, 22:05:08 »
I ja sie podpinam.
O rly?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 02, 2008, 22:35:02 »
A możecie mi powiedzieć w jakim celu ? Tylko takim aby na innych urządzeniach był problem z odczytanie i aby długość sms-a była ograniczona do max 70 znaków ?
potrzebna zgoda

*

Offline Malikpa

• *
  • 50
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2008, 23:58:56 »
Ta... piszesz smsa na 150znakow a w rzeczywistosci jestes kasowany jak za 3 smsy :|
O rly?

*

Offline V i E R A

• 14
  • mess with the best, die like the rest...
  • Sprzęt: SonyEricsson Xperia X10 mini
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2008, 00:15:38 »
mysle ze skoro np. w nokii n95 jest mozliwe wysylanie smsow, ktore sa w locie zamieniane na "bezogonkowe" dla latwiejszego pisania z uzyciem T9 to dlaczemu w diamondzie mialo by byc inaczej... ? - to kwestia uaktualnienia firmwareu czy zewnetrznej aplikacji... ???

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 26, 2008, 20:14:45 »
Temat stary, ale nie widzialem odpowiedzi, wiec postanowilem go odswiezyc. Czy znacie juz jakis sposob?

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:21:09 »
ja tez bym zaadoptowal takie cos na mojego htc

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 22, 2008, 23:07:39 »
czy problem dalej jest nierozwiazny?

wyzej ktos chyba nei zrozumial o co chodzi.. piszac o polskich znakach i wysylaniu smsa jako trzy..   panowie chodzi oczywscie o to zeby smsy NIE byly wysylane jako unicode czyli normlanie.. 160 znakow jeden sms i zeby zamieniac Ś na S, ą na a itp.. nokie te stare rzily to domyslnie..  a u nas jest problem bo przy odznaczonym "nie uzwyaj unicode" kazdy znak spoza podtsawowych wysylany jest jako "?" 

*

Offline k-mil

• **
  • 217
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2008, 14:33:34 »
Ja też bym się z takiej aplikacji ucieszył :D
Inne stare telefony   ->  Nokia 6280 -> MDA Vario -> Nokia E50 -> SE W 880i -> MDA Compact IV ->  Samsung I5700 SamdroidMod v 1.0.3 -> HTC Desire HD

*

Offline xeo00

• 34
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 24, 2008, 21:44:45 »
Nie ukrywam ze tez czekam aż ktoś wpadnie na jakiś pomysł.
Jako alternatywy używam teraz HushSMS gdy piszę dłuższego sms-a.
Szkoda tylko że przy opcji "odpowiedz" nie wskakuje od razu do niego tylko do oryginalej aplikacji do sms...
Gdyby chłpkaki z XDA mieliby ogonki już dawno byłoby pewnie jakieś rozwiązanie  :wink:

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 23, 2008, 14:48:56 »
Wejdź do ustawień konta SMS/MMS i odznacz "W razie potrzeby użyj formatu Unicode"
Siema! zmienilem rom na Diamentowy ROM v 3.0 1.93 fixed Lite przez Advance Config moge wlaczyc badz wylaczyc wspieranie formatu Unicode w wiadomosciach. Pytanie jest innego charakteru czy da sie podmapowac program HushSMS pod przycisk ze strony glownej/domowej
Nowe.../SMS ?? Tak zeby po wyborze nowe/sms otwieral sie wlasnie HushSMS zamiast standardowego kretora SMS?

Dopiero zaczynam przygode z HTC czytam i czytam fora ale odpowiedzi na to pytanie nie znalazlem : /

3mka
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 15:58:33 wysłana przez siwy176 »
HTC Diamond/ FireROM8. 4. 1 by xcoom/RADIO_1.15.25.14

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 23, 2008, 17:35:41 »
mysle ze skoro np. w nokii n95 jest mozliwe wysylanie smsow, ktore sa w locie zamieniane na "bezogonkowe" dla latwiejszego pisania z uzyciem T9 to dlaczemu w diamondzie mialo by byc inaczej... ? - to kwestia uaktualnienia firmwareu czy zewnetrznej aplikacji... ???
Nie chwal tak Nokii bo walczyła z tym problemem przez ładnych kilka lat a dopiero na początku tego roku to załatwili, przedtem wszyscy którzy nie chcieli miec ogonków uzywali NaSMS

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 24, 2008, 16:13:46 »
Siema! zmienilem rom na Diamentowy ROM v 3.0 1.93 fixed Lite przez Advance Config moge wlaczyc badz wylaczyc wspieranie formatu Unicode w wiadomosciach. Pytanie jest innego charakteru czy da sie podmapowac program HushSMS pod przycisk ze strony glownej/domowej
Nowe.../SMS ?? Tak zeby po wyborze nowe/sms otwieral sie wlasnie HushSMS zamiast standardowego kretora SMS?

Dopiero zaczynam przygode z HTC czytam i czytam fora ale odpowiedzi na to pytanie nie znalazlem : /

3mka

HKLM\Software\HTC\Biotouch\ActionScreen\APP_1

Zmieniasz poniższe wartości:
Param - parametry wywoływania (jeżeli potrzeba)
Path - ścieżka do programu
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline MacKam

• *
  • 59
    • SymbianOS.pl
  • Sprzęt: Diamond
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 24, 2008, 19:24:40 »
Problem jest dość stary... trzeba nam programisty który by przeportował istniejące rozwiązanie zastosowane w symbianie. Aplikacja T99 (http://t99.pl/description.po.xhtml) robi dokładnie to o co nam chodzi. Skoro w Symbianie się dało, to w WM powinno się dać znacznie łatwiej  :sleepy:
pozdrawiam Kamil

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 24, 2009, 14:34:05 »
wiem ze watek juz troche umarl, ale jakby nikt nie znalazl zadnego sposobu na usuwanie ogonkow z sms to ja sie pochwale ze mi sie udalo znalezc bardzo ciekawy sposob na ten problem, a konkretnie za pomoca programiku MortScript i skryptu napisanego pod ten programik ktory bedzie nam zamienial po napisaniu smsa ą na ą itd. U mnie wyglada to tak, pisze smsa z ogonkami przed jego wyslaniem uruchamiam skrypt i tekst sie zaznacza, znika i za 500ms pojawia sie z usunietymi ogonkami, i w takiej postaci wysylam, ja osobiscie przypisalem sobie skrypt do przytrzymania zielonej sluchawki ale morzna rowniez np wrzucic go sobie do menu start albo za pomoca jakiegos programu odpalac go zdalnie za pomoca dolnej dotykowej czesci diamonda ( nie pamietam nazy tego programu ) jakby ktos byl zainteresowany to prosze pisac na waldemar_mateja@hotmail.com to wysle skrypt i cab mortscrip'a  :)

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 24, 2009, 15:27:44 »
Myśle że twoje rozwiązanie jest dobre (jak narazie :) podobnie działał program NaSMS w symbianie)
Czemu nie wstawisz tego na jakiegoś chomika??

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 24, 2009, 16:53:17 »
poniewaz nie posiadam konta na chomiku a mniemam ze jest ono konieczne do zamieszczania pliczkow jak chcesz to podesle ci pliczki na maila a ty je wystawisz na chomiku....

*

Offline longu

• 760
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 04, 2009, 14:33:52 »
Ciekawy "workaround" ;]
Możesz spakować ZIPem i dodać plik do forum. Chętnie bym go przetestował.
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline ziziok

• 48
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 06, 2009, 22:17:39 »
Ja też się dołączam, najlepiej wrzucić na forum, bo mnie meczy dodawanie ciagle slow bez polskich znakow ;P

*

Offline ncc74656

• 261
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 09, 2009, 19:42:24 »
Dzisiaj sobie pokombinowałem z MortScriptem i zrobiłem coś takiego. Podmapowałem sobie ten skrypt w gscroll jako podwójne tapnięcie w <--. Działa to tak że w aktywnym oknie zaznacza cały tekst, kopiuje, usuwa polskie znaki i wkleja wynik zastępując oryginalną treść. Mi to pasuje to może i komuś się przyda. Teraz pisze smsy z polskimi znakami w t9 jak chce sprawdzić ile napisałem to tapne w <-- i już mam smsa bez polskich znaków  :grin:
Never underestimate the power of stupid people in large groups

*

Offline longu

• 760
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 10, 2009, 14:56:16 »
Od dzisiaj korzystam z tego skryptu i jestem bardzo zadowolony. Za chwilę dodam poradę do Tips & Tricks, jak to sobie skonfigurowałem wykorzystując aplikację DredSensor. Mam nadzieję, że ncc74656 nie będziesz miał nic przeciwko? ;]
Pozdrowionka.

*

Offline ncc74656

• 261
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 10, 2009, 17:45:07 »
Ja nie mam nic przeciwko. Fajnie że komuś się przydało  :ok:
Never underestimate the power of stupid people in large groups

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 11, 2009, 08:36:55 »
Proponuję przenieść temat do działu Pocket PC z telefonem, gdyż sposób dotyczy wszystkich PDA z telefonem, nie tylko Diamonda :)

A tak przy okazji, ja używam AEB Button + i podpiąłem się pod klawisz głośności. W końcu można pisać normalnie i nie wnikać w polskie ogonki.