SPV e650 / HTC s710 sciaganie simlocka i problem z WST

• 5 Odpowiedzi
  • 5663 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SPV e650 / HTC s710 sciaganie simlocka i problem z WST
« dnia: Lipiec 24, 2008, 16:28:13 »
Witam!

Chcialem zaczac od tego, ze przeczytalem juz ten temat wyzej: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=99387.30

Ale tam opisywany byl glownie model m650 i nie wiem czy ta metoda dziala na e650 ;]

Od poczatku:

Dostalem telefon z oryginalnym ROMem Orange i postepowalem zgodnie z tymi instrukcjami:

1. Podłącz i zsynchronizuj PDA przez ActiveSync
2. Zainstaluj WST v4.2.2 setup.exe i uruchom Wizard Service Tool.exe (do poprawnego działania plik msvcr71.dll należy skopiować do katalogu instalacji)
3. Uruchom: enable rapi
4. Zamknij i uruchom ponownie Wizard Service Tool.exe
5. Kliknij <Repair IMEI> a następnie: zapisz swój nr IMEI (będzie potrzebny),
6. Wpisz nowy IMEI: 355046015665718
7. Uruchom ARTEMIS_Unlock.exe, kiedy program poprosi o podanie pliku .unl, wybierz xxx.unl
    W tym momencie następuje restart fona, czekamy cierpliwie jak się sam zrestartuje!!!!!!!!! tak około 3-5 minut, nie odłączać !!!
8. Uruchom Wizard Service Tool.exe, kliknij <Repair IMEI> i wpisz swój wcześniej zapisany oryginalny IMEI.
9. Gratulacje ubiłeś SMOK-a  ;)

Niestety caly czas wyskakiwal mi blad "a device was detected but one (or both) of RAPI Comunications and Applications Policy isn,t enabled Use"

Porada z rejestrem nic nie dawala:
Rozwiązanie jest proste tzn. total commanderem albo innym edytorem rejestru edytuj gałąź rejestru "HKLM\Security\Policies\Policies"
tam będziesz miał klucz o nazwie "00001001" wpisz do tego klucza wartość 1 jeśli nie ma tego klucza to dodaj go i wprowadź wartość
potem tylko reset i już powinno się łączyć. Po tym manewrze bezproblemowo ściągnąłem SIM-locka

Wiec skopiowalem "EnableRapi.cab" i "Cert_SPCS.cab"  na fona i chcialem zainstalowac.  Cert_SPCS.cab nie chcialo sie zainstalowac :/  Wyskakiwal blad: "The instalation file is not intended for this device" ... po polsku pisalo, ze ten plik nie jest przeznaczony dla tego urzadzenia :/  Dalem sobie spokoj.

Dzisiaj zaczalem od wgrania innego ROMu. Najpierw polecial: Windows Mobile 6.1  by Gonzo, a potem VoxRomNEO_v0.9

W obu przypadkach zacinam sie na punktach 5-6... mianowicie... jak klikam na ENABLE RAPI i potem na REPAIR IMEI to o dziwo wlacza mi okno do wczytywania IMEI, ale jak klikam na READ IMEI, to mi sie nic sie wyswietla(ale swoj imei odczytalem juz dzieki komendzie *#06#), jak wpisze IMEI z punktu 6 i dam WRITE... to wyskakuje komunikat, ze operacja zakonczyla sie sukcesem. NIESTETY potem sprawdzajac imei w telefonie mam dalej swoj stary IMEI.

Sprobowalem tez jednak przejsc do punktu kolejnego(gdy po kropkach wyskakuje gwiazda rozlacza sie ActivSync), ale wyskakuje taki komunikat:

Po tym errorze:
Na ROMie Gonzo wyskakiwaly mi 3 duze kreski czerwona,zielona i niebieska(telefon dalo sie normlanie wylaczyc)
Na ROMie Neo jest totalny zwis i wyskuje tylko masa jakis kresek(trzeba wyjac baterie)

Podsumowujac:

-Telefon byl zawsze zsychronizowany
-Po wgraniu nowych ROMow wlacza mi sie juz okno REPAIR IMEI i nie wyskauje mi error z tym zwiazany.
-Plik Cert_SPCS.cab nie chce mi sie zainstalowac recznie na telefonie (chociaz jak klikam WST to niby wszystko jest w porzadku)
-WTS nie chce mi wpisac nowego IMEI

Jakies pomysly jak zdjac simlocka z e650? Albo to jednak calkiem cos innego niz na m650?

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
Odp: SPV e650 / HTC s710 sciaganie simlocka i problem z WST
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2008, 16:31:14 »
nie ten dzial kolego - a roznice pomiedzy spv m650, a e650 sa znaczace

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2008, 16:41:08 »
OK prosze o przeniesienie..... tylko nie wiem jaka jest kodowa nazwa SPV e650.... VOX? Takiego dzialu tutaj nie ma :P

Ma ktos wersje dla e650 pliku Cert_SPCS.cab ?  Moze to on jest problemem?

*

Offline charbi

• **
  • 167
  • Sprzęt: HTC HD2 rom 3.14 WWE EE
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2008, 16:48:18 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=149.0

tu masz wszystko o SPV E650 czyli HTC S710 VOX
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2009, 11:50:14 wysłana przez charbi »
SPV E650 > SPV M650 >HTC TyTN II > HTC Touch Pro > SPV M650 > HTC HD2

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2009, 16:14:41 »
Witam wszystkich jestem tu nowy... mam problem z spv e650 walcze drugi tydzien z simlockiem i nie moge go sciagnac prosze o pomoc..

*

Offline Progressive

• 251
  • Heavy Reggae!
  • Sprzęt: HP iPAQ 214; iPad2; Milestone; iPhone 4S
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2009, 16:55:43 »
Sprawdź w odpowiednim dziale, może będzie łatwiej.