połaczenie GPRS w laptopie

• 2 Odpowiedzi
  • 2301 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
połaczenie GPRS w laptopie
« dnia: Czerwiec 16, 2008, 17:47:58 »
Jak mam skonfigurować łącze pomiędzy lapkiem a palmtopem. nigdzie nie widze Internet share. Jakby mógł ktoś krok po kroku opisać co i jak. Jak wybrałem na laptopie łącze Dial-up to chciał login i hasło (a tu nie wiedziałem co podać, telefon mam w Plusie).
Napisane: 16 Czerwiec 2008, 11:45:18
POMOCY!! nie wierze że nikt nie chce napisaćco i jak z takim połączeniem.
może jakieś programy, które same skonfigurują połączenie?

EDIT:
Dobra udało mi sie uzuyskac połączenie tak by PDA udostępniał internet laptopowi poprzez Internet Sharing (pomógł HR). Niestety windows widzi połaczenie jako 'połączenie sieciowe Bluetooth" i ma 1,0 Mb/s ale nie chce go wykorzystac do korzystania z internetu.  :mad: POMOCY!!

PS. jest to dla minie ważne bo niedługo bede wyjeżdzał a nei chce kupowac dodatkowego medemu jak mam telefon.  :-?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2008, 09:34:48 wysłana przez primosz »
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: połaczenie GPRS w laptopie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2008, 17:59:54 »
Problem w tym, że zadajesz tak podstawowe pytania, że trudno nawet na nie zacząć odpowiadać - po prostu ręce opadają. Wszystko masz w instrukcji.
A na tekst nigdzie nie widze Internet share to mi się całkiem odechciało - 3 razy podchodziłem do tego posta, żeby odpowiedzieć :)
Zamiast męczyć się z Bluetooth (bo to jest zawsze nieco bardziej złożone), użyj udostępniania po USB. Kolejność czynności (przy założeniu, że połączenie samego PDA działa - znaczy wbudowany IE pokazuje strony):
1. Uruchom Internet Sharing
2. Wybierz połączenie i tryb udostępniania po USB
3. Połącz się
4. Podłącz kabel USB między komputerem a Etenem
Wykonanie któregokolwiek z etapów w innej kolejności skutkuje brakiem połączenia.
Korzyści z USB nad BT: PDA jest ładowany w czasie pracy, nie ma ograniczenia prędkości, nie trzeba nic konfigurować.
Uwaga 2: pamiętaj, żeby najpierw odłączyć laptopa od innego połączenia z internetem (WLAN, USB czy co tam masz) a dopiero potem zacząć łączyć się przez PDA.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
Odp: połaczenie GPRS w laptopie
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2008, 18:22:34 »
Niestety laptopa nie widzi w ogóle połączenia w ten sposób, zaraz sptóbuje HR. A za pytanie sorry po prosty u mnie Internet sharing było w folderze networking.
Wyjaśnie:
1. Internet sharing łączy się bez problemy (połączenie plus gprs, jest jeszcze plus mms gprs ale nic to nie zmienia)
2. Łącze do laptopa
3. Laptop nie wykrywa palmtopa ani połączenia  :worried:
efekt IE w laptopie internetu nie widzi.

EDIT:
Okazało się że wszystkiemu jest winny zły ROM (ten od TB_TB, nie obsługiwał Internet Sharing) a ten pierwszy 6.1 (http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=92849.0 z pierwszej strony, obsługuje) działa jak ta lala!!!

Wielkie dzięki jakubd  :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2008, 21:14:13 wysłana przez primosz »
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi