Autor Wątek: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica  (Przeczytany 49045 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

notosiup

  • Gość
Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« : Marzec 24, 2010, 10:16:06 »
Zmiana ROM w samsung i5700 Spica

Uwaga!!! Jest już dostępna aktualizacja ROMu do androida 2.1 Eclair przez Samsung New PC Studio bez utraty gwarancji. Jeżeli chcesz jednak wgrać inny ROM niż dostępny w aktualizacji, zastosuj się do instrukcji poniżej.

Czego potrzebujesz?
1.  Odin 4.03oraz pliku *.ops znajdującego się w paczce. Dla ROMów i5700XXJBA i nowszych użyj pliku spica_jc3.ops, dla ROMów i5700XXJB3 oraz starszych pliku spica.ops. Nie wiesz czy twój ROM jest nowszy/starszy? Zajrzyj tutaj
2.   Sterowniki do USB. sterowniki do USB dla systemów 64bit
3.   Plik z ROMem.

Opis działania:
1.   Wyłącz wszystkie programy Samsunga do połączenia i5700<->PC, dla pewności wyłącz antywirusa i firewalla,
2.   Rozpakuj program Odin w dowolne miejsce,
3.   Rozpakuj plik z ROMem w katalogu Odina. Plik ss_dll.dll musi się koniecznie znajdować w katalogu z Odinem.
UWAGA: Plik ss_dll.dll  musi byc w paczce z Odinem TYLKO jesli mamy ROM jednopaczkowy - re_
4.   Podłącz telefon przez USB do komputera,
5.   Wejdź w telefonie w ustawienia, aplikacje, programowanie, włącz debugowanie usb. Spowoduje to zainstalowanie sterowników do USB,
6.   Włącz Odina,
7a.   Czynności do wykonania dla ROMów jednopaczkowych:
-Kliknij na przycisk OPS i wskaż ścieżkę do pliku spica.ops lub spica_jc3.opc, w zależności od wgrywanego romu,
-Kliknij na przycisk One Package i wskaż ścieżkę do spakowanego pliku z ROMEm
- W części Option zaznacz One package, Reboot, Protect OPS, Reset time (sec)
- W razie pomyłki kliknij na przycisk Reset files aby wyczyścić ścieżki dostępu
7b.   Czynności do wykonania dla ROMów z oddzielnym plikiem dla Boot, Phone, PDA, CSC
- Kliknij na przycisk OPS i wskaż ścieżkę do pliku spica.ops lub spica_jc3.opc, w zależności od wgrywanego romu,
- Kliknij na przycisk BOOT i wskaż ścieżkę do spakowanego pliku z bootloaderem (w nazwie będzie miał boot)
- Kliknij na przycisk Phone i wskaż ścieżkę do spakowanego pliku dla phone (w nazwie będzie miał phone)
- Kliknij na przycisk PDA i wskaż ścieżkę do spakowanego pliku dla pda (w nazwie będzie miał pda)
- Kliknij na przycisk CSC i wskaż ścieżkę do spakowanego pliku dla csc (w nazwie będzie miał csc)
- W części Option zaznacz Reboot, Protect OPS, Reset time (sec)
- W razie pomyłki kliknij na przycisk Reset files aby wyczyścić ścieżki dostępu
8.   Odłącz telefon od komputera (nie używając bezpiecznego usuwania sprzętu i wprowadź go w tryb download. W tym celu wyłącz telefon. Po wyłączeniu przytrzymaj razem przyciski głośność ciszej, aparat foto, czerwona słuchawka do czasu pojawienia się na ekranie symbolu dyskietki z tekstem downloading i ostrzeżeniem przed wyłączaniem,
9.   Podłącz telefon do komputera przez USB, Odin powinien go zobaczyć, pojawi się w oknie Port COM mapping numer portu, do którego podłączony jest telefon,
10.   Klikamy na przycisk Start i po max 3 minutach mamy nowy ROM.
11.   Telefon zresetuje się, można go już normalnie używać, z nowym ROMem. Pierwszy restart jest bardzo długi więc bez    paniki :)

Jeżeli Odin nie widzi podłączonego telefonu w trybie download, sprawdź, czy zainstalowały się sterowniki (w xp w menedżerze sprzętu powinno być ADB Interface ->Samsung android composite adb interface oraz Modemy->Samsung Android USB Modem. Bez tego zmiana romu nie ruszy.

Jeżeli po zmianie romu system nie uruchamia się, na ekranie masz telefon i wykrzyknik w trójkącie, zapoznaj się z tematem --->tutaj. Znajdziesz tam poradę, jak temu zaradzić.

Zmieniając ROM tracisz gwarancję. Można ją jednak w prosty sposób przywrócić ;) Wystarczy wgrać oryginalny brandowany ROM operatora, u którego zakupiony został i5700. Wszystkie ROMy z androidem 1.5 brandowane przez polskich operatorów znajdziesz tutaj.

Jeżeli pc mimo wgranych sterowników nie widzi telefonu, zainstaluj najpierw sterowniki z płyty dołączonej do telefonu, potem rób wszystko po kolei zgodnie z instrukcją
W przypadku niepowodzenia wgrania ROMu (ok 3 minuty i pasek downloading nie postępujący) odłącz telefon, wyjmij baterię i próbuj ponownie, do skutku.

UWAGA! NIE BIORĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA JAKIEKOLWIEK USZKODZENIA POCZAS WYKONYWANIA OPERACJI! JEŻELI UWAŻASZ, ZE ZMIANA ROMU JEST DLA CIEBIE ZA TRUDNA NIE RÓB TEGO!

« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2010, 09:43:07 wysłana przez notosiup »

PDAclub.pl

Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« : Marzec 24, 2010, 10:16:06 »
R E K L A M A:


Offline k-mil

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 217
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #1 : Czerwiec 03, 2010, 00:28:29 »
Wszystko pięknie, ale po aktualizacji nadal mam wersję 1.5 :(   Próbowałem już wszystkich sposobów.
Może jak już skończy aktualizować to trzeba coś zrobić?

Nie mam siły już do tego - jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.

Dodam jeszcze że jak chcę zainstalować cokolwiek z Android Market to krzyczy mi że nie mam wystarczająco dużo miejsca na telefonie. Jak patrzę w informacje to pokazuje mi że mam 0 MB wolnego miejsca w pamięci wew i 1,3GB na karcie mSD (to drugie jest jak najbardziej prawdą).

Panowie powiedzcie jeszcze jak mam sprawdzić czy w tej chwili mam brandowany rom z playa żeby oddać go do serwisu w celu aktualizacji fona?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 06:29:01 wysłana przez k-mil »
Inne stare telefony   ->  Nokia 6280 -> MDA Vario -> Nokia E50 -> SE W 880i -> MDA Compact IV ->  Samsung I5700 SamdroidMod v 1.0.3 -> HTC Desire HD

notosiup

  • Gość
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #2 : Czerwiec 03, 2010, 11:24:41 »
Wgrywałeś może rom z 1.5 na obecny 1.5? Innej możliwości nie ma, flashowanie bez problemu i dalej 1.5? Skoro w pamięci urządzenia masz 0mb to musiałeś zapchać ją jakimiś aplikacjami. Zrób wipe przed flashem, ściągnij rom z 2.1, postępuj zgodnie z instrukcjami, wszystko co niezbędne masz na forum.


Offline re_

  • Redaktor
  • *****
  • Wiadomości: 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
  • VIP Level: 71
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #3 : Czerwiec 18, 2010, 16:20:56 »
Link do pliku Odina jest nieaktywny. Jednak zmiana romu w tym urzadzeniu mnie chyba przerasta :)


Offline zdzieszek13

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 582
  • Sprzęt: Galaxy Nexus
  • VIP Level: 14
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #4 : Czerwiec 18, 2010, 17:53:56 »
re_ tutaj masz najnowszego Odina :)

Samsung Galaxy Nexus @ 4.3
Samsung Galaxy S @ 4.2.2

PDAclub.pl

Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #4 : Czerwiec 18, 2010, 17:53:56 »

Offline k-mil

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 217
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #5 : Czerwiec 20, 2010, 21:49:55 »
Wgrywałeś może rom z 1.5 na obecny 1.5? Innej możliwości nie ma, flashowanie bez problemu i dalej 1.5? Skoro w pamięci urządzenia masz 0mb to musiałeś zapchać ją jakimiś aplikacjami. Zrób wipe przed flashem, ściągnij rom z 2.1, postępuj zgodnie z instrukcjami, wszystko co niezbędne masz na forum.


W końcu poszło i mam juz nawet roota z Samdroidem na pokładzie :D
Dzięki za zainteresowanie.
Tamten problem polegał chyba na tym że źle się ściągnęły pliki z romem bo po ponownym ściągnięciu poszło bez problemu.

Inne stare telefony   ->  Nokia 6280 -> MDA Vario -> Nokia E50 -> SE W 880i -> MDA Compact IV ->  Samsung I5700 SamdroidMod v 1.0.3 -> HTC Desire HD

Offline re_

  • Redaktor
  • *****
  • Wiadomości: 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
  • VIP Level: 71
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #6 : Czerwiec 21, 2010, 22:54:34 »
Pozwole sobie cos dopisac.


Plik ss_dll.dll  musi byc w paczce z Odinem TYLKO jesli mamy ROM jednopaczkowy.
Jesli ROM nie chce sie instalowac do urzadzenia (np. ladowanie staje na jakichs pakietach, itp.) to nalezy poprobowac pod roznymi portami USB, mozna sprawdzic z wylaczeniem opcji Reset time, mi ROM sie zaladowal dopiero po zmianie USB i wywaleniu Active Sync(wylaczenie nic nie dawalo).
Ah, jeszcze jedno- zasadniczo z tego co wyczytalem to jesli sprzet wchodzi w tryb downloading to zazwyczaj jest do uratowania.


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8508
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung:I900,I9100,TAB 10.1, MSI Wind,Palm Centro
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #7 : Lipiec 01, 2010, 18:28:54 »
U mnie poszło za drugim razem i po resecie długo się uruchamiał, uff  :)

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser->...
Są:PALM Centro,Samsung I9000;I9100, Samsung Galaxy Tab 10.1 16gb-JellyBeanRom ICS by Toldo i SAMSUNG GALAXY CORE PLUS
Spróbuj się

Offline maryush

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #8 : Lipiec 02, 2010, 09:50:01 »
Tomku trza bylo mowic to bym Ci to zrobil - pierwszy restart jest bardzo dlugi to normalne ;p


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8508
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung:I900,I9100,TAB 10.1, MSI Wind,Palm Centro
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #9 : Lipiec 02, 2010, 10:28:12 »
Mam sprzęt dopiero od środy. W instrukcji trzeba dopisać to co napisał re_ o tym pliku. Sam się go naszukałem bo instrukcję z 1 postu wydrukowałem a info jest dopiero w 3 poście.

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser->...
Są:PALM Centro,Samsung I9000;I9100, Samsung Galaxy Tab 10.1 16gb-JellyBeanRom ICS by Toldo i SAMSUNG GALAXY CORE PLUS
Spróbuj się

Offline maryush

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #10 : Lipiec 02, 2010, 12:06:35 »
aha :) spoko - milej zabawy ;)


Offline re_

  • Redaktor
  • *****
  • Wiadomości: 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
  • VIP Level: 71
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #11 : Lipiec 02, 2010, 12:18:17 »
Mam sprzęt dopiero od środy. W instrukcji trzeba dopisać to co napisał re_ o tym pliku. Sam się go naszukałem bo instrukcję z 1 postu wydrukowałem a info jest dopiero w 3 poście.

Czyli na cos sie komus zdalo to co dopisalem, ciesze sie :)


notosiup

  • Gość
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #12 : Lipiec 02, 2010, 12:39:21 »
No a ja sam nie wiedziałem, że to nie jest niezbędne :) Pierwszy rom na jaki zmieniłem był jednopaczkowy i miał tą bibliotekę, potem jak zmieniałem romy, to ta biblioteka już sobie siedziała w odpowiednim katalogu, więc nie zwracałem na nią uwagi :) Dobrze, że re_ zauważył, że nie jest niezbędna w szczególnym przypadku  :ok:


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8508
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung:I900,I9100,TAB 10.1, MSI Wind,Palm Centro
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #13 : Lipiec 02, 2010, 12:41:12 »
A najlepsze, że jak szukałem info o tym pliku w google to mnie do tego tematu kierowało :) dzięki re_ - dopisałem również info o długim pierwszym uruchomieniu bo wiem ile mnie to nerwów kosztowało. Jest to bardziej skomplikowane niż zmiana WM, zwłaszcza w ROMach z wieloma plikami.

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser->...
Są:PALM Centro,Samsung I9000;I9100, Samsung Galaxy Tab 10.1 16gb-JellyBeanRom ICS by Toldo i SAMSUNG GALAXY CORE PLUS
Spróbuj się

Offline re_

  • Redaktor
  • *****
  • Wiadomości: 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
  • VIP Level: 71
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #14 : Lipiec 02, 2010, 12:45:33 »
Ja bym powiedzial, ze jest po prostu inna. Majac przyzwyczajenia z WM moze byc trudniejsza. W niektorych sprzetach z WM zmienialo sie wrzucajac rom na karte, w innych z pliku .exe a w jkeszcze innych na troche podobnej zasadzie jak tu. ZArowno tam jak i tu potrafi nawet zapora systemowa zablokowac port USB. Choc wolalbym, zeby bylo to tak jak sie przyzwyczailem przez lata na WM.


notosiup

  • Gość
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #15 : Lipiec 02, 2010, 14:17:35 »
Na innych urządzeniach, np. magic można sobie rom z karty pamięci wrzucić. Duże ułatwienie, nie trzeba się obawiać o to, że nagle się komputer wyłączy, że przypadkiem odłączy się kabel usb itp. Może i dla spicy w końcu coś takiego powstanie :)


Offline sion2002

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: HITUNE T68, BB 8700, SE K750, ZTE Blade, Ace
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #16 : Lipiec 08, 2010, 20:33:02 »
Edytuję by już szczędzić innych entylygentnych komentarzy.

Pozdrawiam
Szymon

« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2010, 02:41:15 wysłana przez sion2002 »
Zire 71 > V > E > M505 > T|T > Revo Plus > TJ35 > Treo 600 > M3000 > Treo 680 > HITUNE T68 > Blackberry 8700 > Eten G500 > XDA EXEC > HTC S730 > G900 > BB8700 > Nokija 9500 > Palm Centro > HTC Touch Dual > Samsung i5700 > BB8900 > HTC HD > ZTE Blade / ACE

notosiup

  • Gość
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #17 : Lipiec 09, 2010, 07:33:08 »
Przecież w instrukcji masz wyraźnie napisane, żeby do tych nowych romów (a taki właśnie masz) używać jc3.ops :O


Offline maryush

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #18 : Lipiec 09, 2010, 09:07:41 »
notosiup nie obrazajac nikogo z dyskutujacych tutaj - umiejetnosc czytania ze zrozumieniem jest umiejetnoscia zanikajaca obecnie...


Offline sion2002

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: HITUNE T68, BB 8700, SE K750, ZTE Blade, Ace
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #19 : Lipiec 13, 2010, 22:34:06 »
Dla ludzi mających podobny problem z telefonem do mojego mała informacja: Jeśli pomimo zastosowania się do powyższych instrukcji dotyczących dobrania pliku *.ops Odin widzi telefon, zaczyna ładowanie i wiesza się na poziomie łączenia z telefonem, zresetujcie telefon i odina, załadujcie spica.ops i spróbujcie jeszcze raz. Przy rootowaniu powinno wszystko iść dalej bez problemów, natomiast przy wgrywaniu ROMu prawdopodobnie wystąpi błąd z wykrzyknikiem - telefon nie będzie chciał się uruchomić. Należy ponownie wszystko zresetować i ponownie uruchomić procedurę od nowa - tym razem już z plikiem spica_jc3.ops - dalej powinno już wszystko być ok.

Zapewne nasi "oczytani" koledzy " zapomnieli" wspomnieć o tym, że kilka osób miało już podobne problemy - szczególnie dotyczy to telefonów prosto z salonu z wgranym A2.1

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 22:37:08 wysłana przez sion2002 »
Zire 71 > V > E > M505 > T|T > Revo Plus > TJ35 > Treo 600 > M3000 > Treo 680 > HITUNE T68 > Blackberry 8700 > Eten G500 > XDA EXEC > HTC S730 > G900 > BB8700 > Nokija 9500 > Palm Centro > HTC Touch Dual > Samsung i5700 > BB8900 > HTC HD > ZTE Blade / ACE

notosiup

  • Gość
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #20 : Lipiec 14, 2010, 07:18:44 »
Dla ludzi mających podobny problem z telefonem do mojego mała informacja: Jeśli pomimo zastosowania się do powyższych instrukcji dotyczących dobrania pliku *.ops Odin widzi telefon, zaczyna ładowanie i wiesza się na poziomie łączenia z telefonem, zresetujcie telefon i odina, załadujcie spica.ops i spróbujcie jeszcze raz. Przy rootowaniu powinno wszystko iść dalej bez problemów, natomiast przy wgrywaniu ROMu prawdopodobnie wystąpi błąd z wykrzyknikiem - telefon nie będzie chciał się uruchomić. Należy ponownie wszystko zresetować i ponownie uruchomić procedurę od nowa - tym razem już z plikiem spica_jc3.ops - dalej powinno już wszystko być ok.

Zapewne nasi "oczytani" koledzy " zapomnieli" wspomnieć o tym, że kilka osób miało już podobne problemy - szczególnie dotyczy to telefonów prosto z salonu z wgranym A2.1

Pozdrawiam


Ale o co Ci tak na prawdę chodzi? :O Jest jak wół napisane, dla których romów używać spica_jc3.ops, tak? Jest w przyklejonym temacie wykaz romów, tak? To nie wina opisu, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem i nie zastosowałeś odpowiedniego pliku *.ops. Poza tym po co piszesz kolejny raz to samo edytując swój poprzedni post, w którym też przyznałeś się do braku umiejętności czytania.


Offline kozunio12

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 319
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #21 : Lipiec 19, 2010, 11:55:52 »
Mam mały problem podczas zmiany ROM. Wszystkie sterowniki są poinstalowane, wszystko robione zgodnie z instrukcją, telefon w trybie downloading, Odin wykrywa Spicę, jednak nie może wgrać on żadnego ROM. Po 15 minutach na telefonie nic nie ruszyło.

Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

notosiup

  • Gość
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #22 : Lipiec 19, 2010, 12:01:40 »
Próbuj na innym porcie usb, innym komputerze.


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8508
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung:I900,I9100,TAB 10.1, MSI Wind,Palm Centro
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #23 : Lipiec 19, 2010, 13:04:43 »
Wyłącz w menadżerze SNPC - ten program od Samsunga.

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser->...
Są:PALM Centro,Samsung I9000;I9100, Samsung Galaxy Tab 10.1 16gb-JellyBeanRom ICS by Toldo i SAMSUNG GALAXY CORE PLUS
Spróbuj się

Offline kozunio12

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 319
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #24 : Lipiec 19, 2010, 19:06:43 »
Problem został rozwiązany wcześniej. Miałem Odina 4.16 i musiałem go wrzucić na pulpit, żeby wszystko poszło dobrze. Zmiany portów nie pomagały, a procesy ubijam i tak na starcie.

Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

Offline romulus

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
  • VIP Level: 50
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #25 : Lipiec 22, 2010, 20:45:13 »
"
Uwaga!!! Jest już dostępna aktualizacja ROMu do androida 2.1 Eclair przez Samsung New PC Studio bez utraty gwarancji. Jeżeli chcesz jednak wgrać inny ROM niż dostępny w aktualizacji, zastosuj się do instrukcji poniżej."
"Zmieniając ROM tracisz gwarancję. Można ją jednak w prosty sposób przywrócić"
to w koncu trace gware czy nie bo nps to jakas fikcja
to moze ja cos przeoczylem i nie widze tam funkcji upgrade bo z serwerem sie nie laczy wiec oficjalnie sie nie da wgrac
z tego co czytam na forum to tylko odin zgaza sie?
mam chec zmienic rom ale czy obrze czytam, ze odpalam odina wskazuje i to wszystko? pomijajac stery. nie musze odblokowywac zadnego botloadera bo nie bardzo wierze

Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

Offline kozunio12

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 319
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #26 : Lipiec 22, 2010, 21:20:56 »
Przy Androidzie 1.5 musisz używać Samsung Kies i wtedy dopiero będziesz miała aktualizację dostępną. Po upgradzie do Eclair musisz już używać Samsung NPS. Nie można jednak dokonać upgrade`u do Eclair mając Spicę brandowaną przez Play

Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

Offline romulus

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
  • VIP Level: 50
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #27 : Lipiec 22, 2010, 21:25:55 »
o nalezy sie piwko, mam Play wiec zostaje tylko Odin.

Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

notosiup

  • Gość
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #28 : Lipiec 23, 2010, 07:21:40 »
Samsung na swojej stronie sam dał narzędzia do flashowania, nie powinno być problemów z gwarancją o ile będziesz miał czysty soft, bez modów, rootów i innych takich.


Offline romulus

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
  • VIP Level: 50
Odp: Zmiana ROM Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #29 : Lipiec 23, 2010, 08:44:06 »
jeszcze mi napisz ktory polecasz rom, nie  musi byc szybki tylko stabilny to sprzet zony wiec tylko stabilnosc

Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.