SamdroidMod v 1.0.3

• 49 Odpowiedzi
  • 17081 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
SamdroidMod v 1.0.3
« dnia: Czerwiec 30, 2010, 13:22:27 »
Nie ma jeszcze tu takiego tematu, wiec pozwole sobie zalozyc.

Temat oryginalny na forum Samdroida: http://forum.samdroid.net/f28/samdroidmod-v-1-0-3-lk2-03-3-root-more-05-06-2010-en-782/

Wgrywasz oczywiscie na wlasna odpowiedzialnosc, przeczytaj dokladnie kroki postepowania, wymagania i rob wszystko po kolei a nie powinno byc problemow.

1. KONIECZNE JEST POSIADANIE LK 2.02 + UPDATE, link tu  oraz systemu w wersji 2.1
2. Jesli instalowales juz Samdroida zapisz wszystkie swoje dane, w innym wypadku beda problemy z botowaniem. Nalezy takze wejsc w recovery, wybrac wipe-> wipe data/cache i wykonac dodatkowy reboot.
3. Jezeli uzywasz drugiej partycji na karcie SD to musi byc ona w ext2
4. Jesli uzywales juz apps2sd zaleca sie przeformatowanie partycji.

Po pierwsze pobieramy SamdroidMod-1_0_3-update.zip i umieszczamy w katalogu root(glownym) na karcie pamieci.

Uruchamiamy urzadzenie w trybie recovery i wybieramy aply any .zip from SD i nastepnie wybieramy .zip z SamdroidMod. Czekamy az sie zainstaluje. Urzadzenie przy pierwszym uruchomieniu bedzie sie dosc dlugo uruchamiac, jednak nie powinno to przekroczyc ok. 5 minut.
Jesli natomiast uruchamia sie zbyt dlugo wyciagamy baterie, wchodzimy w recovery i wybieramy wipe -> wipe data/cache a po tym dodatkowo reboot. Urzadzenie powinno uruchomic sie normalnie. Robimy jeszcze jeden reboot.
U mnie po instalacji Samdroida przez krotki czas "migal" ekran. Pomoglo zmniejszenie podswietlenia i reboot, dosc szybko sie to unormowalo nawet na wysokim podswietleniu.
Polecam takze zaraz po instalacji wejsc w recovery i spartycjonowac nasza karte SD a nastepnie wlaczyc apps2sd oraz zaznaczyc by dalvik cache znajdowal sie na karcie pamieci.

Dla osob bardziej ogarnietych kuchnia na ktorej mozna stworzyc wlasnego SamdroidModa. Od siebie powiem, ze majac juz go zainstalowanego i tworzac nowego na kuchni mozemy doinstalowywac poszczegolne elementy(przykladowo zmiana phone.apk na taka, ktora wyswietla zdjecia dzwoniacyc w 315x315), odznaczajac reszte(u nas sie doinstaluja tylko zaznaczone przez nas w kuchni rzeczy). Link do kuchni: http://forum.samdroid.net/f28/samdroidmod-kitchen-v1-x-x-all-one-en-939/  Autor zaznacza, ze jesli chcemy zostawic wszystko puste to wypada wybrac chociaz jedna aplikacje(podaje przyklad kalkulator).

Bonusowo: SamdroidMod update ze sterownikami graficznymi, znacznie przyspieszy nasz sprzet. Instalujemy z poziomu recovery przez aply any zip, tak jak wczesniej musi sie to znajdowac w katalogu glownym karty.
http://www.sendspace.com/file/zjt6kt
Plik pochodzi z forum Samdroida, zuploadowalem na inny serwer dla osob nie majacych tam konta.

PAMIETAJ, ZE INSTALUJAC TEN MOD JAK I UPDATE DO NIEGO MOZESZ USZKODZIC SWOJ SPRZET, JESLI NIE CZUJESZ SIE NA SILACH NIE ZABIERAJ SIE ZA TO. ROBISZ TO NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC.

Jesli pojawi sie jakiekolwiek zainteresowanie to moge opisac mod szerzej na podstawie tego co jest umieszczone w oryginalnym watku.
Wgranie update'u ze sterownikami podnosi widocznie sprawnosc naszego urzadzenia. Spica z JIT-em faktycznie jest diabelnie szybka, jednak ma to swoja cene- niestabilnosc. Niebawem moze doprowadza JIT-a do takiego stanu, ze bedzie duzo stabilniejszy, poki co ja sobie to darowalem po testowaniu. Za to dogranie sterownikow nie powoduje utraty stabilnosci, wyniki w linpacku sa niewiele nizsze niz otrzymalem po wrzuceniu samdroidmoda turbo.
Dla osob chetnych do zabawy w JIT-a : http://forum.samdroid.net/f28/jitv8-12-samsung-galexy-spicia-1108/index13.html  , na dalszych stronach watku sa nowsze wersje, maja jednak u niektorych osob wady, ze cos nie dziala, cos sie potrafi zwiesic co jakis czas.
Jak bedzie odzwew opisze szerzej. Powodzenia!

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2010, 13:26:06 wysłana przez re_ »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: SamdroidMod v 1.0.3
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 02, 2010, 21:28:00 »
Wgrałem, potem zrobiłem wipe cache, reboot i nie uruchamia się :( Zostaje na animacji, takie kolorowe paski a potem się wyłącza.

Połączone: Lipiec 02, 2010, 21:37:34
Poszło jak zrobiłem pełny wipe  :E Mam na dzisiaj dość modyfikacji :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2010, 21:37:34 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 28, 2010, 00:32:42 »
Nie linkuj prosze do warezowych for.

Rozne USB sprawdzales? Wylacz wszystkie antywirusy, firewalle, wlacznie z zapora systemowa.
Sprawdz USB- kazde mozliwe.
Sprawdz czy nie posiadaz zainstalowanego softu sprawdzajacego przylaczenie do USB(soft typu Active Sync od WM czy program Samsunga do zarzadania telefonem). Jesli taki posiadasz- wylacz go.
Ewidentnie cos blokuje port USB, zastosuj sie do wypisanych przeze mnie wskazowek- powinno pomoc.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 28, 2010, 10:32:42 »
Nie dziala... Kies wylaczony, ESET wylaczony, zapora Windowsa wylaczona, inne USB sprawdzilem. Cos z tym Odinem jest zje... Sam telefon przeciez jest widziany zarowno przez KIESa, jak i karta pamieci jest widoczna w Windzie. Moze cos w Odinie zle zaznaczam ? Wlaczam, wstawiam w OPS plik spica.ops, a w PDA tego ".tar", zadnych innych opcji nie zmieniam.

*

notosiup

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2010, 10:38:23 »
Sprawdź czy do tego nie jest potrzebny nowy plik ops. Masz debugowanie usb włączone?

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2010, 10:40:59 »
Sprawdź czy do tego nie jest potrzebny nowy plik ops. Masz debugowanie usb włączone?

Debugowanie wlaczone, sprawdzlem teraz jeszcze na PCie z XP SP2, ale to samo. Sprawdzilem nawet w trybie awaryjnym, gdize juz na pewno w ogole nie ma antyvira, zapory itp. i tez to samo. Mam system XXJD1, a o tym z tego co w opisach czytalem nic nie zaznaczali, ze inny plik jest potrzebny, wiec bralem ten z opisu. No ale nawet jak to wina tego pliku, to przeciez i tak nie powinien raczej program wywalac bledu "Please connect phones !!"...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2010, 10:44:14 wysłana przez DziubekR6 »

*

notosiup

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2010, 10:48:07 »
Sprawdź z drugim ops'em, on jest używany do nowych romów, już od prawie pół roku :)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 28, 2010, 10:57:49 »
Masz na mysli ten spica_jc3.ops ?

*

notosiup

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 28, 2010, 11:02:14 »
Tak.

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 28, 2010, 13:55:38 »
spica.ops
To staroc, do nowych romow sie go nie uzywa.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 28, 2010, 14:35:48 »
spica.ops
To staroc, do nowych romow sie go nie uzywa.

Co niestety nie zmienia faktu, ze i na jc3 dalej jest to samo :( Zreszta to tylko plik, raczej nie mial miec prawa na blad o polaczeniu telefonu. Kies telefon widzi, Windows karte widzi, a Odin ni ch...olery

*

notosiup

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 28, 2010, 14:38:40 »
Ja pierdziele DziubekR6, denerwujesz mnie. Któryś raz ktoś ci pisze, jaki masz plik zastosować. Jeżeli masz to gdzieś, to sam sobie poradź ze swoim problemem, w końcu wiesz lepiej
Zreszta to tylko plik, raczej nie mial miec prawa na blad o polaczeniu telefonu.
Nie chcesz sprawdzić to nie, to twój problem, nie mój.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 28, 2010, 15:56:28 »
Chyba mnie nie zrozumiales. Tamta odpowiedz napisalem po sprawdzeniu i upewnieniu sie, ze to rowniez nie pomoglo: "...ze i na jc3 dalej jest to samo"

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 28, 2010, 18:24:33 »
Inne wersje Odina?

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 28, 2010, 19:35:01 »
Inne wersje Odina?

Pisalem przecie  :E Sprawdzone 3.98, 4.03, 4.16.

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 28, 2010, 20:07:15 »
Katalog z Odinem umieszczony na pulpicie?

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 28, 2010, 20:14:15 »
Tak, a wszystkie potrzebne pliki w katalogu Odina. Zreszta sprawdzalem i na pulpicie i w katalogach. To nie ma nic do rzeczy, program nie widzi w ogole telefonu i umieszczenie plikow nic tu nie poradzi. To musi byc jakas opcja w telefonie, bo skoro programy widza go w Windowsie, to w Windzie raczej wszystko gra.

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 28, 2010, 21:33:55 »
Podlaczales go wczesniej w trybie debugowania USB, wylacz je teraz. Jak podlaczasz pod Odina to wchodzisz w tryb downloading? Wybacz, czasem o tak oczywiste rzeczy trzeba zapytac.
Jesli to nie pomoze to sprobuj przeinstalowac sterowniki.

*

notosiup

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 29, 2010, 07:53:46 »
W ostateczności spróbuj na innym komputerze, z innym kablem usb.

*

Offline maryush

• 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 29, 2010, 10:13:32 »
Kies'y NPCS'esy i inne biesy powylaczane na 100%? ;p
ja u siebie robilem to tak:

- instalacja sterownikow
- podpiecie do kompa z wlaczona opcja debugowania - by sprawdzic czy sdk widzi telefon
- odpalenie telefonu w trybie downloadera
- podpiecie do kompa i poczekanie az skonczy mielic z instalacja sterownikow
- odpiecie telefonu i podpiecie ponowne do komputera
- sprawdzenie w odinie czy widzi telefon
- flash telefonu...

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 29, 2010, 10:38:06 »
Maryush- ja robilem tak samo, z ta roznica, ze po instalacji sterow robilem jeszcze reset kompa.

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 29, 2010, 11:11:10 »
Kies'y NPCS'esy i inne biesy powylaczane na 100%? ;p
ja u siebie robilem to tak:

- instalacja sterownikow
- podpiecie do kompa z wlaczona opcja debugowania - by sprawdzic czy sdk widzi telefon
- odpalenie telefonu w trybie downloadera
- podpiecie do kompa i poczekanie az skonczy mielic z instalacja sterownikow
- odpiecie telefonu i podpiecie ponowne do komputera
- sprawdzenie w odinie czy widzi telefon
- flash telefonu...

Czekaj, czekaj, czekaj, ja mam odpalac telefon w trybie downloadera ???? Nigdzie tego nie bylo w opisie LK2.02...

*

Offline maryush

• 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 29, 2010, 11:35:12 »
przeciez to logiczne ze jak masz cos przez odina wgrac to tylko i wylacznie w trybie downloadera...

re_ to zalezy od systemu w sumie i tego czy jestes w stanie sam sobie poradzic jak cos sie posypie ze sterownikami w nim :) ale ogolnie po instalacji jakiegokolwiek sprzetu podobno restart windy jest zalecany, mimo ze twierdzi inaczej...

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 29, 2010, 11:56:34 »

Czekaj, czekaj, czekaj, ja mam odpalac telefon w trybie downloadera ????
11/10 ! ROTFL!  :E  :E

Glosnosc w dol, przycisk kamery i wlacznik(czerw sluchawka). Przytrzymaj przez chwile. Oczywiscie wczesniej wylacz telefon..
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2010, 11:58:11 wysłana przez re_ »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 29, 2010, 12:07:15 »
ROTFL na max jak to to :)
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 29, 2010, 12:51:16 »
Zaraz bede sprawdzal, ale jak to bedzie to, to tylko potwierdzi  to co pisalem juz wczesniej. Te wszystkie opisy na necie sa g... warte, bo niby czemu tak waznej rzeczy nie bylo zaznaczonej przy wgrywaniu LK2.02 ? Jak ktos robi opis, to chyba powinien jeden podpunkt zrobic, ze wszystko robili w trybie Download. Jesli ktos pierwszy raz robi cos przy tym telefonie (jak np. ja i pewnie z tysiac innych ludzi), to dla kogos takiego, to nie jest oczywista sprawa.

*

notosiup

« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 29, 2010, 13:43:47 »
Jak ktoś pierwszy raz robi coś w telefonie i bierze się za zmianę softu, czyta podklejone wątki, w których wszystko jest szczegółowo opisane.

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 29, 2010, 13:44:15 »
Jak ktos robi pierwszy raz cos takiego przy telefonie to w ogole nie powinien sie za to brac. To tylko pokazuje, ze branie sie za modowanie urzadzenia powinno sie robic majac jakies doswiadczenie, chocby ze zmienianiem romu, gdzie jest jasno napisane, ze Odin, zeby dzialal musi miec podpiete urzadzenie w trybie downloading.

edit: notosiup mnie ubiegl :)

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 01, 2010, 15:12:09 »
Dobra Panowie, dziki za rade, siara niezla z mojej strony, tym bardziej ze faktycznie pisales mi "re" juz wczensiej o tym downloadzie  :sleepy: LK poszlo bez problemu, zrobilem sobie partycje 512mb i chce teraz wgrywac SamdroidModa, ale mam pytanko. W pkt. 3 piszesz, ze druga partycja musi byc w formacie "ext2". Ta partycja co robilo Recovery samo sie zrobilo w ext2, ale pozostale 1,5Gb z tego co widze ma parycje FAT32. W Windowsie widze, ze moge zrobic formata, ale na format plikow "exFAT". Czy to jest to samo co ext2 ? Bo ext2 to rozumiem, ze Linuxowy. No chyba, ze to chodzi tylko o ta partycje "pierwsza" z recovery, a druga moze juz byc FAT32. Wole spytac przed robota :)

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 01, 2010, 17:13:44 »
Partycja ext2 (ext3, ext4 zaleznie jaki kto ma w tym wzgledzie fetysz) musi byc stworzona z poziomu recovery jako partycja do instalacji aplikacji. Pozostala czesc karty to juz obojetne. Najlepiej po utworzeniu partycji z poziomu recovery(czyli gdy mamy jedna FAT a druga ext2) obie przeformatowac(rowniez z poziomu recovery) i wowczas juz tylko uruchamiasz urzadzenie, wlaczasz apps2sd po wlaczeniu telefonu i korzystasz do woli. Nic wiecej :)