[i5700] wrażenia z użytkowania

• 113 Odpowiedzi
  • 29280 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

notosiup

[i5700] wrażenia z użytkowania
« dnia: Marzec 22, 2010, 08:24:40 »
Od jakiegoś tygodnia mam i5700 - używam jako drugi telefon, uzupełnienie blackberry. Powoli zapoznaję się z androidem, mam nadzieję, że im dalej tym będzie lepiej :)

Brandowany soft Ery (1.5) to całkiem goły system. Pierwsze co trzeba zrobić, to ściągnąć parę(naście) aplikacji z marketu. System chodzi szybko, filmy bez konwersji bardzo plynnie, żadnych zamuleń, podobnie z emulatorami. Grałem w gry nesa, gba, sega genesis. Wszystko bez zacięć, z dźwiękiem. Klawiatura w trybie poziomym czasem laguje. Widziałem w opcjach, że jest jeszcze jakaś samsungowa klawiatura, ale jeszcze nie doszedłem do tego jak je zmieniać  :mysli:

Wczoraj zmienilem rom na ten z androidem 2.1, byłem zaskoczony, bo nie zamulał mimo włączonych animacji. Klawiatura nie łapie już lagów podczas pisania. Do tego więcej opcji i ustawień aparatu foto (w 1.5 był praktycznie tylko przycisk do robienia zdjęcia, w 2.1 można zmienić iso, ekspozycję itp.), więcej programów na starcie, więcej ustawień i opcji. Optymizm jednak szybko mnie opuścił, filmy zaczęły gubić klatki, grom z gba także czasem zdarzyło się przyciąć.

Co do samego wykonania, całkiem pewnie leży w dłoni. Całość jednak nie wydaje się być trwała i sprawia wrażenie, jakby wymagała obchodzenia się z telefonem jak z jajkiem. Plastikowe boczne przyciski jeszcze nie latają we wszystkie strony :) Bardzo wygodny, co trzeba podkreślić, jest dpad. Doskonale nadaje sie do grania. Kierunki wchodzą bardzo pewnie, są dobrze umiejscowione. Nie wiem czy normalnie dpad działa w 8 kierunkach, ale w Contrze udawało mi się strzelać i skos.

« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2010, 14:52:40 wysłana przez notosiup »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: [i5700] wrażenia z użytkowania
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2010, 08:27:15 »
widocznie d-pad jest 8mio kierunkowy
hehe sam samsung nie wie o tym, - zresztą tak samo jak sprzeczne informacje dotyczące RAMu i AMOLED'a
2.1 to oficjalny? już wyszedł?

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 22, 2010, 08:44:18 »
Jest juz wyciagniety 2.1 z niemiec i ichniejszego upgrade. Na dniach pewnie srodkowa europa powinna dostac aktualizacje IMO.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

notosiup

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 22, 2010, 08:48:26 »
http://gsmonline.pl/portal/news/news.jsp?s0n_id=24923&link=Galaxy,Spica,%28I5700%29,otrzyma,Android,2.1
http://www.telix.pl/artykul/android-2-1--dla-samsung-galaxy-spica-i5700-oficjalnie-3,33388.html
http://www.komorkomaniak.pl/26097/android-21-dla-samsunga-galaxy-i5700-oficjalnie-wideo/
Mam właśnie ten niemiecki rom ale jak już dokopałem się w ustawieniach do opcji regionalnych, zmienilem na polski.

EDIT
Widzę, że pewnego serwisu nie można tu linkować, podobno piractwo...
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2010, 08:50:56 wysłana przez notosiup »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 22, 2010, 09:38:28 »
nie podobno, niestety jak założysz tam konto to będziesz wiedział dlaczego  :(

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 22, 2010, 10:14:17 »
Takie mamy tu zasady ze nie mozna linkowac do serwisow z piractwem i juz. Notosiup, zrozum ze jestesmy zbyt duzym portalem by sobie na to pozwolic.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline lux4

• **
  • 225
  • Sprzęt: symb>bb>andro
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 22, 2010, 15:45:34 »
możesz gdzieś wrzucić foto zrobione Spica, najlepiej jakiś widoczek i zadrukowaną kartkę A4. I może jeszcze filmik, bo jestem ciekaw jakości....

*

Offline zajac

• 742
  • Sprzęt: SGS III Black
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2010, 20:18:56 »
możesz gdzieś wrzucić foto zrobione Spica, najlepiej jakiś widoczek i zadrukowaną kartkę A4. I może jeszcze filmik, bo jestem ciekaw jakości....

Na oficjalnym forum androida jest założony wątek z fotkami.

*

Offline brynio

• 17
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 22, 2010, 21:05:17 »
zdjęcie ekranu HTC BA

zdjęcie zrobione przy lampce biurowej (książka a5)
HTC Blue Angel-> Nokia 5530xm->Samsung i5700

*

notosiup

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 23, 2010, 07:22:29 »
Takie mamy tu zasady ze nie mozna linkowac do serwisow z piractwem i juz. Notosiup, zrozum ze jestesmy zbyt duzym portalem by sobie na to pozwolic.
Spoko, rozumiem, wpisałem link a tu mi walą w oczy wielkie czerwone litery;)
Wróciłem do romu z 1.5. Jednak płynniejsze działanie filmów jest ważniejsze. Będę jednak trzymał rękę na pulsie i jak tylko wyjdzie rom z 2.1 z tak płynnym działaniem filmów jak w 1.5 to od razu zmieniam ;)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 23, 2010, 10:35:14 »
Jak masz jakies wolne moce przerobowe to moze pokusilbys sie o poradnik w jezyku polskim dla naszego forum ;)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline lux4

• **
  • 225
  • Sprzęt: symb>bb>andro
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2010, 18:08:57 »
Czy łatwo się przełączą na tryb głośnomówiący podczas rozmowy i czy można wybierać numery z klawiatury podczas rozmowy czy się blokuje?

*

Offline matiuszek

• *
  • 58
  • Sprzęt: LG Quantum (C900)
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 06, 2010, 12:18:41 »
wszystko tak, i łatwo :)
Windows Phone <3

*

Offline seur

• **
  • 182
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 08, 2010, 18:53:11 »
Ja dodam do tematu coś od siebie.
Ostatnimi czasy miałem iPhone, oczywiście sprzęt super ale chciałem spróbować czegoś z androidem.
Zamieniłem się na Hero, sprzęt bardzo pozytywny. Wykonanie moim zdaniem przeciętne, pewne niedociągnięcia w budowie jak np minimalnie przesunięcie aparatu (nie był idealnie pośrodku. Wydajność sprzętu nie powalała i stwierdziłem, że nie jest wart swojej ceny. Hero sprzedałem i kupiłem magica. Ten telefonik mi się podobał, minusem znowu był przesunięty aparat (HTC nie bardzo dba o szczegóły). Oba telefony HTC miały jeszcze wspólną wadę, procesor który jest gniotem za którego Qualcomm powinien się spalić ze wstydu. Postanowiłem dać jeszcze jedną szansę robocikowi i kupiłem i5700, i o dziwo jestem bardzo pozytywnie nastawiony do tego sprzętu, działa szybko stabilnie. Oczywiście też ma minus, mianowicie brak jakiegokolwiek wsparcia dla akceleratora grafiki wbudowanego w procesor który jest dość dobrej jakości.
Jeżeli samsung coś zrobi ze sterownikami to będzie sprzęt bardzo dobrej jakości, w dodatku przewyższający wydajnością telefon roku czyli Hero. Dodam jeszcze tylko, że bladego pojęcia nie mam za co Hero dostał tą nominację, ale głębiej w to wnikać nie będę w końcu Obama też dostał pokojowego nobla ;)
Palm Pilot Pro > Palm m125 > Ipaq m3850 > Medion > IPAQ 1940 > Palm T3 > ACER N35 > HP rz1710 > Samsung i600 > Sony Clie UX50 > iPod touch 1G> Nokia N770 > iPhone 3G > iPod touch 2G > HTC Diamond > iPhone 3G > HTC Hero > HTC Magic > SAMSUNG i5700

*

Offline strefa510

• *
  • 66
  • Sprzęt: Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 09, 2010, 13:14:11 »
Witam
Jak tak czytam co piszecie o tym sprzęciku to już na 90% jestem pewny że to będzie mój następny nabytek (pal sześć Iphone może innym razem jak ceny jeszcze spadną  :wink: )
eee.. . co to ja miałem??? acha Ericsson a1018s, Siemens M50, SE T630, SE W810  HTC Trinity m700, Siemens M50(wielki powrót). Samsung i5700 Spica

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 09, 2010, 14:22:32 »
Można juz kupic za 550zł co za smatphona z procem 800Mhz i 256Ram wydaje się być ceną bardzo atrakcyjną... Mam nadzieję że Automapa nie zapomni o Androidzie i stworzą pod ten system soft jeszcze w tym roku.

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 09, 2010, 14:50:59 »
radoskur: ich stanowisko jest jednoznaczne: NIE. Cóż, jak nie to nie, nie oni jedni istnieją. Używam Navigona i sobie chwalę.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline strefa510

• *
  • 66
  • Sprzęt: Samsung i5700 Spica
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 10, 2010, 15:57:39 »
Jeszcze jedno pytanko przed zakupem: czy soft z ery różni się w jakimś znacznym stopniu od innych czy to wszystko jedno?
eee.. . co to ja miałem??? acha Ericsson a1018s, Siemens M50, SE T630, SE W810  HTC Trinity m700, Siemens M50(wielki powrót). Samsung i5700 Spica

*

notosiup

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 10, 2010, 16:18:12 »
Soft ery to jak na razie tylko cupcake. Branding ogranicza sie do paru tapet i animacji startowej. No i jeszcze apn ery. To wszystko.

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 13, 2010, 22:18:57 »
Ja się noszę z zamiarem zakupu tego sprzęciku (mam do wyboru to, i7500, omnie lite albo E52) i mam takie pytanko:
Często korzystam z internetu na laptopie a za modem służy mi właśnie telefon, jak to wygląda na androidowym samsungu ? Nie ma z tym żadnych problemów ?
I co myślicie o wyborze właśnie i5700 ? któryś z tych które mam do wyboru nie będzie czasem lepszy od niego ? jakoś tak wyszło że z androidem nie miałem jeszcze do czynienia i z chęcią go poznam :) symbian już mi się znudził bo nic ciekawego nie można już z nim zrobić a po WM pozostał smaczego na coś bardziej do kombinowania ^^

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 13, 2010, 22:30:28 »
Ja się noszę z zamiarem zakupu tego sprzęciku (mam do wyboru to, i7500, omnie lite albo E52) i mam takie pytanko:
Często korzystam z internetu na laptopie a za modem służy mi właśnie telefon, jak to wygląda na androidowym samsungu ? Nie ma z tym żadnych problemów ?

Odpowiedź tu - http://pdaclub.pl/forum/android/(mini-faq)-udostepnienie-internetu-przez-urzadzenie-z-android-do-pc/

I co myślicie o wyborze właśnie i5700 ? któryś z tych które mam do wyboru nie będzie czasem lepszy od niego ? jakoś tak wyszło że z androidem nie miałem jeszcze do czynienia i z chęcią go poznam :) symbian już mi się znudził bo nic ciekawego nie można już z nim zrobić a po WM pozostał smaczego na coś bardziej do kombinowania ^^

Popatrz w dziale - ROMów dużo, modyfikacji też :) więc pokombinować można :)
PS: niedługo się może ukaże mega-kombinacja - nic tylko czekać na niespodziankę :E
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline slawekxc1

• 1
  • Sprzęt: Diamond, Trinity, i5700 spica
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 15, 2010, 07:14:56 »
Od wczoraj mam i5700 i już wiem że diamond faktycznie mulił :) Jak dla mnie rewelacja, pierwsze wrażenie super, bezproblemowo przełączyłem się na inny system i już polubiłem androida. Oczywiście pierwsze co zrobiłem to rom 2.1 najnowszy :)

*

Offline Xaburoo

• **
  • 115
  • ;p
  • Sprzęt: Samsung Galaxy i5700
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 16, 2010, 14:15:47 »
Dawno się nie udzielałem w tematach dotyczących androida więc może ktoś mi powiedzieć czy można już się łączyć z sieciami ad-hoc, czy tylko z routerami i hotspotami?
Toshiba G900 >> HTC Diamond >> > iPhone 3G >> Samsung GALAXY i5700 (Spica)

Poczytaj Regulamin odnośnie avatara - jeszcze raz będzie tam reklama dostaniesz bana.

*

Offline pikut

• *
  • 59
  • Sprzęt: HTC X7500, BB 8520
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 22, 2010, 10:25:01 »
Ja mam pytanie do użytkownika co pisał, że wcześniej miał ipka. Mam do wyboru między innymi własnie i5700, wcześniej miałem ipka i N97... Najważniejsze moje pytanie to, jak reaguje na dotyk powyższy Samsung:/ Jeśli nie działa tak jak na ipku tylko jak w innych piiiip z dotykami to ja podziękuje:/ I 2gie pytanie ogólnie do posiadaczy tego modelu... jakość mp3? Na tym by mi też zależało żeby nie była byle jaka... a czytałem różne opinie na necie i zdania są podzielone :-|

*

Offline seur

• **
  • 182
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 22, 2010, 22:57:13 »
Odnośnie dotyku, ciężko Ci doradzić jeżeli sam nie miałeś okazji się pobawić. Działa on bardzo dobrze, jak na pojemnościowy przystało, ale nie działa tak jak dotyk w iP który według profesjonalnych testów jest najdokładniejszy, tak jak pisałem kiedyś dotyk działa podobnie jak w sprzęcie typu Hero magic.

Dźwięk, gra bardzo ładnie i czysto, podobno były problemy na softach poniżej JD1, osobiście wtedy nie miałem okazji słuchać muzyki, teraz mam trochę więcej czasu i dźwięk mi odpowiada oczywiście nie na dołączonych słuchawkach chodź i te nie są tragiczne (wydaje mi się, że są lepsze od firmowych dodawanych przez HTC).
iP jako taki też nie ma genialnego dźwięku zwłaszcza 3G jest jakiś taki nijaki, z rodziny z systemem iPhone OS najbardziej odpowiadał mi dźwięk z iPod touch 1G który był "ciepły" iPod touch 2G był dla mnie nieprzyjemny (ale to już kwestia gustu, ja preferuję ciepłe brzmienie)

Jeżeli miał bym doradzać to w momencie gdy cena nie gra roli brał bym iPhone 3GS, 3G jest fajny ale uważam, że w tej chwili nie jest wart swojej ceny dlatego przez ostatni czas skakałem z różnych urządzeń czyli iPhone > Hero > Magic > i5700
Ten ostatni został jako ;) (przynajmniej dla mnie) optymalny wybór jakości wydajności do ceny.

Palm Pilot Pro > Palm m125 > Ipaq m3850 > Medion > IPAQ 1940 > Palm T3 > ACER N35 > HP rz1710 > Samsung i600 > Sony Clie UX50 > iPod touch 1G> Nokia N770 > iPhone 3G > iPod touch 2G > HTC Diamond > iPhone 3G > HTC Hero > HTC Magic > SAMSUNG i5700

*

Offline VIOLATOR

• 47
    • Minikomp
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 23, 2010, 21:36:10 »
radoskur: ich stanowisko jest jednoznaczne: NIE. Cóż, jak nie to nie, nie oni jedni istnieją. Używam Navigona i sobie chwalę.
Navigon to Naviexpert czy jeszcze cos innego :) Jak przy i5700 wypada stara Omnia i Omnia lite ktos sie orientuje pomimoze ostatnie dwa maja winde (chodzi mi o szybkosc dzialania)
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 21:38:01 wysłana przez VIOLATOR »

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 24, 2010, 14:11:44 »
Coś innego. Dokładnie jest to MobileNavigator firmy Navigon, potocznie zwany Navigonem.
http://www.navigon.com/portal/int/produkte/navigationssoftware/mobile_navigator_android.html
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline kozunio12

• 318
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 05, 2010, 15:15:43 »
Jak z czułością ekranu? Bawiąc się nim na stoisku Samsunga miałem wrażenie, że dotyk jest dosyć kiepski. Do porównania miałem Samsunga Monte, Omnię II, Spicę i moją Omnię z nowego typu digitizerem. Najgorzej ekran obsługiwało się na Spicy. Musiałem mocniej docisnąć ekran, aby zareagował. Czy jest to wina konkretnego modelu, czy też wszystkie urządzenia tak mają? Może przed rootem są takie problemy, a po roocie już nie?
Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

*

Offline Wit^

• 326
  • Ten co pakuje linux'a wszedzie
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 05, 2010, 15:29:09 »
może być kłopot z wersja systemu ja teraz mam 2.1 i dotyk jest naprawdę ok
We're off to see the Wizzard
The Wonderful Wizard of Htc
We hear he is a Whizz of a Wiz...

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 05, 2010, 17:37:23 »
Miałem sporo innych uwag do i5700 ale akurat dotyk działał IMO w sam raz. Ani za lekko (jak na HD2), ani nie trzeba było zbyt mocno naciskać.