Od jakiegoś tygodnia mam i5700 - używam jako drugi telefon, uzupełnienie blackberry. Powoli zapoznaję się z androidem, mam nadzieję, że im dalej tym będzie lepiej
Brandowany soft Ery (1.5) to całkiem goły system. Pierwsze co trzeba zrobić, to ściągnąć parę(naście) aplikacji z marketu. System chodzi szybko, filmy bez konwersji bardzo plynnie, żadnych zamuleń, podobnie z emulatorami. Grałem w gry nesa, gba, sega genesis. Wszystko bez zacięć, z dźwiękiem. Klawiatura w trybie poziomym czasem laguje. Widziałem w opcjach, że jest jeszcze jakaś samsungowa klawiatura, ale jeszcze nie doszedłem do tego jak je zmieniać
Wczoraj zmienilem rom na ten z androidem 2.1, byłem zaskoczony, bo nie zamulał mimo włączonych animacji. Klawiatura nie łapie już lagów podczas pisania. Do tego więcej opcji i ustawień aparatu foto (w 1.5 był praktycznie tylko przycisk do robienia zdjęcia, w 2.1 można zmienić iso, ekspozycję itp.), więcej programów na starcie, więcej ustawień i opcji. Optymizm jednak szybko mnie opuścił, filmy zaczęły gubić klatki, grom z gba także czasem zdarzyło się przyciąć.
Co do samego wykonania, całkiem pewnie leży w dłoni. Całość jednak nie wydaje się być trwała i sprawia wrażenie, jakby wymagała obchodzenia się z telefonem jak z jajkiem. Plastikowe boczne przyciski jeszcze nie latają we wszystkie strony

Bardzo wygodny, co trzeba podkreślić, jest dpad. Doskonale nadaje sie do grania. Kierunki wchodzą bardzo pewnie, są dobrze umiejscowione. Nie wiem czy normalnie dpad działa w 8 kierunkach, ale w Contrze udawało mi się strzelać i skos.