Autor Wątek: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c  (Przeczytany 42284 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bigu1975

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #90 : Sierpień 13, 2008, 12:17:51 »
jak zmienić FW? Ciągle mam wersję 0.77


Tak jak napisałem wyżej:
Cytuj
Jeszcze jeden hint: jeśli chcesz same łatki bez OSa to rozpakuj sp40097 WinRARem, z otrzymanego katalogu usuń plik FLASH.NBF, podłącz HPka do PCeta i odpal hpRUU.exe.


Jeśli się przyczepi, że brakuje mu OSa, załaduj całego patcha sp40097. Następnie wgraj jeszcze raz WM6.1 v1.4 (oczywiście stracisz wszystkie dane!).

« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 12:22:35 wysłana przez Bigu1975 »

PDAclub.pl

Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #90 : Sierpień 13, 2008, 12:17:51 »
R E K L A M A:


Offline Kaizen

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 56
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #91 : Sierpień 15, 2008, 22:15:13 »
1)zastosować spb update i zrobić pełen backup
2)zrobić backup danych awaryjnie na komputerze
3)wgrać angielski rom 6.0
4)zrobić update ze strony hp
5)wgrać 6.0 pl przez kartę SD
6) przywrócić spb backupem dane
7) włączamy telefon i mamy na starcie ok 86-87mb ramu dla siebie :)


Ta procedura na moim iPaq, który oryginalnie był PL nie poszła. Angielski ROM 6.0 wgrał, ale dalej twierdził, że język niezgodny.
Po wrzuceniu flash.nbf i przezwaniu na flash.dio poszło - do etapu Clean Boot i tu się zatrzymał. I tak mu zostało. Nie bootuje normalnie, nie rozpoczyna flashowania z karty żadnym flash.dio - pokazuje się czerwony napis SDLoader i stoi na nim (nie zaczyna flashować z karty).

Pecet ani w czasie botowania, ani w trybie SDLoader nie widzi iPaq (HP iPaq updater długo sprawdza stan urządzenia i w końcu twierdzi, że nie podłączone).

Przy włączaniu z wciśniętym nagrywaniem (ten przycisk z boku pod kółkiem) też stoi z napisem clean boot

No, to chyba serwis będzie musiał się nim zaopiekować.

Jakieś pomysły co można podziałać przed odesłaniem do serwisu?

« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2008, 22:19:15 wysłana przez Kaizen »

Offline kracek

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #92 : Sierpień 16, 2008, 13:27:37 »
Hm.. ja mam podobny problem, ale ipaq sciagniety z Holandii, taz pokazywal mi inna wersje jezykowa przy probie aktualizacji ale nie zmienialem juz nazwy nbf na *.dio. Zreszta na stronie HP sa podane symbole systemu do ktorych ta aktualizacja jest przeznaczona. Nie wiem jak dlugo czekales z tym loaderem, ale gdzies wyczytalem ze moze to trwac nawet 40min. Moze daj mu szanse jeszcze raz sie podniesc i odczekaj swoje (o ile wczesniej czekales krocej). Zreszta ten nbf wydaje sie byc wiekszy o kilka kb, poprzednie mialy wszystkie ten sam rozmiar. Powodzenia


Offline Voy7

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: iPaq 614c
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #93 : Sierpień 18, 2008, 20:52:56 »
Witam,

upgrade do WM 6.1 (1.4) powiodl sie.
U mnie wygladalo to tak (moze sie komus przyda):
1.start z orginalnym WM 6.0PL
2. upgr do 6.0 EN
3. upgr do 6.1 EN (1.3) - uwaga tu mialem problemy z przesterem rozmow na Bluetooth
4. upgr do 6.1 EN (1.4) - przestery zniknely

Co do numerkow dla OS i FW to nie zwracalbym na to az takiej uwagi.
Wystarczy mi info w settings->system->about widnieje: Build 20270.1.3.1.
Mam nadzieje ze sie nie myle ;)

pozdr


Offline Kaizen

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 56
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #94 : Sierpień 18, 2008, 21:05:12 »
upgrade do WM 6.1 (1.4) powiodl sie.
U mnie wygladalo to tak (moze sie komus przyda):
1.start z orginalnym WM 6.0PL
2. upgr do 6.0 EN
3. upgr do 6.1 EN (1.3) - uwaga tu mialem problemy z przesterem rozmow na Bluetooth
4. upgr do 6.1 EN (1.4) - przestery zniknely



Z tym to chyba nikt nie miał problemu.
Problem jest przy instalacji upgrade ze strony HP HP iPAQ 610, 610c, 614, and 614c Business Navigators - English ROM Update


Offline Voy7

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: iPaq 614c
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #95 : Sierpień 19, 2008, 08:48:33 »
Czyli rozwiazanie jest proste - odpuscic sobie ten update HP :)
Chyba skorka nie warta wyprawki, kto z Was zauwazyl ze jego sprzet swawloniej chodzi oszczedzajac te kilkanascie MB?

pozdr


Offline janciownik

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 64
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #96 : Sierpień 25, 2008, 15:10:57 »
Witam

Bigu1975 - bez problemu mogę go flashowac - miałem już 6.1, 6.0 pl... działają i teraz mi wyświetla FW 0.81 OS 1.01.04 - ale ciągle jak chce uruchomić poprawkę ze strony hp - jakakolwiek - wywala ten komunikat gooopi o niezdodności... code 203 ...

Kurde nie wiem co to może być :/

Generalnie się trochę zakręciłem już czytając tematy. Wgrałem ten ROM który zamieściłeś na rapidzie - czyli chyba najnowszy oficjalny EN ...
P.S. Jakieś sluchy o poprawkach do PL ??


Offline Bigu1975

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #97 : Sierpień 25, 2008, 15:48:02 »
Witam,

OS czyli WM6.1 i/lub WM6.0 możesz flashować bo zapewne używasz metody na kartę w SDLoaderze.
Co jest tego przyczyną Twojego problemu nie za bardzo wiem i jesteś tu sam.

Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość - jest rozwiązanie na Twój problem. Jeśli spokojnie poczytasz poniższy wątek (szczególnie 2gą stronę) uda Ci się zainstalować wszystkie poprawki.
Z tego co widzę OSa masz najnowszego ale Firmware masz starszy (najnowszy to 0.88).

Co do Polskiej wersji tej poprawki to zapewne będzie...

Powodzenia.
Link: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=415636

« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 15:49:43 wysłana przez Bigu1975 »

Offline janciownik

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 64
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #98 : Sierpień 25, 2008, 16:00:46 »
Dzięki za  odpowiedź

Jak na razie najbardziej mi pasuje 6.1 wersja 1.4
generalnie - odpuszczam problem i "oficjalne" poprawki HP :D

Pozdrawiam


Offline kracek

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #99 : Wrzesień 01, 2008, 18:00:11 »
Witam, metoda i link podany przez Bigu1975 w ostatnim poscie dziala. Mialem Ipaqa sciagnietego z holandii i najnowszy update biosu nie chcial sie zainstalowac. Po lekkiej rekonstrukcji opisanej w w/w linku poszlo bez problemu. Na koniec zmienilem OS na PL tez bez najmniejszych problemow. Sam update troche trwa (ok 0,5h) tak ze nie zniechcac sie.


Offline youngcare1

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #100 : Listopad 01, 2008, 18:11:28 »
witam
zakupiłem sobie ten sprzecik niestety win 6 ang.

czy jest jakis gotowy rom  ,znacie jakis link.;(
Napisane: Listopad 01, 2008, 18:09:01
oczywiscie szukam poskiego romu dokładnie na model hp 614c :E


Offline Bigu1975

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #101 : Listopad 01, 2008, 21:16:00 »
Hmm, wystarczyło przejrzeć tylko wątek w którym zadałeś to pytanie :)

Link do polskiego ROMu 6.0 tu:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=95357.msg718916#msg718916

Instrukcja tu:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103087.0

Pozdrawiam,
Bigu1975


Offline Poochini

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 162
  • x35zone i siemens sl45 roolez :)
  • Sprzęt: Kaiser WM 6.1 radio: 1.71.09.01
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #102 : Listopad 02, 2008, 17:42:53 »
Witam
Podepnę się pod temat, czy próbował ktoś z sposobem głośność dzwonków? Pytam się, bo zamierzam kupić tego palma
pozdrawiam

c35i v18-Poochini ->sl45i v56-poochini ->n6630 ->htc artemis ->asus P750 ->htc artemis ->Tytn II

Niezbadane są wyroki Boże

Offline raper2233

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #103 : Sierpień 08, 2009, 15:50:25 »
Potrzebuje pomocy ! zainstalowałem te winde na moim hp  i od tamtego czasu nie mam wi fi  . Wiecie co może być przyczyną??


Offline cakp

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 146
  • Sprzęt: Hp ipaq 614c
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #104 : Sierpień 14, 2009, 19:47:02 »
Potrzebuje pomocy ! zainstalowałem te winde na moim hp  i od tamtego czasu nie mam wi fi  . Wiecie co może być przyczyną??


"pytanie typu nie odpala mi samochod czy wiesz czemu?"

nie mam, znaczy sie co? jakies komunikaty? objawy? czy suwak po przelaczeniu z off na on powraca czy pozostaje w tej pozycji itp, nastepnym razem pisz obrazowo
problem wifi byl poruszany na tym forum wystarczylo przestawic wartosc w rejestrze jesli zalaczasz z poziomu comm manager, sproboj wgrac takze jeszcze raz soft, sproboj zrobic factory recovery, to zazwyczaj pomaga a ty nic nie napisales czy podejmowales jakies wlasne proby rozwiazania tego problemu


Offline CaSspeR

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
  • VIP Level: 55
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #105 : Sierpień 16, 2009, 18:37:59 »
Jeżeli nie działa Ci guzik włączania WiFi, to spróbuj zmienić w rejestrze [HKEY_LOCAL_MACHINE\Comm\SDIO86861]
"Wireless"=dword:00000001


Offline strat

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #106 : Wrzesień 24, 2009, 13:30:06 »
Witam, zainstalowałem rom z tego tematu na moim hp614c (wcześniej był oryginalny 6.0EN) i niby wszystko poszło ale po włączeniu się ipaq'a wyskakuje komunikat  'Są dostępne aktualizacje dla urządzenia IPAQ' i przycisk start aby je zainstalować. Po zainstalowaniu ipaq się restartuje i sytuacja się powtarza (znowu wyskakuje komunikat o aktualizacji). Nie mogę tego komunikatu nijak zamknać, wszelkie programy uruchamiają się w tle (widać to tylko po górnym pasku). Próbowałem instalować inne romy (6.1) i nie było problemów, zależy mi na polskiej wersji bo wolę wm 6.0 od 6.1.  Rom instaluję metodą przez kartę SD.

z góry dzięki za pomoc


Offline CaSspeR

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
  • VIP Level: 55
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #107 : Wrzesień 24, 2009, 14:43:34 »
Było o tym już tysiąc razy. Zainstalowałeś FW 0.89, a ono jest tylko i wyłącznie do urządzeń z romem w języku angielskim. Musisz wrócić do FW 0.88 i powinno być po problemie.


Offline strat

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #108 : Wrzesień 24, 2009, 18:13:12 »
zrobiłem downgrade do 0.88 i problem jest dalej ten sam  :(


Offline bms

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #109 : Listopad 09, 2009, 00:24:01 »
Witam,

@strat: Może odgrzewam starego kotleta, ale u mnie rozwiązało problem usunięcie linka customizationengine.lnk z katalogu autostart (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=575259).

Dodam jeszcze, że używam FW w wersji 0.89, nie robiłem żadnych downgrade'ów.

Pozdrawiam,
bms

« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 00:32:02 wysłana przez bms »

Offline Boss89

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #110 : Luty 21, 2010, 23:06:48 »
Witam koleżeńswo:)

mam proble z moim HP IPAQ 614c. A chodzi mianowicie o to, że podczas próby wgrania polskiego WM się "zaciął". skopiowałem potrzebne pliki na karte SD(zwykłą), i uruchomiłem w ttrybie SDLoader, poszło gładko, ale niestety tylko do momentu ponownego uruchomienia(tego z napisem Clean Boot). zaciął się w tym miejscu i klapa. i co dalej z tym fantem zrobić? próbowałem już kilku metod opisanych w tym wątku, ale jakoś nie skutecznie;/

informacje na pulpicie mojego HP:

OS-v1.01.01
FW-v0.88

pomocy PLIS.


Offline Poniat666

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #111 : Luty 25, 2010, 22:05:39 »
Witam koleżeńswo:)

mam proble z moim HP IPAQ 614c. A chodzi mianowicie o to, że podczas próby wgrania polskiego WM się "zaciął". skopiowałem potrzebne pliki na karte SD(zwykłą), i uruchomiłem w ttrybie SDLoader, poszło gładko, ale niestety tylko do momentu ponownego uruchomienia(tego z napisem Clean Boot). zaciął się w tym miejscu i klapa. i co dalej z tym fantem zrobić? próbowałem już kilku metod opisanych w tym wątku, ale jakoś nie skutecznie;/

informacje na pulpicie mojego HP:

OS-v1.01.01
FW-v0.88

pomocy PLIS.


stały problem - ratuje Cie tylko zgranie softu z PCta poprzez komędę wywołującą "download image"

ktoś już pisał na forum o tym:

Cytuj
Podaje Wam wiec tlumaczenie jak postepowac, moze komus to pomoze:

1) Potrzebny nam bedzie driver "SEC SOC Test Board", program dnw.exe oraz diskimage_Ver.nb0 naszego urzadzenia. Wiadomo skad sciagnac jesli nie macie.

2) Co robic:
a) wyjac i wlozyc ponownie akumulator - chyba to idea najpewniejszego z mozliwych resetow.

b) Wcisnac jednoczesnie: RECORD + OK + POWER. RECORD+OK trzymac az do pojawienia sie na ekranie informacji "Download Image..."

c) Podlaczyc sie do komputera z Windows XP (pod Vista nie dziala). Odrzucamy propozycje automatycznej instalacji drivera, recznie wskazujemy driver w katalogu "SEC" z archiwum. Po tej instalacji driver powinien pojawic sie w spisie urzadzen (kontrolery urzadzen USB) jako "SEC SOC Test Board".

d) Uruchomic program dnw.exe. Jesli trzeba zmienic ustawienia portu to: Configuration -> Option, v galezi Download Address zamienic standardowy wpis 0??000000 na 0?3000000.

e) Teraz wybieramy USB Port -> UBOOT -> UBOOT i wskazujemy nasz plik diskimage_Ver.nb0 (lepiej jesli rozszerzenie jest nb0 niz dio). Niczego nie dotykac. Po kilku sekundach rozpocznie sie przeladowanie ROM-u, pojawia sie niebieskie kwadraciki i po okolo 2-2,5 minuty urzadzenie sie przeladuje. NICZEGO NIE DOTYKAC!!! Po okolo nastepnej minucie (lub nawet odrobine szybciej) na ekranie powinien pojawic sie napis "Programming FLASHDIO". Spokojnie czekamy na zakonczenie ladowania niczego nie dotykajac.

f) na koniec zobaczywszy w rekach nasze ukochane urzadzenie dziala normalnie mozemy zaladowac dowolna wersje ROM-u za pomoca SDloadera badz Asynca.


mi zadziałało, gdzieś na zagranicznych stronach widziałem nowszą recepturę (co prawda ten sam sposób tylko inne drivery i program)

powodzenia


Offline kamilf222

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #112 : Maj 13, 2010, 15:48:15 »
Witam. Mam maly problem . Po wgraniu romu PL DO MOJEGO HP IPAQ 614C wlacza sie wszystko ok polskie menu jest i gdzy juz ustawie wszystko kazuje sie zresetowac . . . I na tym staje , co reset od nowa kazuje zrobic reset i nie wejdzie nigdzie . Co to moze byc ? Mozecie jakos pomoc
?


Offline marek101

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #113 : Luty 02, 2015, 23:31:37 »
Witam., potrzebuje zmodyfikowanego pliku ROMUpdate.dll poniewaz jest mi potrzebny zeby dokonczyc wgrywanie radia 0.89 poniewaz teraz nie jestem w wstanie uruchomic zadnego innego romu niz 6.0pl, ten sie uruchamia ale nie działaja karty sim. szukałem wszedzie ale wszystkie linki martwe, wgrywanie romu przez program dnw.exe nic nie daje, a hpRuu zacina mi sie na wgrywaniu radia zawsze przy 50% próbowałem na 3 kompach, dodam ze hpruu działa mi dlatego ze zmodyfikowałem pliki .nbf hex edytorem, ale moze zrobiłem cos źle. Jesli ktos jes w posiadaniu tego pliku prosze o wrzucenie na jakis serwer. Wiem ze cudów nie ma, ale moze...


Offline jedrek200

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
  • Sprzęt: hp ipaq 614c
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #114 : Luty 08, 2015, 22:54:12 »
cześć marek101
jak dawno tu byłem, ale coś znalazłem chyba to  :wink:
http://przeklej.org/file/ny0G6u/ROMUpdate.dll
napisz czy pomogło


Offline marek101

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #115 : Marzec 05, 2015, 22:00:34 »
Dzieki jedrek200 za wstawke, nie sądziłem ze ktoś mi odpisze :) ten plik dll udało mi sie znaleść na chomiku jakiś czas temu zadziałał ale problem z wgrywaniem radia i zatrzymywaniem przy 50% pozostał, probowałem na 2x win7 i jednym xp ale dalej to samo, zamowiłem na aliexpress kabel mini usb 10 pin i czekam na przesyłke moze na nim to zadziała, jesli nie to juz nie mam pomysłów :) sprubuje jeszcze na tym twoim pliku, ale wątpie.

Brak pliku na serwerze no coż czekam na kabel :)

« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2015, 22:03:42 wysłana przez marek101 »

Offline jedrek200

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
  • Sprzęt: hp ipaq 614c
Odp: Windows Mobile 6 PRO [PL] dla HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #116 : Marzec 13, 2015, 19:56:46 »
http://host1gb.net.pl/download.php?file=6d5a792a6c79ffb9343d3e2874a8a2c2
jeszcze raz wrzucam :)
jak swojego kiedyś zbrikowałem to dnw pomógł ale teraz nie kojarzę wiem tyle że na xp to robiłem i tyle z mojej pamięci. Za dużo czasu minęło i dawno w tym nie siedziałem. Jak coś potrzebujesz to pisz trochę tego nazbierałem - romy, programy itp. :)