Witam wszystkich.
Jakiś czas temu obrałem sobie za zadanie stworzenie kuchni dla 614c i nie ukrywam, że częściowo mi sie to udało (Z wielką pomocą
Netzmark-a za co bardzo dziękuje)
Kuchnia jest jeszcze BARDZO niedopracowana i raczej jest trochę odmienna od innych ponieważ umożliwia utworzenie "podstawy kuchni" z pliku flasha. (Czyli nie bazujemy na jakim nieaktualnym syfie tylko możemy sobie "rozpakować do edycji" jakąś modyfikowana wersje)
Niestety moje umiejętności automatyzacji są bardzo małe więc mogą pojawiać się jakieś błędy (niektóre potrzebne pliki mam w systemie wiec na innym komputerze może ich brakować). Dlatego zapraszam wszystkich chętnych do testowania i ewentualnych informacji o błędach.
W tej chwili w paczce znajduje się część zajmująca się przerobieniem flasha na atomy do dalszej edycji.
Pytania będą mile widziane (może wspólnie uda nam się coś z tym zrobić).Korzystająć z wolnych chwilach (jeśli będą zainteresowani) będę dopisywał co już wiem na temat rozgotowywania i zagotowywania ROM-u.
Dzisiaj niestety ogranicze sie do minimum.
W skrócie.
W archiwum znajdują się foldery:
_BOOT - tam znajdzie się plik bootem romu (do modyfikowania na przyszłość)
_FILESYSTEM - tam wyląduje rozpakowany system plików z ROM-u
_XIP - tam znajdą się pliki z XIP ROM-u (jadro systemu i pliki odpowiedzialne za obsługę sprzętu)
batch - tam są skrypty uruchamiające odpowiednie zadania
ROM - jest to miejsce gdzie należy umieścić ROM do "rozgotowania" pod nazwą OS.nb (tam też pojawi się nowy rom)
tools - tam znajdują się narzędzia potrzebne do wykonania czynności
Zapraszam do testowania.
Mini instrukcja:
- Wrzuć swój rom do folderu ROM i zmień jego nazwę na OS.nb
- Uruchom
1.EXTRACT_COOK.cmd z folderu batch.
- postępuj zgodnie ze wskazówkami w oknie (co jakiś czas walnąłem coś po angielsku - nie śmiejcie się

)
PS: Napisałem, że jest to kuchnia dla 614c lecz użyte w niej narzędzia są uniwersalne, a więc nie wykluczam, że będą one działały z innymi modelami HP (raczej tymi nowszymi).
-----------------------------------------------------------------------------
Aktualizacja: 27 listopada 2008 ZMIANA PAGEPOOL
Z Poniżej umieszczam paczuszkę całkowisie zajmującą się zmianą PagePool-a.
Od dzisiaj każdy może zmienić PagePool według własnego uznania.
Wystarczy wrzucić FLASH.DIO do wypakowanego folderu i uruchomić jeden ze skryptów:
ChangePagepool_6MB.cmd
ChangePagepool_8MB.cmd
ChangePagepool_10MB.cmd
ChangePagepool_12MB.cmd
ChangePagepool_14MB.cmd
ChangePagepool_16MB.cmd
Po wykonaniu skryptu otrzymamy plik FLASH.DIO z nowym PagePool-em