Autor Wątek: HP Jornada 720 + IrDA  (Przeczytany 15592 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline deryb

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: HP Jornada 720,  HTC Kaiser
HP Jornada 720 + IrDA
« : Luty 28, 2005, 00:36:19 »
Witam kolegów i proszę o pomoc...
Mój PC (zainstalowany MAS) nie widzi Jornady przy połączeniu przez IrDA.
Proszę o wyrozumiałość - jestem jedniodniowym posiadaczem tego cacka.
Pozdrawiam.


PDAclub.pl

HP Jornada 720 + IrDA
« : Luty 28, 2005, 00:36:19 »
R E K L A M A:


Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #1 : Luty 28, 2005, 07:51:45 »
W ActiveSync na PC masz w Connection Settings ustawione by laczyl sie po IR? Jakie kroki przeprowadzasz by sie polaczyc? Co gdzie naciskasz... itd.


Offline deryb

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: HP Jornada 720,  HTC Kaiser
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #2 : Luty 28, 2005, 12:14:17 »
Wydaje mi się, że robię wszystko zgodnie z dostępnymi mi opisami i instrukcjami postępowania... "Odrobiłem lekcje" - przeszukałem sporo zasobów netu i sądzę, że niewielu z naszego forum udało się uruchomić IrDA w HP Jornada 720...
Podobnie, nie mogę wykorzystać wbudowanego modemu do połączeń z Internetem i przeglądać zasobów www - nie działa z żadnym znanym mi numerem dostępowym - jestem przyłączony do TP S.A.



Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #3 : Luty 28, 2005, 12:50:02 »
Co do TP SA to ktos juz na ten temat pisal na forum... ale dawno temu.

[Dodano: 2005-02-28 12:51:43]
Oto link:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=1543


Offline deryb

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: HP Jornada 720,  HTC Kaiser
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #4 : Luty 28, 2005, 13:16:25 »
Dzięki - tę lekcję także wcześniej odrobiłem...
Enternet także nie działa...
Najciekawsze jest to, że zasoby www nie są także udostępniane przy połączeniu przez modem zewnętrzny - Pretec Compact Modem 56K...

Próbowałem chyba już wszystkiego...

Bardzo dziękuję Koledze Adminowi za chęć wsparcia!



Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #5 : Luty 28, 2005, 19:03:36 »
Poczekaj az przeczyta ten watek jakis posiadacz tego PDA... ja niestety nigdy nie mialem tej Jornady. Mam innego PDA z Handheld PC 2000... ale tam nie ma problemu z ActiveSync po IR.


Offline Io

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 60
  • Sprzęt: Nokia E6 i kilka weteranów..
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #6 : Marzec 13, 2005, 10:34:48 »
Witam.
Co do IrDA, to co prawda Active Sync nie wykrywa mojej Jornady, ale lacze sie bez problemow uzywajac aplikacji wbudowanej w Jornade, zarowno za pomoca MAS jak i bez.
Nie mam stacji dokujacej i jest to dla mnie  jedyna droga komunikacji z PC.

Cassiopeia A20 - Jornada 720 - Asus A620BT - MDA Compact - XDA Neo - iPhone - Samsung SGH-i780 - Samsung I5700 - Samsung SGH-i780 - Motorola Milestone - Nokia E6 i HTC Himalaya:-)

Offline vladymir

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #7 : Marzec 14, 2005, 11:01:08 »
Jest jeszcze alternetywana metoda komunikacji PC <-> Jornada: przez karty pamięci. Sam jej uzywam -jest o wiel sprawniejsza niż ślimaczo powony port COM lub nawet IRDA. Metodą tą można nawet instalować nowe oprogramowania, bo jak z poziomu PC odpalisz jakis setup, to on tworzy (przeważnie w jakimś podkatalogu C:\Program Files\Windows CE Services\ pliki *.CAB. Gdy Jornada nie jest podłączona dostaniesz po rozpakowaniu CAB-ów komunitakt w rodzaju "Installation will continue next time the mobile device is connected; można to spokojnie zlekceważyć, przerwać instalację i poszukać CAB-ów na dysku. Przeważnie sa oznaczone systemem i procesore, do jakiego są przeznaczone, np. "CE30SH3.CAB jest dla procesora SH3 i Win CE 3.0. Przenosisz plik na kartę pamięci, kartę wkładasz do slotu do Jornady i uruchamiasz CAB-a jak każdy inny program.
Jeśłi chodzi o wymianę dokumentów, to jest programik "Offline CE File Conwerter", taka nakładka na Windows CE Services lub Active Sync" Umożliwia on na PC konwersję formatów Win CE na DOC-e i XLS-y i na odwrót. Jest jeszcze dowcipniejse rozwiazanie: wtyczka do Pocket Worda umożlwiającas mu zapis i odczyt bezpośrednio na Jornadzie dokumentów "dorosłego" Worda. Pochodzi z firmy Inso Corp, jest DARMOWE i świetnie działa (jak znajdę link, to podeślę). Oczywiście wymyślne formatowania na Jornadzie przepadną, ale taki to juz urok palmtopowych edytorów.

"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

Offline bleblik

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #8 : Marzec 17, 2005, 12:16:23 »
Witam,
Przede wszystkim pragne serdecznie podziekowac za wsparcie na poczatkach mojej wspolnej drogi z Jornada 680 obywatelom ADMINOWI Jakubowi oraz vladymirowi , ktorych cenne rady doprowadzily mnie do jako-takiego poslugiwania sie wspomnainym sprzetem :)
Udalo mi sie z adresu http://www.hpcfactor.com/downloads/irda/ zassac sterownik pod iRDE na COM3 i moja Jornada gada teraz z Era TakTak po GPRSie :)
Nie musialem nawet mordowac sie z modyfikacja rejestru (dziekuje jednak vladymirowi za wyczerpujace info w tej sprawie).
Mam juz na Jornadzie TotalCommandera z http://www.ghisler.com/wince2x.htm
(mam nadzieje, ze to wlasciwa wersja). Pozwala mi m.in. na wyslanie i odbior plikow z/do PieCa bez MSActiv.. :)
A posta tego klece w tym miejscu, gdyz moja Jornada dziala przez TP S.A. (naczelny okupant telekomunikacyjny w naszym kraju - jak mawia vladymir :)) bez jakiegokolwiek problemu..
Otoz w Dial-up connections mam ustawione modem "Build modem" speed pozostawiony na domyslnym (malo 19200 o ile dobrze pamietam), numer wybierany 0,202122 (bez numeru kraju i kierunku i bez zaznaczania jakiegokolwiek wymuszania "dalekich" czy "lokalnych") w TCP/IP ustawione pobierz IP z servera i DNSy:
194.204.152.34
194.204.159.1
W przegladarce nawet bez autodialu. Skrot do polaczenia na pulpicie, kabelek w gniazzdko i GO!
Ale tylko pierwszy raz tak - teraz dzieki Waszym radom GPRS w ERA przez 115200!
:)
pozdrawiam
bleblik


Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #9 : Marzec 17, 2005, 12:34:41 »
Czy moglys zrobic zrzuty ekranu z poszczegolnych okienk konfiguracji zarowno TPSA jak i netu dla komorki? Nie mam dostepu do HP Jornada 7xx a chetnie zrobie szczegolowy poradnik ze zrzutami ekranu i zamieszcze go w dziale dla poczatkujacych - przynajmniej nastepna osoba bedzie miala ulatwiona sprawe.


Offline vladymir

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #10 : Marzec 17, 2005, 13:21:01 »
Z TP SA problemy miały urządzenia starsze, z Wn CE 2.0. Od wersji 2.11 połaczenia te działają bez problemu. Podobno to wina biblioteki ppp.dll.
Zrezztą w Win Ce 2.0 było więcej "kwiatków", np. ograniczenie pojedynczego e-maila odbieranego via Inbox do 16 kB; jak przychodzi coś większego, to jest obcinane ;-(. "Bulit-in modem" warto jednak ustawić na co najmniej 57 kbs, bo w stosunku do domyślnych 19200 wzrost szybkości ładowania się stron jest zauważalny. Trzeba też pamiętać, że Pocket Internet Explorer zarówno w wersji 2.0 ja i nowszych (ja mam 3.1) niemiłosiernie długo renderuje strony z grafika oblaną tekstem. Nie wynika to z małej szybkości łacza, tylko ze słabości "silnika" przeglądarki.

"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

Offline bleblik

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #11 : Marzec 21, 2005, 11:31:14 »
Witam ponownie... :)
Chetnie zrobie zrzuty z mojej Jornady_680 (o ile wpadne na pomysl JAK?!).
Popatrze w pdf'owej instrukcji ze stron HP w Sieci, moze sa obrazki, ktore bedzie mozna wyedytowac, bo nie wiem - poki co - jak na Jornadzie zrobic zrzut ekranu... Ale pokombinuje :)

Napotkalem natomiast inny problem... Zassalem z http://www.siedler-net.de/WinCE/easySMS/
fajny programik easySMSik i ... nie moge edytowac listy odbiorcow.
Bardziej szczegolowo:
1. zassana wersja 1.56 dla SH3
2. jak podaje instrukcja easySMS.exe wsadzony do \windows\programs
    i widoczny w START menu
3. dziala poprawnie (pozwolil na edycje centrum SMS, widzi Nokie przez iRDA na COM3)
4. da sie edytowac SMSka i wyslac pod kilka numerow nawet ale poza dodaniem "mobile numer" lub jego usunieciem nie mam mozliwosci edycji numerow i osob na liscie do pozniejszego wykorzystania...
DLACZEGO??? Nie mam pojecia - moze ktos to juz ZWALCZYL???

Moja Jornada 680 dziala pod
MS Win CE, Handheld PC Edition Version 3.0
Core System Version 2.11
Pocket Internet Explorer Version 3.0
Pocket Outlook Version 3.0
reszta aplikacji w ROMie Version 3.0

I nie jestem pewien, czy mam system w wersji 3.0 czy 2.11 :-\

Odezwe sie pozniej...
pozdrawiam


Offline vladymir

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #12 : Marzec 21, 2005, 14:53:21 »
Ja też mam ten program. On po prostu taki jest. Numery trzeba zawczasu przygotować w Adress Book-u. Innym ograniczeniem EasySMS-a jest to, że nie radzi sobieon z sms-ami dłuższymi niż 160 znaków, choć większośc telefonów ma juz funcję "długie SMS".
Co do systemu: jądro jest w wersji 2.11 (nie zainstalujesz aplikacji dla Win Ce 3.0), aplikacje wbudowane  wersji 3.0. Pocket Office nic na tym nie zyskał od wersji 2.0, ale trochę lepiej działa Pocket Internet Explorer. Niektóre Jornadyz tej serii (jądro w wersji 2.11, aplikacje 3.0) miały ponadto ulepszony sterownik kolorów tak, że na 256-kolorowym ekranie całkiem przyzwoicie wyglądają obrazki w TrueColor. (Proszę porównać z oddawaniem kolorów na wczesniejszych urządzeniach ;).

"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #13 : Marzec 21, 2005, 15:02:15 »
Zrzuty ekranu mozesz zrobic jednym z tych programow (sekcja screenshot)
http://www.yetanotherhomepage.com/j7xx/software/s_graphic.html


Offline bleblik

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #14 : Marzec 22, 2005, 15:11:35 »
Witam ponownie,

Znalazlem pare programow do ScreenShot'ow (dzieki ADMINIE! ) i w najblizszym czasie ciachne troche zrzutow.
Nawiasem mowiac na pierwszy rzut oka podobal mi sie SnapIt, ale zrzuca jedynie polowe ekranu 320x240 i wywale toto.. Natomiast - moim zdaniem naturalnie - fajny jest devonescreensnap4.
Tak wiec screeny wkrotce ;)

Z Twej wypowiedzi, vladymirze rozumiem, ze nie ma co w moim przypadku "laszczyc sie" na soft for Win CE 3.0 a jedynie Win CE 2.11??
Wlasnie wczoraj czytajac post z PDAclub zassalem uBooka (uBook09c.HPC_SH3.CAB a nie uBook09c.PPC_SH3.CAB) i jest OK - polecam! ;)

Mam jeszcze prosbe - jak wyedytowac w easySMSku adress booka???
Tego wlasnie nie potrafie.. ;(

pozdrawiam
bleblik


Offline vladymir

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #15 : Marzec 22, 2005, 17:51:13 »
Nie da sie. EasySMS korzysta z wbudowanego w Win CE Adress Book'a Czyli, jak chcesz coś edytować, to wchodzisz do tego Adress Book'a i tam dokonujesz zmian. Następnie odpalasz EasySMS i możesz dzialać.
BTW: Na Ebay'u widziałem za jedyne 0.001 funta ang ROM do Jornady 680 z systemem - jeślli wierzyć opisowi - Win CE CORE 3.0. Przy odrobinie szczęścia będziesz mieć maszynę z nowszym systemem.

"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

Offline bleblik

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #16 : Marzec 23, 2005, 09:42:19 »
Witam,

Jesli chodzi o easySMS to juz nie ma tematu ;)
Wlasnie wczoraj po raz pierwszy dokonalem 3 pierwszych wpisow w systemowym adress booku (chodzilo mi o adresy e-mail) i dzis rano potrzebowalem wyslac SMSka. Jakiez bylo moje zdziwienie, ze w easySMSku  mialem 3 potencjalnych odbiorcow SMSkow ;) Podoba mi sie...
Dzis sprobuje wykonac pare screenow i wysle odnosnie konfiguracji Jornady
pozdrawiam


Offline Gabdalf

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #17 : Kwiecień 28, 2005, 22:03:29 »
Ja mam dwa pytania:
Czy istnieje możliwośc ściągani listy kontaktów z telefonu na Jornade 720 oraz czy istnieje możliwośc wymiany plików (zdjęć na przykła).

Z góry dziękuję


Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #18 : Kwiecień 29, 2005, 02:21:01 »
Wszystko zalezy od telefonu - w obu przypadkach. Zwykle przesylanie plikow czyli np. zdjec mozna zrobic przez Total Commandera, ale nie wiadomo czy Twoj telefon bedzie potrafil takie pliki odebrac. Co do pobierania kontaktow to jest np. mPhone:
http://www.yetanotherhomepage.com/j7xx/software/comms/mphone.html

Lub inne tego typu programy dostepne tutaj, w kategorii Phone:
http://www.yetanotherhomepage.com/j7xx/software/s_comms.html


Offline bleblik

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #19 : Maj 16, 2005, 16:14:08 »
Witam po dluugiej przerwie...
Otoz w kwestii kontaktow z telefonu do PDA.
Polecam nastepujacy sposob (u mnie zadzialalo):
1. poprzez soft do komunikacji telefonu z blaszakiem zsynchronizowac Outlooka na blaszaku
2. poprzez MSActiveSync zsynchronizowac ksiazki adresowe (kontakty) w Outlooku na blaszaku z Pocket Outlookiem w PDA.
W ten sposob zalatwiamy     Mobile-->PC-->PDA
Powinno byc OK.
;)


Offline Zazu

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
    • zazu.neostrada.pl
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #20 : Sierpień 29, 2005, 11:11:28 »
Witam Admina.
Jestem tu nowy...
Mój pierwszy post.

Mam Jornade 680 i łączę się z internetem (GPRS) przy użyciu telefonu: Nokia 6610 oraz SE T68i
Oczywiście przez podczerwień.

W którejś z wypowiedzi padła prośba o zrzuty ekranu.
Ja ich nie posiadam (jeśli bardzo potrzebne, mogę zrobić) jednak napisałem poradnik, opisuje on jak ustawić wszystko żeby internet działał.

Jeśli ktoś będzie zainteresowany (mam na myśli Admina w szczególności :P ) niech da znać to umieszczę na serwerze i dam link.

Pozdrawiam
Maciek


Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #21 : Sierpień 29, 2005, 17:09:54 »
Dzieki ale przy pomocy Clubowiczow udalo sie juz przygotowac taki poradnik. Znajduje sie on w dziale dla poczatkujacych:
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=7289

Dokladnie tutaj:
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=9924
... i tutaj (opis konfiguracji dostepu przez modem analogowy i numer TPSA)
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=9925


Offline Zazu

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
    • zazu.neostrada.pl
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #22 : Sierpień 29, 2005, 17:59:11 »
Aha to dobrze :)

Jednak w moim przypadku nie wpisuję żadnych wartości dla Extra Settings w Call Options, a działa dobrze.
Nie wiem od czego to zależy, może od konfiguracji telefonu.

Pozdrawiam


Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
HP Jornada 720 + IrDA
« Odpowiedź #23 : Sierpień 29, 2005, 19:14:01 »
To zalezy od operatora (np. Plus) i od telefonu (jak masz t68 to mozesz wszystko skonfigurowac w aparacie i tylko wybrac dobry numer).