Autor Wątek: Pytania przed kupnem Garmina  (Przeczytany 5441 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucjansz

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Pytania przed kupnem Garmina
« : Styczeń 29, 2006, 02:24:06 »
Dwa pytania:

Załóżmy, że kupuje sobie GPS 10 z mapkami CitySelect i GPMapa.
Rozumiem, ze mapki sa zabezpieczone i dzialaja tylko z danym odbiornikiem (no i ewentualnie jeszce jednym).
Nastepnie (odpukac) odbiornik mi sie psuje, gubie go, czy po prostu ktos mi go zwinie (np. jak zapomne go zdjac z dachu auta) Co wtedy? Mapki do kosza?? Czy moze jest jakas procedura przewidziana w takiej sytuacji?

I przy okazji jeszcze jedno pytanie, jak wyglada pokrycie Hiszpani w CitySelect? Wiekszosc panstw europejskich w opisie ma: pelne pokrycie, przy Hiszpani jest (tylko?) dluga lista miast.

Pozdrawiam
Lucjan


PDAclub.pl

Pytania przed kupnem Garmina
« : Styczeń 29, 2006, 02:24:06 »
R E K L A M A:


Offline GPS maniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1383
    • http://gpsmaniak.com
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #1 : Styczeń 29, 2006, 21:42:17 »
Proponuję przejść z tym wątkiem na http://forum.garmin.pl


Offline gps-y

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 125
    • GPS-y
Re: Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #2 : Styczeń 29, 2006, 22:47:07 »
Cytat: "lucjansz"

Nastepnie (odpukac) odbiornik mi sie psuje, gubie go, czy po prostu ktos mi go zwinie (np. jak zapomne go zdjac z dachu auta) Co wtedy?


Przy pierwszym przypadku - naprawa gwarancyjna (wymiana).
Jeżeli odbiornik "wyparuje" to pozostaje jednie zakup samego modułu oem i wygenerowanie drugiego kodu (o ile oczywiście nie został on wykorzystany wcześniej). Mam nadzieję że nie przydarzy się ani jeden ani drugi przypadek.
Cytat: "lucjansz"
I przy okazji jeszcze jedno pytanie, jak wyglada pokrycie Hiszpani w CitySelect? Wiekszosc panstw europejskich w opisie ma: pelne pokrycie, przy Hiszpani jest (tylko?) dluga lista miast.


Jest dostępna przeglądarka map:
http://tinyurl.com/a2qy9


Offline lucjansz

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Re: Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #3 : Styczeń 29, 2006, 23:27:16 »
Cytat: "gps-y"

Jeżeli odbiornik "wyparuje" to pozostaje jednie zakup samego modułu oem i wygenerowanie drugiego kodu (o ile oczywiście nie został on wykorzystany wcześniej). Mam nadzieję że nie przydarzy się ani jeden ani drugi przypadek.



Hmmm, bardzo nieciekawie to wygląda. Z tego wynika, że trzeba cholernie uważać na ten odbiornik! W tej sytuacji raczej bym go nie trzymał na dachu samochodu, wystarczy, że ktoś go na skrzyżowaniu zwinie...
Swoją drogą wydaje się, że sytuacja, którą opisuję nie jest specjalnie wydumana... przynajmniej w Polsce.
Reasumując nieciekawie to wygląda, tracisz odbiornik za pare stówek i zostajesz z bezwartościowymi mapami za które zabuliłeś parenaście stówek :(


Pozdrawiam
Lucjan


Offline gps-y

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 125
    • GPS-y
Re: Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #4 : Styczeń 30, 2006, 00:02:20 »
Cytat: "lucjansz"
Hmmm, bardzo nieciekawie to wygląda. Z tego wynika, że trzeba cholernie uważać na ten odbiornik! W tej sytuacji raczej bym go nie trzymał na dachu samochodu, wystarczy, że ktoś go na skrzyżowaniu zwinie...


A dlaczego miałbyś trzymać go na dachu. Wystarczy że zostanie np. przymocowany przy lusterku wstecznym (rzep z klejem w zestawie) albo położysz go na desce rozdzielczej. Inne programy nawigacyjne są zabezpieczane na PDA (można powiedzieć że wymagają jedynego egzemplarza - one też znikają) Z praktyki wiem że jest to jednak bardziej kłopotliwe rozwiązanie. PDA jest bardziej podatny na uszkodzenia (GPS 10 spełnia normę IPX7). W przypadku oddania PDA do serwisu raczej nie możesz liczyć na korzystanie z oprogramowania nawigacyjnego na zastępczym sprzęcie. Przy zabezpieczeniu na odbiornik bez problemu możesz przetestować różne PDA w przypadku zmiany modelu na nowszy itp .


Offline lucjansz

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Re: Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #5 : Styczeń 30, 2006, 00:22:35 »
Cytat: "gps-y"

A dlaczego miałbyś trzymać go na dachu.


Z tym dachem wyskoczylem, bo czytalem, ze GPS 10 ma magnesy specjalnie po to, zeby go przyczepic na masce, no i ludzie ponoc tak robią...

Cytat: "gps-y"

Inne programy nawigacyjne są zabezpieczane na PDA (można powiedzieć że wymagają jedynego egzemplarza - one też znikają) Z praktyki wiem że jest to jednak bardziej kłopotliwe rozwiązanie.



Myślałem, że jak wymieniam PDA, to nie ma problemu z przerejestrowaniem softu. Wydaje mi się, że gdzieś to czytałem (chyba w odniesieniu do TomToma) ale moze sie myle.

Cytat: "gps-y"

Przy zabezpieczeniu na odbiornik bez problemu możesz przetestować różne PDA w przypadku zmiany modelu na nowszy itp .



A to sie zgadza, wielki plus (mozna nawet uzyc laptopa) i dlatego wlasnie mysle o GPS 10 :)


Offline Moi (Adam Kubicki)

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
  • VIP Level: 150
Re: Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #6 : Styczeń 30, 2006, 01:02:30 »
Cytat: "lucjansz"
Cytat: "gps-y"
A dlaczego miałbyś trzymać go na dachu.

Z tym dachem wyskoczylem, bo czytalem, ze GPS 10 ma magnesy specjalnie po to, zeby go przyczepic na masce, no i ludzie ponoc tak robią...


Oj, zaskoczony byłby gość, który chciałby na skrzyżowaniu "na wydrę" oderwać GPS 10 przymocowany na dachu auta.
Magnes jest bardzo silny i trzeba odbiornik mocno podważyć palcami z jednej strony, żeby go odspoić od metalowego podłoża.
Zostawiłem dwa razy na parkingu pod marketem i pies z kulawą nogą się nie zainteresował.
Jeśli tylko taka czarna wizja ma być przeszkodą, to bierz w ciemno tego GPS 10...


Offline jacol

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #7 : Styczeń 30, 2006, 10:14:43 »
Trochę dziegciu żeby nie było że GPS10 to same plusy:

Moduł ma kiepską czułość (przynajmniej tak jest w moim egzemplarzu), do nawigacji samochodowej jest ok - można go umieścić jeżeli już nie na zewnątrz auta to przynajmniej w miejscu gdzie sygnał jest wystarczający, natomiast do spacerów praktycznie się nie nadaje.
Po włożeniu do kieszonki na ramieniu przy spacerze w otwartym terenie jeszcze coś łapie, jeśli jednak pojawią się dodatkowe przeszkody gubi fix znacznie szybciej niż np. socket BT.

Konstrukcja mechaniczna rzeczywiście bardzo mocna i zwarta, natomiast umieszczenie przycisku włączającego jest bez sensu - wystaje nad obudowę i wielokrotnie zdarzyło się że moduł sam włączył się w kieszeni lub przygódce plecaka.


Offline lucjansz

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #8 : Styczeń 30, 2006, 11:16:18 »
Cytat: "jacol"
Trochę dziegciu żeby nie było że GPS10 to same plusy:

Moduł ma kiepską czułość (...) do spacerów praktycznie się nie nadaje.




Troszkę mnie zasmuciłeś. Oczekiwałbym, że będzie mi on też służył przy zwiedzaniu miasta... No ale może jesteś za bardzo wymagający (tak się pocieszam) ;) Przy okazji, w GPS10 jest wymienna bateria?

Pozdrawiam
Lucjan


Offline jacol

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #9 : Styczeń 30, 2006, 14:27:07 »
Cytat: "lucjansz"
Troszkę mnie zasmuciłeś. Oczekiwałbym, że będzie mi on też służył przy zwiedzaniu miasta... No ale może jesteś za bardzo wymagający (tak się pocieszam) ;) Przy okazji, w GPS10 jest wymienna bateria?

Pozdrawiam
Lucjan



Pewnie można ją zmieniać, ale dopiero po rozbebeszeniu modułu. Jakiegoś bezpośredniego dostępu do baterii nie ma.
Konstrukcja jest zwarta, śrubek żadnych też nie widzę (ale mam rzepa naklejonego od spodu i nie chcę go zrywać).
Do pojemności baterii nie mam żadnych zastrzeżeń - najdłużej co go używałem to coś 9 godzin i chodził (auto z wypożyczalni miało nawalone gniazdo zapalniczki).

Może ta słaba czułość to przypadłość tylko mojego egzemplarza. Ja też jakiś bardzo wymagający nie jestem, no i porównuję Garmina nie do najnowszych produkcji, a do sprzętu sprzed 3 lat (pierwszy moduł socket BT).

Jeżdżąc po Europie i używając Garmina na trasie, parę razy próbowałem również zastosować go do jakichś krótkich spacerów po centrach miast (tyle żeby bez problemu znaleźć parking i auto  :lol: ) no i się nie dało.
Natomiast po przejściu na socketa i TomToma czy Destinatora problemów raczej nie było.


Offline lucjansz

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #10 : Styczeń 30, 2006, 18:08:09 »
Dziękuję za wszystkie informacje, najwyraźniej sprawę muszę jeszcze przemyśleć. Zależałoby mi, abym mógł pospacerować z gps po centrach miast. A może ktoś inny jeszcze ma jakieś doświadczenia w tej materii?

Pozdrawiam
Lucjan


Offline neg

  • Newbie
  • Wiadomości: 39
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #11 : Kwiecień 05, 2006, 18:21:08 »
Witam
Mam dylemat jak kazdy kto szuka pomocy na forum. Po wizytach w sklepach z nawigacją doszedłem do dośc pesymistycznego wniosku że zostałem skazany na pocetpc (zbędny mi gadzet) + AM XL.
Znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby dedykowane a tanie urzadzenie do nawigacji jak streetpilot czy tomtom.
Nie wnikam w mapy, aktualizacje , wersje, kombinacje... Po prostu w sklepach prosiłem o sprawdzenie czy znajdzie mi (lub wytyczy trase przez) punkty:
- Płock, pszenna nr dowolny (mazowieckie)
przez Witonia (łódzkie)
do Łeczyca ul Belwederska nr dowolny (łódzkie)
Powrót np do Kutna na dworzec PKP...

Tom Tom odpadł, AM znalazła wszystko poza ulica w Łeczycy bo nie ma nazw ulic w tym miescie a polecany superkonkurencyjny Garmin SP 3i (310 tez...) z GPmapą 3 (miałem jednak wrazenie ze sprzedawca zgadywał jaka to wersja) znalazł tylko Płock ul pszenna...

I teraz. Po wstepnym rozczarowaniu biore poprawkę na to ze GPMapa w wersji 4.0 ma 3x tyle planów co w wersji 3.0. Stąd moja prośba.
Czy poswieci ktos 5 minut czasu i sprawdzi czy da się wytyczyc taką trase w GP4.0 ? Ew. co znajdzie a czego nie.

Nie wyjezdzam za granice, nie jezdze po aglomeracjach. Zasuwam czesto drogami o których istnieniu wiedza chyba tylko tubylcy i w większości testowana AM Xl. Ale do ostatniej chwili staram sie nie dac namówić do poceta - zakup w poniedzialek. I wolałbym aby to bylo urządzenie dedykowane.


Offline gps-y

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 125
    • GPS-y
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #12 : Kwiecień 06, 2006, 19:49:47 »
Cytat: "neg"
AM znalazła wszystko poza ulica w Łeczycy bo nie ma nazw ulic w tym miescie a polecany superkonkurencyjny Garmin SP 3i (310 tez...) z GPmapą 3 (miałem jednak wrazenie ze sprzedawca zgadywał jaka to wersja) znalazł tylko Płock ul pszenna...


GPMapa znajdzie identycznie wszystkie adresy (poza ulicą w Łęczycy). i3 jest sprzedawany wyłącznie z GPMapą 4.0 (w autoryzowanej sieci).


Offline GPS maniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1383
    • http://gpsmaniak.com
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #13 : Kwiecień 07, 2006, 02:22:40 »
Cytat: "gps-y"
... wszystkie adresy (poza ulicą w Łęczycy)


Fakt. GPMapa 4.o nie ma nazw ulic w Łeczycy. Z resztą zadania nie było problemów:



Offline Moi (Adam Kubicki)

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
  • VIP Level: 150
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #14 : Kwiecień 07, 2006, 11:26:28 »
Neg,
jeśli Twoja miłość do PalmOS jest tak wielka, że utrata tej platformy byłaby szokiem, to GPS10+Que+GPMapa+ew. CityNavigator Europe jest wyborem idealnym. Gdyby takie rozwiązanie istniało w 2003, pewnie nie zmieniłbym systemu do dziś.

Znajdziesz setki miejsc w Polsce, które są zaznaczone w AutoMapie, a nie ma ich w GPMapie, ale również tyle samo miejsc będących w GPMapie, bez ich śladu w AM. To nie jest żaden wyznacznik. Chyba, że bardzo zależy Ci na jakimś konkretnym obszarze, który występuje szczegółowo tylko w jednym z tych programów.
Mapy są absolutnie porównywalne co do jakości.

GPS10 "wyrzuca się" na dach tylko np. w górach, w mieście o wysokiej zabudowie lub w lesie o gęstych koronach drzew. Na pozostałym terenie (o przeciętnej topografii) można go trzymać w dowolnym miejscu w aucie, a także go podładować dołączoną ładowarką samochodową.
Istotnie, jest mniej czuły od SiRFa III, jednak nie w stopniu powodującym istotny problem w nawigacji.

Można było liczyć na współczucie z tytułu przejścia "na ciemną stronę mocy" z powodu GPS, póki nie było Que dla PalmOS (TomTom nie był i nie jest wystarczający). Teraz jest to już tylko kwestia wolnego wyboru.


Offline Moi (Adam Kubicki)

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
  • VIP Level: 150
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #15 : Kwiecień 07, 2006, 11:30:51 »
Ekhm... Chyba nie masz PalmOS-a, Neg?
Nie szkodzi, argumenty podtrzymuję do rozważenia przy rozterkach  userów Palmów.


Offline neg

  • Newbie
  • Wiadomości: 39
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #16 : Kwiecień 08, 2006, 11:54:34 »
Cytat: "Moi"
Neg,
jeśli Twoja miłość do PalmOS jest tak wielka, że utrata tej platformy byłaby szokiem....Mapy są absolutnie porównywalne co do jakości.



Mam wrazenie że się nie zrozumielismy.
Nie mam ani nie nie planowałem jak dotad wykorzystania takiego urzadzenia. Notatnik mi wystarcza.
Inna sprawa że w sklepie facet który prezentował mi GPmape na SP trzystacośtam, bo jak powiedział "SP3i ma taką sama mape tylko jest mniejszy" okłamał mnie. Ta nawigacja nie znalazła w ogóle Łeczycy ani Witoni. Rozumiem ze prawdopodobnie była w tym SP GPMapa 3...
Szukając ostatnio ulicy Belwederskiej podjałem decyzje o zakupie nawigacji... Dlatego testowo prosiłem o znalezienie tego punktu na róznych systemach.

Cytat: "GPS maniak"
Fakt. GPMapa 4.o nie ma nazw ulic w Łeczycy. Z resztą zadania nie było problemów



Bardzo Ci dziekuje. Teraz wiem ze nie widziałem GPmapy 4.0
Chyba że... No własnie. Nawigator informował w trybie demo o zwrotach po naszemu ;) To mozliwe w przypadku GPMapy3 ?
Na stronie garmina wciąż jest napisane że nawet chyba w 4.0 nie ma jeszcze takiej opcji.

Inne pytanie. jesli chce sprawdzic szczegółowosc AutoMapy moge skorzystać (to pewne uproszczenie ale...) z www.pilot.pl bo to te same mapy jak zrozumiałem. czy istnieje podobna witryna prezentujaca możliwosci map garmina ?

A tak w ogóle...
Brak kompetencji. wiedzy, umiejetności. Codziennosc w handlu. W sklepach nie ma z kim porozmawiac ;-/ jesli zaczyna się zadawac pytania owszem odpowiadają ale kłamiąc aby maskować własna niewiedzę.
Ceny zawyżone o kilkaset złotych, brak możliwosci negocjacji cenowych. Nikomu na niczym nie zależy a konkurencja ? Taka sama.
Sprzet na pewno kupie w internecie. Ale w sk. inet. też nie znajdę  interesujacych mnie informacji, Stąd moja dociekliwość. Nie stac mnie na pomyłki. Dzięki za pomoc.


Offline Moi (Adam Kubicki)

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
  • VIP Level: 150
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #17 : Kwiecień 08, 2006, 12:04:29 »
Cytat: "neg"
Inne pytanie. jesli chce sprawdzic szczegółowosc AutoMapy moge skorzystać (to pewne uproszczenie ale...) z www.pilot.pl bo to te same mapy jak zrozumiałem. czy istnieje podobna witryna prezentujaca możliwosci map garmina ?



AutoMapa - mapa.szukacz.pl (pilot.pl już chyba nie istnieje)
GPMapa - www.TrafDo.pl


Offline neg

  • Newbie
  • Wiadomości: 39
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #18 : Kwiecień 08, 2006, 12:14:05 »
Cytat: "Moi"
AutoMapa - mapa.szukacz.pl (pilot.pl już chyba nie istnieje)
GPMapa - www.TrafDo.pl



Kliknąc mozna, działa link.
Dzięki za link do traf do. ;) Przetrzepie teraz interesujace mnie obszary i wszystko bedzie jasne.


Offline GPS maniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1383
    • http://gpsmaniak.com
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #19 : Kwiecień 09, 2006, 15:46:36 »
Cytat: "neg"
Bardzo Ci dziekuje. Teraz wiem ze nie widziałem GPmapy 4.0 Chyba że... No własnie. Nawigator informował w trybie demo o zwrotach po naszemu ;) To mozliwe w przypadku GPMapy3 ?
Na stronie garmina wciąż jest napisane że nawet chyba w 4.0 nie ma jeszcze takiej opcji.


Oj dużo w tym zdaniu sformułowań, świadczących o tym, że nie bardzo czujesz co to jest urządzenie dedykowane ...

Krótko: Nie patrz na urządzenie dedykowane jak na pocketa, a na mapy dla takiego urządzenia jak na AutoMapę czy inny soft nawigacyjny. AutoMapa to zarówno soft jak też mapy przez ten soft obsługiwane. W urządzeniach dedykowanych nie istnieje pojęcie softu sensu stricte.

W przypadku urządzeń dedykownych tym "softem", jest firmware wgrany "na stałe" do odbiornika - czyli coś na kształt własnego systemu operacyjnego odbiornika. To tak jak ROM pocketa. Też siedzi "na stałe" w maszynce i też można to updatować. I to wyłącznie od tego systemu zależy czy odbiornik będzie mówił po angielsku, po polsku czy po chińsku. To nie ma nic wspólnego z mapą. Mapa w urządzeniu dedykowanym to wyłącznie dane wektorowe. Zatem: jeżeli dany model garmina (lub urządzenia innej firmy) "gada" po polsku to będzie gadał i z GPMapą 4.o i z GPMapą 3.o.

Zatem interesując się polskimi, czy raczej "spolszczonymi" komunikatami należy wejść na stronę:
http://www.garmin.pl/index.php?mod=update , odszukać: Polskie komunikaty głosowe i sprawdzić czy dany model odbiornika ma na dzień dzisiejszy polską (spolszczoną) wersję komunikatów czy też nie ma. Nie interesuj się tym czy dana mapa "mówi" po polsku. Mapa nie ma nic do tego.


Offline jjankow

  • Newbie
  • Wiadomości: 48
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #20 : Kwiecień 13, 2006, 13:24:55 »
Cytat: "Moi"
Cytat: "neg"
Inne pytanie. jesli chce sprawdzic szczegółowosc AutoMapy moge skorzystać (to pewne uproszczenie ale...) z www.pilot.pl bo to te same mapy jak zrozumiałem. czy istnieje podobna witryna prezentujaca możliwosci map garmina ?



AutoMapa - mapa.szukacz.pl (pilot.pl już chyba nie istnieje)
GPMapa - www.TrafDo.pl


O, to ja biedny nie wiedziałem, że tak można ;-) Poklikałem trochę i poszukałem różnych dziur mniejszych i większych. Moje 3 grosze w tym temacie: Siatka dróg i liczba miejscowości podobna, z małą przewagą AM. Natomiast jeśli chodzi o plany adresowe, to AM wygrywa zdecydowanie. Nie znalazłem ani jednego przypadku, gdzie nazwy ulic byłyby w GPMapie a nie było by ich w AM. Odwrotnie owszem, ok. 30% szukanych przeze mnie mieścin nie miało nazw ulic w GPMapie, za to w AM tak. Dodam jeszcze, że szukałem głównie w woj. kujawsko-pomorskim i łódzkim. Może w innych rejonach jest inaczej? Uderzająca jest natomiast liczba POI, jaką przedstawia GPMapa. Zaznaczone są stacje benzynowe, bankomaty, knajpy.. Wg mnie bardzo przydatne, bo często mi się zdarza szukać bankomatu w jakimś mieście.

Pytanie dodatkowe: na mapach www.trafdo.pl nazwy miejscowości wyświetlane są z polskimi znakami, natomiast na prezentacjach GPMapy na stronie producenta brakuje "ogonków". Jak to jest w praktyce? Da się wyświetlać polskie znaki?

Pozdroofki

Jacek


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9911
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #21 : Kwiecień 13, 2006, 13:38:25 »
Cytat: "jjankow"
O, to ja biedny nie wiedziałem, że tak można ;-)


Jeszcze weź pod uwagę, że te mapy w internecie to niekoniecznie są
najnowsze wersje, nie wiem jak z mapami GPMapy, ale jeśli chodzi o mapy AM,
to prezentowane tam są mapy w wersji 3n bądź jeszcze starszej.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline Moi (Adam Kubicki)

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
  • VIP Level: 150
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #22 : Kwiecień 13, 2006, 13:51:08 »
Cytat: "jjankow"
Pytanie dodatkowe: na mapach www.trafdo.pl nazwy miejscowości wyświetlane są z polskimi znakami, natomiast na prezentacjach GPMapy na stronie producenta brakuje "ogonków". Jak to jest w praktyce? Da się wyświetlać polskie znaki?


Nie - tak "ma Garmin". Ale jak wpiszesz z polskimi znakami (lub bez), to znajdzie.


slawek1968

  • Gość
GARMIN IQUE 3200
« Odpowiedź #23 : Kwiecień 21, 2006, 20:34:31 »
CZY MOŻE MI KTOŚ POWIEDZIEĆ COŚ NA TEMAT GARMIN IQUE 3200 CZY WART JEST KUPNA BO PLANUJĘ GO KUPIC I GDZIE MOGE DO NIEGO KUPIC TANIO MAPE POLSKI


Offline GPS maniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1383
    • http://gpsmaniak.com
Pytania przed kupnem Garmina
« Odpowiedź #24 : Kwiecień 21, 2006, 22:09:31 »
1. Proszę pisać małymi literami.
2. Na temat PDA nie chcę się wypowiadać, bo nigdy nie miałem go w ręku. Proponuję podobne pytanie zadać na Forum Garmin.pl
3. Jeżeli chodzi o produkty mapowe Garmin na Polskę:  jedyna mapa z routingiem to GPMapa 4.o. Niedawno była do kupienia w promocji za 499,- zł. Obecna cena to 732,- Nie polecam zakupu przez internet. Osobista wizyta w jakimś małym specjalistycznym sklepie zawsze daje możliwość negocjacji ceny. Mapę sprzedają praktycznie wszystkie sklepy sprzedające sprzęt nawigacyjny firmy Garmin.


Offline tagor

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 264
Re: GARMIN IQUE 3200
« Odpowiedź #25 : Maj 23, 2006, 08:52:43 »
Cytat: "slawek1968"
CZY MOŻE MI KTOŚ POWIEDZIEĆ COŚ NA TEMAT GARMIN IQUE 3200 CZY WART JEST KUPNA BO PLANUJĘ GO KUPIC I GDZIE MOGE DO NIEGO KUPIC TANIO MAPE POLSKI



Warto, szczególnie jak dodasz kilka darmwych programów (BirdWatch, BrightQue, FastFinger), które robią z tego sprzętu bardzo wygodne i bezpieczne urządzenie do samochodu. (I tylko do samochodu.) Zastanowiłbym się nad modelem 3600 - tu masz 320x480 a nie 320x320.