PDAclub.pl

Samodzielne Nawigacje GPS - PNA / PND (Windows CE) => Garmin => GPMapa => Wątek zaczęty przez: amprnet w Styczeń 15, 2006, 13:56:12

Tytuł: Garmin Que i wielkosc ekranu
Wiadomość wysłana przez: amprnet w Styczeń 15, 2006, 13:56:12
Witam,

Nie udalo mi sie znalezc w ustawieniach tak aby zwiekszyc obszar wyswietalnej mapy na ekranie tzn ukrywanie dolnego pasku lub opcji tzw "full screen" czyli bez gornego (chodzi o ten z napisem Gramin i godzina) i dolnego paska (czyli menu). Czy ten typ tak ma?
Tytuł: Re: Garmin Que i wielkosc ekranu
Wiadomość wysłana przez: GPS maniak w Styczeń 15, 2006, 14:17:21
Cytat: "amprnet"
Nie udalo mi sie ...


Ja także tego nie znalazłem. Paski systemowe są stale aktywne, co zwłaszcza w trybie Landscape zabiera niepotrzebnie dość dużą część mapy.  :cry:
Tę dolegliwość można zaliczyć do poważniejszych wad QUE.
Wg mnie QUE ma 3 wady:
1. Brak współpracy z POI Loaderem (tak jak mają to stricte samochodowe odbiorniki Garmin i konkurencyjna AutoMapa) , a co za tym idzie brak komunikatów ostrzegania.
2. Brak widoku 3D - co powoli staje się już standardem i co samochodowe Garminy oczywiście mają.
3. Wymieniony przez Ciebie brak opcji full screen.

Nie wiem, czy Garmin będzie aktualizował QUE w wersji dla GPS 10, ale jeżeli tak - to mam nadzieję, że przynajmniej pkt. 1 i 2 zostanie zrealizowany. Brak opcji full screen jakoś mi nie przeszkadza. Widziałem jednak GPMapę (jeszcze 3.o) w odbiornikach Garmina z widokiem 3D i muszę powiedzieć, że to nie jest tylko gadżet - mapka w takiej postaci wyraźnie zyskuje na czytelności.
Tytuł: Garmin Que i wielkosc ekranu
Wiadomość wysłana przez: amprnet w Styczeń 15, 2006, 14:51:35
Dzieki za ciekawe informacje tylko czy producent Garmin Que dowie sie o tej przyleglosci tzn dodania opcji ukrywania paska z menu a juz luksus byloby wykasowania gornego paska bo do nieczego on jest potrzebny w prakcie pracy z programem a zajmuje darmo obaszar na ekranie bo przeciez najwazniejsza informacja jest mapa.
Tytuł: Garmin Que i wielkosc ekranu
Wiadomość wysłana przez: bazi22 w Styczeń 15, 2006, 17:25:23
Najważniejszy jest widok mapy w trybie nawigacji. I tu, mimo że w AutoMapie jest opcja Full screen, to Que widoczne jest więcej mapy, bo pola danych w Que można ostalić jako przezroczystę, w przeciwieństwie do nietransparentnego komputera pokładowego AM.

W Que brak tak przemyślanej funkcjonalności jak w Garmin Quest'cie, gdzie w trybie landscape pola danycg są pionowo przy bocznej krawędzi, w trybie pionowym, poziomo u góry.
Tytuł: Re: Garmin Que i wielkosc ekranu
Wiadomość wysłana przez: gps-y w Styczeń 15, 2006, 18:15:04
Cytat: "GPS maniak"

Ja także tego nie znalazłem. Paski systemowe są stale aktywne, co zwłaszcza w trybie Landscape zabiera niepotrzebnie dość dużą część mapy.  :cry:
Tę dolegliwość można zaliczyć do poważniejszych wad QUE.


 :shock: Que to jeden z nielicznych programów który posiada funkcje płynnej regulacji przeźroczystości  wyświetlanego menu. Dodatkowo ilość wyświetlanych informacji można skonfigurować osobno dla przeglądania trasy i nawigacji.

(http://www.gps-y.pl/grafika/que_vga_p2.gif)

(http://www.gps-y.pl/grafika/m5_ps3.gif) (http://www.gps-y.pl/grafika/m5_ps2.gif)
Tytuł: Re: Garmin Que i wielkosc ekranu
Wiadomość wysłana przez: GPS maniak w Styczeń 15, 2006, 18:38:04
Cytat: "gps-y"

 :shock: Que to jeden z nielicznych programów który posiada .....


Tak. To jest świetne, zwłaszcza że można skonfigurować kilka pasków pól danych z różnymi - dowolnie dobranymi - parametrami. Jednak chodziło mi o to, że nie można wyłączyć pasków systemowych pocketa (tak jak np. w GIS RUSSA), co byłoby jednak znacznym powiększeniem pola mapy.

No i druga sprawa: przeźroczystość przeźroczystością, ale miłoby było, gdyby pola danych były wyświetlane w trybie Landscape - z prawej strony.

Nie zmienia to jednak mojej ogólnej opinii o QUE.
Uważam, że to bardzo dobry soft, a i sama GPMapa 4.o mile mnie "rozczarowuje". Wiele denerwujących błędów z GPMapy 3.o zostało usuniętych. Niestety nie wszystkie, ale jak to pisuje Adam - to normalka. Nie ma softu/mapy idealnej  :cry: Tak, czy siak na AutoMapę na pewno się nie przesiądę. Póki co uważam rozwiązanie oparte na QUE za ciekawsze i bardziej funkcjonalne.
Tytuł: Garmin Que i wielkosc ekranu
Wiadomość wysłana przez: Moi (Adam Kubicki) w Styczeń 15, 2006, 19:47:39
A ja się tak ostatnio zastanawiam, czy nie byłoby zasadne zacząć bombardować Support Garmina.com (choć wsparcie Garmina.pl z pewnością przydałoby się), żeby zobaczyli zainteresowanie userów rozwojem Que, przy okazji wskazując im kierunki. Może jest dobry moment przy okazji ruszenia z Que dla PalmOS?

Moim zdaniem należałoby zaatakować przede wszystkim o POI Loadera z ostrzeganiem wav, widok 3D, dużą klawiaturę dla pól tekstowych, zlikwidowanie "Tap to continue" na wejściu (lub ekranu powitalnego) i wspomiany tryb pełnoekranowy. Nie wiem jak jest z kwadratowymi ekranami PPC/WM (palmofony) i zgodnością z WM5?

Samego Excela dobrze byłoby ponękać o spolszczenie interfejsu (przyda się na wszystkie platformy Que) - i bylibyśmy w domu.

Bo, mam wrażenie, że coś się Garminowi "zapomniało" o Que na PPC/WM. Nie było upgrade od kwietnia ub.r., podczas gdy np. firmware Nuvi od listopada  miał ich siedem.

Ja mogę spróbować uaktywnić towarzystwo na newsgrupach (alt.satellite.gps, alt.satellite.gps.garmin, sci.geo.satellite-nav oraz uk.rec.gps), a także na GPS-owych listach dyskusyjnych Yahoo (jest ich parę setek, ale nadaje się kilkanaście), żeby nie było widać ruchu w tej sprawie wyłącznie z Polski.

Co Wy na to?
Tytuł: Re: Garmin Que i wielkosc ekranu
Wiadomość wysłana przez: amprnet w Styczeń 15, 2006, 19:54:02
Cytat: "gps-y"
Que to jeden z nielicznych programów który posiada funkcje płynnej regulacji przeźroczystości  wyświetlanego menu. Dodatkowo ilość wyświetlanych informacji można skonfigurować osobno dla przeglądania trasy i nawigacji.



Tak tak ja to znam ale piszac o tym problemie mialem na mysli pasek z menu na dole - jego przezroczystego nie zrobi sie :-) - mogly byc chowany i gorny pasek niebieski na ktorym masz napis : Garmin Que w lewym rogu i prawym rogu godzine. Ten pasek to wogole nie powienien byc pokazywany jak aplikacja uruchmiona jest.