PDAclub.pl

Samodzielne Nawigacje GPS - PNA / PND (Windows CE) => Garmin => GPMapa => Wątek zaczęty przez: Moi (Adam Kubicki) w Marzec 29, 2005, 16:48:10

Tytuł: CF que i/lub GPS 10 - ktoś tego używa?
Wiadomość wysłana przez: Moi (Adam Kubicki) w Marzec 29, 2005, 16:48:10
Problem jest taki:
- do nawigacji używam 5550
- czasowo chciałbym testować GPS 10 na innym iPAQ
- jeśli zainstaluję cały soft do obsługi GPS10 + MapSource + GPMapa + City na tym drugim, to czy nie będę miał później problemu z przeniesieniem (po okresie testów) całego tego interesu na 5550?
Tytuł: CF que i/lub GPS 10 - ktoś tego używa?
Wiadomość wysłana przez: kanczug w Marzec 29, 2005, 17:03:16
Z tego co wiem to numer licencji na GPmape / MapSource przypisany jest do danego odbiornika, a nie palmtopa.
Tytuł: CF que i/lub GPS 10 - ktoś tego używa?
Wiadomość wysłana przez: Maku w Marzec 29, 2005, 17:08:29
Zgadza się, licencja wiąże soft z danym odbiornikiem GPS - więc będzie można zainstalować na innym PDA.
Tytuł: CF que i/lub GPS 10 - ktoś tego używa?
Wiadomość wysłana przez: jacek_wo w Marzec 29, 2005, 22:18:56
Nie byłbym taki pewny do końca - w przypadku City Select i GPMapy jest klucz odblokowujący mapy przypisany do konkretnego odbiornika GPS Garmina (najczęściej z możliwością wykorzystania jeszcze na drugim posiadanym Garminie), natomiast sam MapSource ma limit 5 "instalacji" -związanych z jakimś sobie znanym ID komputera, czyli można na tym samym kompie reinstalować wiele razy, ale przy 5 zmianie sprzętu trzeba wykupić dodatkowy klucz!
Nie wiem czy dotyczy to również PDA, lecz radzę najpierw spytać sprzedawcy!
Tytuł: CF que i/lub GPS 10 - ktoś tego używa?
Wiadomość wysłana przez: Moi (Adam Kubicki) w Marzec 29, 2005, 23:31:59
Moje PDA dziedziczą po kolei funkcję obsługi nawigacji. Więc, jeśli zainstaluję (użyję klucza) MapSource'a do hx4700, to i tak kiedyś to ten egzemplarz przejmie obowiązki nawigatora. Na razie trochę mi go szkoda. No i chyba nie ma chwilowo nic rozsądniejszego na rynku do klasycznych zastosowań.

Ale nasunęło mi się inne pytanie - czy w tych 5 instalacjach limit zawiera także klucz dla desktopa PC?
Tytuł: CF que i/lub GPS 10 - ktoś tego używa?
Wiadomość wysłana przez: jacek_wo w Marzec 30, 2005, 10:18:24
Szczerze mówiąć, jeśli chodzi o PDA nie mam pojęcia - moje doświadczenie z MapSource ogranicza się do zestawu "desktop PC + GPSmap 76CS".

To ograniczenie 5 reinstalacji dotyczy na 100% GPMapy na PC, co z samym MapSource i PDA - nie wiem ... :(
IMHO PDA jest tu traktowane jako zamiennik odbiornika GPS - nieważne czy jest to PDA z wbudowanym GPS (iQue 3600, M5) czy PPC + GPS 10 BT czy PPC + cf Que 1620 - zawsze instalacja programu i map jest dokonywana na komputerze PC (na to jest 5 reinstalacji GPMapy) a odblokowanie kodem dotyczy map i jest związane z ID urządzenia Garmina (można bez ograniczeń wielkokrotnie wgrywać mapy do tego samego odbiornika, ale nie mozna zmienić odbiornika - czyli GPS) .

Ponownie proponuję - spytaj sprzedawcę, najlepiej mailem - zebyś miał to na pismie

BTW - zajrzyj tu:
http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?t=220
może też się przyłączysz i sam zapytasz?
Tytuł: CF que i/lub GPS 10 - ktoś tego używa?
Wiadomość wysłana przez: Moi (Adam Kubicki) w Marzec 30, 2005, 12:49:24
Cytat: jacek_wo
Ponownie proponuję - spytaj sprzedawcę, najlepiej mailem - zebyś miał to na pismie



Właśnie wysłałem zapytanie. Myślę jednak, że najpierw dotrze do mnie GPS 10 niż właściwa odpowiedź. A dotrze (wg. mailowego oświadczenia) w piątek. Wczytam się w licencję, to będę wiedział. A i tak (post factum) już nic nie zrobię...

Cytat: jacek_wo
BTW - zajrzyj tu:
[url]http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?t=220[/url]



Śledzę ten wątek od kiedy pojawiła się zajawka o nim na stronie głównej Excela.

Cytat: jacek_wo
może też się przyłączysz i sam zapytasz?



Nie chciałbym buszować po tematycznym forum, zanim nie nabędę choć trochę "garminowskiej ogłady" (cokolwiek by to nie znaczyło :) ).
Tytuł: CF que i/lub GPS 10 - ktoś tego używa?
Wiadomość wysłana przez: perpetum w Marzec 30, 2005, 23:16:09
Witam
Kolega zainstalował na swoim MDA3 pakiet garminowy , sam używa garmina od kilku lat teraz docenił PDA ale do auta ma streetpilota2610 z gpmapą 3.0 i tak po instalacji na PC wgrać soft może do wielu PDA i działają tzn. odpalają się mapy nawigacja etc. z Bt10 działa , wgraliśmy mapy z tego samego PC jak pisali koledzy wcześniej ważny jest PCet z którego wgrywa się mapy , do mojego A716 i też przyjął odpalił wyszukiwanie działa inne opcje też ALE niestety NIE WIDZI mojego GPS BT Holux Gr-230 , automapa widzi Holuxa i działa garminowy soft NIE. Nie testowalimy tego w drugą stronę tzn uruchomić automapę moją a jego BT10.
Ale pewnie niedługo to przećwiczymy.
Tytuł: CF que i/lub GPS 10 - ktoś tego używa?
Wiadomość wysłana przez: Maku w Marzec 30, 2005, 23:33:33
Holux nie wysyła unikalnego numeru ID w sekwencji NMEA, więc na 100% nie zadziała z softem Garmina. Natomiast wszystkie programy do obslugi GPS, które posiadam na PPC działają z Garminem 10, notomiast z CF Garmina działa tylko jego własny soft.

[Dodano: 2005-03-30 23:36:13]
Ograniczenia ilości instalacji dotyczą tylko Gpmapy, ale garminowcy znaleźli już i tak sposób żeby poprawić tą niedogodność :D