Debrandowanie, rootowanie? Po co właściwie?

• 10 Odpowiedzi
  • 10197 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline TDK9

• 14
Debrandowanie, rootowanie? Po co właściwie?
« dnia: Styczeń 05, 2012, 06:24:38 »
Proszę, niech ktoś mi - laikowi napisze po co debrandować telefon. Czy to naprawdę jest istotne? A co to jest rootowanie i czemu służy?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Slig

• 33
Odp: Debrandowanie, rootowanie? Po co właściwie?
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 06, 2012, 10:24:28 »
Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie "po co", bo każdy ma swój powód. Z obiektywnych powodów za zdebrandowaniem można wymienić to, że częściej i wcześniej będziesz miał aktualizacje systemu. Najczęściej zanim operator wyda soft ze swoim brandem to już jest on dawno przestarzały. Poza tym ludzie nie lubią nosić telefonu ze śmieciami operatora.

Root - to nazwa konta superadministratora z systemów klasy unix/linux (android to w zasadzie linux). "Rootowanie" (cóż za niefortunna nazwa) to poprostu uzyskanie przez użytkownika dostępu do praw administratora, które chyba we wszystkich urządzeniach są fabrycznie ograniczone tylko do garstki programów systemowych. Polega to na wgraniu do telefonu specjalnego programu "su" oraz interfejsu do niego "superuser.apk" który to jest w stanie udzielić praw administratora dowolnemu programowi zainstalowanemu przez użytkownika o ile zostanie na to wyrażona zgoda (superuser.apk wyświetla monit z pytaniem o zgodę przy próbie uzyskania przez program dostępu administracyjnego).
Prawa administratora są potrzebne przy niektórych operacjach i dzięki temu na telefonie mogą działać programy, które by bez tych praw nie działały - np. Titanium Backup, programy do flasowania (Mobile Odin), programy do backupu EFS (kTool) i wiele innych. To czy Ci potrzebny "root" zależy tylko od tego czy masz potrzebę uruchamiania programów tego wymagających. Trzeba też pamiętać, że prawa administratora dają aplikacji pełną możliwość ingerencji w system operacyjny. To nie jest kolejne "uprawnienie" androida. Aplikacja z tymi prawami może zrobić wszystko co chce z Twoim telefonem, złośliwa aplikacja jest w stanie zamienić Twój telefon w cegłę w ułamek sekundy i to tak, że tylko serwis będzie w stanie pomóc. Należy więc uważnie się zastanowić jakim programom udzielamy prawa root-a.

Pytanie "czy jest to konieczne" jest bezzasadne. Skoro telefon działa i w takiej formie został Ci sprzedany to oczywiste, że NIE JEST to konieczne. Reszta zależy od Ciebie i Twoich potrzeb.

Na koniec dobra rada - zanim zaczniesz mieszać przeczytaj ile możesz a potem zrób najpierw roota i kopię EFS (obecnie są co najmniej 3 najpopularniejsze metody zrobienia root-a w SGS2 trzeba wybrać najlepszą dla siebie). Następnie 10 razy pomyśl czy wiesz co robisz zanim to zrobisz. Na XDA jest na pęczki ludzi, którzy uwalili telefon 1 dnia robiąc jakieś bezsensowne rzeczy. Większości udało się poskładać, ale mój "ulubieniec", który wgrał do SGS2 rom od SGS1 wraz z bootloaderem i re-partition niestety musiał walić do serwisu. Po czym jak tylko odebrał telefon od razu wysłał pytanie "to jak ma zrobić tego root-a" :)

Pozdrawiam
Slig
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2012, 10:31:31 wysłana przez Slig »

*

Offline ronowacki

• 33
  • Sprzęt: HTC Touch HD, SGS II, SGS III
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2012, 15:23:36 »
Brawo Slig, bardzo ładnie i logicznie wytłumaczyłeś sprawę.
Ze swojej strony dodam - przez dość długi czas byłem administratorem różnych systemów Unix i do dziś swobodnie poruszam się po tym systemie. Oczywiście byłem rootem, konfigurowałem i optymalizowałem system, więc nie boję się grzebać w bebechach. Dodam że z Linuxem nie miałem do czynienia.
Też mam SGSII, nie brandowany, więc nie jestem zależny od operatorów. I muszę powiedzieć, że zupełnie nie czuję potrzeby bycia rootem w SGSII. Mam tu wszystko co mi potrzeba, telefon działa sprawnie, szybko, nie mam żadnych problemów. Przyznaję, że nie używam żadnych gier, a telefon służy mi przede wszystkim do dzwonienia, SMSowania, do przeglądania Internetu, czytania wiadomości, sprawdzania i pisania krótkiej poczty, programów telewizyjnych, nawigacji, oglądania klipów na YouTube, podglądania kamerek zainstalowanych w mieszkaniu rodziny w Stanach itp.
Na początku miałem małe problemy, ale wynikały one głównie z niedoczytania instrukcji lub pośpiechu (wpierw działałem, potem myślałem, cóż zdarza się  :wink:).
SGSII uważam za bardzo przyzwoity sprzęt.
Pozdrawiam
I don't want to achieve immortality through my work - I want to achieve immortality through not dying

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2012, 17:13:33 »
A ja roota mam przede wszystkim z jednego powodu: działały mi na nerwy reklamy w "darmowych" aplikacjach. Reklamy, które wyświetlały się wykorzystując transfer z pakietu, za który zapłaciłem :-|
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2012, 17:33:36 »
Shiryu a jak to zablokowałes? podaj nazwe aplikacji jak mozesz..

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2012, 18:26:52 »
AdAway. W Markecie jest też kilka podobnych ;)
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2012, 19:31:28 »
Dziek! zaraz sprawdze.. kiedys cos testowałem i nie działało tak jakbym sobie tego zyczył :-|

*

Offline TDK9

• 14
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 07, 2012, 01:48:05 »
Dziękuję za wyjaśnienie, zwłaszcza koledze Slig.  :)

*

Offline Slig

• 33
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 07, 2012, 12:07:04 »
Dziękuję za wyjaśnienie, zwłaszcza koledze Slig.  :)

Nie ma za co :) Dodam jeszcze, że sam zrobiłem root-a dopiero po paru miesiącach używania i czytania na ten temat, użyłem do tego exploita ZergRush ze względu na to iż nie trzeba było flashować niczego dziwnego. Chciałem przede wszystkim zrobić kopię EFS-a oraz mieć możliwość mountowania katalogów z zewnętrznej karty SD do wewnętrznej pamięci. Niejako przy okazji zainstalowałem jeszcze ten osławiony Titanium Backup, jednak jest to narzędzie bez którego można żyć. Zabrałem się za to dopiero gdy wiedziałem po co to robię i co chcę osiągnąć. Moje podejście jest takie właśnie jak ma kolega ronowacki - jeśli czegoś nie potrzebuję to nie robię dla samego "bo tak" :)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2012, 11:49:24 »
Dla mnie najważniejszą potrzebą roota jest możliwość pełnego backupu. W sumie do innych celów roota nie potrzebuję, no czasem coś sobie zmienię w jakiejś grafice systemowej...