Autor Wątek: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]  (Przeczytany 90025 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slotwik

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 190
  • Sprzęt: HD7
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #30 : Październik 02, 2010, 11:10:31 »
Witam, mam troche takie n00bowskie pytanie.. Czy przed wgraniem innego romu trzeba zrobic unroota i wywalic wgranego lagfixa czy to obojetne?

Nie trzeba, przynajmniej u mnie sprawdzone ale jak by trzeba było to by chyba napisali.

Mój prywatny ranking telefonów:  Universal(5), Asus P535(3-), TP(4-), TP2(3), Omnia 2(4+), Samsung Galaxy S(5-), HTC Desire HD(3-), Iphone 3gs(3), Nexus One(4-) i powrót do SGS, HD7(4+),SGS2,

PDAclub.pl

Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #30 : Październik 02, 2010, 11:10:31 »
R E K L A M A:


Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #31 : Październik 02, 2010, 11:23:38 »
Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie. Który rom najlepiej wgrać do telfonu (zastanawiam sie na jm1 lub jm2 ?


JM1 jako pierwszy wgraj, inaczej może cię czekać brick!

Witam, mam troche takie n00bowskie pytanie.. Czy przed wgraniem innego romu trzeba zrobic unroota i wywalic wgranego lagfixa czy to obojetne?


Nie trzeba. Przy wgrywaniu jest robiony wipe, który kasuje wszystko (w tym lagfix i root)*

* ODINem

« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2010, 13:32:35 wysłana przez Damianoo »

Offline Pieka

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
  • VIP Level: 103
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #32 : Październik 02, 2010, 12:28:12 »
Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie. Który rom najlepiej wgrać do telfonu (zastanawiam sie na jm1 lub jm2 ?

Polecam JM1 jako sprawdzony, a do tego "oficjalnie oficjalny" ROM :)

Witam, mam troche takie n00bowskie pytanie.. Czy przed wgraniem innego romu trzeba zrobic unroota i wywalic wgranego lagfixa czy to obojetne?

Wykonujac aktualizacji z poziomu KIES-a, czyli oficjalnym narzedziem nalezy usunac Lag Fix-a, poniewaz zostaja zachowane wszystkie dane oraz ustawienia uzytkownika oraz rodzaj partycji. System przywracajac dane nie sprawdza, czy jest RFS, czy EXT, a co za tym nie ingeruje w dowiazania etc. Root zasadniczo nie ma znaczenia, ale zawsze jest dobrze robic wszystko na standardzie.

Jestem jaki jestem :)

Offline mmorka

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #33 : Październik 02, 2010, 12:30:58 »
Jak mam rozumieć oficjalnie oficjalny ? xD
Czy przed wgraniem jm1 muszę zwrócić uwagę na posiadany oryginalnie rom. Chodzi o to czy są jakieś przeciwwskazania. Jeśli posiadam rom xxx to jm1 podejdzie, Jeśli mam xxy to juz nie ?

« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2010, 12:33:32 wysłana przez mmorka »

Offline Pieka

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
  • VIP Level: 103
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #34 : Październik 02, 2010, 12:33:34 »
Jak mam rozumieć oficjalnie oficjalny ? xD

Wszystkie oznaczone Jxx i dostepne na Samsung Firmwares sa oryginalnymi ROM-ami Samsunga, ale na chwile obecna dostepny z poziomu KIES-a jest tylko JM1 i stad to drugie okreslenie "oficjalnie" :)  Kazdy "podejdzie", ale tylko ten jest oficjalnie dostepny przez oficjalna aplikacje.

Jestem jaki jestem :)

Offline mmorka

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #35 : Październik 02, 2010, 12:43:57 »
czyli jm1 mi wgra kiesem ? No to pieknie :)


Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #36 : Październik 02, 2010, 13:34:07 »
Cytuj
czyli jm1 mi wgra kiesem ?

Tak, tyle że on musi go pobrać jak masz podłączonego SGSa. Lepiej mu wtedy nie przeszkadzać, a tym bardziej nie odpinać


Offline mmorka

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #37 : Październik 02, 2010, 18:59:37 »
Jednak trafił mi się brandowany model na ere. Zey go debrandowac to zostaje mi chyba tylko odin ? i Ściągniecie romu z tego działu ?


Offline mexikanos

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #38 : Październik 16, 2010, 18:05:53 »
a jesli nic nigdy nie robilem z telefonem to moge normalnie roma wgrac zgodnie z instrukcja przez odina? chodzi o to ze wgrywam pit "s1_odin_20100512.pit" i "CSC_I9000OXAJM1.tar" no i to code i modem co bylo z romem;-))) pytam bo nowy jestem na tej platformie przedtem wm mialem;-))


Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #39 : Październik 16, 2010, 18:35:57 »
Yhym, robicie wg poradnika i będzie wszystko ok


Offline gedd

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #40 : Październik 21, 2010, 12:13:44 »
Witam,
Zaktualizowałem wczoraj Kiesa do wersji 1.5.3.10093_82 z 15.10.2010 i nie mogę odpalić test mode.  :O (na poprzedniej wersji działało) Czy przed klepnięciem skrótu ctrl+alt+u+p powinienem jeszcze przestawić jakieś ustawienia w telefonie?

edit: właśnie wyczytałem, że ta wersja Kiesa nie obsługuje trybu test mode. :worried:
Może macie pomysł skąd ściągnąć wersje ...93_80?

« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 15:50:55 wysłana przez gedd »

Offline goofy3

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
  • VIP Level: 3
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #41 : Październik 21, 2010, 17:07:17 »
Było w innym wątku że w tej wersji nie działa testmode i reghack. Mam na dysku 93_80, zaraz wrzucę ale z moim uploadem trochę to pójdzie...

EDIT: proszę http://www23.zippyshare.com/v/39295726/file.html

« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 17:38:22 wysłana przez goofy3 »

Offline gedd

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #42 : Październik 21, 2010, 18:50:16 »
Dzięki za wzrutkę.  :)

Zassałem, zainstalowałem i... dalej nie mogę włączyć TestMode. ???


Offline goofy3

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
  • VIP Level: 3
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #43 : Październik 21, 2010, 18:54:10 »
To zrob sam reghack, powinno pojsc, ja tak zaktualizowalem do JM6


Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #44 : Październik 21, 2010, 21:49:35 »
Wiecie, że SGS ma 2 bootloadery  :O


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8612
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: SamsungTAB, MSIWind,PalmCentro, Xiaomi Redmi Note4
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #45 : Październik 21, 2010, 22:01:01 »
Nie, a po co?

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei Są:PALM Centro, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB

Offline olek230149

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #46 : Październik 28, 2010, 09:30:38 »
w ODINIE zapala się duże czerwone okienko z napisem fajl , na SGS natomiast nic się nie dzieje tylko nadal żółty trójką z ludzikiem
Gdzie popełniam błąd ?  Proszę o pomoc.


Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #47 : Październik 28, 2010, 21:15:17 »
Nie, a po co?


Na wypadek całkowitego ubicia pierwszego :) Ale tylko z kies dostępny

w ODINIE zapala się duże czerwone okienko z napisem fajl , na SGS natomiast nic się nie dzieje tylko nadal żółty trójką z ludzikiem
Gdzie popełniam błąd ?  Proszę o pomoc.


Albo złe paczki, albo kabel. Wyszukuje Ci go?


siwy25leszno

  • Gość
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #48 : Październik 31, 2010, 10:50:41 »
do androida 2.2 froyo brakuje mi TYLKO wlaczenie w trybie download ... ;///  ale nie idzie czyli mam zablokowany fon  a z poziomu adb nie umie ;/  pomocy


Offline icemac

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #49 : Listopad 03, 2010, 11:07:07 »
do androida 2.2 froyo brakuje mi TYLKO wlaczenie w trybie download ... ;///  ale nie idzie czyli mam zablokowany fon  a z poziomu adb nie umie ;/  pomocy


w innym temacie odpowiedź

najłatwiej trick z opornikiem :P


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8612
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: SamsungTAB, MSIWind,PalmCentro, Xiaomi Redmi Note4
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #50 : Listopad 03, 2010, 11:24:20 »
Do kolegi siwy25leszno -> nie pytaj w kilku miejscach o to samo bo grozi to warnem. A kolega icemac po co odpowiada dwa razy, nabija posty ?

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei Są:PALM Centro, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB

siwy25leszno

  • Gość
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #51 : Listopad 04, 2010, 16:30:30 »
witam.przed chwila wlaczylem KIES  i chcialem sprawdzic czy jest juz nowy android  zrobilem aktualizacje i  MI WYSKOCZYL NAPIS ,,TEJ  WERSJI URZADZENIA NIE MOZNA AKTUALIZOWAC''  ;/  o co chodzi ??


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8612
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: SamsungTAB, MSIWind,PalmCentro, Xiaomi Redmi Note4
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #52 : Listopad 04, 2010, 18:14:45 »
Jak nie ma nic nowszego to nie można :)

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei Są:PALM Centro, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB

Offline KartofeLone

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 113
  • Sprzęt: N560, Galaxy S, Galaxy S III
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #53 : Listopad 04, 2010, 18:36:39 »
Ale wcześniej było napisane że wersja jest najnowsza.


Offline icemac

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #54 : Listopad 05, 2010, 09:29:44 »
Ale wcześniej było napisane że wersja jest najnowsza.


bo szykują się do oficjalnego XEO dla naszej strefy.

btw
pojawił się najnowszy Kies z końcówką x.100

nie działają na nim reghacki, ale warto poczekać już na XEO


P.S.
do @moda, znów nabiłem posta i to zdublowanego  :P
ale widać mało kto czyta inne wątki, niż te w których sam coś napisał

« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2010, 09:31:33 wysłana przez icemac »

Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8612
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: SamsungTAB, MSIWind,PalmCentro, Xiaomi Redmi Note4
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #55 : Listopad 05, 2010, 09:36:39 »
Podobno Froyo dla nas ma być lada dzień, na forum androida już o tym trąbią.

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei Są:PALM Centro, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB

Offline Ambi

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #56 : Listopad 05, 2010, 09:38:17 »
Witam wszystkich jako że to mój pierwszy post. Też miałem problem z niedziałającą kombinacją 3 klawiszy do przejścia w tak zwany "download mode". Udało mi się to naprawić dzięki tej stronie: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=785201 Można by dodać ten odnośnik do instrukcji.


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8612
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: SamsungTAB, MSIWind,PalmCentro, Xiaomi Redmi Note4
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #57 : Listopad 05, 2010, 09:47:32 »
Komentarz Global Moderatora @Ambi zaraz dostaniesz warn za spamowanie, gdzie jeszcze o tym napiszesz? Poczytaj Regulamin.

Połączone: Listopad 05, 2010, 09:48:40
Poprzedni Twój post został usunięty, uważaj gdzie piszesz.

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei Są:PALM Centro, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB

Offline Ambi

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #58 : Listopad 05, 2010, 09:53:31 »
@Ambi zaraz dostaniesz warn za spamowanie, gdzie jeszcze o tym napiszesz? Poczytaj Regulamin.

Połączone: Listopad 05, 2010, 09:48:40
Poprzedni Twój post został usunięty, uważaj gdzie piszesz.


Przepraszam, od początku chciałem to tutaj napisać. Chciałem usunąć tamten post, ale jako że nie mogłem to usunąłem jego treść. Tak więc nigdzie nie dublowałem tej samej treści.


Offline icemac

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #59 : Listopad 05, 2010, 11:47:20 »
A ja mam takie krótkie pytanie.
Czy jeśli mam Samsunga Galaxy S z ROMem zbrandowanym przez Orange i użyję programu Kies, aby zaktualizować ROM do oficjalnej wersji, to czy brand zniknie i zostanie zastąpiony oficjalnym romem, czy też aby pozbyć się brandu Orange trzeba użyć programu Odin?


jeśli uda Ci się zaktualizować Kiesem - brand zostaje

jeśli chcesz pozbyć się brandu to tylko Odin.