Autor Wątek: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]  (Przeczytany 93806 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« : Sierpień 31, 2010, 18:57:45 »
Na prośbę userów tworzę temat, jak zmieniać ROM w naszych i9000.
Przed flashowaniem bateria musi być naładowana minimum w 70% dla pewności!
Nic nie powinno się stać, ale na wypadek nie odpowiadam za szkody.

============
STEROWNIKI I KRÓTKI WSTĘP
============

Na początek, przed zmianą ROMu musimy przygotować podłoże do rootowania, czyli sterowniki i same programy.
Wg mnie najlepszą opcją jest pobranie Kiesa ze strony samsunga. Robimy to tutaj. Instaluje on wszystkie sterowniki dla naszego Galaxy. Jeżeli jednak nie chcemy robić sobie zamętu na PC, możemy pobrać sterowniki w paczce, z tego linku.

Po sterownikach czas na programy na PC. I tutaj prosty wybór:
Do zmiany ROMu drogą oficnalną dostępny jest tylko KIES. Jeżeli jednak wolimy nowsze ROMy, przed premierą i z modami - ODIN.

============
ZMIANA ROMU PRZEZ KIES
============

1. Włączamy kies.
2. W telefonie ustawiamy tryb pracy w KIES. Przechodzimy do Ustawienia -> O telefonie -> Tryb USB -> Samsung Kies.
2a. Podpinamy telefon do kompa  :P
3. Przechodzimy do kiesa, gdzie na dolnym pasku wybieramy "Aktualizacja oprogramowania układowego"
4. Wykonujemy akcje na ekranie / Soft będzie się nam pobierał z internetu więc potrwa to długo ! /


============
ZMIANA ROMU PRZEZ ODIN -
============

 JPY i inne jednoplikowe romy można wgrywac bez pita i repartition, ale bez wgranego lagfixa (tomaszkap)
W odinie droga wgrania jest nieco dłuższa, ale wg mnie mniejsza szansa "ubicia" telefonu.

1. Pobieramy ODINA -> Link tutaj.
2. Pobieramy .PIT'a 512-> Link tutaj. UWAGA! Sprawdź jakiego PIT'a potrzebuje twój ROM, który chcesz zainstalować! / Lista tutaj.
3. Pobieramy ROM dla galaxy S. Bedą one spakowane w .rar lub w 3 plikach z rozszerzeniem .tar/tar.gz!  // LISTA
4. Odpinamy telefon od komputera, wyłączamy go. Wyjmujemy kartę pamięci i SIM.
5. Wciskamy przycisk Głośność DÓŁ + HOME + POWER i puszczamy gdy pojawi się żółty znak / Screen tutaj.
6. Włączamy ODINa.
7. Podłączamy telefon do WOLNEGO PORTU KOMPUTERA Z PŁYTY GŁÓWNEJ czyli z tyłu komputera.
8. Po dobrym podłączeniu , w górnej części programu w białych polach, obok COM pojawi się Żółte pole z komunikatem ADDED!!!. / Screen.
9. Zaznaczamy Auto Reboot, F. Reset Time oraz re-partition. / Screen
10. Po prawej stronei wybieramy części ROMu do instalacji. Jak widzicie mają być 3 pliki więc jeżeli pobraliście ROM, w 1 pliku .rar to rozpakujcie go. Pamiętamy że plików .tar i .tar.gz NIE ruszamy!
11. Klikamy PIT i wybieramy nasz plik z Pitem /Jak w rar - wypakuj/.
11a. Klikamy PDA i wybieramy CODE_XXXXXXX.tar
11b. Klikamy PHone i wybieramy MODEM_XXXXXXX.tar
11c. Klikamy CSc i wybieramy CSC_XXXXXXX.tar.
11d. SCREEN.
12. I zaczynamy flashowanie - naciskamy start!
13. Teraz bardzo ważna część flashowania. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to zobaczycie na ekranie telefonu niebieski paseczek, który się porusza. Jeżeli jednak po kilku minutach nic się nie dzieje i komendy w okienku stoją, pomimo dobrego podłączenia to odłączamy telefon, wyjmujemy baterię po czym wyłączamy ODINa. Kabel wpinamy w inny port po czym robimy wszystko od punktu 7.
14. W udanym flashowaniu kilka razy telefon się zresetuje.
15. Po wgraniu nowego ROMu:
15a. Zapali się zielone pole zamiast żółtego
15b. Włączy się poprostu telefon z niebieskim polem.
16. Odłączamy kabelek gdy jesteśmy pewni przebiegu!

============
CO PO FLASHOWANIU
============

- Czekamy cierpliwie. Telefon musi się skonfigurować. Pamiętaj że pobiera on także nowe APN więc może ci zjeść na początku kilka dobrych KB!!

- Wiele osób poleca zrobienie resetu fabrycznego. Dzięki temu wywalimy śmieci i będziemy pewni, że mamy w 100% czysty rom. Aby to zrobić, wpisujemy kod *2767*3855#.

- Po zmianie romu zauważymy także język angielski , rosyjski lub nawet chiński. Ale spokojnie - w większkości ROMów jest i Polski ale nie wybrany na domyślny. Zmienimy go w Settings -> Locale and more.

Dzięki tomaszkap za zwrócenie uwagi i Marcinl za przyklejenie!

« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2011, 12:46:39 wysłana przez tomaszkap »

PDAclub.pl

Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« : Sierpień 31, 2010, 18:57:45 »
R E K L A M A:


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8649
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: SamsungTAB, MSIWind,PalmCentro, Xiaomi Redmi Note4
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #1 : Sierpień 31, 2010, 19:24:58 »
stąd - nie z tąd, od razu - nie odrazu.

 Można napisać o tym, że w zależności od ROMu inny PIT.

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei Są:PALM Centro, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB

Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #2 : Sierpień 31, 2010, 19:26:31 »
W sumie pit jest jeden narazie, bo tego 2 nie widziałem aby do któregoś stosować.

z tąd - poprawna forma :)


Offline marcinl

  • DWBKH
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
  • VIP Level: 735
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #3 : Sierpień 31, 2010, 19:28:00 »
przyklejone


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8649
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: SamsungTAB, MSIWind,PalmCentro, Xiaomi Redmi Note4
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #4 : Sierpień 31, 2010, 19:29:11 »
I trzeba dopisać, że uruchomienie trwa długo bo ktoś może umrzeć na zawał. Po flashowaniu trzeba zrobić fabryczny reset = wpisujemy kod *2767*3855#  Może się Galaxy kilka razy zresetować, trzeba zmienić rejon na Polska i dopiero mamy naszą lokalizację.

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei Są:PALM Centro, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB

Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #5 : Sierpień 31, 2010, 19:34:13 »
W sumie - nie trzeba wszystkiego co napisałeś (można się domyślić) ale dodam

+ dodana lista romów z pitami

« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 20:37:38 wysłana przez Damianoo »

Offline PopaY

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
  • VIP Level: 273
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #6 : Sierpień 31, 2010, 20:50:39 »

Przed flashowaniem bateria musi być naładowana minimum w 70% dla pewności!

Wystarczy 40% - sprawdzone ;)

What we do in life echoes in eternity...

Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #7 : Sierpień 31, 2010, 20:54:14 »
 :O a gdyby nie starczyło  :O


notosiup

  • Gość
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #8 : Wrzesień 01, 2010, 07:32:35 »
Cytuj
z tąd - poprawna forma :)

 chyba zartujesz  :O


Offline mike100

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
  • VIP Level: 60
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #9 : Wrzesień 01, 2010, 09:26:59 »
 :ok:

High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)

Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #10 : Wrzesień 01, 2010, 17:05:28 »
Dobra ok, popełniłem błąd choć byłem w 100% przekonany że dobrze piszę  :-|


Offline JacekSziN

  • Newbie
  • Wiadomości: 49
  • Sprzęt: Galaxy S
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #11 : Wrzesień 01, 2010, 20:41:29 »
Dobra robota Damianoo :ok:


Offline Jarojaw

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
  • VIP Level: 3
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #12 : Wrzesień 08, 2010, 23:00:34 »
5. Wciskamy przycisk Głośność DÓŁ + HOME + POWER i puszczamy gdy pojawi się żółty znak / Screen tutaj.
Powiedzcie mi jak długo trzeba trzymać te przyciski???
Ręce mi zdrętwiały a SGS miga ekranem powitalnym Samsunga i miga.
Co robię nie tak??
[Edycja]
Nie ma szans aby wprowadzić go w tryb ładowania  :shock:
Nawet root'a nie mogę wrzucić - to samo , przyciski nie działają.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2010, 13:01:03 wysłana przez Jarojaw »
Pozdrawiam - Jarek

Offline xarr

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 142
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #13 : Wrzesień 09, 2010, 15:18:48 »
Bo to dziala troche inaczej. Wciskasz DOL + HOME + POWER a gdzy telefon sie zacznie uruchamiac pusc POWER zostawiajac wcisniete DOL + HOME. Jezeli nawet to nie dziala sprobuj zaktualizowac telefon uzywajac KIES.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2010, 15:26:31 wysłana przez xarr »
Samsung Galaxy S 8GB
PDA: XXJPX + CF Root 1.3 + ClockworkMod Recovery + TouchWizGTG Launcher + Deodex by Ja :D
PHONE: XXJPX
CSC: XAJPX

Offline Jarojaw

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
  • VIP Level: 3
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #14 : Wrzesień 09, 2010, 17:48:58 »
Bo to dziala troche inaczej. Wciskasz DOL + HOME + POWER a gdzy telefon sie zacznie uruchamiac pusc POWER zostawiajac wcisniete DOL + HOME. Jezeli nawet to nie dziala sprobuj zaktualizowac telefon uzywajac KIES.

Niestety to też nie działa. A KIESem nie wgram innego ROMu po za oryginalnym, po drugie KIES pokazuje,że mam aktualną wersje

Pozdrawiam - Jarek

Offline icemac

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #15 : Wrzesień 10, 2010, 12:16:58 »
najpierw wciskasz i trzymasz vol down + Home i później dopiero power na chwilę, bo "od razu" pojawia się Download mode


Offline Jarojaw

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
  • VIP Level: 3
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #16 : Wrzesień 10, 2010, 12:39:42 »
najpierw wciskasz i trzymasz vol down + Home i później dopiero power na chwilę, bo "od razu" pojawia się Download mode

Dokładnie też tak robiłem.Pokazuje si e Galaxy a później logo Playa :evil: a ma być Downloader

Pozdrawiam - Jarek

Offline icemac

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #17 : Wrzesień 10, 2010, 13:27:47 »
prawdopodobnie masz zablokowanego fona

musisz to zrobić z poziomu adb

tu masz temat z xda http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=749470

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2010, 13:31:47 wysłana przez icemac »

Offline Pieka

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
  • VIP Level: 103
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #18 : Wrzesień 10, 2010, 13:35:38 »
Bo to dziala troche inaczej. Wciskasz DOL + HOME + POWER a gdzy telefon sie zacznie uruchamiac pusc POWER zostawiajac wcisniete DOL + HOME. Jezeli nawet to nie dziala sprobuj zaktualizowac telefon uzywajac KIES.


Niestety to też nie działa. A KIESem nie wgram innego ROMu po za oryginalnym, po drugie KIES pokazuje,że mam aktualną wersje


Przeczytaj: http://pdaclub.pl/forum/galaxy-s-(gt-i9000)/aktualizacja-oprogramowania-ukladowego-przez-kies-w-i9000/msg1371109/#new
Skoro masz zablokowany tryb downloadu, to skup sie na czesci dotyczacej KIES-a.

PS Nie bede dwa razy pisal tego samego mimo, ze biezacy temat jest tu wlasciwszy.

Jestem jaki jestem :)

Offline PawelDK

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #19 : Wrzesień 20, 2010, 07:38:13 »
Czy ktoś zmieniał ROM w telefonie zakupionym w Play ? Play daje zwykły ROM ze zmienionymi tapetami i dodanymi animacjami czy też jest jakaś mocna ingerencja ? KIES mi pokazuje, że nie mogę aktualizować a chciałem wgrać I9000XXJM1


Offline slotwik

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 190
  • Sprzęt: HD7
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #20 : Wrzesień 20, 2010, 10:41:19 »
Play dodaje tylko jakies tapety, animacje startowa i chyba jakis widget. Ja zmienilem od razu odinem bo przez kiesa to trzeba jeszcze dlugo czekac. Za pare dni powinien wyjsc Froyo od samsunga wiec jesli chcesz mozesz poczekac. Ja ze swojej strony polecam jm1 oraz jm8 z nakladka Tayutama Edtion Voodoo v1.1.

Mój prywatny ranking telefonów:  Universal(5), Asus P535(3-), TP(4-), TP2(3), Omnia 2(4+), Samsung Galaxy S(5-), HTC Desire HD(3-), Iphone 3gs(3), Nexus One(4-) i powrót do SGS, HD7(4+),SGS2,

Offline mmorka

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #21 : Październik 01, 2010, 09:39:13 »
Witam
Pozwolę sobie podłączyć pod temat.
Mam zamiar kupic telefon galaxy S. Podobno niektóre modele mają zablokowane włączanie download mode przez vol- home pwr, co znacznie komplikuje wgrywanie romów (wiadomo ze od razu bede chcial wgrac jm1).
Jak sprawdzić przy zakupie czy dany model ma tą opcję dostępną czy zablokowaną ?


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8649
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: SamsungTAB, MSIWind,PalmCentro, Xiaomi Redmi Note4
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #22 : Październik 01, 2010, 09:56:53 »
Spróbować kombinację klawiszy :) Jak nie zadziała to jest blokada. A jak kupujesz na odległość to zapytaj sprzedawcę.

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei Są:PALM Centro, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB

Offline Pieka

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
  • VIP Level: 103
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #23 : Październik 01, 2010, 10:01:20 »
Nowe maja juz w standardzie JM1, wiec nie trzeba niczego wgrywac. Nie zmienia to faktu, ze tryby recovery i downloadu moga byc przydatne.

Jestem jaki jestem :)

Offline mmorka

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #24 : Październik 01, 2010, 10:02:03 »
Po włączeniu kombinacji, jak go potem zrestartować, mżeby powrócił do systemu ? Baterię wyciągnąć i ruszy ?
To w takim razie jaką kombinacją klawiszy sprawdzamy wersję softu ?
Dzięki za ekspres odpowiedź.


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8649
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: SamsungTAB, MSIWind,PalmCentro, Xiaomi Redmi Note4
  • VIP Level: 118
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #25 : Październik 01, 2010, 10:13:29 »
Wyciągnąć baterię i ruszy. Można użyć kombinacji klawiszy na włączonym tel. a możnawejść do Ustawienia-> O telefonie i są tam wszystkie dane.

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei Są:PALM Centro, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB

Offline mmorka

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #26 : Październik 01, 2010, 10:33:35 »
Pozwólcie, że jeszcze was pomęczę. Jeśli opcja download będzie zablokowana, to będę mógł ewentualnie  jakoś obejść  ten fakt, czy będę musiał czekać na froyo od samsunga ?


Offline Pieka

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
  • VIP Level: 103
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #27 : Październik 01, 2010, 12:46:29 »
Pozwólcie, że jeszcze was pomęczę. Jeśli opcja download będzie zablokowana, to będę mógł ewentualnie  jakoś obejść  ten fakt, czy będę musiał czekać na froyo od samsunga ?

Jesli bedzie dostepny oficjalnie lub przynajmniej testowo, to oczywiscie, ze tak. Wszystko wyjasnione w poscie #18 tego tematu.

Jestem jaki jestem :)

Offline mmorka

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #28 : Październik 02, 2010, 10:40:08 »
Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie. Który rom najlepiej wgrać do telfonu (zastanawiam sie na jm1 lub jm2 ?


Offline l4e

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Zmiana ROM w Galaxy S [ ODIN i KIES ]
« Odpowiedź #29 : Październik 02, 2010, 10:46:13 »
Witam, mam troche takie n00bowskie pytanie.. Czy przed wgraniem innego romu trzeba zrobic unroota i wywalic wgranego lagfixa czy to obojetne?