Toshiba G900 i Linux - konkrety

• 381 Odpowiedzi
  • 67158 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Natio

• 44
  • I h8 Windows, I like phone, I love my PC's
  • Sprzęt: Toshiba G900, Samsung GT-S5230G, Samsung Galaxy.
Odp: Toshiba G900 i Linux - konkrety
« Odpowiedź #330 dnia: Lipiec 11, 2010, 22:33:24 »
A kiedy możemy się spodziewać ze wersja linuxa z wifi będzie dostępna dla wszystkich?  :O~
I, czy dostanę Androida na naszą tośke?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2010, 22:41:36 wysłana przez Natio »
Słów wypowiedzianych nie cofniesz, to nie 'ctrl+z', zanim coś powiesz przemysł to. Słowa ranią bardziej niż gesty...

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
  • Sprzęt: SHARP EM-ONE
« Odpowiedź #331 dnia: Lipiec 11, 2010, 23:11:23 »
Właśnie gotuję rootfs dla Angella do testów. Jak wszystko wypali, w najbliższym tygodniu czyściutki rootfs będzie z WiFi.

Tak, ale 1.x bodajże na starym kernelu (bez tsa) aktualnie. Szanse na Androida są, ale najpierw potrzebny jest w pełni sprawny kernel Linuxa. :)
XDA Flame, Dell Axim X51v, Nokia 9110i, Sony Vaio Picturebook PCG-C1VE, Toshiba Libretto 70CT...
To infinity and beyond...

*

Offline bartexsz

• 260
  • Sprzęt: Toshiba G900/ Spica
« Odpowiedź #332 dnia: Lipiec 12, 2010, 00:15:06 »
Jeszcze zeby tak w przyszlosci opengl dla goforce'a poszlo zrobic, toska mialaby trzecie zycie.

Drugie zaczyna byc teraz, dzieki wifi linux robi sie uzyteczny na tosi dla wiekszej liczby uzytkownikow.

Przegladanie stron na tosi w firefox (byle jeszcze przyspieszyc rysowanie na ekranie/renderowanie stron) bezcenne...
Linux is like a wigwam : no windows, no gates and apache inside.

Regulamin się kłania.

*

Offline Natio

• 44
  • I h8 Windows, I like phone, I love my PC's
  • Sprzęt: Toshiba G900, Samsung GT-S5230G, Samsung Galaxy.
« Odpowiedź #333 dnia: Lipiec 12, 2010, 10:34:53 »
I tam, nie tylko przeglądanie, ja OTS'a stawiam na tosi :D
Słów wypowiedzianych nie cofniesz, to nie 'ctrl+z', zanim coś powiesz przemysł to. Słowa ranią bardziej niż gesty...

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #334 dnia: Lipiec 12, 2010, 11:06:56 »
@bartexsz, no to akurat jest w planach oczywiście, lecz na samym końcu. :ok: GF to twardy orzech do zgryzienia, ale są naprawdę duże szanse, że się to uda. No tak, staje się coraz bardziej użyteczny :) po WiFi będzie ACPI, aktualnie nadal są problemy z firmware jeżeli chodzi o WiFi, lecz jest coraz bliżej. Co do optymalizacji, Tosia będąc w landscape jest o wiele mniej wydajna niż w portrait (nie dotyczy to aplikacji korzystających z GF5500).

@Natio, lol OTS, w sumie każdy ma swoje zboczenia. :D :ok:
XDA Flame, Dell Axim X51v, Nokia 9110i, Sony Vaio Picturebook PCG-C1VE, Toshiba Libretto 70CT...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #335 dnia: Lipiec 12, 2010, 11:17:34 »
Jeśli chodzi o wifi, sporą różnicę robi to, w jakim stanie zasilania zostawiacie wifi przed odpaleniem HaRETa. Należy wspomnieć, że firmware (WL6100SP.img) zostaje zaaplikowane do karty wifi dopiero przy jej pierwszym uruchomieniu po SR.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #336 dnia: Lipiec 12, 2010, 14:36:55 »
Roznicy wydajnosci nie zauwazylem bo uzywalem na tosi chyba tylko w landscapie.

Czyli tosia rysuje na ekranie w linuxie tak samo jak w wm? Wiec tutaj uratuje nas tylko rysowanie z uzyciem gf.

Regulamin się kłania.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #337 dnia: Lipiec 12, 2010, 14:39:29 »
W WM jest chociaż akceleracja 2d + gapi, tu jest goły framebuffer...

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
  • Sprzęt: ZTE Blade G
« Odpowiedź #338 dnia: Lipiec 12, 2010, 14:40:45 »
oo... widze, ze temat sie znowu ruszył :D skoro wifi już prawie działa.... to chyba będę musiał w jakąś kartę, albo router do kompa zainwestować :D
Wróciłem po latach!!! :D

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #339 dnia: Lipiec 12, 2010, 15:30:11 »
W WM jest chociaż akceleracja 2d + gapi...

Polemizowałbym co do tej kwestii :D aż tak różowo pod WM nie ma niestety.

Jeśli chodzi o wifi, sporą różnicę robi to, w jakim stanie zasilania zostawiacie wifi przed odpaleniem HaRETa. Należy wspomnieć, że firmware (WL6100SP.img) zostaje zaaplikowane do karty wifi dopiero przy jej pierwszym uruchomieniu po SR.

Co do firmware, w WL6100SP.img znajdują się dwa obrazy, jeżeli chodzi o WiFi pod Linuxem (przy aktualnym sterowniku)...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2010, 15:32:30 wysłana przez RedTux »

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #340 dnia: Lipiec 13, 2010, 16:03:11 »
A teraz takie oytanki, nigdy nie sprawdzałem i tak: Czy w kernelu jest już obsługa sdhc??

Regulamin się kłania.

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #341 dnia: Lipiec 13, 2010, 16:11:28 »
Oj szczerze mówiąc to nie wiem, ale wydaje mi się, że kernel powinien bez problemu obsłużyć karty SDHC, lecz gwarancji na to dać nie mogę. :)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #342 dnia: Lipiec 13, 2010, 16:58:32 »
Skoro hostem jest PXA to powinno działać bez problemu.

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #343 dnia: Lipiec 13, 2010, 21:58:47 »
Widzę że angellfear wypakował  firmware gspi8385 ( domyślam się że to od WiFi),  z pliku helper.c wynika że ten drugi obraz jest pomocniczy. Chodzi chyba o to że obraz główny(gspi8385.bin) zawiera oprogramowanie tylko do tych podstawowych funkcji, natomiast kiedy potrzebne są zaawansowane funkcje ( np. połączenie z szyfrowaną siecią ) ładowany jest obraz pomocniczy fw (gspi8385 h.bin)

Regulamin się kłania.

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #344 dnia: Lipiec 13, 2010, 22:19:10 »
Tak, zgadza się i to już trochę temu (zdobyte w sumie na pudn, lecz po modyfikacjach). Natomiast FW te, które użytkuje Windows Mobile się nie nadawało do sterownika libertas pod Linuxem. :P Aktualnie sieć skanuje i znajduje, lecz przy próbie połączenia jest freeze, coraz bliżej jest już. W trakcie debugowania. :)

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #345 dnia: Lipiec 14, 2010, 19:38:33 »
Wiem że jesteś zajęty kernelem, ale mógłbyś powiedzzieć na kiedy planujesz tą plikacje do gotowania rootfs'a??

Regulamin się kłania.

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #346 dnia: Lipiec 14, 2010, 20:50:30 »
Ja? Zajęty? Akurat Angell aktualnie majstruje przy kernelu, ja jak na razie nic nie robiłem nowego. :) Co do toolsów, to daty nie planowałem jeszcze, ponieważ nie lubię nic obiecywać, ale bądź pewien, że na pewno zostaną wydane. :)

Połączone: Lipiec 17, 2010, 16:20:47
Ok, info od Angella:

In general, tested, altered and tach work,

wifi tested with open, wep and wpa. please test with wpa2

instructions for ubuntu
1. download

http://depositfiles.com/files/5idwpqrwg or
http://depositfiles.com/files/nhxk7ru1l
and extract so that the root of the card file ubuntu.ext2

2. replace zImage these http://go900.angellfear.ru/build/last/zImage and copy the next file ubuntu.ext2 (Ie in the root map) http://go900.angellfear.ru/build/last/modules-2.6. 33.tar.gz

3. run Haret
forward download

4. Open console and write "depmod; modprobe libertas_spi"

5. TARGET wcid
(I had to specify the settings wlan1)

after a reboot you can delete modules-2.6.33.tar.gz

Ogólnie rzecz biorąc prosi o testy pod VFSem Ubuntu z podmienionym, świeżym zImage. :) Także jak ktoś ma chęci na testy WiFi pod Ubuntu na G900, może pomóc. :) W przypadku jakichkolwiek problemów "iwconfig | grep wlan", bądź "dmesg | grep -i spi".
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2010, 16:20:47 wysłana przez RedTux »

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #347 dnia: Lipiec 18, 2010, 13:06:53 »
hmm.... a ugotowałbyś może mi jakiś lżejszy rootfs jako vfat( w pliku .ext2) dlatego że z tego co pamiętam rootfs tego ubu zajmuje 1.7 GB z czego ponad 1 GB to przestrzeń dla usera...

Żeby po prostu przestrzeń usera byla okolo 100-150 MB, reszte rzeczy można przecież trzymać luzem na karcie.

Regulamin się kłania.

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #348 dnia: Lipiec 18, 2010, 13:41:00 »
vfat( w pliku .ext2)

Raczej chyba jako VFS w pliku .ext2 :ok:

Jeżeli posiadasz linuxa na PC to sam przecież możesz tą czynność wykonać. Akurat to takie trudne nie jest. (używając dane z istniejącego vfsa) :)

// dodano:

Żeby uniknąć pytań typu "a jak to zrobić":

dd if=/dev/zero of=./vfs.ext2 bs=1M count=1024
mkfs.ext2 ./vfs.ext2

Po czym akceptujemy 't'.

Niekoniecznie trzeba to robić jako su, można jako zwykły user, lecz narzędzia znajdują się w /sbin zazwyczaj (e2fsprogs).

Następnie montujemy "partycję" za pomocą:

mount -o loop ./vfs.ext2 /media/vfs

Gdzie /media/vfs to wcześniej utworzony punkt montowania (może być obojętny oczywiście).
Tak samo montujemy poprzedni VFS i resztę chyba nie muszę tłumaczyć... :)

Przykład z głowy, może zawierać błędy, także proszę się nie czepiać. Powinien działać.
Dla większej, bądź mniejszej partycji zmieniamy parametr count (aktualnie 1024). 
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2010, 13:53:25 wysłana przez RedTux »

*

Offline meron11

• 255
  • Sprzęt: nokia 6020
« Odpowiedź #349 dnia: Lipiec 18, 2010, 14:46:20 »
Przetłumacz instrukcje angela jak możesz i zaraz stestuje :)  P.s podąłes ta komenðe do terminala do zmniejszenia rozmiaru partycjii ubu   ,trzeba to wykonać we folderze z tym plikiem ,tak?

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #350 dnia: Lipiec 18, 2010, 17:28:11 »
Instrukcje? Po prostu wystarczy pobrać stary release Ubuntu dla G900, podmienić zImage na nowy (w folderze z haretem), dołączyć nowe moduły do VFSa - akurat tamten sposób jest dziwny, wygląda na to, że zImage ma ramfs, który sam rozpakuje tarball z modułami, mianowicie wystarczy wrzucić to tam gdzie mamy obraz VFSa, czyli do folderu z haretem (nie wiem czy dobrze zrozumiałem to akurat, bo ja robiłem inaczej, imo najlepiej to zamontować VFSa i zawartość z tarballa - 2.6.33/* - wrzucić do /lib/modules). Po czym uruchomić hareta, po zabootowaniu linucha dać depmod, po czym modprobe libertas_spi (all jako su oczywiście). Jak wszystko pójdzie ok (chodzi mi o modprobe) można skorzystac z wicd, bądź próbować ręcznie się łączyć przez WiFi.

Co do sposobu, który opisałem, nie opisuje on zmniejszania rozmiaru aktualnego VFS'a, lecz utworzenia nowego VFS'a, do którego można śmiało przerzucić poprzedni rootfs. :)

Aktualnie walczymy nad modułem GSM...

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #351 dnia: Lipiec 18, 2010, 19:33:35 »
Takie pytanko skoro przyszła pora na gsm, to jak będziecie testować dzialanie ?? Nie mówie o łączu internetowym, lecz o rozmowach, sms-ach..... Będzie jakiś wczesny build dla andro , czy skrobnie ktoś aplikacje??

I drugie pytanko : Na parę htc z omap'em 850 ( wizard, opal) jest winglinux. Jest tam armstrong(jeśli źle to napisałem to sorry, nie mogę zapamiętać jak się to piszę) i z jego poziomu odpala się andro. Działa to coś w stylu aplikacji. Czy dałoby się takie coś zrobić u nas ?? W sensie nie wiem , czy andro tam wymaga specjalnego kernela. Jeśli tak, to później poszukam repo i spróbuje odpalić( gdzieś widziałem link do repo andro w tej formie).

Regulamin się kłania.

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #352 dnia: Lipiec 18, 2010, 20:11:05 »
Takie pytanko skoro przyszła pora na gsm, to jak będziecie testować dzialanie ?? Nie mówie o łączu internetowym, lecz o rozmowach, sms-ach..... Będzie jakiś wczesny build dla andro , czy skrobnie ktoś aplikacje??

Do tego jeszcze daleko... uwierz. :P Co do Androida średnio jestem nim zainteresowany, jeżeli chodzi o ten system to już lepiej zakupić dedykowany sprzęt... :) Aczkolwiek możliwość jest, nawet w tym etapie, ponieważ w kernelu jak na razie się dużo nie będzie działo, więc można by spróbować.

I drugie pytanko : Na parę htc z omap'em 850 ( wizard, opal) jest winglinux. Jest tam armstrong(jeśli źle to napisałem to sorry, nie mogę zapamiętać jak się to piszę) i z jego poziomu odpala się andro. Działa to coś w stylu aplikacji. Czy dałoby się takie coś zrobić u nas ?? W sensie nie wiem , czy andro tam wymaga specjalnego kernela. Jeśli tak, to później poszukam repo i spróbuje odpalić( gdzieś widziałem link do repo andro w tej formie).

Niestety nie. :P

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #353 dnia: Lipiec 19, 2010, 13:45:09 »
Robie dokladnie jak angellfear napisal, podmieniam kernela , wklejam modules. W czasie bootowania modules sie rozpakowuje. W konsoli daje depmod, potem modprobe libertas_spi. Odpalam wcid. Odswiezam nie widzi sieci. Iwconfig nie widzi zadnych wireless extension. Grep wlan robi sie i nie moze sie zrobic..tamta druga metoda tak samo.

Regulamin się kłania.

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #354 dnia: Lipiec 19, 2010, 17:38:24 »
a dmesg | grep spi oraz dmesg | grep libertas (ew. z opcją -i do grepa) poproszę

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #355 dnia: Lipiec 19, 2010, 19:58:06 »
reakcja taka sama, oto log z dmesg'a .

Regulamin się kłania.

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #356 dnia: Lipiec 19, 2010, 20:09:48 »
Ogólnie nie chcę nic mówić, ale ma to trochę wspólnego z Twoim wątkiem na temat "digitizer wariuje"...

Jest to dmesg po modprobe libertas i libertas_spi?

// dodano:

info od Angella:

1. rmmod libertas_spi libertas
2. depmod
3. copy fw files
4. modprobe libertas_spi
5. sedn me log dmesg

Angell jest teraz na IRC (#g900 at freenode.net), tak więc pomoże Tobie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2010, 20:28:44 wysłana przez RedTux »

« Odpowiedź #357 dnia: Sierpień 08, 2010, 14:32:47 »
na tym ruskim forum można pobrać androida z działającym dotykiem :D Tylko jeszcze jakieś niedopracowane to jest. Ekran lekko przesunięty i dotyk też jakiś niemrawy:(

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #358 dnia: Sierpień 08, 2010, 15:14:46 »
a jakiś link? bo na portegeclub.ru nie mogę znaleźć.
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #359 dnia: Sierpień 08, 2010, 17:08:36 »
Podaj link bo kilka dni temu pisałem do angella aby podrzucił rootfs do andro , bo kernela miałem z jego strony i potrzebne są data.img i system.img. Nie odpowiedział.

Właściewie to obsługa touch'a do andro jest od kilku miesięcy, tzn. był kernel pod andro z touch'em zrobiony,  ale nikt się nie palił za bardzo sprawdzania...

EDIT:Sprawdzać często ten link: http://sourceforge.net/projects/g900/
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 17:17:53 wysłana przez bartexsz »

Regulamin się kłania.