Toshiba G900 i Linux - konkrety

• 381 Odpowiedzi
  • 66790 Wyświetleń

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
  • Sprzęt: G900
Odp: Toshiba G900 i Linux - konkrety
« Odpowiedź #90 dnia: Kwiecień 17, 2010, 23:06:15 »
Ehh. Tyle czasu czekałem i nic. A jak tośka pojechała do serwisu i pewnie wymienią na g910 to musiał ktoś to napisać. Życie.

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
  • Sprzęt: SHARP EM-ONE
« Odpowiedź #91 dnia: Kwiecień 17, 2010, 23:53:01 »
Cytat: globalbus
możecie jeszcze popróbować z odpaleniem Mer
http://stskeeps.subnetmask.net/mer/0.17testing11/mer-armel-generic-image-v0.17testing11.tar.gz

Właśnie zaczynam sprawę z Merem, jutro powinienem coś skrobnąć w tym temacie. :ok:
Musiałem pobierać dwa razy, gdyż ściągnął się wadliwy. :mysli:

Cytat: bartexsz
Da sie jakos na karcie zrobic druga partycje pod windowsem? (na mp3 starym sie dalo:))

Tak i nie, będziesz potrzebował utworzyć partycję ext (2/3), czego natywnie Windows Ci nie uczyni, spróbuj jakimś softem 3rd np. coś z paragonu, ew. sterownik ext2 IFS dla Windows - ale nie próbowałem, nie mam Windowsa. :)

Cytat: bartexsz
I czy jak sie skombinuje stery do hosta usb to nadal bedzie mial takie ograniczenia(to 100mA)?

Funkcjonalność USB Hosta leży _prawdopodobnie_ w GF5500, gdyż to jest SoC. Napewno jest to ograniczenie sprzętowe nie do ominięcia, aczkolwiek niektóre urządzenia zgłaszają powyżej 100mA, a faktyczny pobór jest mniejszy, tak więc możliwe to by było, ale może ten limit też leżeć w FW układu.

Jeżeli się mylę, poprawcie mnie. :)

// mały edit  :)
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 17:57:38 wysłana przez RedTux »
XDA Flame, Dell Axim X51v, Nokia 9110i, Sony Vaio Picturebook PCG-C1VE, Toshiba Libretto 70CT...
To infinity and beyond...

*

Offline Vazz

• 31
« Odpowiedź #92 dnia: Kwiecień 18, 2010, 00:54:56 »
Udało mi się odpalić Angstroma z dotykiem, w tym celu należy utworzyć oprócz partycji fat partycję ext2 na karcie (wygodnie jest to zrobić pod linuxem programem gparted), wrzucić na nią (koniecznie jako root) zawartość tego archiwum http://go900.angellfear.ru/util/other/angstrom_g900.tar.gz natomiast na partycję fat wrzucamy tego zmodyfikowanego hareta od ubuntu http://www.speedyshare.com/files/21993717/ubuntu.zip miłej zabawy ;)

*

Offline wicherson

• 38
  • Zbanowany administrator
    • Rocik Blog
  • Sprzęt: HTC Magic && HTC Wizard
« Odpowiedź #93 dnia: Kwiecień 18, 2010, 01:21:28 »
Działa dużo lepiej od ubuntu, szybciej, rano postaram odpalić jeszcze co innego, dotyk w tośce to duża rewolucja ;]

EDIT: Uruchomiłem wersje z Enlightenment, dużo ładniej niż u kolegi (dzieki za pomysł jak odpalać). Na Enlightenment działa równie dobrze, przynajmniej narazie, a jest naprawdę ładny system.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 02:41:24 wysłana przez wicherson »
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #94 dnia: Kwiecień 18, 2010, 10:16:28 »
No panowie, ale ruch się zrobił. Może faktycznie da się jeszcze z G900 coś wycisnąć. Jakby tak ArchLinux-a uruchomić... :)

Takie pytanie - nie trzeba do tego dużej karty pamięci, prawda? Bo mam pod ręką kilka 512, więc może wreszcie się przydadzą.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #95 dnia: Kwiecień 18, 2010, 10:17:41 »
Zależy co chcesz postawić. Na n810 ubuntu z gnome i firefoxem zajmuje mi w tej chwili jakiś gigabajt  :wink:

*

Offline Lilim

• **
  • 215
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #96 dnia: Kwiecień 18, 2010, 10:19:10 »
No tak, w końcu nie napisałem co :D Chodzi o Angstroma z posta Vazz (trochę wyżej). Właśnie ściągam i widzę, że archiwum jest malutkie. Zobaczymy jak po rozpakowaniu. Na razie to i tak test.

Połączone: Kwiecień 18, 2010, 11:03:07
Jestem pod wrażeniem. Angstrom działa bardzo ładnie. Szkoda, że nie mam teraz czasu żeby się dalej pobawić, ale skoro udało się uruchomić dotyk, to pewnie cała reszta przyjdzie z czasem :D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 11:03:07 wysłana przez Lilim »

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #97 dnia: Kwiecień 18, 2010, 11:21:21 »
Takie pytanie - nie trzeba do tego dużej karty pamięci, prawda? Bo mam pod ręką kilka 512, więc może wreszcie się przydadzą.

Zależy od aplikacji i środowiska graficznego, ale 512 spokojnie Ci starczy.
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #98 dnia: Kwiecień 18, 2010, 12:07:04 »
możecie jeszcze popróbować z odpaleniem Mer
http://stskeeps.subnetmask.net/mer/0.17testing11/mer-armel-generic-image-v0.17testing11.tar.gz

Tak więc co do Mera. Spróbowałem, podczas bootowania ma parę błędów (na tle HW), po uruchomieniu X serwera mam konfigurację daty, godziny, strefy lokalnej, nazwy użytkownika, hasła, po czym robi się lipa. :F W trybie portrait w lewym górnym rogu mam dwa buttony jakby, jeden ma 6 kwadracików, drugi button ma jakby jakiś wskaźnik, po tapnięciu na pierwszy button wysuwa się trzeci z ikonką jakby 'ustawień'. Po tapnięciu na niego przesuwa się tło i koniec. :F Na dodatek wszystko działa prawdopodobnie w 640x480 (szczerze mówiąc okropnie to wygląda...) i jeszcze przy takiej zamule, że Ubuntu to rakieta. Touchscreen źle reaguje, jak przytrzymam w pewnym miejscu to ekran robi się ciemniejszy (taki lekki fade) i na górze mam nazwę 'Applications', ale szybko to znika. :F I ta prędkość... istny pokaz slajdów.

Wychodzi na to, że możemy uruchomić praktycznie wszystko (linuxy pod arma), wystarczy sprawny kernel i pewne zmiany w systemie. :)

Szczerze mówiąc Mer mnie średnio interesuje, wolałbym w pełni sprawnego Angstroma z IceWM, Enlightenment lub może jakimś PDA only środowiskiem. :ok:

Jak będę miał więcej czasu to spróbuję powalczyć z Merem, bo to co zrobiłem to było typowo 'na żywca'. :)
XDA Flame, Dell Axim X51v, Nokia 9110i, Sony Vaio Picturebook PCG-C1VE, Toshiba Libretto 70CT...

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #99 dnia: Kwiecień 18, 2010, 12:18:29 »
Angstrom z Enlightenment u mnie jako tako chodzi, lecz wymaga dopracowania (nie licząc modułow typu gsm, wifi). Mer właśnie kończy mi się ściągać, za chwile obadam jak on u mnie się sprawuje. Zobaczę i weedytuję tego posta.
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #100 dnia: Kwiecień 18, 2010, 12:24:15 »
Na dodatek wszystko działa prawdopodobnie w 640x480 (szczerze mówiąc okropnie to wygląda...) i jeszcze przy takiej zamule, że Ubuntu to rakieta.
OpenGL software rendering :wink: Jeśli będzie sterownik dla goforce to całkiem przyjemne środowisko :wink:

Mer (0.17) pracuje na hildon-desktop z fremantle, rozdziałka WVGA, ale w landscape. Żeby dobić się do menu tapnij 2 razy na ikonę w lewym górnym rogu.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #101 dnia: Kwiecień 18, 2010, 12:30:26 »
OpenGL software rendering :wink: Jeśli będzie sterownik dla goforce to całkiem przyjemne środowisko :wink:

Mer (0.17) pracuje na hildon-desktop z fremantle, rozdziałka WVGA, ale w landscape. Żeby dobić się do menu tapnij 2 razy na ikonę w lewym górnym rogu.

Softwareowy rasteryzator by wiele tłumaczył co do prędkości systemu. :)  Grunt, żeby była akceleracja 2D w GF5500, później DRI. Naprawdę może być fajnie.

Dodaję parę screenów (przepraszam za jakość):

Próbowałem wymusić w kernelu i landscape i portrait - otrzymywałem wciąż portrait.

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #102 dnia: Kwiecień 18, 2010, 12:34:47 »
Bo pewnie nie ma randr rotation, bez tego w drugą stronę (n810) nie da się portrait zrobić  :wink:

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #103 dnia: Kwiecień 18, 2010, 13:43:26 »
Mer faktycznie w wersji jakiej jest sie nie nadaje do użytku nawet dla zabawy.

Odpaliłem ponownie angstroma z  Enlightenment, do tego totem(bez odtwarzania) + pidgin(wole ekg2, ale przez ssh, a poki co neta nie ma..) + htop, zajęte 80mb ram, 25% procka. Chodzi wydajnie, czuję, że to jest distro godne uwagi. Z ciekawości zobaczę jak pod xfce chodzi, jednak to już będzie chyba zbyt ostra zabawa.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 13:47:18 wysłana przez wicherson »
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

• 6211
« Odpowiedź #104 dnia: Kwiecień 18, 2010, 13:58:02 »
Dlaczego? Na 400MHz omapie III generacji w n810 gnome chodzi bez łaski, xfce na xscale powinno śmigać  :wink:

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #105 dnia: Kwiecień 18, 2010, 14:04:12 »
Nie wiem czy mój bład (wydaje mi się, że nie) ale po wybraniu na http://www.angstrom-distribution.org/narcissus/ poodle (wiadomo), oraz xfce jako środowisko graficzne, przy tworzeniu wywala błedy przy trzech pakietach, dokładnie przy task-xfce46-base, task-xfce46-extras, shadow czyli xfce nie wchodzi...

Pojęcia nie mam czy to moja wina.. niech kto inny spróbuje
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

• 6211
« Odpowiedź #106 dnia: Kwiecień 18, 2010, 14:05:17 »
Narcissus często takie jaja robi... na n8x0 dwa dni próbowałem złożyć ten sam obraz, w końcu się powiodło za którymś razem dopiero.

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #107 dnia: Kwiecień 18, 2010, 14:12:27 »
Wczoraj właśnie coś takiego zauważyłem, też składałem i jakieś dodatkowe pakiety nie wchodziły, ale za którymśnastym razem się udało... xfce próbowałem kilkanaście razy już, kiszka ;/
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #108 dnia: Kwiecień 18, 2010, 14:15:09 »
To ręcznie stwórz rootfs. Przy gnome też miałem takie cyrki, niestety.

A ja się właśnie biorę za cross-kompilację jądra dla G900 z łatkami pod Androida.

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #109 dnia: Kwiecień 18, 2010, 15:23:23 »
Jakoś nigdy nie miałem okazji ręcznie tworzyć, wiec za bardzo nie wiem jak sie za to zabrać ;]

Pozostaje czekać aż coś sie tam naprawi i automagicznie ruszy samo.
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #110 dnia: Kwiecień 18, 2010, 15:34:54 »
Bardzo prosto i przystępnie opisane:

http://www.angstrom-distribution.org/building-angstrom :)

Naprawdę nie warto czekać, lepiej zrobić samemu. Jeżeli ugotujesz coś ciekawego, podziel się z nami. :ok: Ja niedługo podeślę mojego kernela (mam już skompilowanego, teraz czas na testy).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 15:37:37 wysłana przez RedTux »

*

Offline wicherson

• 38
    • Rocik Blog
« Odpowiedź #111 dnia: Kwiecień 18, 2010, 16:06:23 »
Dziękować za link ;] W magie swojego gotowania nie wierzę, ale jak kiedyś coś ciekawego wyjdzie, to czemu nie. Przy okazji zapytam, ktos sie orientuje, czy są jakieś prace na GSM/Wifi/BT ? Najbardziej zalezy mi na GSM i WiFI, aparat oraz bluetooth nie potrzebny aż tak bardzo...
HTC Magic && HTC Wizard

Regulamin się kłania

*

Offline meron11

• 255
  • Sprzęt: nokia 6020
« Odpowiedź #112 dnia: Kwiecień 18, 2010, 16:09:18 »
Jednak ubuntu to najgorsze distro wg mnie (Jestem użytkownikiem debiana, wiem wiem, ubuntu to jego pochodny, ale i tak nie lubię).

Huh, skąd ja to znam. :ok: Już myślałem, że jestem jedyny na świecie z taką opinią na temat ubuntu... :) Debian to stabilne distro, całkiem niedawno spróbowałem Archlinuxa i wracać nie mam zamiaru na głównym PC. Natomiast Debiana mam dalej na lapciaku. :)

Co do paczek, postaram się w najbliższym czasie spreparować Angstroma w pełni działającego pod G900 - dotyk, dźwięk etc oraz Androida. Wszystko będzie w tarballach, więc utworzenie partycji ext2 pod Linuxem obecnym na PC zalecane. :wink:

BTW, port kernela na G900 ma już podstawowe partie kodu do obsługi USB Hosta... może być naprawdę ciekawie. :)
Ja tez niecierpie ubu i również na debianku siedzę :D

*

• 6211
« Odpowiedź #113 dnia: Kwiecień 18, 2010, 16:25:50 »
tak swoją drogą, wam chociaż mer ruszył, mnie na bsquare power handheldzie wisi na freeing init memory  :S (xscale 400, 128 ram, własny kernel)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #114 dnia: Kwiecień 18, 2010, 16:29:53 »
a kompilujesz kernel na architekturze ARMEL, czy ARM? Mer jest dla ARMEL.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

• 6211
« Odpowiedź #115 dnia: Kwiecień 18, 2010, 16:33:50 »
to jest dobre pytanie, bo coś był wątek przy jlime o supporcie dla armela,

choć imho głupie by było jakby kernel na mp900 był zrobiony pod arma (też xscale, lekko przerobionego u siebie używam właśnie)

---

edit: faktycznie, kernel jest skompilowany na arm...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 16:36:29 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #116 dnia: Kwiecień 18, 2010, 18:49:30 »
Jakby ktoś nie zauważył, ten temat nie dotyczy tego jakiego Linuxa (i czy w ogóle) macie na laptopie czy PC.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #117 dnia: Kwiecień 18, 2010, 19:29:00 »
Ani na innym PPC niż tosia g900  :S ... Jeszcze post i będzie wycinka ...

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
« Odpowiedź #118 dnia: Kwiecień 18, 2010, 20:33:08 »
A mi się wydaje, że mimo wszystko przesadzacie. Powyższa rozmowa forumowiczów nie przeszkadza ani trochę, może i jest lekki ot, ale nie był przegięty. Przynajmniej bez flame'u, z takich rozmów dość często powstają ciekawe pomysły... i to jeszcze posty były napisane przez osoby, które mają coś do powiedzenia w tym temacie. Ale cóż, administratorem ani moderatorem nie jestem. :wink:

(przepraszam za ten post, nie powinienem go pisać, lecz napisałem go głównie przez post miby, post ajeda mogę zrozumieć, ale miby nie, gdyż jedno upomnienie powinno wystarczyć w tym topicu, a miba nic nowego do upomnienia nie wniósł, jedynie pokazał władze, nie musisz powtarzać po drugiej osobie...)

I jeszcze raz przepraszam za mój post (ten).

*

Offline meron11

• 255
  • Sprzęt: nokia 6020
« Odpowiedź #119 dnia: Kwiecień 18, 2010, 20:56:59 »
Kiedy doczekamy sie linku do gotowego agstorma z dotykiem (tzn do skopiowania na kartę i jadziem)?