SDHC Działa w g900!

• 550 Odpowiedzi
  • 112951 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
Odp: SDHC Działa w g900!
« Odpowiedź #240 dnia: Sierpień 09, 2008, 11:57:54 »
No niestety z tą kartą nie jest tak świetnie jak się zapowiadało. Zaobserwowałem zawiechy po wybudzeniu - jeżeli zostawię Tośkę na jakiś czas, powiedzmy jedną-dwie godziny i spróbuję ją wybudzić, to ekran zapala się ale wszystko stoi w miejscu i już nie ruszy, jedynie soft reset pomaga. Ale tak jest tylko po tych dłuższych okresach uśpienia, przy krótszych nic się nie dzieje. Da się ją z tego wyleczyć?

Jesli tak jest faktycznie to fatalnie. Zupelnie dyskwalifikuje taka karte do uzycia. Toska to w koncu telefon i z taka karta po prostu przestaje dzialac. Czy masz te sama karte co miba i marcinl? Czy instalowales drivery tak jak oni po HR?

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #241 dnia: Sierpień 09, 2008, 12:19:17 »
Marcin chyba bez HR instalował ...

*

Offline neov

• **
  • 238
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #242 dnia: Sierpień 09, 2008, 12:38:19 »
Zrobiłem HR, zainstalowałem na czysto, zobaczymy co będzie...  :worried:
Pozdrawiam :-)

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #243 dnia: Sierpień 09, 2008, 13:10:49 »
Zdaj relacje jak bedzie. Karte masz SanDiska?

*

Offline neov

• **
  • 238
« Odpowiedź #244 dnia: Sierpień 09, 2008, 13:43:31 »
Tak, SanDisk MicroSDHC 8 GB. Jak do tej pory po HR jest OK. Ale mam jakoś wrażenie, że ogólnie tośka zwolniła nieco, wczesniej mialem rowniez SanDiska 2 GB, na niej chodziła szybciej.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2008, 13:46:22 wysłana przez neov »

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #245 dnia: Sierpień 09, 2008, 13:53:30 »
Włącz cache w WM to przyśpieszy.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #246 dnia: Sierpień 09, 2008, 21:05:28 »
instalowałem sterowniki "na wszystko" nie robiłem HR, do tej pory działa bez problemów

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #247 dnia: Sierpień 09, 2008, 22:10:45 »
Ale pisales, ze jednak masz lagi tylko male bo 2sek. Cholera, skad one sie biora. W koncu to cale SDHC opiera sie na podmianie 3 plikow systemowych. Moze wprowadzaliscie jakies zmiany w rejestrze, ktore te lagi powoduja?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #248 dnia: Sierpień 09, 2008, 22:31:29 »
A jest jakiś fajny programik do porónywania zrzutów z rejetru? Moze porównamy?

*

Offline pawel_71

• 820
« Odpowiedź #249 dnia: Sierpień 09, 2008, 23:35:28 »
Najlatwiej chyba porownac za pomoca zrzutow tekstowych i Total Commandera na pececie (Files->Compare by content).

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #250 dnia: Sierpień 10, 2008, 19:58:23 »
w rejestrze nie grzebałem - tylko gotowe caby z przyklejonego wątku, nie wiem czy bez sterów telefon od razu dzwoni bo tego wcześniej nie sprawdzałem teraz dokładnie policzyłem trzymając słuchawke drugiego telefonu przy uchu - jeden sygnał 2 sek. i tośka dzwoni, nie wiem czy to jest lag, czy bez sterów jest tak samo, IMO te 2 sekundy jest OK

*

Offline hack

• **
  • 123
    • Audi A4 Klub Polska
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Sandisk 8GB SDHC + QSTARZ BT-Q818 Extreme + Creative EP-635, Acer N35 + 2GB Transcend SD
« Odpowiedź #251 dnia: Sierpień 10, 2008, 20:05:44 »
Witam!

Znalazłem aukcję na której można kupić kartę SanDiska 8GB SDHC razem z adapterami (nie tylko SD, ale jest tam też miniSD). Jeżeli ktoś nie ma przejściówki do swojej Tośki to tu ją znajdzie od razu w komplecie:

http://allegro.pl/item411879006_sandisk_microsdhc_8gb_3w1_adaptery_nowa_vat.html

A tutaj czytnik kart SDHC:

http://allegro.pl/item410770820_czytnik_kart_mikro_sd_sdhc_nowy_vat.html

Adres do profilu na Allegro:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=2182991

Wydaje mi się, że to jest taka sama karta jak ta na stronie:

http://www.forcenet.pl/product_info.php?cPath=48&products_id=379

Pozdrawiam, Adam.

« Odpowiedź #252 dnia: Sierpień 10, 2008, 20:20:46 »
Pytanie trochę z innej beczki - czy wasze czytniki w PC czytają te karty SDHC? W laptopie mam czytnik kart SD/MMC i nie widzi SanDiska 8 GB. Kupiony na allegro czytnik usb również nie widzi tej karty. To kwestia sterowników czy czytników?
Czytnik kart musi obsługiwać standard HC zwykły czytnik SD (a takich jest dużo jeszcze w sprzedaży) nie zobaczy karty SDHC, ja do swojej karty 4 GB Kingston Micro SDHC kupiłem czytnik SDHC taki jak poniżej i działa bez problemu
http://www.allegro.pl/item408725706_kingston_czytnik_kart_mobilelite_sd_sdhc_microsd.html
--- SZCZECIN ---
- MOJE MIASTO -

*

Offline myszaxp

• **
  • 111
  • Sprzęt: Samsung Omnia 8GB
« Odpowiedź #253 dnia: Sierpień 11, 2008, 19:44:04 »
instalowałem sterowniki "na wszystko" nie robiłem HR, do tej pory działa bez problemów

Witaj,
czy mogłbyś opisać instalacje sterów krok po kroku z umeisczeniem potrzebnych plików. Jestem ostatnio po dwóch hardach i niechciałbym ponownie narobić bałaganu  B). Prosze o pomoc. Oczywiście planuje zakup karty Sandisk 8gb z czytnikiem

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #254 dnia: Sierpień 11, 2008, 20:44:31 »
przecież faksik już to opisał... nic nie zmieniałe robiłem dokładnie z jego opisem

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #255 dnia: Sierpień 12, 2008, 09:00:40 »
Jeśli chodzi o te sterowniczki to przyjrzałem się trochę sytuacji i wygląda na to, że:

- plik certs.cab instaluje certyfikaty ( publiczną część z daje się ) z zestawu SDK dla mobilnych okienek
- pliki sterowników są podpisane właśnie tymi certyfikatami

I tu jest duży minus, bo instalujemy sobie certyfikat do którego uprawnienia ( dostęp do prywatniej części ) mają właściwie wszyscy.

Wypadałoby zrobić nasz certyfikat ( samocertyfikujący się oczywiście ) i cab-ik podpisany tym naszym certem  :S

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #256 dnia: Sierpień 12, 2008, 09:09:37 »
I tu jest duży minus, bo instalujemy sobie certyfikat do którego uprawnienia ( dostęp do prywatniej części ) mają właściwie wszyscy.
no ale jak Ci wszyscy mogą to wykorzystać?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #257 dnia: Sierpień 12, 2008, 09:35:30 »
Obawiam się, że np poprzez przeglądarkę. Nie jestem ekspertem ale chyba wygląda to tak, że WM6 ma ileś tam składów certyfikatów Jeden z nich odpowiada za uprawnienia do wszystkiego praktycznie. Jak certtyfikat jest w tym składzie to wszystko nim podpisane uważane jest za zaufane, w tym dll-ki. cab-y i podejrzewam, że nie tylko. Net chyba też z tego mechanizmu korzysta przy weryfikacji.
:(

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #258 dnia: Sierpień 12, 2008, 09:36:53 »
IMO ryzyko bliskie 0

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #259 dnia: Sierpień 12, 2008, 09:59:40 »
Sugerujesz, że ten mechanizm zabezpieczeń w WM jest zbędny?
W Twoin i moim przypadku może i bliskie 0 ale jak ktoś na tosce zainstaluje firmową aplikację przetwarzającą wrażliwe dane to już nie tak wesoło.
Choć z drugiej strony właśnie na dniach zainstalował mi sie dziwny program  ( jego nazwą było uuid ) i dodał do autostartu jakoś tak bez mojej akceptacji  :shock: Chyba po grzebaniu w necie ale sam już nie wiem - wywaliłem go raz dwa.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #260 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:07:38 »
nic nie sugeruję, ale tak patrząc na wirusy itp. badziewia jakoś na razie się to nie ima PPC (i bardzo dobrze) o wykradaniu danych przez sieć z PPC też nie słyszałem
jedyne realne ryzyko utraty danych to kradzież samego PDA

*

Offline miba

• 4050
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2008, 10:25:53 wysłana przez miba »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #262 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:28:11 »
nom ale to na razie jest od 3 lat - od kiedy bawię się PDA (i wcześniej też ;))

*

Offline neov

• **
  • 238
« Odpowiedź #263 dnia: Sierpień 15, 2008, 20:09:21 »
Minął tydzień odkąd używam SanDiska 8 GB - nie ma żadnych problemów. Tośka dzwoni, wybudza się bez opóźnienia (właściwie to nawet nie ma różnicy pomiędzy 2GB a 8 GB jeśli chodzi o wybudzanie). Mogę polecić - po HR i instalacji sterowników "na czysto" działa w 100% :)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #264 dnia: Sierpień 16, 2008, 20:28:03 »
a na ogólnoświatowym forum myg900 dlej nic o tym nie wiedzą  :(
wysłałem linka do naszego forum ale usunęli, może ktoś lepiej znający ang opisze to co mam poskutkowało

*

Offline Visenna

• **
  • 117
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SPV c600
« Odpowiedź #265 dnia: Sierpień 17, 2008, 14:10:50 »
Ja mogę wszystko opisać, nie ma problemu z tłumaczeniem na ang. Tylko po PL gdyby ktoś umieścił jakąś składną informację o tym wszystkim. W sumie wątek jest długi, co kawałek nowe informacje. Bezpiecznie byłoby podać wszystkie info o karcie. Przyda się to tutaj, polskim użytkownikom ( wszystko w jednym poście) a i mi będzie łatwiej od razu sobie cały tekst przetłumaczę, a nie będę latać między stronami ;-). Zrobiłabym to sama, ale ja nie używam jeszcze SDHC, więc lepiej by było gdyby informacje zapisała osoba znająca się na tym....

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #266 dnia: Sierpień 17, 2008, 21:19:03 »
wszystko to co pisał w tym wątku faksik jego pierwsza wypowiedź:
ak to nie działają prawidłowo ? U mnie wszystko działa prawidłowo na WM 6.0 karta 4 GB Mikro SDHC Kingston działa juz od kilku dni i jeszcze nie miałem
ani razu problemu z jej odczytem  OK
A dlaczego  uśmiech bo jak podmieniłem trzy pliki dll (sdbus.dll, sdhc_mainstoneii.dll, sdmemory.dll) tak jak jest w opisie to kary mi dalej nie widziało, ale przez przypadek później podmieniłem tylko sdhc_mainstoneii.dll (sdbus.dll, sdmemory.dll nie podmieniałem zostały takie jakie były po wgraniu SDHC071227.cab i Certs.cab) to karta śmiga jak ta lala  uśmiech uśmiech
Reasumując:
1. Uruchomić na Tosi SDHC071227.cab po instalacji restart.
2. Uruchomić Certs.cab po instalacji samemu restart.
3. Podmienić plik sdhc_mainstoneii.dll.
4. cieszyć sie kartą SDHC

a potem ta:
Co do instalacji to powtuże

3. Podmienić plik sdhc_mainstoneii.dll. ściągnięty z neta na taki sam znajdujący się w katalogu windows tośki

a czy trzeba restartować dwa razy ja zrestartowałem i mi dział

i jeszcze:
Za pierwszym razem instalowałem wszystko (chyba) jak z opisu na stronie Myg900 i po instalacji cab-ów (SDHC071227.cab i Certs.cab http) skopiowałem wszystkie trzy pliki dll (sdbus.dll, sdhc_mainstoneii.dll, sdmemory.dll) więc nie wiem czy przed wgraniem dll-ek był już plik w systemie tośki (sdhc_mainstoneii.dll) a że karta mi nie działała to się  wkurzony wkurzony wkurzony i zacząłem od nowa ale jakimś sposobem (nie pamiętambo byłem  wkurzony ) skopiowałem do tosi tylko  sdhc_mainstoneii.dll po instlacji cab-ów  i restartach oczywiście i karta zaczeła działać  uśmiech.

Cytat: myszaxp  Lipiec 03, 2008, 23:56:36
prosze aby ktos umieścił te pliki cab do kart sdhc na ftp wesoływesoły

Plik SDHC071227.cab i Certs.cab http://rapidshare.com/files/83277418/SDHC_v071227.zip

Plik SDHCSUPPORT.rar a w nim - sdbus.dll, sdhc_mainstoneii.dll, sdmemory.dll (nas interesuje ten drugi) http://rapidshare.de/files/39748731/SDHCSUPPORT.rar.html

Dodam jeszcze że przed chwilą przetestowałem Tośke jeszcze bez karty pamięci (wyciągnąłem kartę zrobiłem reset i test) i wyniki były takie same jak poprzednio, czyli od momentu usłyszenia wolnego sygnału w słuchawce telefonu żony tośka zareagowała dzwonkiem po około 3-4 sekundach czyli z włożona karta działa dobrze

oczywiście można to zebrać w jedną całość - natomiast są to porady dzięki którym wszystkim którzy mają g900 SDHC działa
warto dodać, że czasem trzeba przed instalacją zrobić HR - kiedy, wtedy gdy mimo działań zgodnych z instrukcją są lagi

*

Offline zaszh

• *
  • 54
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #267 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:27:56 »
wszystko to co pisał w tym wątku faksik jego pierwsza wypowiedź:
ak to nie działają prawidłowo ? U mnie wszystko działa prawidłowo na WM 6.0 karta 4 GB Mikro SDHC Kingston działa juz od kilku dni i jeszcze nie miałem
ani razu problemu z jej odczytem  OK
A dlaczego  uśmiech bo jak podmieniłem trzy pliki dll (sdbus.dll, sdhc_mainstoneii.dll, sdmemory.dll) tak jak jest w opisie to kary mi dalej nie widziało, ale przez przypadek później podmieniłem tylko sdhc_mainstoneii.dll (sdbus.dll, sdmemory.dll nie podmieniałem zostały takie jakie były po wgraniu SDHC071227.cab i Certs.cab) to karta śmiga jak ta lala  uśmiech uśmiech
Reasumując:
3. Podmienić plik sdhc_mainstoneii.dll.

a potem ta:
Co do instalacji to powtuże

3. Podmienić plik sdhc_mainstoneii.dll. ściągnięty z neta na taki sam znajdujący się w katalogu windows tośki

a czy trzeba restartować dwa razy ja zrestartowałem i mi dział

i jeszcze:
Za pierwszym razem instalowałem wszystko (chyba) jak z opisu na stronie Myg900 i po instalacji cab-ów (SDHC071227.cab i Certs.cab http) skopiowałem wszystkie trzy pliki dll (sdbus.dll, sdhc_mainstoneii.dll, sdmemory.dll) więc nie wiem czy przed wgraniem dll-ek był już plik w systemie tośki (sdhc_mainstoneii.dll) a że karta mi nie działała to się  wkurzony wkurzony wkurzony i zacząłem od nowa ale jakimś sposobem (nie pamiętambo byłem  wkurzony ) skopiowałem do tosi tylko  sdhc_mainstoneii.dll po instlacji cab-ów  i restartach oczywiście i karta zaczeła działać  uśmiech.

Cytat: myszaxp  Lipiec 03, 2008, 23:56:36
prosze aby ktos umieścił te pliki cab do kart sdhc na ftp wesoływesoły

Plik SDHC071227.cab i Certs.cab http://rapidshare.com/files/83277418/SDHC_v071227.zip

Plik SDHCSUPPORT.rar a w nim - sdbus.dll, sdhc_mainstoneii.dll, sdmemory.dll (nas interesuje ten drugi) http://rapidshare.de/files/39748731/SDHCSUPPORT.rar.html

Dodam jeszcze że przed chwilą przetestowałem Tośke jeszcze bez karty pamięci (wyciągnąłem kartę zrobiłem reset i test) i wyniki były takie same jak poprzednio, czyli od momentu usłyszenia wolnego sygnału w słuchawce telefonu żony tośka zareagowała dzwonkiem po około 3-4 sekundach czyli z włożona karta działa dobrze

oczywiście można to zebrać w jedną całość - natomiast są to porady dzięki którym wszystkim którzy mają g900 SDHC działa
warto dodać, że czasem trzeba przed instalacją zrobić HR - kiedy, wtedy gdy mimo działań zgodnych z instrukcją są lagi

mi ten sposób nie zadziałał. przy tej kolejności instalowanie SDHC071227.cab nie powodowało pojawienie się odpowiednich dll'ek w katalogu windowsa. rozwiązaniem było zainstalowanie pliku cert.cab=>restart=>SDHC071227.cab=>restart i działa

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #268 dnia: Sierpień 24, 2008, 19:35:54 »
ważne, że działa  :ok:

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #269 dnia: Sierpień 24, 2008, 20:09:04 »
Proponuje małą modyfikację:

1) instalujemy certs.cab, restartujemy
2) instalujemy załączony cab

Ten cab-ik instaluje wszystkie 3 pliki tak, że nie trzeba ręcznie nic kopiować.
Podpisałem go zdaje się tym samym certyfikatem co oryginalny cab z 2 plikami, tyle, że nie instalowałem po HR  tylko na konfigu, który mam obecnie i nie jestem do końca pewien zgodności certyfikatów po  HR.

Jak ktoś to przetestuje po HR albo na gołej tośce to proszę o info.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 11:09:48 wysłana przez miba »