Autor Wątek: Gniazdo usb - nie działa :(  (Przeczytany 2761 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline D@N

  • Newbie
  • Wiadomości: 19
Gniazdo usb - nie działa :(
« : Czerwiec 13, 2009, 11:47:59 »
Mam problem

od jakiegos czasu chcąc naładować toske musiałem krecic wtyczka na wszystkie strony az  zapali sie czerwona dioda ładowania teraz w ogóle sie nie chce zapalic.
ładowarka jest na bank dobra

powiedzcie mi tylko ile kosztuje wymiana takiego gniazda w tym telefonie i czy zrobi mi to jakis pierwszy lepsz serwis?


druga sprawa...
czym odrecic te sróbki w tosce bo nie znalazłem na allegro srubokreta z gwiazdka trójramienna:P


PDAclub.pl

Gniazdo usb - nie działa :(
« : Czerwiec 13, 2009, 11:47:59 »
R E K L A M A:


Offline ja456

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #1 : Czerwiec 13, 2009, 11:56:43 »

Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

Offline D@N

  • Newbie
  • Wiadomości: 19
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #2 : Czerwiec 13, 2009, 12:51:46 »
witam ponownie...
do do srubek to znalazłem dwa rozwiazania:

http://www.allegro.pl/item653394788_wkretaki_precyzyjne_zestaw_29_szt_torx_i_inne.html
oraz
http://www.allegro.pl/item660654856_komplet_31_sztuk_wkretaki_wkretak_torx_3_4_5_6.html


i czy takie gniazdo bedzie pasować i czy bedzie je łatwo przylutowac??:

http://www.allegro.pl/item643476474_x_gniazdo_usb_mini_smd_do_druku_montazowezxsaas.html

teraz mi powiedzcie czy jest gdzies moze jakas instrukcja zdjecia obudowy tylnej to toski?
czy po zdjeciu jest łatwy dostęp do gniazda usb?
i czy wymieniał juz ktoś moze to gniazdo? - czy trudno to zrobić...

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2009, 12:54:57 wysłana przez D@N »

Offline miba

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #3 : Czerwiec 13, 2009, 13:05:54 »
Musisz raczej sam rozebrać i sprawdzić, bo nie pamiętam by ktoś się chwalił w naszym dziale...
Masz gwarancję tak wogóle?


Offline D@N

  • Newbie
  • Wiadomości: 19
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #4 : Czerwiec 13, 2009, 13:09:27 »
gwarancje mam ale nie ma na niej pieczatki sklepu
toska była zakupiona w warszawie ja kupiłem ja na allegro

nie chce mi sie jechac do warszawy bo jestem z okolic wrocławia...
po drugie wymieniłem room w tosce
chyba ze da sie jakos to załatwic na gwarancji?
tylko jak?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2009, 13:11:38 wysłana przez D@N »

PDAclub.pl

Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #4 : Czerwiec 13, 2009, 13:09:27 »

Offline miba

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #5 : Czerwiec 13, 2009, 13:18:57 »
Gwarancja nie musi być podpisana z tego co koledzy pisali, rom też nie jest przeszkodą w zasadzie. Masz cały wątek o gwarancji etc...


Offline Mateunio

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 429
  • BMW E34 Driver
  • Sprzęt: SGS III 20GB
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #6 : Czerwiec 13, 2009, 15:02:12 »
Witam!
Mam pytanie czy do Toshiby nada sie jakiekolwiek wejscie Mini ustb aby je wymienic? moze byc np to : http://allegro.pl/item652020651_gniazdo_usb_mini_5_pin.html czy mysi byk konkretnie pod Toshibe G900 to mini usb?

Tylny naped jest jak sex. Po co jechac na recznym, jak mozna dac w piz*e

Offline miba

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #7 : Czerwiec 13, 2009, 23:23:23 »
Gniazdo tosi nie jest standardowe złącze mini usb. Ma przecież 10 pinów


Offline D@N

  • Newbie
  • Wiadomości: 19
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #8 : Czerwiec 14, 2009, 10:51:49 »
Gniazdo tosi nie jest standardowe złącze mini usb. Ma przecież 10 pinów


ale kable usb maja tylko 5 min
czy macie kable 10 pinowe?


Offline azyork

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 84
  • Sprzęt: G900
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #9 : Czerwiec 14, 2009, 21:49:33 »
Widzę, że problem z gniazdem USB występuje u kolejnych użytkowników. Więc jest to zapewne źle zaprojektowany element tego telefonu. Może wynika, to z "10-pinowości", a może po prostu lipnego osadzenia i wlutowania. Nieważne. Przyszedł mi do głowy pomysł, choć tu zaznaczę, że nie wiem czy coś takiego istnieje, żeby podłączać się do gniazda pośrednio przez przedłużkę wtyczka miniUSB - gniazdo miniUSB (oczywiście 10-pinowe). Jeśli taki kabelek miałby 2-3 cm długości, to mógłby sobie dyndać i pewnie nikomu, kto boi się, że padnie gniazdo, by nie przeszkadzał. Tylko czy ktoś widział coś takiego, bo na zdrowy rozum, to na cholerę komu 2-3 cm przedłużacz. Albo jeśli są dostępne takie gniazdo i wtyczka to DIY. (o wtyczce to chyba kiedyś już było na forum tylko była dość droga, o gniezdzie nic nie widziałem).


Offline miki1406

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 271
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #10 : Czerwiec 15, 2009, 00:25:59 »
10-pinowe gniastko w tosi to dobry bajer... dodatkowe piny przydają się np. przy ładowaniu... prąd podawany jest na dwa... dlatego ładowarka toshibowa pozwala na swobodną pracę pod nią i szybsze ładowanie...

Trudno będzie dorwać gniazdo 10pinowe myśle... Musisz popytać w różnych hurtowniach elektroniki... np tutaj http://www.micros.com.pl/709,zlacza-usb-mini-usb-oraz-ieee-1394.html Ja wpisałem w google słowa "miniUSB do druku" i szukałem po hurtowniach... Generalnie na stronie może nie być ale możesz dzwonić... Znajdziesz pewnie w paczkach po 30/50/100 sztuk, ale to nie problem bo reszte pogonisz za grubszą kasę na allegro i jeszcze na tym zarobisz... (np 5pinowy wtyk do kabla miniUSB kosztuje na allegro/w elektronicznym 10zł, a w hurtowni 0,71zł)

Wątpie aby dało rade wlutować 5 pinowe złącze w tosie, a jeśli się da to będzie to rzeźba i będą problemy z mocnym ładowaniem... Jeśli już będziesz lutował złącze sam to najlepiem wykożystaj do tego HotAir'a, a do zbierania cyny plecionkę miedzianą... Tyle odemnie :ok:


Offline JaJuzWiemKto

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 55
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #11 : Czerwiec 16, 2009, 11:35:49 »
Na pewnym forum Toshiby g500 (ma takie samo gniazdo) toczyła się dyskusja czy można wlutować zwykłe 5 pinowe gniazdo - klika osób twierdziło, że tak zrobili i działa, ale rozstaw pinów na plycie jest inny i wogole, ale nie wiem jak sobie z tym poradzili: ja swoją g500 wysłałem z tym do serwisu.


Offline Mateunio

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 429
  • BMW E34 Driver
  • Sprzęt: SGS III 20GB
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #12 : Czerwiec 18, 2009, 15:47:17 »
W niedziele zmienialem soft w G900 i wgralem tego 6.5 z portegeclub. i dzis podlaczam trelefon i wysyakuje. NIE ROZPOZNANO URZADZENIA. na kazdym trybie to samo. Mozliwe zeby sie popierdzielilo gniazdo? Laduje normalnie. dodatkowo grzebalem w rejestrze, mozliwe zebym cos skiepscil? HR pomoze?

Tylny naped jest jak sex. Po co jechac na recznym, jak mozna dac w piz*e

Offline miba

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #13 : Czerwiec 19, 2009, 11:19:37 »
Raczej łączyłbym to ze zmianą romu niż uszkodzeniem gniazda...


Offline Mateunio

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 429
  • BMW E34 Driver
  • Sprzęt: SGS III 20GB
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #14 : Czerwiec 19, 2009, 16:15:34 »
Raczej łączyłbym to ze zmianą romu niż uszkodzeniem gniazda...

 Miba przejdzmy do tematu "instalowanie romu z karty pamieci". Ale ten windows ma ukryte Usb mass storage, znalazelm to i wlaczylem. reakcja indetyczna. "nie rozpoznano urzadzenia usb" I KASZAN.  :-|

Tylny naped jest jak sex. Po co jechac na recznym, jak mozna dac w piz*e

Offline Visenna

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 117
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SPV c600
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #15 : Czerwiec 20, 2009, 00:26:53 »
Ech :) Mogłeś zainstalować poprawnie rom tylko w ustawieniach nie odznaczyłeś start->ustawienia->system->usb do komputera pc-> odznacz "włącz zawwansowane funkcje sieci". Jest to domyślnie przyjęte na wartość true w momencie czystego systemu, i przynajmniej w moim przypadku synchronizacja z kompem przy tej opcji nigdy nie występuje.

Co do samych pinów- najlepiej sprawdzić czy to problem z romem jeżeli wejdziesz w tryb bootowalny i podłączysz do kompa- jeżeli rozpozna to problem z systemem, jeżeli nie to wina tośki. Jeżeli masz zniszczone piny to w serwisie gwarancyjnym wymieniają płytę główną, także śrubokręt Ci w ogóle nie potrzebny, bo ta część kosztuje pewnie 2/3 ceny tośki jak nie więcej. Nie musisz jechać do warszawy, wystarczy DHLem wysłać i napisać że koszt przesyłki pokrywa sprzedawca.

Swoją drogą wszystko było na forum. Nawet wątek się analogicznie nazywał....


Offline miba

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #16 : Czerwiec 20, 2009, 07:45:44 »
Raczej łączyłbym to ze zmianą romu niż uszkodzeniem gniazda...

 Miba przejdzmy do tematu "instalowanie romu z karty pamieci". Ale ten windows ma ukryte Usb mass storage, znalazelm to i wlaczylem. reakcja indetyczna. "nie rozpoznano urzadzenia usb" I KASZAN.  :-|

No to przechodzę - jedyny użytkownik, który podobno instalował tak rom to Apache z naszego działu. Jednak kiedy pytałem go o szczegóły nie pamiętał za bardzo :( Tak więc ta opcja nie jest rozpracowana raczej. Chyba że coś na anglojęzycznych forach się pojawiło nowego.
Sprawdź czy usb nie działa w trybie BL jak pisze Visenna


Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #17 : Czerwiec 20, 2009, 14:13:26 »
jak ktoś przytarga czystą kartę nieHC miniSD na dzisiejsze spotkanie w Warszawie to mogę przetestować.
Napisane: Czerwiec 20, 2009, 13:42:48
ok, proszę się nie śmiać. znalazłem kartę miniSD w szufladzie przez przypadek :E
zaraz przetestuje

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline Mateunio

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 429
  • BMW E34 Driver
  • Sprzęt: SGS III 20GB
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #18 : Czerwiec 24, 2009, 09:58:56 »
W BL jest tak samo. musze poruszac kablem i przesunac na lewa stronie gniazda i lekko przycisnac wtedy dziala.

Tylny naped jest jak sex. Po co jechac na recznym, jak mozna dac w piz*e

Offline apache4

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #19 : Czerwiec 28, 2009, 12:35:35 »
Kiedyś się instalowało, ale był tylko jeden ROM do zainstalowania karty SD, więc nie wiele to da. I jeszcze te wymagania (czysta karta, nie HC itd.)

It's beyond your imagination

Offline saknis

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 696
  • Sprzęt: HTC Hero
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #20 : Czerwiec 28, 2009, 13:05:33 »
Jeśli jest to fabryczny rom to wtedy mogą bez obaw wysłać na gwarancję ;)


Offline apache4

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #21 : Czerwiec 28, 2009, 18:58:51 »
Nie, nie był to fabryczny. Był to ROM od Mo3ulli.
Co do gwarancji, i tak możesz śmiało wysyłać. Oni przyjmują na gwarancję również rozebrane Tośki na części :D

It's beyond your imagination

Offline Mateunio

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 429
  • BMW E34 Driver
  • Sprzęt: SGS III 20GB
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #22 : Czerwiec 28, 2009, 20:13:58 »
Nie, nie był to fabryczny. Był to ROM od Mo3ulli.
Co do gwarancji, i tak możesz śmiało wysyłać. Oni przyjmują na gwarancję również rozebrane Tośki na części :D

 To Skoro naprawde przyjmuja rozebrane to mam elektromechanika przez plot. Moze najpierw zaniesc do niego nie looknie i moze naprawi, a jesli nie to dopiero na gwarancje?

Tylny naped jest jak sex. Po co jechac na recznym, jak mozna dac w piz*e

Offline apache4

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #23 : Czerwiec 28, 2009, 21:14:19 »
Lepiej na gwarancję, dostaniesz nową płytę główną.

It's beyond your imagination

Offline azyork

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 84
  • Sprzęt: G900
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #24 : Czerwiec 28, 2009, 22:39:59 »
Lepiej na gwarancję, dostaniesz nową płytę główną.

Kolejnym Tośkom pada gniazdo, serwis wymienia całą płytę. A ciekawe co robią ze starymi? Szrot? Czy może regeneracja, tzn. wlutowują gniazdo i z powrotem do obiegu?


Offline apache4

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #25 : Czerwiec 28, 2009, 23:17:52 »
Odpukać, nie wiem co Wy robicie z Tośkami, mi gniazdo działa już 1,5 roku ...

It's beyond your imagination

Offline gotenks

  • Newbie
  • Wiadomości: 37
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #26 : Czerwiec 29, 2009, 12:18:15 »
> Odpukać, nie wiem co Wy robicie z Tośkami, mi gniazdo działa już 1,5 roku ...

Ja kupiłem Tośkę z drugiej ręki kilka dni temu - niestety z nie bardzo działającym gniazdem USB. Ładowanie działa, ale podpięcie do komputera raz działało, raz nie. Wziąłem więc igłę i dobrą lupę :) i popodginałem do góry górne styki w gnieździe Tośki. Akurat górne są sprężynujące, więc było to możliwe. Dolne są płaskie i chyba przyklejone - na takiej samej zasadzie jak we wtycze 5-cio pinowej w kablu. Jako, że to nie bardzo pomogło, to również igłą, delikatnie podważyłem styki we wtycze kabla i trochę je odgiąłem od podłoża. Ta operacja była raczej trudna bo styki wyglądały na przyklejone do plastiku wewnątrz wtyczki. Ale za to teraz podpięcie tym kablem Tośki do komputera działa za każdym razem :). Co prawda istnieje groźba, że powyginam styki w gnieździe Tośki albo w kablu, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ... Jestem ciekaw czy najczęstsze uszkodzenia gniazda USB polegają na problemie styków czy też na problemie lutowania tegoż gniazda do płytki.


Offline azyork

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 84
  • Sprzęt: G900
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #27 : Czerwiec 29, 2009, 17:21:58 »
U mnie delikatne podginanie styków w gnieździe i wtyczce nic nie poprawiło (ładuje się z odchyloną wtyczką, ale z kompem przez USB nie łączy). Zauważyłem, że plastik ze stykami (w gnieździe) delikatnie się przemieszcza, więc to raczej złe lutowanie


Offline SATANAS

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #28 : Czerwiec 29, 2009, 22:45:47 »
Ja też miałem problem z gniazdem USB. Tzn na początku mi przestało działać jako USB a potem przestało ładować. zauważyłem że gniazdo się rusza więc raczej to złe lutowanie. W serwisie za naprawe zapłaciłem 30zł.


Offline gotenks

  • Newbie
  • Wiadomości: 37
Odp: Gniazdo usb - nie działa :(
« Odpowiedź #29 : Lipiec 09, 2009, 21:49:53 »
> W serwisie za naprawe zapłaciłem 30zł.

Niedrogo. Zlecałeś naprawę na gwarancji czy bez ?

Interesuje mnie też czy ktoś próbował naprawiać to
gniazdo samodzielnie ? Albo czy ktoś chociaż rozkręcał
Tośkę samodzielnie ? Szukałem tu na forum, szukałem
w googlach, ale chyba jakiś "niekumaty" jestem w tym
zakresie, bo nic nie znalazłem poza postem twierdzącym,
że w necie są zdjęcia z tej operacji ...