Autor Wątek: Upgrage AKU 3.5.2 do N560  (Przeczytany 49295 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline antonib

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #30 : Czerwiec 25, 2007, 22:14:19 »
A ja mam kilak pytan:
1. Czy zmiana tego AKU wymusza reainstalacje softu (chyba raczej tak).
2. Czy zmienia sie numer seryjnyy PPC?
3. Czy grozi to utrata gwarancji? - baardzo istotne
4. Proponuje zapodac link do tego oryginalnego na "wszelki zas"


Witam, a moze w tym temacie wypowiedzialby sie ktorys z Moderatorow.[/b] Temat jest bardzo ciekawy, ale czym to moze skutkowac..
Tak w zasadzie to juz bylem bliski, zeby odpalic sciagnieta latke, ale cos mnie powstrzymalo. Do cytowanych  pytan dorzucilbym jeszcze jedno - Jak Loox bedzie wygladal po zrobieniu HR.
Pozdrawiam



Panowie Moderatorzy i bardziej doswiadczeni w uzytkowaniu Looxow Koledzy co Wy na to ? Warto czy nie warto? Nie chcialbym sobie spaprac dobrze teraz dzialajacego N560, a propozycja jest BARDZO kuszaca. No wiec???
Pozdrawiam


PDAclub.pl

Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #30 : Czerwiec 25, 2007, 22:14:19 »
R E K L A M A:


Offline Adamerso

  • :)
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4138
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Huawei Mate 9 + Nexus 6
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #31 : Czerwiec 25, 2007, 23:44:07 »
Panowie Moderatorzy i bardziej doswiadczeni w uzytkowaniu Looxow Koledzy co Wy na to ? Warto czy nie warto? Nie chcialbym sobie spaprac dobrze teraz dzialajacego N560, a propozycja jest BARDZO kuszaca. No wiec???
Pozdrawiam


Hm. z moderatorów chyba tylko ja i pimpuś mamy n560, z czego ja jako źródło wiedzy raczej nie posłużę, bo ostatnio troszczę się bardziej o nowszą zabaweczkę i dla looxa póki co czasu nie mam :)

Ale jak będę mieć chwilkę to zrobię porównanie prędkości pocketa pod względem filmów z napisami - to chyba jedyne, co wymaga podciągnięcia w n560 (choć i tak są w tym szybsze niż x51v :o ) :)


Offline amico_pl

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #32 : Czerwiec 26, 2007, 00:03:07 »
A czy ktoś mógłby, dla nas mało wtajemniczonych, napisać jakie są zmiany w tej wersji systemu?

Próbowałem się tego doczytać u braci Rosjan, ale albo mój rosyjski jest za słaby, albo wymieniali się tylko hasłami, które niewiele mi mówiły.

Czy ktoś testował nowy ROM z takim programami jak: AutoMapa 4, Pocket Informant, Opera, AvantGo?


Offline antonib

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #33 : Czerwiec 26, 2007, 07:23:30 »
Panowie Moderatorzy i bardziej doswiadczeni w uzytkowaniu Looxow Koledzy co Wy na to ? Warto czy nie warto? Nie chcialbym sobie spaprac dobrze teraz dzialajacego N560, a propozycja jest BARDZO kuszaca. No wiec???
Pozdrawiam


Hm. z moderatorów chyba tylko ja i pimpuś mamy n560, z czego ja jako źródło wiedzy raczej nie posłużę, bo ostatnio troszczę się bardziej o nowszą zabaweczkę i dla looxa póki co czasu nie mam :)

Ale jak będę mieć chwilkę to zrobię porównanie prędkości pocketa pod względem filmów z napisami - to chyba jedyne, co wymaga podciągnięcia w n560 (choć i tak są w tym szybsze niż x51v :o ) :)

Dziek za zainteresowanie, oprocz porownania filmow z napisami /u mnie wychodzi na fabrycznym oprogramowaniu calkiem niezle/ interesujace bylyby odpowiedzi na pytania zadane przez Fotomastera, oraz tych kilka, innych ktore przewijaja sie w tym watku.  Moim zdaniem watek bardzo ciekawy, sporo wnoszacy i dobrze by bylo jakby zostal wyjasniony. Moze wiec Pimpus cos napisze.....
Pozdrawiam.
Pozdrawiam


Offline gregx

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #34 : Czerwiec 26, 2007, 09:35:47 »
Czy faktycznie po upgrade AKU Automapa 4 odmawia współpracy ?


Offline LooxUS

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: FS Loox N560
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #35 : Czerwiec 26, 2007, 09:40:50 »
Odmawia ale do czasu ponownej rejestracji map.


Offline acidjazz

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 133
  • Sprzęt: HTC Kaiser, iPod Touch, Garmin Forerunner 205, PSP :-)
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #36 : Czerwiec 26, 2007, 14:56:38 »
Czy po aktualizacji dostajemy inny/ulepszony soft do BT? Czy nadal trzeba instalowac BT stack Broadcoma zeby poprawic funkcjonalnosc Looxa?

pozdrowienia,
acid



Offline fotomaster

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 131
  • Sprzęt: iP 3G 16GB
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #37 : Czerwiec 26, 2007, 15:43:48 »
Ja jestem w stanie zaryzykowac reinstal tego co jest na PPC - nawet nie przy pomocy SPB, a recznie - (poswiece sie). Dla mnie podstawowa kwestia jest informacja czy zmienia sie SN? (bo jesli tak to czesc softu moze miec problem z instalacja). Z tego co tu mowicie wynika, ze wymagana jest ponowna rejestracja (czyli przypuszczam ze SN zostaje, bo w przeciwnym razie trzeba by odnawiac licencje u AM).
I druga kwestia co z gwarancja? Ja placilem za dodatkowy rok wiec nie chcialbym teraz tego pogrzebac. Tymbardziej, ze naprawde nie mam problemow ani z fixem, ani innych (odpukac). Zwykla naiwna ciekawosc przeze mnie przemawia  ;D Kiedys flashowalem swoja motke i zabawa jest przednia do poki sprzet dziala - ale jak cos sie dzieje nieprzewidzianego to potem sie czlowiek irytuje... po co tam pchalem lapy skoro dzialalo :)... no ale motka, ma to do siebie, ze prawie zawsze wstaje  :P a z looxem to nie wiadomo jak bedzie.


Offline pimpus sadelko

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #38 : Czerwiec 26, 2007, 15:47:25 »
pimpus byl na urlopie  :)
jak znajde chwile chetnie to zainstaluje i sprawdze sam jak dziala jedno co to wydaje mi sie ze backup'y nie powinny byc przywracane jednak sa one wykonane na innym romie wiec jak dla mnie moze sie kaszanic, skoro jest powrot do oryginalnego romu warto to potestowac


Offline juha

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #39 : Czerwiec 26, 2007, 16:18:43 »
Ja przeprowadzilem aktualizacje na wersje z 16MB pool czy jakos tak. Wczesniej jednak zrobilem backup danych z pamieci pda za pomoca SPB Backup.
Po aktualizacji, ktora przebiegla bez problemow odzyslalem backup. Niestety po odzyskaniu widac bylo ze cos jest nie tak, uzywam Wisbara Lite i jakas taka gorna belka sie dziwna zrobila, przy uruchomionych programach brakowalo w gornym prawym rogu przycisku ok, po wejsciu w programy kilka ikonek zmienilo swoja ikonke na ikonke IE, AM3 i AM4 odmowily posluszenstwa.
Zrobilem HR i postanowilem wszystko zainstalowac od nowa. AM3 mam zainstalowana na karcie SD, w tym wypadku przeinstlowalem tylko program bez map i wszystkie mapy po uruchomieniu zglosily sie jako zarejestrowane. AM4 pomimo przeinstalowania samego programu nie chcilaa dzialac, pomoglo przeinstalowanie programu wraz z mapa od poczatku i teraz dziala bezproblemowo.

Uwagi: Kiedy korzystam jakis czas z pocketa i pozniej uruchomie AM3 to mam razenie, ze brakuje pamieci dla AM. Pojawiaja sie ikonki na dole, ale nie widac mapy, klikam na jedna z ikonek lub na napis menu i zamiast pokazac sie podmenu z ikonkami, widze tylko puste miejsce, ale znajac np polozenie poszczegolnych ikonek, wiem gdzie jest Exit uda mi sie wujsc z AM. Kiedy zrobie soft reset, AM3 uruchomiona jako pierwsza dziala bez problemu. AM4 dziala ok, bez zadnych zabiegow.

Jeszcze jeden problem jaki zauwazylem dotyczy programu (patcha) ktory naprawia zarzadzanie energia po wyjsciu z uspienia N560, wiadomo wtedy, ze pocket po "pobudce" pobiera wiecej energii, i to wlasnie naprawia ten program. Niestey po wlaczeniu pocketa, widze klika, kilkanascie okienek z jakims bledem tego programu, w zaleznosci od tego ile pocket byl wylaczony.

Jesli chodzi o FIX, to moj pocket nie mial z tym problemow wczesniej i teraz tez nie ma, jestem ostrozny w takich sformuowaniach, ale wydaje mi sie ze lapanie FIXa jest jakies szybsze i to zdecydowanie, wczesniej musialem jakis czas stac na balkonie aby pocket zlapal FIXa  (podczas jazdy wszystko dzialo sie szybko) teraz czas ten sie o wiele skrocil, mam nadzieje, ze to nie byl jakis przypadek, bo testowalem to tylko raz.
Szybkosc pocketa w odswiezaniu okien wzrosla, choc demonem F1 na pewno nie jest :)

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2007, 16:29:13 wysłana przez juha »

Offline tapster

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 56
  • Sprzęt: Samsung i600 // i780
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #40 : Czerwiec 26, 2007, 17:45:19 »
Ja wybrałem: AKU_3.5.2_for_N560_with_16MB_Pool_Size

- Wgrywana wersja to ENGLISH - ktos pytal czy wejdzie na wersje DE - TAK
- Numer seryjny bez zmian (ktos o to pytal) - wkoncu aktualizujemy ROM
- HR (ktos tez pytal) - pozostaje wersja ostatnio wgranego ROMU  czyli "AKU_3.5.2_for_N560_with_16MB_Pool_Size"
aktualizacja zajmuje max 6 minut...podczas calego procederu urzadzenie wlacza sie 2razy... UWAGA..po 2 wlaczeniu wyglada na gotowe jednak PC jeszcze cos przesyla...Patrzcie koniecznie na to co pokazuje PC a nie PPC.

ZMIANY
1) Wizualne
---- Nowa tapetka startowa
---- Wskaznik baterii. 4 kreski w pionie a nie jak poprzednio 3 pochyle
---- W tooday - motyw CROSSBOW <lol>
2) Techniczne
---- !! UŻYCIE CONNECTMOBILITY-E2C nie powoduje pamietnego znikania zakladek w konfiguracji WiFi !! :):):):):)
---- W menu Start/Settings/Connections - "USB to PC"   jest jedna opcja do zaznaczenia - ENABLE ADVANCED NETWORK FUNCTIONALITY
---- Program do BT ten sam co kiedys (ktos pytal wiec odpowiadam)


PPC faktycznie zyskalo jakby na szybkosci... Fix lapie mi duzo szybciej... z 1,5min do 40sec obecnie to juz znaczna roznica.

Dla mnie bomba...jeszcze niech sie tylko pojawi tak zrobiona wersja 6.0 to bedzie super

by tapster 1997-2007

Offline Krzych74

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
  • Sprzęt: HTC Touch HD,HTC Touch PRO,SE K750,LOOX 560
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #41 : Czerwiec 26, 2007, 20:15:53 »
Tapster czyli mam rozumieć że jak wgram na niemca będę miał anglika i czy mógłbyś po kolei opisać jak to się robi,z góry dzięki.


Offline tapster

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 56
  • Sprzęt: Samsung i600 // i780
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #42 : Czerwiec 26, 2007, 20:33:05 »
mógłbyś po kolei opisać jak to się robi,z góry dzięki.



PEWNIE ZE MOGLBYM

Witam serdecznie.
Przeglądając rosyjskie forum http://4pda.ru/forum/index.php?act=idx natknąłem się na informacje dotyczące upgrade`u ROM`u do N560 do wersji AKU 3.5.2. Jest to nieoficjalny ROM (FS nic nie wypuszcza  :() i instalacja odbywa się na Wasze Ryzyko!. Co do utraty gwarancji to do tej pory nikt się na ten temat nie wypowiedział, więc nie wiem czy FS uzna ewentualną naprawę pocket`a po upgrade w ramach gwarancji.
Pliki do pobrania:
http://rapidshare.com/files/38676868/Security_Configuration_Manager.rar - Program do zdejmowania zabezpieczenia przed upgrade`em w N560
http://rapidshare.com/files/38945616/Oryginalny_ROM_do_N560.rar - Oryginalny ROM (warto go mieć na "zaś")
http://rapidshare.com/files/39296520/AKU_3.5.2_for_N560.rar - Wersja standardowa upgrade`u ( zostaje 50MB pamięci ROM )
http://rapidshare.com/files/38845633/AKU_3.5.2_for_N560_with_16MB_Pool_Size.rar - Szybsza wersja, tzn. z 16MB pool size.
W praktyce wygląda to tak:
1. Mamy mniej pamięci ROM - zamiast 50MB zostaje 42MB.
2. Dzięki temu nasz pocket ma więcej pamięć podręcznej RAM i nie musi korzystać z powolnej pamięci ROM
Ja zainstalowałem i naprawdę widać różnice w szybkości działania. Wszystkie okienka i zakładki otwierają się natychmiast bez żadnych "zacięć".
Jednak wydaje mi się, że Auto Mapa (3.9.7) potrzebuje więcej pamięci i żeby ją odpalić w wersji 16MB musiałem czasami zrobić soft reset przed jej odpaleniem (oczyszczałem pamięć).
To był jedyny minus 16MB wersji - przynajmniej ja miałem takie odczucie  :)

Mimo wszystko oba ROM`y działają w 100% i są przetestowane przeze mnie i Użytkowników z naszego i rosyjskiego forum  ;)

Oto opis jak zrobić upgrade:

1. Podłącz kabel ActiveSync USB i kabel zasilający do stacji dokującej. Podłącz Pocket`a - musisz mieć połączenie z komputerem (ActiveSync)
2. Zrób kopię zapasową swoich danych, ponieważ po upgrade stracisz wszystkie informacje zapisane w urządzeniu.
3. Uruchom SecurityManager (do pobrania - pierwszy link).
Pocket zostanie wykryty. Po prawej stronie progrmu będziesz miał podane informacje o zabezpieczeniu w twoim PPC. Po lewej stronie Masz napis Selected Configuration i masz możliwość założenia zabezpieczenia lub jego zdjęcia z N560. Ponieważ my chcemy je zdjąć wybieramy Security Off i wciskamy przycisk Provision. Pocket się zresetuje. Więcej nie będziemy musieli powtarzać tego punktu.
4. Teraz uruchamiamy PocketLOOX5xxFlashTool z katalogu z wersją standardową AKU 3.5.2 lub z katalogu z wersją AKU 3.5.2 with 16MB pool size (do pobrania - trzeci lub czwarty link). Wybór należy do Was. ;D
Po uruchomieniu programu klikamy ciągle NEXT i zgadzamy się z Licencją. Jeżeli program wykryje połączenie ActiveSync to cała procedura upgrade`u powinna potrwać do 5 minut.  ;D

Gratulacje! Możecie cieszyć się nowszą, szybszą, poprawioną i ładniej wyglądającą wersją swoich mobilnych okienek!

Mam nadzieję, że nie pisałem tego na marne i komuś się to przyda  ;)
Pozdrowionka!




OD siebie dodam, ze do odpalenia Security_Configuration_Manager potrzebny jest MS Framework w wersji min. 2.0

by tapster 1997-2007

Offline antonib

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #43 : Czerwiec 27, 2007, 00:18:51 »
Bardzo to ladnie opisales, ale nasunelo mi sie jeszcze jedno pytanie...KTO jest autorem tego romu, no i co na to FS.
Lubie nowosci, ale jeszcze sie zastanawiam czy to zrobic. Tak na co dzien to uzywam SPB Diary, plus i AM a na wyjezdzie poza Polske Tom-toma, czyli HR wiele krzydy mi nie zrobi i postawie system w godzine, apozostale programy moglbym wrzucac sukcesywnie...ale jakos tak w podswiadomosci mam jakies obiekcje. Poczekam na opinie Pimpusia.
Pozdrowienia


Offline wszim

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #44 : Czerwiec 27, 2007, 00:28:57 »
Też się nad tym zastanawiałem czy aby jakiś robal podstępny nie jest w tam zaszyty.

pozdrówka

Offline pimpus sadelko

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #45 : Czerwiec 27, 2007, 01:02:53 »
antonib ciesze sie ze az tak mi ufasz  :)

wszim nie sadze zeby byl tam robal teraz gotowanie romow zrobilo sie popularne na tyle ze coraz wiecej ich powstaje na rozne "maszyny"

moze adamerso pierwszy sie "zflashuje" bo ja ostatnio naprawde mam malo czasu, rom jeszcze wrzucic kilka minut ale na testy to juz bedzie trudniej znalesc chwile tak ze nie moge obiecac zadnego terminu sorry

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2007, 01:05:26 wysłana przez pimpus sadelko »

Offline Adamerso

  • :)
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4138
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Huawei Mate 9 + Nexus 6
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #46 : Czerwiec 27, 2007, 01:33:44 »
moze adamerso pierwszy sie "zflashuje" bo ja ostatnio naprawde mam malo czasu, rom jeszcze wrzucic kilka minut ale na testy to juz bedzie trudniej znalesc chwile tak ze nie moge obiecac zadnego terminu sorry


sorx pasuję - na razie katuję startreka ;D


Offline antonib

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #47 : Czerwiec 27, 2007, 07:23:34 »
antonib ciesze sie ze az tak mi ufasz  :)

wszim nie sadze zeby byl tam robal teraz gotowanie romow zrobilo sie popularne na tyle ze coraz wiecej ich powstaje na rozne "maszyny"

moze adamerso pierwszy sie "zflashuje" bo ja ostatnio naprawde mam malo czasu, rom jeszcze wrzucic kilka minut ale na testy to juz bedzie trudniej znalesc chwile tak ze nie moge obiecac zadnego terminu sorry

No wiesz, jak zaczynalem na Forum, poczytalem troche Twoich postow, ich ilosc tez o czyms swiadczy, no a poza tym, jezeli jest normalnie to moderator powinien byc zorientowany w temacie...
No a wracajac do tematu watku, juz to pisalem, ze uwazam go za wazny, dawno nie bylo na tym Forum tak istotnego watku i tylu istotnych wypowiedzi w jego temacie, ale calosc nie jest wyjasniona...
Gdzies tam gleboko w glowie pali mi sie czerwone swiatelko przed zainstalowaniem tego i dlatego probuje drazyc temat...Niby mozna zawsze wrocic do starego, ale ja mam jakas starsza wersje niz ta podana jako <stara>, na postawowej karcie mam 200Mb programow z ktorych tez korzystam, no i mam tez PocketMechanica, z ktorego korzystam i moj N560 dziala po wywaleniu Marchevki szybko, fixa lapie w czasie, ktory mnie zadowala /posty na temat czy 30 sekund to jest dlugo czy krotko uwazam za bez sensu/, nie zwiesza sie, takze SR to rzadkosc... No i z tego moje obawy i chec wypowiedzenia sie fachowcow.
Pozdrawiam


Offline pimpus sadelko

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #48 : Czerwiec 27, 2007, 09:08:57 »
wychodze z zalozenie ze lepsze wrogiem dobrego wiec jak jestes zadowolony z obecnego romu to faktycznie poczekaj ze zmiana :)


Offline tapster

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 56
  • Sprzęt: Samsung i600 // i780
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #49 : Czerwiec 27, 2007, 10:23:11 »
TO jest autorem tego romu, no i co na to FS.

Wyglada mi na kradziocha z FSC. tak na 95%

o robaki w srodku sie nie masz co bac. tak na 100%

by tapster 1997-2007

Offline antonib

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #50 : Czerwiec 27, 2007, 13:59:18 »
wychodze z zalozenie ze lepsze wrogiem dobrego wiec jak jestes zadowolony z obecnego romu to faktycznie poczekaj ze zmiana :)

No wlasnie czekam, ale zamiast lepsze jest wrogiem...mozna powiedziec, ze nigdy nie jest tak dobrze, zeby nie moglo byc lepiej. Moj pierwszy lap mial procka 400, 64 Ram-u, 4GB twardego i bylem przeszczesliwy..wtedy. Teraz mam core2 duo, 1Gb Ram-u i 100Gb twardego i uwazam, ze mogloby byc lepiej.
Wiec w przypadku Looxa kreci mnie ten temat poprawki i gdyby serwisy lokalne FS w Polsce byly na poziomie to juz dano bym to zrobil, a poniewaz dzialaja tylko jako skrzynki kontaktowe i musiabym sie Looxa pozbyc na ladnych kilka dni, a poza tym pewnie by mnie skasowali na kilka stow, to dlatego czekam na opinie fachowcow. Kilka dni mnie nie bedzie..wroce do tego postu za 10 dni w nadziei, ze bedzie wiecej opinii, wnioskow itd.
Pozdrawiam.


Offline NdR

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 80
  • Sprzęt: N560
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #51 : Czerwiec 27, 2007, 16:19:16 »
Jedyna różnica z wersją 2.2.0 jest taka, że jest dwie Desktop Theme więcej i jedna kreska baterii więcej. Fix'a łapie równie tragicznie co poprzednio. Przynajmniej tyle udało mi się znaleźć po kilku godzinahc użytkowania.
A, Full Backup programem SPB nie przywraca ikonki menu "start" i zniknęło mi wyświetlanie wskaźnika baterii.


Offline tapster

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 56
  • Sprzęt: Samsung i600 // i780
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #52 : Czerwiec 27, 2007, 17:02:51 »
Jedyna różnica z wersją 2.2.0....

Pisałem o tym pare postów wyżej +

... 2) Techniczne
---- !! UŻYCIE CONNECTMOBILITY-E2C nie powoduje pamietnego znikania zakladek w konfiguracji WiFi !! :):):):):)
---- W menu Start/Settings/Connections - "USB to PC"   jest jedna opcja do zaznaczenia - ENABLE ADVANCED NETWORK FUNCTIONALITY


A, Full Backup programem SPB nie przywraca ikonki menu "start" i zniknęło mi wyświetlanie wskaźnika baterii.


Wgraj programy jeszcze raz, wykonaj backup i bedziesz mogl przywracac bez problemu...
To co teraz zrobiles to jakbys chcial odzyskac backup z Win98 na WinMe. Niby zadna ruznica ale jednak!!

by tapster 1997-2007

Offline NdR

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 80
  • Sprzęt: N560
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #53 : Czerwiec 27, 2007, 17:44:47 »
Jedyna różnica z wersją 2.2.0....

Pisałem o tym pare postów wyżej +

Tak, wiem, ale ktoś pytał jak to naprawdę jest, więc potwierdziłem Twój post :)

Co do USB-PC : przegapiłem :)

Wgraj programy jeszcze raz, wykonaj backup i bedziesz mogl przywracac bez problemu...
To co teraz zrobiles to jakbys chcial odzyskac backup z Win98 na WinMe. Niby zadna ruznica ale jednak!!


Tak, masz rację, ale cała reszta działała jak należy. Nawet w AM4 nie musiałem NIC ruszać - załadowała się automatycznie po resecie urządzenia.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2007, 17:48:39 wysłana przez NdR »

Offline waw102

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #54 : Czerwiec 27, 2007, 20:27:43 »
Ja, niestety nie mam przekonania do nowego AKU. Sama instalacja przebiegła bez problemu. Wydaje mi się że rzeczywiście pocket "chodzi" jakby szybciej i chociaż z innymi programami nie miałem problemu (instalowałem wszystko od początku) to NAVIGON niestety, dużo wolniej oblicza trasy i co najgorsze 2 razy zawiesił się. Wróciłem do starego AKU i problem z NAVIGONEM skończył się. Może ma ktoś z kolegów jakieś przemyślenia co do NAVIGONA i nowego AKU ? Dziękuję i pozdrawiam.


Offline wszim

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #55 : Czerwiec 27, 2007, 21:45:03 »
A ja chciałbym jednak zaszczepić temat benchmarku. Fajnie by było gdyby ktoś spróbował przetestować prędkość działania jakimś programem testującym. Może VSBenchmark http://www.pdatopsoft.com/download/?pid=8384&. Na normalnym AKU przy trybie auto procesora ogólny test wychodzi ok 1580. Jak wygląda sprawa w n560 z nowym AKU? Nie wiem tylko czy ten benchmark jest właściwy.

pozdrówka

Offline tapster

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 56
  • Sprzęt: Samsung i600 // i780
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #56 : Czerwiec 27, 2007, 22:48:39 »
Jak wygląda sprawa w n560 z nowym AKU?


Na nowym AKU (wersja z 16MB pamieci) = 1729
Parametry jak podałeś: Procesor AUTOMATIC MODE

Nie wiem tylko czy ten benchmark jest właściwy

Tez nie wiem..ale jak widac roznice (i to znaczna) tzn. ze jest wlasciwy. chyba ;)

by tapster 1997-2007

Offline malo

  • Newbie
  • Wiadomości: 16
  • Sprzęt: FS Loox N560, WM6
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #57 : Czerwiec 27, 2007, 23:04:03 »
U mnie po paru dniach działania (AKU_3.5.2_for_N560_with_16MB_Pool_Size) nie zauważyłem żadnych problemów. Poprawiła się responsywność systemu, czas ładowania różnych programów (ale częściowo to można tez osiągnąć na oryginalnym romie, włączając cache). 

Problemem może być znacznie mniejsza ilość dostępnej pamięci dla aplikacji (u mnie po załadowaniu systemu nieco ponad 22MB, z tym że część pamięci zarezerwowana dodatkowo na cache). Przy włączeniu kilku programów naraz, gdy kończy się pamięc, system "ubija" niektóre procesy działające w tle. Zapewne bardziej wymagające aplikacje mogą się z tego powodu zawieszać. Na tą chwilę (dla Opery, Automapy 4, + mp3 player w tle, TCPMP, gry) ta ilość wydaje się wystarczająca.
Co do łapania fix-a w testach "na balkonie" faktycznie złapał go szybko (kilkadziesiąt sekund), ale w czasie samej jazdy się to nie potwierdziło - nie widziałem żadnej różnicy w porównaniu ze starym romem.



Offline wszim

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #58 : Czerwiec 28, 2007, 08:56:36 »
U mnie po paru dniach działania (AKU_3.5.2_for_N560_with_16MB_Pool_Size) nie zauważyłem żadnych problemów. Poprawiła się responsywność systemu, czas ładowania różnych programów (ale częściowo to można tez osiągnąć na oryginalnym romie, włączając cache). 

Co oznacza termin responsywność?

Jak załączyć cache?





pozdrówka

Offline malo

  • Newbie
  • Wiadomości: 16
  • Sprzęt: FS Loox N560, WM6
Odp: Upgrage AKU 3.5.2 do N560
« Odpowiedź #59 : Czerwiec 28, 2007, 10:24:35 »
"Responsywność" - tutaj szybkość reakcji systemu (GUI) na działania użytkownika (w tym też czas np. uruchamiania programów, czy różnych "appletów" konfiguracyjnych). Bardzo subiektywne w ocenie.
Cache można włączyć w rejestrze, jest to opisane np. na stronce h..p://mobione.pl/twaeks.html#2
(wystarczy sprawdzić: 5) włącza cache sytemowy, 6) zwiększa cache systemowy). Różnica była zauważalna już po przydzieleniu 1024 KB.