Autor Wątek: Upgrade GPS w n560!  (Przeczytany 86511 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rrudas

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 194
  • Sprzęt: SE Xperia X8, FSC Loox N560
  • Wiadomość użytkownika dołączyła do kolejki oczekujących na zatwierdzenieModerowany
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #300 : Kwiecień 30, 2008, 10:22:09 »
Dopisek:

Zainstalowanie poprawki NIE WYMAGA HR

FSC prosi tylko o odłączenie na 10-15 s baterii aby zrestartować moduł SiRF.

Jeżeli macie sprawną baterię backupową to nie stracicie zainstalowanych programów i ustawień.

  B) chociaż backup przed jakąkolwiek operacją nie zaszkodzi.
Napisane: Kwiecień 30, 2008, 10:13:57
Cytuj
Piszesz to na podstawie własnych doświadczeń czy jest to "zgaduj zgadula"? Bo ja z własnego doświadczenia wiem, ze bez instalacji QuickGPS z urządzenia nie można przeczytać żadnych danych...


Własne doświadczenia.

"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać."
Kartezjusz (1596-1650)

PDAclub.pl

Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #300 : Kwiecień 30, 2008, 10:22:09 »
R E K L A M A:


Offline Jarek Nowak

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #301 : Maj 14, 2008, 00:06:40 »
Właśnie jestem po aktualizacji...wszystko poszło poprawnie, a mam dużo różnego świństwa zainstalowanego. Trochę byłem przestraszony po przeczytaniu całego wątku ale teraz nic nie żałuję.

Pozdrawiam


Offline zabielek

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #302 : Sierpień 14, 2008, 18:43:48 »
Witam jestem nowym użytkownikiem tego palma i mam małe pytanie. Wgrałem sobie fix GPS razem z QGPS i teraz GPS działa wysmienicie fixa łapie po około 10-15 sekundach :) ale czy moge wgrac marchevke czy nie bedzie jakiegos konfliktu ze GPS przestanie tak dobrze działać??

Pozdrawiam


Offline mALy_boy

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 125
    • www.f1ultra.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond 2 Kingston 8GB SDHC
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #303 : Wrzesień 10, 2008, 17:49:08 »
Coś mnie podkusiło, żeby wgrać ten update i powiem jedno - rewelacja! Na zimno fix w okolicach 30 sekund (robiłem 3 pomiary, każdy po SR - wyniki: 29, 34 i 32 sec). Ponowne fixy wchodzą w około 7-8 sekund, także nie mam powodów do narzekań (wczesniej na zimno łapał w 2-3 minuty, a kolejne koło 50-60 sec).

Update instalowałem od razu po HR (dawno nie robilem wiec nadszedł czas). Przed instalacją ustawien GPS nie zmienialem. Domyslnie -  Program port: none, Hardware: 8, Rate: 9600. Po instalacji Firmware'u satelit nie widział wcale. Dałem mu 5 minut ale nic nie wskazywało na to, ze cos znajdzie. Ustawienia poki co zostały takie jak wcześniej, tj. Program: none, Hardware: 8, Rate: 9600.

Dograłem Quick GPS, a po SR wszystko było jak trzeba. Zmieniły się również ustawienia GPS - Program: 8, Hardware: 4, Rate: 57600. Nie mam probemów z GPS Locatorem, AM, konfliktami z portem IR itp).

Loox n520, WM6 (OS 5.2.1620)
Caby wrzucone do pamięci głównej. Instalacja również do pamięci głównej.
Po instalacji Firmware'u (Firmware_Update.cab) bateria wyjęta na 5 minut. Sugerują 10 sec ale wolalem poczekać dłużej.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2008, 17:52:27 wysłana przez mALy_boy »

Dżeju

  • Gość
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #304 : Wrzesień 10, 2008, 18:02:06 »
Witam jestem nowym użytkownikiem tego palma i mam małe pytanie. Wgrałem sobie fix GPS razem z QGPS i teraz GPS działa wysmienicie fixa łapie po około 10-15 sekundach :) ale czy moge wgrac marchevke czy nie bedzie jakiegos konfliktu ze GPS przestanie tak dobrze działać??

Pozdrawiam


Poczytaj na stronach 6-8 tego wątku.


Offline patryczek

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 72
    • SilverForYou
  • Sprzęt: HTC Trophy
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #305 : Wrzesień 10, 2008, 21:41:15 »
Kiedy po wgraniu Firmware Update uruchamiam HtcGpsUpdate wywala błąd Failed to update GPS firmware (3) czy ktoś wie co to oznacza.


Offline vancom

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #306 : Wrzesień 29, 2008, 20:50:15 »
Witam wszystkich.
Chciałbym zapytać o jakieś doświadczenia z następującym komunikatem przy instalacji upgrade GPS, otóż pojawiło się kilka pytań odnośnie komunikatu "Failed to update GPS firmware (3)" i jak do tej pory nie znalazłem konkretnej wskazówki co może oznaczać ten komunikat. Nawet gość z serwisu FS nie za bardzo wiedział co mi ma powiedzieć w związku z zaistniałą sytuacją.
Dla rozjaśnienia sytuacji powiem tak. Wyczyściłem wszystkie dane zainstalowałem WM5, WM6, WM6,1 i próbowałem na tak wczytane czyste systemu instalować FIX dla GPS. Oczywiście za każdym razem pojawiał się powyższy komunikat.

Jeśli ktoś ma doświadczenie w rozwiązaniu tego problemu bardzo prosze o wskazówki.
Dla rozjaśnienia sytuacji, po każdej instalacji trenowałem Hard Reset, Soft - niestety efekt ciągle ten sam

Całość tematu oczywiście dotyczy LOOX 560

---------------------------------------------------------------
Witam wszystkich ponownie
Temat zamykam - problem rozwiązany


« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2008, 16:33:55 wysłana przez vancom »

Offline Omega90

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #307 : Październik 03, 2008, 17:41:24 »
Witam wszystkich ponownie
Temat zamykam - problem rozwiązany


To napisz jak.... Innym pomożesz

fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

Offline vancom

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #308 : Październik 16, 2008, 09:31:42 »
Podczas instalacji Upgrade dla LOOX560 ciągle otrzymywałem komunikat "Failed to update GPS firmware(3)", przekopałem całe forum i znajdywałem wskazówki aby wykonać HR. Stosując się do powyższych rad sytuacja się nie zmieniała. Kombinacja przy załadowaniu firmware oraz QGPS zamieszczona poniżej

Backup
Hard Reset
Upgrade firmware GPS
Przywrócenie Backupu
Instalacja QGPS

nie dawała pożądanego skutku.
Przeprowadziłem próby instalacji na WM 5, WM6.0 oraz WM6.1 i ciągle ten sam komunikat
Okazało się że rozwiązanie jest dość proste jak to zwykle bywa. Przed instalacją należy wyłączyć port programowy. Ustawić opcję none (brak). Instalacja przebiega bezproblemowo na wszystkich systemach. Po wgraniu QGPS porty są ustawiane automatycznie. Nie jest wymagany HR.

Powodzenia wszystkim w instalacji update GPS


Offline cezzar1

  • Newbie
  • Wiadomości: 36
  • Sprzęt: FS LOOX N560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #309 : Listopad 10, 2008, 23:25:38 »
Podczas instalacji Upgrade dla LOOX560 ciągle otrzymywałem komunikat "Failed to update GPS firmware(3)",


Mam dokładnie ten sam komunikat. Jak wyłączyć ten port programowy??
Wogóle to chyba coś popieprzyłem podczas instalacji i nie robiłem tak jak w instrukcji. Nie doczytałem po prostu. Teraz wogole nie mam GPS :(

cezzar
FS Loox N560

Offline Omega90

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #310 : Listopad 10, 2008, 23:38:08 »
start->settings->system->gps-> i tam masz ustawienia. Ustaw programowy na "none"

fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

Offline cezzar1

  • Newbie
  • Wiadomości: 36
  • Sprzęt: FS LOOX N560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #311 : Listopad 11, 2008, 10:58:58 »
start->settings->system->gps-> i tam masz ustawienia. Ustaw programowy na "none"


Dzięki, tak zrobiłem ale bezskutecznie. Komunikat nadal jest. Da się cofnąć instalację tych dodatków?

cezzar
FS Loox N560

Offline Omega90

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #312 : Listopad 11, 2008, 12:33:02 »
start->settings->system->gps-> i tam masz ustawienia. Ustaw programowy na "none"


Dzięki, tak zrobiłem ale bezskutecznie. Komunikat nadal jest. Da się cofnąć instalację tych dodatków?


Najpierw zrób HR, to wywali wszystkie doinstalowane programy.

fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

Offline Poczwi

  • Newbie
  • Wiadomości: 23
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #313 : Marzec 10, 2009, 10:18:54 »
SiRFInstantFixII - może coś pomoże na problemy z łapaniem fixa.... tylko kiedy na N560 będzie...hmmmm

« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 12:57:38 wysłana przez Poczwi »

Offline MaroniMw

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #314 : Czerwiec 05, 2009, 20:50:21 »
działa na N560 z zainstalowaną marchewką (z poprawką).-chodzi dokładnie tak szybko jak tu:
,
...
obecny system:AKU 3.5.2 for N560 - WM5.0 with 16MB Pool Size (5.1.464 build 15706.3.5.2)

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 23:49:33 wysłana przez MaroniMw »

Offline GRU

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
    • bhp.fr.pl
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #315 : Czerwiec 10, 2009, 01:17:07 »
Witam,
czy możecie mi podrzucić link do quickGPS?

nocne odmóżdrzenie (jak to się pisze???) zrobiło swoje - nie mogę znaleźć.
pzdr GRU



Offline GRU

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
    • bhp.fr.pl
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #316 : Czerwiec 10, 2009, 12:33:06 »
I do QGPS upgrade.
poproszę.
GRU


Offline McVik

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #317 : Maj 28, 2011, 00:44:41 »
Witam Wszystkich

To mój pierwszy post na tym forum.  Dzisiaj prześledziłem cały ten wątek i zasadniczo widzę jeden główny problem powtarzający się prawie u wszystkich (również u mnie) - po upgrade firmware dla GPS, przestaje działać GPS Locator.  Pozostałe problemy jak zauważyłem tak czy inaczej się rozwiązują.

GPS Locator przestaje działać ponieważ tak jak producent zapisał w instrukcji do tego programu "Known Problems: The integrated GPS module can be accessed via the COM Port 8 and transmits the data at 9600 bps" - jest ustawiony na komunikację z prędkością 9600 bps, a nie 57600 bps. A Fix GPS, jak to również zostało zauważone, przestawia prędkość komunikacji modułu GPS na prędkość 57600 bps.

Pomyślałem więc, że gdyby GPS Locator miał jakieś menu "Settings", to tak jak w Waszych programach do nawigacji czy do diagnostyki GPS można by przestawić prędkość komunikacji i wszystko powinno być OK.
Jak pomyślałem tak zrobiłem i GPS Locator bez problemu zaczął działać - bez żadnych twardych resetów, bez przeinstalowywania czegokolwiek czy jeżdżenia po autostradzie przez 30 minut itd.  ;-)
No tak - ale jak przestawić prędkość komunikacji GPS Locatora skoro nie ma menu "Settings"?
Trzeba zrobić DROBNĄ ZMIANĄ W REJESTRZE:

HKEY_CURRENT_USER\Software\FSC\GPSLocator\Settings\"Rate"=dword:0000e100
lub =Decimal:57600

Wątek ten był już dawno nieodświeżany, ale może komuś się ta podpowiedź jeszcze do czegoś przyda...

Aktualizacja po upgrade do WM61
Dzisiaj zainstalowałem WM 6.1 20755-23 i po tym upgrade GPS Locator również nie działał.  Zrobiłem powyższą sztuczkę z rejestrem, przy czym w rejestrze NIE BYŁO wartości "Rate" więc ją dodałem.  No i GPS Locator znów ruszył na ustawieniu COM 8 / 57600 bps. :-)

Pozdrawiam  -  McVik

« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2011, 02:30:22 wysłana przez McVik »

Offline BlueSphinx

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #318 : Sierpień 09, 2011, 15:23:21 »
Witam wszystkich,
  ostatnio nabyłem używanego loox N560. Zdecydowałem się na takie roziwązanie, gdyż oprócz automapy chciałem używać w terenie garmina - do pieszych/rowerowych wycieczek w tym po mieście. Wydawało mi się, że sprzęt z automapą działa poprawnie, jednak ostatnio pojechałem do Krakowa i tam przekonałem się, że nie jest tak różowo. Jak wjechałem do miasta, to co chwilę przeskakiwał między ulicami. Nawet jak stałem na światłach, to ten sobie jechał gdzieś w nieznane. Nawet miałem okazję ponurkować w Wiśle, bo według automapy jechałem korytem rzeki. Z garminem było jeszcze gorzej, bo nie mógł zdecydować się na jakiej ulicy jestem i przegonił mnie kilka razy w kółko. Lekko podirytowany zacząłem szukać jakiś informacji na temat upgrade softu  GPS i trafiłem na forum. Widzę, że forum już opustoszało, ale mam nadzieję, że spotkam tu aktualnych lub byłych użytkowników N560.
Rozważam możliwość upgrade firmware GPS - aktualnie mam GSW3.1.1HTC_3.1.00.07-C23P1.00a. Prześledziłem forum, ale nie udało mi się ściągnąć pliku htcgpsupdate.exe . Sprawdzałem zamieszczone tu linki, ale większość już nie działa, pewnie strony po latach zostały usunięte. Czy ktoś może mi wskazać, skąd można pobrać w/w plik lub przesłać na priv? Z góry bardzo dziękuję

pozdrawiam


Offline rrudas

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 194
  • Sprzęt: SE Xperia X8, FSC Loox N560
  • Wiadomość użytkownika dołączyła do kolejki oczekujących na zatwierdzenieModerowany
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #319 : Sierpień 09, 2011, 18:25:39 »
Idź do okulisty.

Działąjące linki znajdziesz tu -> http://pdaclub.pl/forum/fujitsu-siemens/n560-aktualizacja-firmware-dla-gps-do-wersji-3-5/msg1312743/#msg1312743

Sugeruję też upgrade WM do 6.1. Znajdziesz go tu -> http://fsc.newplowe.com/

"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać."
Kartezjusz (1596-1650)