Autor Wątek: Upgrade GPS w n560!  (Przeczytany 96919 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline as127

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 207
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #30 : Wrzesień 09, 2007, 20:00:23 »
Czy przy wykonywaniu update, plik FirwareUpdate.cab można uruchomić z karty i zainstalować na karcie?
Czy plik HtcGPSUpdate.exe można po wykonaniu update usunąć?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2007, 20:02:22 wysłana przez as127 »

PDAclub.pl

Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #30 : Wrzesień 09, 2007, 20:00:23 »
R E K L A M A:


Dżeju

  • Gość
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #31 : Wrzesień 09, 2007, 21:27:02 »
Cześć,

w związku z moimi problemami ze ściągnięciem poprawek mam prośbę - czy ktoś mógłby mi je wysłać na priv'a?

Dzięki z góry...


Puściłem ci - daj znać czy dotarło.


Offline Grzekrak

  • Newbie
  • Wiadomości: 46
  • Sprzęt: HP iPAQ 214, Nokia E71
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #32 : Wrzesień 09, 2007, 23:40:44 »
Dzięki i nie tylko Tobie - jeszcze dla Jacka, damook2 i Grzegorza...   :)
Wiedziałem, że można liczycna Forumowiczów...  :ok:

Co nie kończy mojego problemu ze stroną http://www.fujitsu-siemens.com/support/downloads.html  :-|

Pozdrowienia
Grzegorz

Offline Tytusdj

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 359
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #33 : Wrzesień 10, 2007, 10:59:34 »
Dzięki i nie tylko Tobie - jeszcze dla Jacka, damook2 i Grzegorza...   :)
Wiedziałem, że można liczycna Forumowiczów...  :ok:

Co nie kończy mojego problemu ze stroną http://www.fujitsu-siemens.com/support/downloads.html  :-|




a ja się jeszcze zapytam, co w sumie daje ten program?


Offline wpmike

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #34 : Wrzesień 10, 2007, 11:28:37 »
Czy przy wykonywaniu update, plik FirwareUpdate.cab można uruchomić z karty i zainstalować na karcie?
Czy plik HtcGPSUpdate.exe można po wykonaniu update usunąć?


Takie rzeczy lepiej instalować w pamięci PDA.


Offline CarreraGT

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #35 : Wrzesień 10, 2007, 16:59:14 »
Jak jest z gwarancja po tej akutualizacji, oraz jak jest ze spolszczeniem system SunnySoft 9.1 Pro

iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

Offline wpmike

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #36 : Wrzesień 10, 2007, 17:25:54 »
Jak jest z gwarancja po tej akutualizacji, oraz jak jest ze spolszczeniem system SunnySoft 9.1 Pro


Według mojej interpretacji gwarancja jest zachowana, ponieważ nie ingeruję w sprzęt, a jedynie w jego oprogramowanie (to tak, jakby zainstalować Linuxa (albo inną wersję niż dołączona Windowsa) na komputerze FSC).


Offline firefox

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 52
  • Sprzęt: loox n560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #37 : Wrzesień 10, 2007, 19:35:50 »
Witam,

może ktoś z was ma ten sam problem co ja z tym update GPS :

- windows mobile 6 wersja z 23.08.2007 N560.C550.WM6.Pups.777_Team.0.0.1.rar

po odpaleniu htcGpsupdate.exe wyskakuje okienko "tap ok to start gps firmware update" po tapnieciu zaczyna migac dioda gpsu i po jakieś 3 sec kolejny komunikat "Failed to update GPS firmware(3).
Wersja językowa update prawidłowa do wersji windowsa(english) .
Mam troche różnego softu poinstalowane i może istnieje jakiś konflikt ?


Offline lazik_s

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #38 : Wrzesień 10, 2007, 20:11:21 »
Witam,

może ktoś z was ma ten sam problem co ja z tym update GPS :

- windows mobile 6 wersja z 23.08.2007 N560.C550.WM6.Pups.777_Team.0.0.1.rar

po odpaleniu htcGpsupdate.exe wyskakuje okienko "tap ok to start gps firmware update" po tapnieciu zaczyna migac dioda gpsu i po jakieś 3 sec kolejny komunikat "Failed to update GPS firmware(3).
Wersja językowa update prawidłowa do wersji windowsa(english) .
Mam troche różnego softu poinstalowane i może istnieje jakiś konflikt ?

Backup
Hard Reset
Upgrade firmware GPS
Przywrócenie Backupu
Instalacja QGPS

brak podpisu i kropka

Offline firefox

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 52
  • Sprzęt: loox n560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #39 : Wrzesień 10, 2007, 20:57:42 »
tak myślałem ale łudziłem się ,że jest jakaś mniej inwazyjna metoda ;)
Jestem już "po" przy okazji przesiadłem sie na wersje wm6 z 01.09.2007.
Update gps też poszedł bez problemu
dzięki za odp.

pozdr.


Offline lazik_s

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #40 : Wrzesień 11, 2007, 00:12:22 »
A jakie macie spostrzeżenia po upgrejdzie i przestawieniu SirfTechem protokołu komunikacyjnego z NMEA na SIRFa?

brak podpisu i kropka

Offline sebikolo

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 123
  • Sprzęt: FS N560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #41 : Wrzesień 11, 2007, 09:52:37 »
Witam!

Takie małe pytanko. Chce sie upewnić. Po HR Firmware_Update GPSu chyba nie ginie, jedynie QuickGPS_N560 jest kasowany. Mam racje?


Offline wpmike

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #42 : Wrzesień 11, 2007, 10:02:03 »
Witam!

Takie małe pytanko. Chce sie upewnić. Po HR Firmware_Update GPSu chyba nie ginie, jedynie QuickGPS_N560 jest kasowany. Mam racje?


Tak! Firmware GPSu jest zapisywany w chipsecie GPSu (SS III w naszym przypadku), natomiast QuickGPS w pamięci palmtopa (czy też na karcie).


Offline sponsor

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #43 : Wrzesień 11, 2007, 11:24:20 »
Wiadomość którą otrzymałem z infolinii FSC (możę komuś się przyda):

Cytuj
Pierwszy plik (Firmware Upgrade) trzeba wykonać tylko raz. Po HardReset nie ma konieczności uruchamiać jeszcze raz upgrade, należy tylko instalować QuickGPS...


http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

Offline Kangu

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: Loox N560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #44 : Wrzesień 11, 2007, 11:42:38 »
U mnie po wgraniu Quick GPS iGO umarlo. Wywalalo ciagle jakies bledy. Albo blad igo.exe. albo gwes.exe, albo device.exe. Wywalilem drania. Jako ze Firmware_Update GPS to zmiana firmware chipa od GPS i zostaje nawet po hardresecie to spoko ... w IGO GPS autowykrywa sie na na COM8 i predkosci 57600. Jakby nawet lepiej GPS chodzil... w pokoju przy oknie nawet fixa zlapal

a czy ponowna instalacja IGo tez nic nie daje?


Offline paj

  • Newbie
  • Wiadomości: 33
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #45 : Wrzesień 11, 2007, 12:25:34 »
Czy wiadomo co poprawia lub zmienia ta łatka dla modułu GPS?


Offline sponsor

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #46 : Wrzesień 11, 2007, 12:37:26 »
Czy wiadomo co poprawia lub zmienia ta łatka dla modułu GPS?


QuickGPS - daje możliwość ściągnięcia z internetu informacji na najbliższe 3 dni gdzie na niebie będzie która satelita.
A to daje TTFF poniżej minuty (zazwyczaj 30-40 sekund bez anteny zewn.) i kolejne fixy około 8-10 sek.

http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

Offline mrnikt

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #47 : Wrzesień 11, 2007, 13:03:22 »
U mnie po wgraniu Quick GPS iGO umarlo. Wywalalo ciagle jakies bledy. Albo blad igo.exe. albo gwes.exe, albo device.exe. Wywalilem drania. Jako ze Firmware_Update GPS to zmiana firmware chipa od GPS i zostaje nawet po hardresecie to spoko ... w IGO GPS autowykrywa sie na na COM8 i predkosci 57600. Jakby nawet lepiej GPS chodzil... w pokoju przy oknie nawet fixa zlapal

a czy ponowna instalacja IGo tez nic nie daje?


Niestety nic nie daje. Probowalem kilka razy ... ale wywala sie.
Faktem jest ze po upgradzie firmware GPS lepiej chodzi....

Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

Offline lazik_s

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #48 : Wrzesień 11, 2007, 13:09:24 »
Dzisiaj bardziej potestowałem i mam przedziwne wrażenie, że po upgrejdzie GPS ma "mniejszą czułość". Widzi mniej satelit. Wcześniej standardem było 10-12 a teraz 7 max8 z tym że 7 fixuje. Ogólnie po upgrejdzie fix jest znacznie szybszy, chociaż wcześniej tez z nim nie miałem probelmu. Ilość widzianych satelit, to jest to nad czym możnaby się zastanowić.

brak podpisu i kropka

Offline CarreraGT

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #49 : Wrzesień 11, 2007, 14:13:00 »
a jak sie zachowuje ze spolszczneim sunnysoft 9.1

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2007, 14:16:37 wysłana przez ninigun »
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

Offline as127

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 207
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #50 : Wrzesień 11, 2007, 18:22:21 »
Dzisiaj bardziej potestowałem i mam przedziwne wrażenie, że po upgrejdzie GPS ma "mniejszą czułość". Widzi mniej satelit. Wcześniej standardem było 10-12 a teraz 7 max8 z tym że 7 fixuje. Ogólnie po upgrejdzie fix jest znacznie szybszy, chociaż wcześniej tez z nim nie miałem probelmu. Ilość widzianych satelit, to jest to nad czym możnaby się zastanowić.


To logiczne. Jeśli gps widzi 12 satelitów, w tym np 4 daja b. słaby sygnał, to ściąganie z nich danych nie ma sensu i zajmuje tylko czas. Byc może przed instalacją łatki ciągnął ze wszystkich jakie widział a teraz ciągnie z tych które mają lepszy sygnał, a pozostałe sobie odpuszcza. Moim zdaniem to objaw pozytywny.
Mój po update zachowuje się podobnie i lepiej niż przed. Fixa łapie w mieszkaniu przy oknie, w dzień o każdej porze, przedtem tylko późnym wieczorem.
Satelitów przeważnie zawsze widzi 10-12 (może jeszcze za krótko testowałem, nie wierzę żeby zawsze tak miało zostać), ale pod WinFast navigator, looxowy gpsLocator przestal mi działać, zawsze teraz  widzi 0 satelitów, czy ktoś miał coś podobnego?

Co ciekawe, obecnie czułość jest mniej więcej taka sama jak gsat 359, niepotrzebnie go kupiłem :-(
Z anteną zewnętrzną to dopiero będzie czułość, czy ktoś to sprawdzał po update?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2007, 18:30:09 wysłana przez as127 »

Offline klosz007

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #51 : Wrzesień 11, 2007, 18:41:28 »
U mnie po wgraniu Quick GPS iGO umarlo. Wywalalo ciagle jakies bledy. Albo blad igo.exe. albo gwes.exe, albo device.exe. Wywalilem drania. Jako ze Firmware_Update GPS to zmiana firmware chipa od GPS i zostaje nawet po hardresecie to spoko ... w IGO GPS autowykrywa sie na na COM8 i predkosci 57600. Jakby nawet lepiej GPS chodzil... w pokoju przy oknie nawet fixa zlapal

a czy ponowna instalacja IGo tez nic nie daje?


Niestety nic nie daje. Probowalem kilka razy ... ale wywala sie.
Faktem jest ze po upgradzie firmware GPS lepiej chodzi....


Nie probowałem reinstalować ale u mnie po upgrade iGO też się wywala. Daje się uruchomić jeśli w systemowych ustawieniach GPS zmieni się port, tak, żeby iGO nie mogło się dobrać do odbiornika. Jeśli port ustawi się z powrotem na taki sam jak był wcześniej lub z poziomu iGO zmieni na nowo ustawiony port to iGO się od razu wywala z błędem w igo.exe lub device.exe

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2007, 18:58:25 wysłana przez klosz007 »

Offline Bonzoy

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 113
  • HTC TOUCH HD
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #52 : Wrzesień 11, 2007, 19:54:45 »
 :) :) :)
Dokonałem Upgrade obu poprawek na WM6 i stwierdziłem iż wszystko działa dużo szybciej niż przed.
GPS Locator zadziałał dopiero po drugiej poprawce. Po pierwszej FIX łapał jakieś 2 minuty, natomiast po drugiej praktycznie jakieś 10 sek. Automapa w wersji 4.1 złapała fixa praktycznie po 5 sek, a IGO też błyskawicznie się odnalazło w przestrzeni. Uważam że warto sobie te poprawki zaaplikować.
 :D :D :D
Powyższą operację wykonałem zgodnie z opisem od FS.


Offline krionix

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 118
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #53 : Wrzesień 11, 2007, 21:53:27 »
Moje opinie co do łatki (wgralem i firmware i quickgps):

Fix lapany jest znacznie szybciej!! Ale automapa nadal przez ok minute pokazuje nie prawidłową lokalizacje, jakies 100m dalej a nawet 200m od punktu w ktorym faktycznie jestem... fix niby szybki ale lokalizacja jest prawidłowa po minucie dopiero.

Sygnal nadal słaby, w aucie przeważnie mam 1-2 kreseczki zielone w AM :-( LIPA ( n560 produkcja czerwiec czy lipiec  2007 wiec nie powinien cierpieć na choroby wieku dziecięcego prawda).

ogólnie nie jestem zadowolony z czułości gps w tym PDA :( Łatka sprawa ze fix lapny jest szybciej to prawda ale w aucie zwykle mam dobry sygnal na max 4 satelitach a to troche malo (przy trzech z dobrym sygnalem juz GPS dziala ale nie jest dosc dokladny co sprawia ze jazda z automapa to koszmar... ciagle jestem poza trasa i wyznacza nowa...).

GPS Locator i Visual GPS dzialaja dobrze, w ustawieniach pda mam program port - com 8, hardware port 4 i 57600 bps, w automapie jak i visual gps mam ustawiony port gps na com 8 i 57650 (czy jakas taka predkosc, wiecie o co chodzi).

Ktos ma na wbudowanej antence wiecej niz 3 kreski w samochodzie (w automapie, chodzi o te zielone) ?

Sam nie wiem czy czulosc gps w n560 zalezy od szczescia (albo sie kupi dobry egzemplarz albo bubla).


Offline as127

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 207
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #54 : Wrzesień 11, 2007, 22:07:32 »
Sam nie wiem czy czulosc gps w n560 zalezy od szczescia (albo sie kupi dobry egzemplarz albo bubla).


Z pewnością jest jakis rozrzut czułości.
Ale chyba zawsze siła sygnalu zależy silnie od miejsca w samochodzie, gdzie jest gps.
Zależy tez od ustawienia odbiornika, łatwo to sprawdzić oglądając siłę sygnałów od odbieranych satelitów  w jakims położeniu odbiornika, potem nawet lekkie przekręcenie odbiornika powoduje, że jedne satelity będą odbierane silniej, a inne słabiej w porównaniu do poprzedniej pozycji. Jeśli po chwili ustawić odbiornik w poprzedniej pozycji to siły sygnałów powinny wrócić do poprzednich wartości.
Testowałem na zewnętrznym gps na bt i też tak było. Nie wiem czy inne modele palmtopów z gps maja to samo.


Offline MadMax111

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #55 : Wrzesień 11, 2007, 22:22:06 »
:) :) :)
Dokonałem Upgrade obu poprawek na WM6 i stwierdziłem iż wszystko działa dużo szybciej niż przed.
GPS Locator zadziałał dopiero po drugiej poprawce. Po pierwszej FIX łapał jakieś 2 minuty, natomiast po drugiej praktycznie jakieś 10 sek. Automapa w wersji 4.1 złapała fixa praktycznie po 5 sek, a IGO też błyskawicznie się odnalazło w przestrzeni. Uważam że warto sobie te poprawki zaaplikować.
 :D :D :D
Powyższą operację wykonałem zgodnie z opisem od FS.



śledzę ten temat od początku i widzę że jesteś jednym z pierwszych którym chodzi IGO po tych zabiegach, można prosić opis w  jaki sposób instalowałeś ???


Offline lazik_s

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #56 : Wrzesień 11, 2007, 23:24:09 »
Mi iGO też chodzi. I nie ma znaczenia czy protokół SIRF czy NMEA. Wszystko w konfigu na AUto, iGo sobie samo odszuka ścieżkę do GPSa.

brak podpisu i kropka

Offline DAAMOOK

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 98
  • Sprzęt: loox n560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #57 : Wrzesień 11, 2007, 23:37:03 »
Mi tez iGO dziala i dzialal. Czesc ludz pisze ze gpsLocator im nie dziala, natomiast u mnie jest sprawny.

Nie instalowalem qgps, a firmware do gps.
Nigdy nie bawilem sie z zmianani systemow- czyli mam oryginal.

Jedyne co musialem zmienic to szybkosc portu gps z 9600 na 57600, tak w ustawieniach gps jak i sofcie nawigacyjnym.


Offline ivo2000

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
  • Sprzęt: Loox N560
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #58 : Wrzesień 12, 2007, 08:49:45 »
Jeśli macie problem z I-Go to należy w:
1. System->GPS->zakładka Access odznaczyć boksa Manage GPS auto
2. Uruchomić I-Go automatem znaleść GPS
3. Wrócić do System->GPS->zakładka Access zaznaczyć boksa Manage GPS auto
No i działa  :ok:


Offline yoozeph

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #59 : Wrzesień 12, 2007, 09:27:55 »
To mój pierwszy post choć śledzę forum od jakiegoś czasu. N560 mam od 2 m-c.

Przed aktualizacją firmware GPSa

GPS nigdy nie działał w nim prawidłowo, generalnie można powiedzieć krótko, ze nie działał. IGO czasem złapał fixa a czasem nawet po kilkudzisieciu minutach mu się to nie udawało. Nawigacja "widziała" najczęściej 3 lub 4 satelity (krótkie słupki). GPS lokator nigdy nie pokazał mi pozycji, no bo jak jeśli sygnał poniżej minimalnego wymaganego poziomu najczęściej z 1-2 satelit przy oknie, a na zewnątrz wcale nie lepiej.
Serwis zaproponował HR i pozostawienie looxa na parapecie na ok 45 min, ponoć po tym GPS powinien dawać radę i zagadnijcie co? Nic!

Po aktualizacji firmaware

GPS lokator nie widzi nic, nawet 1 satelity, nie rysuje kreski okreslajacej minimalny wymagany poziom sygnału. ustawienia software none, hardwre - przetestowano kolejno porty. Automatyczne wykrywanie zaznaczone/odznaczone. Niezależnie od ustawień, GPS lokator nie zgłasza problemu komunikacji z odbiornikiem, a dioda sygnalizuje jego prace
IGO dziala (w sensie działania programu i map), odbiornik wykrawa na com4/56700. Nie odbiera sygnału z ani jednego satelity.

Po zainstalowaniu QGPS

Należy ustawić software port, inaczej GPS lokator zgłasza błąd otwarcia portu com. Sugeruje odznaczenie "All incomings Beem" co oczywiście jest zrobione.

wersja ROMu P22452-P919-V302
data ROMu 2006-02-21