Autor Wątek: Pomoc: powrót do stockowego ROMu  (Przeczytany 2386 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aros1975

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
Pomoc: powrót do stockowego ROMu
« : Październik 29, 2009, 17:36:29 »
Stało się!

Po wczorajszej zabawie z flashowaniem HTC HD bysiowym ROMem podpiąłem tela do USB w komputerze i ... komputer się wyłączył.
Udało się go włączyć po jakimś czasie, ale port, do którego podłączałem telefon się zwędził. Nic to. Większa bieda, że to samo stało się z portem w HTC. Efekt mam co najmniej dziwny, bo HTC działa, ale nie widzi go żaden PeCet, mało tego, nie działa mi ładowanie telefonu ani z ładowarki, ani z portu USB PeCeta.

Skończyła mi się w końcu bateria i tu zostałem zaskoczony.

Jeśli telefon jest wyłączony, to się z ładowarki ładuje, jeśli włączony, nie ważne czy podpięty do kompa, czy nie, wówczas nie reaguje na podłączenie ładowarki. Dziwne.

Teraz mój problem. Fakt, mogę naładować telefon, ale ... nie mogę oddać go do naprawy gwarancyjnej, bo nie mogę przywrócić w miejsce Hard-SPL oryginalnego SPL'a.

Pytam ekspertów, czy po wgraniu stockowego ROMu jestem w stanie - bez działającego portu USB w HTC Touch HD - przywrócić oryginalny SPL, by oddać telefon do naprawy gwarancyjnej?

Gdyby ktoś miał takie doświadczenia, będę wdzięczny za kontakt. Moje gg://294731

« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 18:04:13 wysłana przez aros1975 »

PDAclub.pl

Pomoc: powrót do stockowego ROMu
« : Październik 29, 2009, 17:36:29 »
R E K L A M A:


Offline Kaudii

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
  • VIP Level: 280
Odp: Pomoc: powrót do stockowego ROMu
« Odpowiedź #1 : Październik 29, 2009, 18:11:00 »
wystarczy plik .nbh z spl stokowym nazwac BLACIMG.nbh i wgrac go do katalogu głownego karty, odpalic tel. w trybie bootloadera wykryje plik na karcie i wystarczy postepowac zgodnei z info na ekranie i nei powinno byc problemow


Offline aros1975

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
Odp: Pomoc: powrót do stockowego ROMu
« Odpowiedź #2 : Październik 29, 2009, 18:15:52 »
Kaudii, zakładając, że możliwe jest wgranie SPL tak, jak wgrywamy ROMy, jesteś w stanie wystawić mi gdzieś stockowy SPL?
BTW, ktoś praktykował wgranie stockowego SPL w ten właśnie sposób?

Okazuje się również, że bez działającego połączenia z kompem nie mogę wypakować z pliku RUU_BlackStone_HTC_WWE_EastEurope_1.14.479.3_Radio_52.49a.25.26_1.09.25.14_Ship oryginalnego ROMu.

Może ktoś pomóc? Udostępnię FTP na upload SPL i stockowego ROMu.
Telefon jest z RTV EURO AGD, ROM z nakładką Interwrite.

« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 18:57:01 wysłana przez aros1975 »

Offline Kaudii

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
  • VIP Level: 280
Odp: Pomoc: powrót do stockowego ROMu
« Odpowiedź #3 : Październik 29, 2009, 20:10:53 »
tego romu nie posiadam podaj mi tylko info jaki spl miales, czy to byl 1.14 czy 1.54
Napisane: Październik 29, 2009, 20:05:55
dolaczylem wszystkie 3 stockowe jakie posiadam, powodzenia


Offline aros1975

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
Odp: Pomoc: powrót do stockowego ROMu
« Odpowiedź #4 : Październik 29, 2009, 21:00:39 »
Zanim odpisałeś, zacząłem działać.

Trochę idiota jestem, bo nie wiem jaki miałem FW przed tym, gdy zacząłem testować ROMy Bysia :D

Nic to. Ściągnąłem mam nadzieję oryginalny ROM ze strony http://sunnysoft.com/htc/

Najnowszym WinRARem ze ściągniętego pliku RUU_BlackStone_HTC_WWE_EastEurope_1.56.479.0_Radio_52.62.25.34_1.13.25.24_Ship.exe wypakowałem ROM, zmieniłem jego nazwę na BLACIMG.nbh, wrzuciłem na kartę, start z Volumen Down i leci.
W tym ROMie jest wszystko, system, bootloader, radio, itp, jednak ze względu na blokadę nadpisania Hard-SPL'a sam SPL się nie zmienił.

Po tym zabiegu, zgodnie z Twoją sugestią wypakowałem z pliku Restore_Stock_SPL_114_2 oryginalnego SPL. Zmieniłem nazwę na BLACIMG.nbh, wrzuciłem na kartę, start z Volume Down i leci. Nie miałem jak po zakończeniu flashowania wyciągnąć karty, bo ciągle w koło się zaczynał flashować, by po chwili krzyczeć, że jest błąd. W końcu jednak w odpowiednim momencie wyciągnąłem baterię, wrzuciłem na kartę ponownie BLACIMG.nbh użyty już wcześniej, ten z pliku RUU_BlackStone_HTC_WWE_EastEurope_1.56.479.0_Radio_52.62.25.34_1.13.25.24_Ship.exe i flashnąłem ponownie.  Tym razem zaktualiowało się wszystko, włacznie z SPLem z wersji 1.14 do 1.54.

Flashowanie się udało. Obecnie mam w telefonie SPL'a 1.54 i ROM stockowy. Pora do serwisu.

Dziękuję Kaudii za pomysł, okazał się trafiony, choć strachu się najadłem trochę.


Offline Karambolek

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 165
  • HTC Blackstone.
Odp: Pomoc: powrót do stockowego ROMu
« Odpowiedź #5 : Październik 29, 2009, 21:19:10 »
Mozesz podac czy ta metoda z tymi plikami przywraca ustawienia dla jakiegos konkretnego operatora, szczegolnie chodzi mi o orange, choc w zasadzie na wszelki sluczaj.

Sparkienl

Offline aros1975

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
Odp: Pomoc: powrót do stockowego ROMu
« Odpowiedź #6 : Październik 29, 2009, 21:27:14 »
Spodziewam się, że jeśli zdobędziesz ROM orange'owy, to efekt będzie podobny jak u mnie.
OMG, jak ja dawno nie miałem takiego ROMu w telefonie... :)


Offline Kaudii

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
  • VIP Level: 280
Odp: Pomoc: powrót do stockowego ROMu
« Odpowiedź #7 : Październik 29, 2009, 21:38:00 »
Nie ma za co, ciesze sie ze moglem pomoc
Napisane: Październik 29, 2009, 21:33:18
Mozesz podac czy ta metoda z tymi plikami przywraca ustawienia dla jakiegos konkretnego operatora, szczegolnie chodzi mi o orange, choc w zasadzie na wszelki sluczaj.



co do Romu Stockowego z Orange jest na tym forum, w ktoryms z tematow
Napisane: Październik 29, 2009, 21:34:31
ze bardzo  w pierszym poscie, to jest dokladnie taki rom jak byl w Orange w moim HD
Napisane: Październik 29, 2009, 21:35:50
zapomnialem wstawic linka  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=132476.0  , czy tylko u mnie czy u was tez zniknela opcja modyfikowania wlasnych postów :?:


Offline aros1975

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
Odp: Pomoc: powrót do stockowego ROMu
« Odpowiedź #8 : Październik 30, 2009, 19:08:08 »
Ja również straciłem możliwość edycji własnych postów.