Autor Wątek: Wszystko o MiploTraffic  (Przeczytany 44995 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomasznet

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #30 : Czerwiec 16, 2011, 11:04:15 »


To jest blokada dodana przeze mnie, pewnie dlatego.


PDAclub.pl

Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #30 : Czerwiec 16, 2011, 11:04:15 »
R E K L A M A:


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4801
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #31 : Czerwiec 16, 2011, 11:12:07 »
Może dlatego, że to jego własny POI, to jemu i tylko jemu blokuje.
Z POI tak jest, ze jak dodasz nowy punkt do serwisu, to po synchronizacji pojawi się w AM nawet jak jeszcze nie będzie zatwierdzony.

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9914
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #32 : Czerwiec 16, 2011, 11:18:46 »
Podaję :P (przykład: http://www.miplo.pl/point.php?p=Ob3ahogP). Problem jest tylko taki, że u mnie ta blokada od chwili dodania jej do moderacji jest aktywna


Dla autora blokada jest zawsze aktywna od razu po synchronizacji.
A ten odcinek i tak jest na mapie zablokowany fabrycznie więc nie wiem po co
chceszsz go dodatkowo blokować?

Cytat: Dolek
Ten punkt blokuje Ci odcinek ?? Blokada powinna się pojawić dopiero po zatwierdzeniu punktu przez moderatora czyli gdy punkt będzie aktywny.
Punkt jest nowy (nieaktywny) = nie ma blokad Miplotraffic.


To nie dotyczy autora POI.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline tomasznet

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #33 : Czerwiec 16, 2011, 11:48:43 »
A ten odcinek i tak jest na mapie zablokowany fabrycznie więc nie wiem po co
chceszsz go dodatkowo blokować?

Nie dojrzałem tej blokady fabrycznej. Dzięki za podpowiedź  :ok:, POI usunięty.


Offline tomasznet

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #34 : Październik 19, 2011, 00:27:36 »
Odpowiedź dla potomnych:
blokady z MiploTraffic da się synchronizować tylko poprzez program MiploSync. Synchronizacja wbudowana w AM 6.9 nie synchronizuje MT. Rolę MT przejęły blokady w LiveDrive.
Osoby nie używające LiveDrive, a chcące korzystać z blokad powinny w Menu->Ustawienia->Trasa->Traffic LiveDrive! zaznaczyć opcje: "Wymieniaj dane" oraz "Dane tylko przez PC". Po podłączeniu urządzenia do PC należy uruchomić program AM Center.
Więcej info: http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=208040

« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2011, 00:29:09 wysłana przez tomasznet »

Konrad4x

  • Gość
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #35 : Październik 19, 2011, 06:50:45 »
informacja dla potomnych bardzo czytelnie opisana  :ok: Przy okazji mam pytanie, czy dane o blokadach zsynchronizowane za pomocą MiploSynca = blokady zaczytane poprzez AmCenter . Jeżeli NIE, to którą opcje polecasz stosować, w przypadku jak nie korzystamy z LD. Ja sobie blokady wczoraj załadowałem via MiploSync, ale może aktualniejsze dane będą z tej drugiej metody, zakładam, że korzystanie z obu metod jednocześnie to głupota.


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4801
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #36 : Październik 19, 2011, 06:59:04 »
Nie wszystkie blokady z MT są w LD.
Nie wszystkie blokady z LD są w MT.
Gdzieś morette (chyba) pisał, które kategorie są przenoszone do LD.

Blokady z MT masz od razu po zatwierdzeniu POI. Przeniesienie tej blokady do LD zajmuje różnie.
Dlatego jeśli zależy Ci na jak najszybszym blokowaniu odcinków z MT to używanie obydwu nie będzie głupotą.

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Konrad4x

  • Gość
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #37 : Październik 19, 2011, 07:24:15 »
dzięki Ochkarol. Szkoda, że bloady z MT nie synchronizują się  on line z blokadami z LD, tak żeby użytkownik wybierając MT otrzymał to samo, co wybierając synchronizację via AMcenter. A odpalanie i tego i tego to już troche przesada, ale oczywiście jak inaczej sie nie da, bo system blokad jest ułomny to tak trza będzie robić.


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4801
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #38 : Październik 19, 2011, 10:28:37 »
Z suportu otrzymałem info, że docelowo będą tylko blokady LD.

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline tomasznet

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #39 : Październik 19, 2011, 11:23:45 »
Jak napisał wcześniej ochkarol, na dzień dzisiejszy najszybciej będziesz miał blokady z MiploSynca. Będą to też blokady o takich parametrach jakie wybrałeś w MiploTraffic, a nie tylko wybrane importowane do zdarzeń LiveDrive. Dodatkowe pobieranie blokad z LD nie ma sensu - mogą się pojawić niechciane blokady, których nie subskrybujesz w MT. Nie wiem co planuje Aqurat i kiedy zlikwiduje MT, ale to będziesz się martwił później ;P


Konrad4x

  • Gość
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #40 : Październik 19, 2011, 14:16:48 »
dzięki panowie  :ok: Jeżeli blokady z LD docelowo będą działały tak jak nawigowanie z wykorzystaniem LD, to juz się martwię.  :wink:


Offline msz1959

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
  • VIP Level: 100
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #41 : Październik 30, 2011, 19:37:08 »
Miałem dziś dziwny objaw przy synchronizacji Miplo (gdzie mam ustawione podstawowe kategorie MiploTraffic - blokady itp.). Po raz pierwszy chyba od bardzo dawna zrobiłem to z poziomu AM (6.8.1): POI -> MiploSync. Wczytało, przebudowało jakieś pliki, wyglądało OK. Sprawdzam okolice cmentarzy warszawskich - żadnej blokady! Myślę sobie, kicha, ale na wszelki wypadek zalogowałem się na miplo.pl - oczywiście blokady są. No to jeszcze raz MiploSync, tym razem przy wyłączonej AM, uruchmione jako oddzielny program. Wczytało (tu już wyglądało, że poprzedni Sync z AM musiał być jakiś lewy, bo wczytał b. dużo punktów), puściłem AM, zreorganizowała jakieś pliki, przebudowała blokady, tym razem wszystko było na miejscu.

Czy to jest normalne? Czy to tylko jakiś incydent?


Offline JD-MM

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #42 : Październik 30, 2011, 19:49:22 »
Było już o tym parę razy, jeżeli chcesz blokady/antyblokady to tylko z pod starego MiploSync. Z pod AM tylko POI. Też mnie to wkurza.


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4801
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #43 : Październik 30, 2011, 20:03:14 »
trza się przyzwyczaić.
Będzie tylko via AM.

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline msz1959

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
  • VIP Level: 100
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #44 : Październik 30, 2011, 22:02:53 »
Ale co masz na mysli, ze juz "stand-alone" MiploSynca nie bedzie? Czy juz nie ma (6.9)? To i MiploTraffic zniknie, wchloniety przez LD? To nie wygląda optymistycznie, gdyby tak miało być


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4801
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #45 : Październik 31, 2011, 00:15:36 »
Nie będzie MiploSynca.
Docelowo blokady tylko przez LD (tudzież AM'Center).
Taką odpowiedź dostałem z supportu.

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline msz1959

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
  • VIP Level: 100
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #46 : Październik 31, 2011, 19:40:04 »
A to jest Aqurat bardzo nieładnie. Pachnie komercjalizacją (żeby nie powiedzieć zawłaszczeniem) przez producenta zbiorowego, społecznego w dużej mierze wysiłku ludzi tworzących zawartość Miplo. Plus nabijanie kabzy operatorom sieci komórkowych (LD).


Offline tomasznet

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #47 : Listopad 01, 2011, 07:08:28 »
A to jest Aqurat bardzo nieładnie. Pachnie komercjalizacją (żeby nie powiedzieć zawłaszczeniem) przez producenta zbiorowego, społecznego w dużej mierze wysiłku ludzi tworzących zawartość Miplo.


A czym się różni wykorzystanie tego wysiłku społecznego w LiveDrive, od wykorzystywania go w MiploTraffic? Nie bardzo rozumiem...

Cytuj
Plus nabijanie kabzy operatorom sieci komórkowych (LD).


Cytat z posta #34 z tego wątku:
Odpowiedź dla potomnych:
blokady z MiploTraffic da się synchronizować tylko poprzez program MiploSync. Synchronizacja wbudowana w AM 6.9 nie synchronizuje MT. Rolę MT przejęły blokady w LiveDrive.
Osoby nie używające LiveDrive, a chcące korzystać z blokad powinny w Menu->Ustawienia->Trasa->Traffic LiveDrive! zaznaczyć opcje: "Wymieniaj dane" oraz "Dane tylko przez PC". Po podłączeniu urządzenia do PC należy uruchomić program AM Center.
[/size]Więcej info: http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=208040


T.


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9914
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #48 : Listopad 01, 2011, 10:21:16 »
Cytat: tomasznet
Odpowiedź dla potomnych: ...

Dla mnie też masz radę?

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline msz1959

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
  • VIP Level: 100
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #49 : Listopad 01, 2011, 22:36:02 »
A czym się różni wykorzystanie tego wysiłku społecznego w LiveDrive, od wykorzystywania go w MiploTraffic? Nie bardzo rozumiem...

Z grubsza tym samym, czym korzystanie z supportu od korzystania z forum. LD to "biznesowa" usługa o klarownych regułach: coś za coś. Użytkownicy dają pozycje i prędkości, AQ - przetworzone (!) dane do routingu plus, dotychczas przynajmniej, własne blokady, remonty itp. W MT wkład AQ jest praktycznie zerowy, ogranicza się do wpisania gotowych, dostarczonych przez użytkowników, punktów do bazy synchronizacji.

A jak do tego dołożyc "kwiatki" jak w screenie nMarka, to już wychodzi żałośnie.


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9914
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #50 : Listopad 02, 2011, 00:00:45 »
Z grubsza tym samym, czym korzystanie z supportu od korzystania z forum.

Tak by było gbyby istniał mobilne.net
Miplo to taka sama komercja jak Aqurat, tyle że podlejszego gatunku,
bo opiera się praktycznie wyłącznie na wkładzie społecznym.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline tomasznet

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 97
  • Sprzęt: HTC HD2, oryginalny ROM 3.14, AM 6.10e final + LD
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #51 : Listopad 03, 2011, 17:12:10 »
Dla mnie też masz radę?

Na jakim urządzeniu występuje ten problem?
T.


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9914
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #52 : Listopad 03, 2011, 19:33:16 »
W moim przypadku na każdym, masz je wypisane w profilu.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline maxiq

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 75
  • Sprzęt: Navroad NR430BT, AM Europa
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #53 : Listopad 04, 2011, 13:01:25 »
Dla mnie też masz radę?


Na jakim urządzeniu występuje ten problem?
T.





Mam to samo.
Myślę, że ten "problem" występuje na wszystkich starszych nawigacjach PNA, które nie mają dostępu do internetu (nie mogą korzystać z LD)


Offline PioMul

  • Newbie
  • Wiadomości: 27
  • Sprzęt: 5,2" Honor 9; tablety 7" Lenovo, Overmax, Archos
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #54 : Listopad 08, 2011, 00:40:16 »
U mnie tez tak jest. Mam Clarion Map780, a ten nie ma dostępu do Internetu i to jest przyczyna.

« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2011, 00:41:58 wysłana przez PioMul »

Offline msz1959

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
  • VIP Level: 100
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #55 : Listopad 25, 2011, 22:43:45 »
Założyłem w końcu 6.9 i nie chciałbym czegoś schrzanić. Czy w związku z wbudowaniem Miplo do AM ale BEZ BLOKAD, powinienem przed uruchomieniem zewnetrznego MiploSynca "odhaczyć" wszystkie POI poza MiploTrafik? Czy też można wszystko ciągnąć zewnętrznym a wewnętrzny pozostawić nieaktywny?


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4801
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #56 : Listopad 25, 2011, 23:03:23 »
A co chcesz odhaczać w Miplisyncu?  :O
Jeśli chcesz mieć MiploTraffic to synchronizuj normalnie.

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline msz1959

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
  • VIP Level: 100
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #57 : Listopad 25, 2011, 23:26:10 »
Ooops, chyba rzeczywiście mi się coś pokręciło, z czasów, kiedy w Miplo można było wybierać kategorie POI. Teraz już chyba tylko rodzaje blokad/utrudnien w MT. No dobrze, ale w takim razie, skoro MiploSync sciąga wszystkie POI, to z poziomu AM będzie się ściągać to samo drugi raz? Czy jakoś to się uzgodni?


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4801
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #58 : Listopad 25, 2011, 23:54:04 »
skoro MiploSync sciąga wszystkie POI, to z poziomu AM będzie się ściągać to samo drugi raz? Czy jakoś to się uzgodni?

Po prostu kolejna synchronizacja i tyle.  :S

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline sserafin

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
Odp: Wszystko o MiploTraffic
« Odpowiedź #59 : Grudzień 19, 2011, 18:24:25 »
hmmm odnośnie AM center i smart routs i Waszych screenów:
w ogóle nie zaznaczam nic w ustawienia -trasa-trafiic ....., po prostu odpalam program am center na kompie, klikam synchronizuj i mam dane na navi

Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7