Trasa "Przez okolicę..." - czy robię coś nie tak ?

• 33 Odpowiedzi
  • 9616 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emcom

• 31
Trasa "Przez okolicę..." - czy robię coś nie tak ?
« dnia: Kwiecień 20, 2010, 09:43:04 »
AM ostatnio mnie rozbroiła :) (wersja 6.1)
Planowałem trasę Konin - Łódź przez Turek. Wszystko ok, wybieram że "przez okolicę" (chyba dobrze ? Chodziło mi o wskazanie żeby trasa biegła przez mniej - więcej Turek, żeby ominąć A2)
I co ? Wjeżdżam do Turku, AM prowadzi, na jednym z rond każe jechać prosto, ale widzę drogowskaz na Łódź w lewo. Skręcam, AM kombinuje, i każe mi zawracać.  :O
Myślę sobie, po co ? Jadę dalej, zgodnie z oznakowaniem - na Łódź. AM twardo, "za 300 metrów zawróć w lewo", "za 100 metrów zawróć w lewo".
I tak przez następne kilkanaście kilometrów.
Pomyślałem że jakoś przetrzymam tę trasę żeby zobaczyć czy już pod domem każe mi do Turku zawrócić, ale nie dałem rady. Cały czas rosła odległość do Łodzi i czas dojazdu, choć jechałem w stronę Łodzi, trasą oznaczoną jako ta którą miałem jechać. Czy to cudo naprawdę tak mało inteligentnie potrafi podejść do kwestii wyznaczania trasy ?... Czy może gdzieś jest jakiś "myczek" o którym nie wiem ?

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Odp: Trasa "Przez okolicę..." - czy robię coś nie tak ?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 20, 2010, 10:09:25 »
Nic nie robisz źle - wybierając opcję przez okolicę AutoMapa i tak stawia gdzieś (wg. własnego widzimisie) punkt "PRZEZ", i później do niego prowadzi, nie pamiętając, że chciałeś tylko obok niego przejechać.

Ja zdecydowanie wolę sobie sam postawić ten punkt przez na jakieś głównej przelotowej drodze miejscowości przez którą chcę przejechać.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 20, 2010, 10:23:40 »
AM ostatnio mnie rozbroiła :) (wersja 6.1)
Planowałem trasę Konin - Łódź przez Turek. Wszystko ok, wybieram że "przez okolicę" (chyba dobrze ? Chodziło mi o wskazanie żeby trasa biegła przez mniej - więcej Turek, żeby ominąć A2)
I co ? Wjeżdżam do Turku, AM prowadzi, na jednym z rond każe jechać prosto, ale widzę drogowskaz na Łódź w lewo. Skręcam, AM kombinuje, i każe mi zawracać.  :O
Myślę sobie, po co ? Jadę dalej, zgodnie z oznakowaniem - na Łódź. AM twardo, "za 300 metrów zawróć w lewo", "za 100 metrów zawróć w lewo".
I tak przez następne kilkanaście kilometrów.
Pomyślałem że jakoś przetrzymam tę trasę żeby zobaczyć czy już pod domem każe mi do Turku zawrócić, ale nie dałem rady. Cały czas rosła odległość do Łodzi i czas dojazdu, choć jechałem w stronę Łodzi, trasą oznaczoną jako ta którą miałem jechać. Czy to cudo naprawdę tak mało inteligentnie potrafi podejść do kwestii wyznaczania trasy ?... Czy może gdzieś jest jakiś "myczek" o którym nie wiem ?

Uważaj, zaraz odezwie się użytkownik 'akubit' i napisze, że w jego wersji błąd nie występuje i na 100% jest to Twoja wina  :P
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 20, 2010, 10:46:43 »
Zadawałam różne naprawdę kretyńskie pytania i nie spotkałam ze strony akubita żadnej kpiny czy lekceważenia. Wręcz przeciwnie, zaoszczędziłam dużo grosza dzięki podpowiedziom, prowadzeniu za rączkę i cierpliwemu tłumaczeniu jak i co poprzestawiać; zaprzyjaźniłam się z AM i już nie biegam do serwisu. Zresztą nie tylko dzięki akubitowi, tu wielu "znawców tematu" pomaga. I chyba po to jest forum?
Twoja złośliwość jest moim zdaniem zupełnie nie na miejscu, nie mówiąc o tym, że nie na temat.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 20, 2010, 10:55:57 »
Proot, może starczy tych wycieczek, kolejny post nic nie wnoszący do tematu wyleci na śmietnik.
Przy tak 'przecyzyjnym' opisie niczego konkretnego nie da się powiedzieć.
Jedyne miejsce, które jako tako pasuje do tego opisu załączyłem na screenie,
choć byłoby dziwne gdyby drogowskaz wskazywał taki skrót (czerwona strzałka).
Jeśli to jest to miejsce, to trasie w AM nie ma czego zarzucić.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 20, 2010, 11:01:05 »
@nocny.marku
Trasie w AM nie można nic zarzucić, ale jak nie chcę jechać to konkretnego punktu w Turku, to po co AM wyznacza sobie jakiś punkt. Dojechałem do Turku i punkt PRZEZ powinien zostać skasowany, bo cel użytkownika został osiągnięty - przejechał przez Turek. Ale nie AM sobie ustaliła arbitralnie przez który punkt ma użytkownik przejechać.

Ja dzięki takiemu bezkrytycznemu podejściu do AM krążyłem kiedyś bo Bolkowie, bo AM punkt PRZEZ ustaliła sobie nie na głównej drodze, ale na jakiejś uliczce.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 20, 2010, 11:25:50 »
@nocny.marku
Trasie w AM nie można nic zarzucić, ale jak nie chcę jechać to konkretnego punktu w Turku, to po co AM wyznacza sobie jakiś punkt. Dojechałem do Turku i punkt PRZEZ powinien zostać skasowany, bo cel użytkownika został osiągnięty - przejechał przez Turek.

A jakie przyjmujesz kryterium "przejechania przez Turek"? Bo jeżeli chciałbyś za nie uznać przejazd przez centrum (geometryczne, funkcjonalne, czy jakie tam inne) to ja protestuję. AM wyznacza punkt "przez" na trasie przelotowej przez punkt pośredni (w określonym  promieniu od konkretnie wybranego punktu) i jest to IMHO prawidłowe.
Natomiast jest inny problem, który obserwuję od dłuższego czasu, a mianowicie kryteria zaliczania punktu pośredniego. I tu jest według mnie znacznie gorzej, niż było na początku wprowadzenia tej funkcjonalności. Bardzo często, mimo przejechania w bardzo bliskim sąsiedztwie punktu pośredniego, punkt ten nie zostaje zaliczony i powstają problemy identyczne jak opisane przez autora watku. Natomiast nie bardzo sobie wyobrażam, żeby program był w stanie zaliczać punkt pośredni bez konieczności choćby wirtualnego (niewidocznego dla użytkownika) wyznaczenia konkretnego punktu pośredniego, bo skąd niby miałby wiedzieć, że punkt pośredni jest już zaliczony, jeżeli nawet sam użytkownik tego nie jest w stanie stwierdzić.  :mysli:
Zatem, jeżeli ktoś skręci z własnej inicjatywy, wbrew nakazom programu, to nie bardzo widzę możliwość zaliczenia punktu pośredniego (w okolicy) inaczej niż poprzez standardowe zaliczenie punktu "przez".
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2010, 11:46:23 wysłana przez akubit »

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 20, 2010, 12:12:15 »
@akubit

Dodająć punkt PRZEZ do istniejącej trasy AM przez punkt czy przez okolice. Po wybraniu przez okolice AM i tak wyznacza sobie jakiś punkt PRZEZ do którego prowadzi. Pal lich jak wyznaczy na głównej drodze przelotowej, gorzej gdy ten punkt jest na jakieś bocznej uliczce. A wystarczyłoby żeby taki punkt AM (PRZEZ okolice) uznała za osiągniety gdy zbliżymy się do niego na 200, 500m czy 1km. Bo ja nie chcę jechać przez konkretny punkt tylko przez okolice.

Z reguły punkty PRZEZ okolice wyznacza się w celu uniknięcia optymalnej trasy. Pomijajm zupełnie fakt, że w tym przypadku opisanym tutaj wystarczyłoby zaznaczyć opcję "unikaj autostrad".

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 20, 2010, 12:14:01 »
...Zatem, jeżeli ktoś skręci z własnej inicjatywy, wbrew nakazom programu, to nie bardzo widzę możliwość zaliczenia punktu pośredniego (w okolicy) inaczej niż poprzez standardowe zaliczenie punktu "przez".

Czy dobrze rozumiem? Wyznaczając trasę w Am "pzrez okolice" mapa wyznacza konkretny punkt, który trzeba "zaliczyć"? jeśli tak to jest to wg mnie błąd, który trzeba zgłosić do AM. (??)
piona

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 20, 2010, 12:16:18 »
Nie chciał bym zostać źle zrozumiany . Nie uważam  że  AM jest doskonała i bezbłędna wręcz przeciwnie dużo jej jeszcze brak ale. ..
Pamiętajmy że to urządzenie przyssane do szyby to nie jest nawigacja *     To jest "Pomoc nawigacyjna"  A oznacza to tyle że to My  a nie urządzenie jesteśmy odpowiedzialni za wyznaczenie trasy przejazdu . Programy nawigacyjne nam w tym pomagają ,Jedne gorzej inne lepiej   ale i tak to my wybieramy trasę . A jak to się ma do tego wątku ?  Kierowca widząc że Jadźka coś kwasi musi zacząć myśleć o ile tego dotąd nie zrobił i znaleźć przyczynę i rozwiązanie .Wiele razy tak miałem że punkt "przez" nie mógł być osiągnięty (np. postawiony na terenie jednostki wojskowej ) i Jadzia krzyczała "wracaj" . Rzut oka na ekran ... acha... parę kliknięć  .."przez" skasowany i już jest dobrze  B)   W wypadku opisanym przez kolegę  "emcom" , nie zdawał on sobie sprawy jak działa  "Przez okolicę"  i dlatego tak długo miał problem .Teraz już wie i sobie będzie radził  :ok: a do AM można wysłać sugestię coby przemyśleli sposób działania tej funkcji

* bo nawigacja to zestaw czynności wykonywanych przez nawigatora 
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 20, 2010, 12:22:11 »
Z kolei ja preferuję po wyznaczeniu jej ręczne przejrzenie sobie w punktach newralgicznych, zwłaszcza w miejscach mi znanych i ewentualnie poprawić dodając konkretne punkty PRZEZ lub zapamiętując gdzie ignorować podpowiedzi Jadźki.

np. Przy mojej częstej trasie Koszalin - Katowice zawsze ignoruję AM w Poznaniu, która chce mnie przeprowadzić przez wschodnią część Poznania, a ja wolę jechać od wlotu do Poznania prosto na Wrocław do Komornik i dalej A2 do zjazdu na Bytom, Katowice.

AM to tylko pomoc - warto przed wyjazdem zobaczyć co tym razem wymyśliła, bo się można w trasie zdziwić :).

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 20, 2010, 12:58:16 »
Precyzując: wyznaczenie punktu PRZEZ OKOLICE, powinno skutkować tym, że wystarczy być w owej OKOLICY
i punktu nie osiągać, by punkt został zaliczony. Lub też, o ile leży na trasie powiedzmy głównej drogi, również
zaliczyć go w sposób klasyczny. Skoro OKOLICA, to trzymajmy się tego zarówno podczas wyznaczania, jak i podczas
jazdy. Czyli: jeśli chcę jechać z Katowic do Tarnowa przez OKOLICĘ centrum Krakowa, to czy pojadę w Krakowie
5x dookoła jakiegoś osiedla, czy też prosto wg znaków na Tarnów, punkt PRZEZ powinien zostać zaliczony
po zbliżeniu się do owej OKOLICY na ileś (powinno być definiowane) metrów czy kilometrów.
--
twinsen

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 20, 2010, 13:13:37 »
@akubit
 A wystarczyłoby żeby taki punkt AM (PRZEZ okolice) uznała za osiągniety gdy zbliżymy się do niego na 200, 500m czy 1km. Bo ja nie chcę jechać przez konkretny punkt tylko przez okolice.

A jak moja trasa ma 1 km, to też ma się zbliżyć na 1 km do punktu pośredniego? A jak moja trasa ma 500km, to też koniecznie ma jechać 1km od centrum miasta, mimo, że obwodnica przebiega 5km od miasta? A jak nastąpi przeliczenie trasy w pobliżu (i co to znaczy w pobliżu?) punktu pośredniego "w okolicy", to ma brać odległość 1km, czy może 200m (tylko wtedy będzie na siłę pchało np do centrum miasta, jeśli podamy miasto jako punkt pośredni "w okolicy")?

Piszę to, bo wydaje się Wam, że to prosto zrealizować, a tymczasem jest to zagadnienie bardzo skomplikowane i dużo jeszcze minie czasu, zanim będzie działało perfekcyjnie. Zresztą podobną funkcję o ile się nie mylę ma tylko TomTom.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2010, 13:15:17 »
Dodająć punkt PRZEZ do istniejącej trasy AM przez punkt czy przez okolice. Po wybraniu przez okolice AM i tak wyznacza sobie jakiś punkt PRZEZ do którego prowadzi.
Jesteś tego pewien? Skąd masz te informacje?

Z tego co pamiętam z dyskusji podczas wprowadzania tej funkcji, to nie działa w ten sposób.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 20, 2010, 15:05:56 »
Dodająć punkt PRZEZ do istniejącej trasy AM przez punkt czy przez okolice. Po wybraniu przez okolice AM i tak wyznacza sobie jakiś punkt PRZEZ do którego prowadzi.
Jesteś tego pewien? Skąd masz te informacje?

Z tego co pamiętam z dyskusji podczas wprowadzania tej funkcji, to nie działa w ten sposób.

Używam AutoMapy i tak się właśnie dzieje. Wyznacz trasę, dodaj punkt PRZEZ wybierając przez okolicę i zobaczysz że na mapie pojawi się punkt PRZEZ przez który zostanie poprowadzona trasa.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 20, 2010, 15:31:10 »
Ten wątek to przykład jak zrobić z igły widły :D.
Nie znamy wyznaczonej trasy, więc nie zabieram głosu -- może zbudowano jakiś łącznik, może znaki prowadziły inaczej niż AM (nie znaczy że lepiej...), a może zielone ludki przesunęły trasę ;).

Punkt Przez okolicę faktycznie oznacza wyznaczenie jakiegoś punktu, który trzeba "zaliczyć" i nie widzę tu problemu (p. post akubita). Już widzę te sterty postów, gdyby wprowadzono "zaliczanie na odległość" ("trasę do Gibraltaru AM rekalkulowała mi 10 minut, jechałem na ślepo!!! co za gniot!!!"). Pomijam już, że AM może nie przetrwać takiej rekalkulacji  ;).

Wystarczy ręcznie skasować ten punkt Via. I tu możliwość poprawienia AM -- w obecnej chwili jest to maksymalnie skomplikowane. Nawet 2x trzeba wejść do menu (bo nikt normalny nie zgadnie, że wykonuje się to przez Trasa->Informacje, a nie Trasa->Modyfikuj). Najlepiej, gdyby tą funkcję (kasuj następny punkt Przez można byłoby przyporządkować sobie do Szybkiego Menu.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 20, 2010, 15:54:47 »
Używam AutoMapy i tak się właśnie dzieje. Wyznacz trasę, dodaj punkt PRZEZ wybierając przez okolicę i zobaczysz że na mapie pojawi się punkt PRZEZ przez który zostanie poprowadzona trasa.
A jak przejedziesz w okolicy tego punktu (drogą obok) to nie zaliczy?

Nie testowałem, ale nigdy nie miałem z tym problemów.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 20, 2010, 15:58:23 »
A jak przejedziesz w okolicy tego punktu (drogą obok) to nie zaliczy?

Nie testowałem, ale nigdy nie miałem z tym problemów.

No właśnie nie zalicza - ja się naciąłem jak jechałem do Karpacza - nie chciałem jechać preferowaną trasą przez Złotoryję i wybrałem Bolków Przez okolice - i punkt przez pojawił się na bocznej uliczce - a ja w pierwszej chwili pomyślałem że to jakiś skrót ........

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 20, 2010, 19:45:42 »
Dla szybkiego sprawdzenia wyznaczyłem trasę z punktu A do B przez punkt z ulubionych (przez okolicę) i AutoMapa wyznaczyła poprawnie, punkt z ulubionych zaznaczony czerwonym znacznikiem widać na mapie, trasę również.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 20, 2010, 20:07:03 »
Dla szybkiego sprawdzenia wyznaczyłem trasę z punktu A do B przez punkt z ulubionych (przez okolicę) i AutoMapa wyznaczyła poprawnie, punkt z ulubionych zaznaczony czerwonym znacznikiem widać na mapie, trasę również.

I czego to dowieść - przecież i tak pojawił się punkt PRZEZ. I jak myślisz co zrobi AutoMapa gdy przejedziesz przez okolicę swojego punktu ulubionego ulicą Waryńskiego zamiast tą na której postawiła sobie punkt przez ........ - będzie cię usilnie prosić o powrót do punktu przez. I o to w tym wątku chodzi.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 20, 2010, 20:32:56 »
Na razie tylko ty tak twierdzisz, może nie atakuj tych co mają inną opinię tylko poczekajmy aż ktoś to sprawdzi i potwierdzi.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 20, 2010, 20:42:54 »
Na razie tylko ty tak twierdzisz, może nie atakuj tych co mają inną opinię tylko poczekajmy aż ktoś to sprawdzi i potwierdzi.

Przecież arbitralnie przez AM utworzony punkt przez widać na screenie powyżej (nr 1 na żółtym tle na wysokości punktu ulubionego po prawej). I AM uparcie będzie chciała że przez ten punkt przejechać (jak przez każdy inny ustanowiony punkt przez). A chodzi przecież aby przejechać obok punktu ulubionego, choćby w innym miejscu niż zdecydowała sobie AM. I tu jest ten drobny feler programu.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 20, 2010, 20:45:17 »
Na screenie obok widać, że nie wyznaczyła trasy przez ten punkt, tylko "przez okolicę". Nie wiem skąd wniosek, że poprowadzi przez ten punkt, i skąd takie parcie na wmówienie wszystkim swojej tezy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 20, 2010, 20:50:31 »
Potwierdzam, MZ inteligencja funkcji 'przez okolice' w AM polega na tym, że potrafi (zwykle choć nie zawsze)
taki punkt postawić w innym miejscu niż wskazane, takim by wyliczana trasa przeszła przez ten punkt
w pobliżu wskazanego przez użytkownika miejsca i na tym inteligencja tej funkcji się kończy.
Kiedyś AM potrafiła zaliczać punkty via w ten sposób, że gdy przejechałeś inną trasą obok punktu,
znalazłeś się na pierwotnej trasie już za tym ominiętym punktem i jechałeś w kierunku zgodnym
z pierwotną trasą, to uznawała dany punkt za zaliczony. Jakiś czas temu to jednak przestało działać.
(nie wiem dokładnie kiedy, bo bardzo rzadko jeśli już stawiam via, to go potem omijam).

*

Offline bazi22

• 913
Odp: Trasa \"Przez okolicę...\" - czy robię coś nie tak ?
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 20, 2010, 20:52:32 »
@kocureq
Przyjrzyj się co widzisz na tle pierwszej od dołu żóltej strzałki.

wg. mnie to jest punkt przez którego użytkownik sobie nie planował, bo on wybrał tylko przez okolicę punktu ulubionego.

AM sama ustanowiła sobie ten punkt.

I co się stanie jeśli kierowca pojedzie ulicę dalej i spełni swój warunek - przejedzie przez okolicę punktu ulubionego - ale AM poprosi go o zawrócenie.

Feler jest nie w wyznaczeniu tras, tylko przez dodawanie punktu przez i konieczność przejazdu przez niego.

AM po wyznaczeniu trasy zapomina, że chodziło o przejechanie przez okolice i prowadzi dokładnie przez ustawiony przez siebie samą punkt.

Połączone: Kwiecień 20, 2010, 20:55:00
Kiedyś AM potrafiła zaliczać punkty via w ten sposób, że gdy przejechałeś inną trasą obok punktu,
znalazłeś się na pierwotnej trasie już za tym ominiętym punktem i jechałeś w kierunku zgodnym
z pierwotną trasą, to uznawała dany punkt za zaliczony. Jakiś czas temu to jednak przestało działać.
(nie wiem dokładnie kiedy, bo bardzo rzadko jeśli już stawiam via, to go potem omijam).

Z tego co kojarzę to to inteligentne traktowanie punktów VIA znikło wraz z wprowadzeniem możliwości wybory punktów "Przez okolice" - kiedyś tak nie można było.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2010, 20:55:00 wysłana przez bazi22 »

*

Bilunia

« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 20, 2010, 21:12:16 »
Poważniejszy problem zrobi się wtedy, gdy wyznaczymy sobie trasę z np. 4-ma "Przez" i zatrzymamy się na obiadek pomiędzy punktami "Przez" i wyłączymy urządzenie. Po ponownym włączeniu - niespodzianka. AM nie widzi zaliczonych punktów i chce do nich wracać. Taka niespodzianka mi się przydarzyła. Gdy wykasowałem zaliczone punkty, wszystko wróciło do normy. Radzę potestować te niuanse, by uniknąć przykrych niespodzianek.
Co do opisywanego wcześniej przypadku, jeżeli ustalimy trasę (począek i koniec), AM wyznaczy nam trasę i dopiero później dodamy "Przez okolicę", nie zdarzyło mi się, by punkt został postawiony na jakiejś bocznej drodze.

*

Offline emcom

• 31
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 20, 2010, 22:07:37 »
Widzę że dyskusja rozgorzała :) i że temat jest Kolegom nieobcy.
Mnie się wydaje że ta funkcja źle działa. Tak zwyczajnie.
Przypomniałem sobie jeden epizod z zimy. Wracałem do Łodzi z Kalisza, a że już było ciemno, a do tego padał śnieg, było zimno i ślisko, to postanowiłem wybrać trasę również przez Turek (tę trasę mniej - więcej znam, ale lubię wiedzieć np. ile mi jeszcze drogi pozostało do domku ;) )
W Turku AM poprowadziła mnie kilkaset metrów jakąś ulicą, po czym kazała mi zawrócić i jechaliśmy dalej.
Teraz widzę że poprowadziła mnie właśnie do jakiegoś swojego wymyślonego punktu "przez". O tyle niefajnie, że warunki do jazdy naprawdę były kiepskie. A tablice z oznakowaniami zalepione śniegiem. Czyli nie było to prowadzenie "przez okolicę" a raczej "przez punkt" tyle że ustawiony przez AM w/g jakichś kryteriów.
Może możliwość ustawienia promienia tej "przez okolicy" załatwiłaby sprawę ?
Ale z drugiej strony, w pierwszym przypadku jaki opisałem ostatecznie wjechałem na trasę wyznaczoną przez AM i jechałem nią dość długo. Powinna była to zauważyć i zrezygnować z zawracania, tylko prowadzić do przodu.
Według mnie, tak czy siak, jest to jakiś błąd. Spróbuję to zgłosić, może zauważą ;)

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 20, 2010, 22:09:20 »
ehh i dalej mi ktoś powie że to jest urządzenie pomagające ?

IMHO taka funkcja powinna działać tak jak sobie wszyscy wyobrażają, czyli albo zaliczenie punktu przez okolicę gdy ten punkt miniemy a jedziemy w kierunku punktu docelowego, lub faktycznie aby ten obszar był łatwiej zaliczany (jakaś okolica, ale właśnie ile?) lub też aby przez okolicę liczył tylko tak, aby zawsze przez ten punkt przejechać, nie mówiąc o poście bilunii że po wyłączeniu urządzenia punkty przez ponownie się aktywują.

ja dalej walczę zaznaczając skrzyżowania w których skręcenie w prawo osobnym pasem jest komunikowane hasłem "trzymaj się prawego pasa" a tak naprawdę prawy pas skręca pod kątem większym niż 90' w inną ulicę, co dla mnie jest raczej skrzyżowaniem a nie np. zjazdem z autostrady
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 20, 2010, 22:18:03 »
postanowiłem wybrać trasę również przez Turek

Wskazałeś ten punkt przez na mapie czy wybrałeś przez szukaj/adresy/Turek?
IMO funkcja przez okolicę lepiej się spisuje przy tym drugim sposobie, przy pierwszym
znacznie częściej potrafi wybrać dziwną trasę.
Sporo zależy od 'miejsca trafienia' w mapę, zwłaszcza przy 'celowaniu' w małej skali.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2010, 23:16:29 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
Odp: Trasa \"Przez okolicę...\" - czy robię coś nie tak ?
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 20, 2010, 22:41:29 »
@kocureq
Przyjrzyj się co widzisz na tle pierwszej od dołu żóltej strzałki.

wg. mnie to jest punkt przez którego użytkownik sobie nie planował, bo on wybrał tylko przez okolicę punktu ulubionego.

AM sama ustanowiła sobie ten punkt

A racja, faktycznie ustawiła ten punkt na trasie. A to niezła dupa, jeśli zmienili tak to działanie.

Znaczy, jak ustawię sobie "przez Knurów", to ustawi mi na obwodnicy (bo np. jechałem dużą trasą obok), a potem zajadę do Knurowa na obiad to każe mi wracać na tę obwodnicę? Kapa.

Wszystkich knurów na forum przepraszam za wykorzystanie w przykładzie ;)