AM 6.6

• 779 Odpowiedzi
  • 193517 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
Odp: AM 6.6
« Odpowiedź #330 dnia: Sierpień 26, 2010, 18:26:11 »
A ja mam też pytanie, czy można jakoś ustawieniami w profilu prędkości spowodować, żeby AM układał mi trasy po jak najbardziej głównych drogach. Oczywiście zakładam, że  w tym momencie muszę wyłączyć na pewno LD i SR. Nie lubię jeździć zadupiami po kraju, gdzie mijam sie z innymi na przysłowiowe lusterko, a  po bokach drogi mam 100 letnie drzewa lub rów lub kombinację tych obu, tak żebym miał na 100% pewność że nie ujdę z wypadku żywy.

ja uzywam profilu predkosci odkad uzywam AM gdyz jezdze po kraju ciezarowym i spisuje sie idealnie Prowadzi takimi drogami jak sobie ustawisz profil Im wyzszy profil predkosci przy danej kategorii drogi tak bedzie Cie prowadzic w pierwszej kolejnosci Oczywiscie nieraz wiaze sie to z nadkladaniem kilku badz kilkunastu km Ale prowadzi zawsze drogami wyzszej kategorii

Moj profil wyglada nastepujaco
-autostrada 170
-miedzynarodowe 130
-glowne 115
-drugorzedne 50
-miejskie glowne 40
-miejskie 30

I jak dla mnie jest idealnie Jest to tak zawana alergia na DROGI ZOLTE I GORSZE jak to ktos kiedys tu nazwal  :D
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #331 dnia: Sierpień 26, 2010, 18:29:41 »
-autostrada 170
Super... gdzie w Polsce wolno tyle jeździć...?  :O :O :O
ISTQB Certified Tester

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #332 dnia: Sierpień 26, 2010, 18:32:02 »
-autostrada 170
Super... gdzie w Polsce wolno tyle jeździć...?  :O :O :O

profile sa znacznie zawyzone aby byla znaczna roznica pomiedzy kazdym rodzajem drog i bylo odpowiednio brane pod uwage w wyznaczaniu tras

AutoMapa 6.10.0

*

Bilunia

« Odpowiedź #333 dnia: Sierpień 26, 2010, 18:51:58 »
profile sa znacznie zawyzone aby byla znaczna roznica pomiedzy kazdym rodzajem drog i bylo odpowiednio brane pod uwage w wyznaczaniu tras
A co z planowanym czasem przejazdu ?
Po wyznaczeniu trasy pokaże Ci np. 4 godz, a Ty przy tych ustawieniach nigdy nawet się nie zbliżysz do tego czasu

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #334 dnia: Sierpień 26, 2010, 18:55:08 »
A co z planowanym czasem przejazdu ?
Po wyznaczeniu trasy pokaże Ci np. 4 godz, a Ty przy tych ustawieniach nigdy nawet się nie zbliżysz do tego czasu

nigdy na to nie zwracalem uwagi i nie korzystalem z tego AM ma mnie prowadzic i to jest jej glowne zadanie a nie mowic o ktorej bede na miejscu  :) To akurat sam potrafie sobie obliczyc  :wink: i jest bardziej dokladne  :)

AutoMapa 6.10.0

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #335 dnia: Sierpień 26, 2010, 18:58:16 »
Takie ustawienie prędkości pozwala wymusić określone wytyczanie tras. I o to chodzi Wookash'owi. Określenie czasu dojazdu można określać ETA na podstawie średniej prędkości.

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #336 dnia: Sierpień 26, 2010, 19:02:19 »
Takie ustawienie prędkości pozwala wymusić określone wytyczanie tras. I o to chodzi Wookash'owi.

no i o to wlasnie mi chodzi  :ok: Prowadzi tak ja chce Mniej wiecej  :)

AutoMapa 6.10.0

*

Bilunia

« Odpowiedź #337 dnia: Sierpień 26, 2010, 19:03:22 »
nigdy na to nie zwracalem uwagi i nie korzystalem z tego AM ma mnie prowadzic i to jest jej glowne zadanie a nie mowic o ktorej bede na miejscu  :) To akurat sam potrafie sobie obliczyc  :wink: i jest bardziej dokladne  :)
To spróbuj tego:
120
100
72
63
47
42
40

dalej bez zmian
Oba wiadome suwaki w środku.
Resztę indywidualnych potrzeb zapewni Ci wybór szybkiej, optymalnej, lub krótkiej.
Oczywiście by to miało sens, Traffic - wyłączony

Określenie czasu dojazdu można określać ETA na podstawie średniej prędkości.
Eta Ci nie powie o której masz wyjechać, by dotrzeć na określoną godzinę.
Co Ci powie w drodze ETA, jak 1/3 trasy pojedziesz autostradą, a reszta zostanie Ci do pokonania żółtymi, a Ty bazujesz na średniej prędkości ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 19:09:50 wysłana przez Bilunia »

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #338 dnia: Sierpień 26, 2010, 19:34:42 »
Wczoraj to samo na trasie Łódź - Poznań chciała mnie przeciągnąć przez parking na autostradzie, ale się nie dałem. AM 6.5 kilka tygodni temu na autostradzie Gliwice - Katowice kazała mi zjechać, zaliczyć światła i z powrotem wjechać na autostradę.

Jeździłem z 6.6 A2 i takich kwiatków nie miałem
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #339 dnia: Sierpień 26, 2010, 19:43:59 »
Witam,po zainstalowaniu AM 6.6 u mnie pojawił się problem z zawieszaniem mapy i wyskakującym okienkiem "AC_Off AP load imagnes fall".Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem?
Identyczny problem. Czasem się odblokowuje, a w większości pomaga reset urządzenia. Wyłączenie powoduje czarny ekran z  z okienkiem AC_Off AP load imagnes fall". Tak było czasami przy AM 6.5, przy AM 6.6Beta - częściej, a przy 6.6 już wkurza.

*

Offline mariano52

• *
  • 63
  • Sprzęt: NavRoad AURO,Modecom MX4HD
« Odpowiedź #340 dnia: Sierpień 26, 2010, 20:04:07 »
Witam,po zainstalowaniu AM 6.6 u mnie pojawił się problem z zawieszaniem mapy i wyskakującym okienkiem "AC_Off AP load imagnes fall".Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem?
Identyczny problem. Czasem się odblokowuje, a w większości pomaga reset urządzenia. Wyłączenie powoduje czarny ekran z  z okienkiem AC_Off AP load imagnes fall". Tak było czasami przy AM 6.5, przy AM 6.6Beta - częściej, a przy 6.6 już wkurza.

Podczas jazdy kiedy przyjdzie zresetować urządzenie trochę to trwa.Nie wiem czy ta dolegliwość dotyczy NavRoada czy występuje też na innych urządzeniach.

*

Offline mobilex

• *
  • 74
  • Sprzęt: NavRoad VIVO_S + AutoMapa Europe
« Odpowiedź #341 dnia: Sierpień 26, 2010, 20:17:32 »
problem z zawieszaniem mapy i wyskakującym okienkiem "AC_Off AP load imagnes fall".Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem?

U mnie komunikat taki występuje tylko podczas wyciągnięcia wtyczki z gniazdka zarówno w samochodzie jak i w domu z zasilacza. Zdarza się, że wtyczka wyskakuje podczas jazdy po dziurach i dlatego może występować u was ten problem tak często.

*

Offline mariano52

• *
  • 63
« Odpowiedź #342 dnia: Sierpień 26, 2010, 20:46:17 »
problem z zawieszaniem mapy i wyskakującym okienkiem "AC_Off AP load imagnes fall".Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem?

U mnie komunikat taki występuje tylko podczas wyciągnięcia wtyczki z gniazdka zarówno w samochodzie jak i w domu z zasilacza. Zdarza się, że wtyczka wyskakuje podczas jazdy po dziurach i dlatego może występować u was ten problem tak często.

Ten problem pojawił się po wgraniu AM 6.6.W poprzednich wersjach nie występował.Wygląda na to że AM 6.6 nie bardzo nadaje się do NavRoada.Wydaje mi się że coś zostało skopane w nowej wersji.

Wtyczka nie wyskakuje,cały czas jest połączenie z gniazdkiem widać kontrolkę cały czas świeci.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 21:21:50 wysłana przez mariano52 »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #343 dnia: Sierpień 26, 2010, 20:57:23 »
Czy istnieją 2 rodzaje blokad w traffic (LD)?
Dzisiaj mimo ustawionej blokady przez traffic na Alei Niepodległości (odcinek Koszykowa-Wawelska) AM mnie przez ten odcinek wyznaczyła trasę i przeprowadziła.... Co prawda odcinek ten w praktyce nie jest całkowicie zablokowany bo jest mijanka innym pasem ulicy ale w AM w danych traffic jest blokada....
Czy ktoś może mi to jakoś wytłumaczyć?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 20:59:08 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #344 dnia: Sierpień 26, 2010, 21:17:14 »
...Dzisiaj mimo ustawionej blokady przez traffic ...
Który traffic?
Bo się ich namnożyło ostatnio i źródeł informacji o utrudnieniach w ruchu też.
Rzecz się działa w Olsztynie k/Częstochowy? :wink:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #345 dnia: Sierpień 26, 2010, 21:37:15 »
Czy istnieją 2 rodzaje blokad w traffic (LD)?
Dzisiaj mimo ustawionej blokady przez traffic na Alei Niepodległości (odcinek Koszykowa-Wawelska) AM mnie przez ten odcinek wyznaczyła trasę i przeprowadziła.... Co prawda odcinek ten w praktyce nie jest całkowicie zablokowany bo jest mijanka innym pasem ulicy ale w AM w danych traffic jest blokada....
Czy ktoś może mi to jakoś wytłumaczyć?

Mozna tak napisac, ze sa 2 rodzaje blokad w LD, choc nie wiem czy to zamierzone, opisywalem to w tym poscie:

http://pdaclub.pl/forum/automapa/automapa-6-6-beta-2/msg1345665/#msg1345665

*

Offline mobilex

• *
  • 74
  • Sprzęt: NavRoad VIVO_S + AutoMapa Europe
« Odpowiedź #346 dnia: Sierpień 26, 2010, 21:49:22 »
problem z zawieszaniem mapy i wyskakującym okienkiem "AC_Off AP load imagnes fall" - Ten problem pojawił się po wgraniu AM 6.6.W poprzednich wersjach nie występował.
Problem ten pojawił się u mnie już w wersji 6.2 i komunikat taki miałem kilka razy, ale zawsze tylko po odłączeniu zasilania. Kiedy u was występuje ten problem?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #347 dnia: Sierpień 26, 2010, 21:56:13 »
...Dzisiaj mimo ustawionej blokady przez traffic ...
Który traffic?
Bo się ich namnożyło ostatnio i źródeł informacji o utrudnieniach w ruchu też.
Rzecz się działa w Olsztynie k/Częstochowy? :wink:
Byłem podłączony do LD on line a chodziło o Warszawę.

Połączone: [time]Sierpień 26, 2010, 21:58:00[/time]

Mozna tak napisac, ze sa 2 rodzaje blokad w LD, choc nie wiem czy to zamierzone, opisywalem to w tym poscie:

http://pdaclub.pl/forum/automapa/automapa-6-6-beta-2/msg1345665/#msg1345665
To była te druga ikonka z ta barierką.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 22:02:00 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline mariano52

• *
  • 63
« Odpowiedź #348 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:01:38 »
problem z zawieszaniem mapy i wyskakującym okienkiem "AC_Off AP load imagnes fall" - Ten problem pojawił się po wgraniu AM 6.6.W poprzednich wersjach nie występował.
Problem ten pojawił się u mnie już w wersji 6.2 i komunikat taki miałem kilka razy, ale zawsze tylko po odłączeniu zasilania. Kiedy u was występuje ten problem?

Różnie,czasami przy włączaniu i  podczas jazdy.Podczas jazdy zawiesza mapę i pomaga tylko reset.Zauważyłem też że system pracuje wolniej,to znaczy dłużej otwiera kolejne okienka.Pisząc np.adres na klawiaturze naciskam wybraną literę i po około dwóch sekundach mogę wpisać następną.Mapa jest wgrana na czystą kartę po formacie.

Zgłosiłem ten problem do supportu,właśnie otrzymałem odpowiedź że pracują nad tym.Mam nadzieję że rozwiążą problem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 22:07:37 wysłana przez mariano52 »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #349 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:07:29 »

W takim razie AM robi co chce i jak chce... mam nadzieje, ze chociaz programisci ogarniaja to jeszcze.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #350 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:12:10 »
To tylko informacja o utrudnieniach w ruchu a nie blokada.
Są dwa rodzaje blokad. MiploTraffic oraz funkcja "Objazd". Więcej nie znam.

Ale może czegoś nie wiem?  :-?

edit:
A jednak czegoś nie wiedziałem. Te barierki też mają spełniać funkcję blokad.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 22:50:23 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #351 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:15:41 »
To która blokada jest blokadą w trafficu bo w spisie zdarzeń traffic jest napisane blokada.
Ściągnij zdarzenia i sprawdź co tam jest...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 22:17:37 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #352 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:16:38 »

Czasami dziala to jak informacja, a czasami jak blokada i informacja. W poscie ktorym podawalem wyzej zrobilem test bez blokad miplo. Bez polaczenia z internetem prowadzil tymi drogami trase. Po sciagnieciu danych LD jedna z tych tras zmienil traktujac "barierki" jako blokade.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #353 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:18:57 »
Czasami dziala to jak informacja, a czasami jak blokada i informacja. W poscie ktorym podawalem wyzej zrobilem test bez blokad miplo. Bez polaczenia z internetem prowadzil tymi drogami trase. Po sciagnieciu danych LD jedna z tych tras zmienil traktujac "barierki" jako blokade.
Ja byłem podłączony onLine do LD i miałem ściągnięte dane...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #354 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:23:36 »
Ja byłem podłączony onLine do LD i miałem ściągnięte dane...

Widocznie "ikonka" jednak o niczym nie swiadczy, a najwazniejsze jest jak dana informacje zdefiniuje progtamista wprowadzajacy dane. Nie ma chyba nigdzie dokumentacji na ten temat, wiec pewnie to tajemna wiedze.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #355 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:24:18 »
To która blokada jest blokadą w trafficu bo w spisie zdarzeń traffic jest napisane blokada.
Ściągnij zdarzenia i sprawdź co tam jest...
Tak. Te działają na pewno.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #356 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:29:24 »
Cytat: Miedzio
Czasami dziala to jak informacja, a czasami jak blokada i informacja...

IMO to zależy od dokładności współrzędnych tych blokad, to są dane importowane z GDDKiA
i ich dokładność lokalizacyjna jest krótko mówiac żałosna. (przypomnę 'roboty stawowe')
Przypuszczam, że te blokady działają (o ile w ogóle działają) podobnie jak blokady 'od POI',
czyli gdy trafikowy POI zostanie postawiony za bardzo 'na oko' (za daleko od drogi)
to żadnej blokady na drodze nie będzie.

EDIT:
Przejrzałem te blokady na Niepodległości i parę innych, w przeciwieństwie do robót drogowych
są zlokalizowane perfekcyjnie, ale na pewno niczego nie blokują, przynajmniej samo ściągnięcie
zdarzeń drogowych nie powoduje zablokowania tych odcinków.
Trasy ustawione  'na sucho' prowadzą prosto przez blokady.
'Na mokro'  :wink: niestety nie mam jak sprawdzić.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 22:45:30 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #357 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:36:41 »
IMO to zależy od dokładności współrzędnych tych blokad, to są dane importowane z GDDKiA
i ich dokładność lokalizacyjna jest krótko mówiac żałosna. (przypomnę 'roboty stawowe')
Przypuszczam, że te blokady działają (o ile w ogóle działają) podobnie jak blokady 'od POI',
czyli gdy trafikowy POI zostanie postawiony za bardzo 'na oko' (za daleko od drogi)
to żadnej blokady na drodze nie będzie.

Inne jest pytanie czy tam powinna być blokada bo akurat w tym miejscu jest ulica przejezdna choć z zawężeniem i poprowadzeniem ruchu druga stroną ulicy więc może powinna być ikonka roboty drogowe...?
Co innego dalej na AL.Niepodległości za Batorego (w kier południowym) ale jeśli tu stoi blokadato jednak powinno to byc zablokowane... chyba...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 22:39:19 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #358 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:47:31 »
IMO to zależy od dokładności współrzędnych tych blokad,...
To na pewno też. Ale dlaczego "czerwona" barierka "działa" a "szara" już nie koniecznie.
Współrzędne, jak widać na zrzutach są OK.
Most na Wiśle w Sandomierzu.

Zwracam honor z blokadami - jednak czegoś nie wiedziałem.  :(
Pozdrawiam
Karol

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #359 dnia: Sierpień 26, 2010, 22:51:10 »
To na pewno też. Ale dlaczego "czerwona" barierka "działa" a "szara" już nie koniecznie.
Ja jechałem od czerwonej do szarej.

Połączone: Sierpień 26, 2010, 22:52:13
EDIT:
Przejrzałem te blokady na Niepodległości i parę innych, w przeciwieństwie do robót drogowych
są zlokalizowane perfekcyjnie, ale na pewno niczego nie blokują, przynajmniej samo ściągnięcie
zdarzeń drogowych nie powoduje zablokowania tych odcinków.
Trasy ustawione  'na sucho' prowadzą prosto przez blokady.
'Na mokro'  :wink: niestety nie mam jak sprawdzić.

Marku, wynika z tego, ze to błąd. Wysłałem im już zgłoszenie.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester