Autor Wątek: Aktualizacja Smart Routes  (Przeczytany 410860 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #120 : Grudzień 23, 2010, 16:57:38 »
Zgłoś do supportu.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

PDAclub.pl

Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #120 : Grudzień 23, 2010, 16:57:38 »
R E K L A M A:


Offline starsza.pani

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #121 : Grudzień 23, 2010, 22:19:18 »
Zgłosiłam, ale czy zrobiłam to profesjonalnie? Ja mam kłopoty z fachowymi określeniami.
Miejmy nadzieję, że ktoś zrozumie to co spłodziłam.


Offline robertpiaty

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 101
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #122 : Styczeń 01, 2011, 19:30:32 »
Na Targeo w Reńskiej Wsi zniknęły dane trafficowe - w tym blokady. Mam nadzieję, że to oznacza wykasowanie zbędnych blokad (jeśli tak to może inne zgłaszane blokady też usunęli) i przy następnej aktualizacji SR będzie już ok.

http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,18,18.14083,50.32311?l=b485127460cda829


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #123 : Styczeń 01, 2011, 21:09:23 »
Już jest OK.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline morette

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #124 : Styczeń 02, 2011, 11:38:13 »
Ursus, Traktorzystów też znikneła blokada :)

Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

Offline robertpiaty

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 101
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #125 : Styczeń 02, 2011, 21:09:10 »
Szkoda że tyle czasu trzeba było o to walczyć. Od nowego roku targeo zaskakuje :)


Offline statler

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 208
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #126 : Styczeń 13, 2011, 18:09:52 »
Nowe dane z 12.01.2011


Offline longu

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #127 : Styczeń 14, 2011, 11:34:34 »
Nowe dane z 12.01.2011


Hmm, nie mogę pobrać na becie (6.7) danych - napisało, że mapa jest nieobsługiwana ;-(. Subskrypcja niestety skończyła mi się kilka dni temu i jeszcze nie przedłużyłem.
Pozdrowionka.

iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

Offline daro.s

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #128 : Styczeń 15, 2011, 17:05:06 »

Hmm, nie mogę pobrać na becie (6.7) danych - napisało, że mapa jest nieobsługiwana ;-(. Subskrypcja niestety skończyła mi się kilka dni temu i jeszcze nie przedłużyłem.
Pozdrowionka.


Miałem identyczny komunikat z AM6.7, ta wersja mapy jest nieobsługiwana. Było to spowodowane wyłączonym ruterem i brakiem dostępu do internetu. Po włączeniu rutera update przebiegł prawidłowo.
Pzd

Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

Offline longu

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #129 : Styczeń 17, 2011, 13:54:17 »

Hmm, nie mogę pobrać na becie (6.7) danych - napisało, że mapa jest nieobsługiwana ;-(. Subskrypcja niestety skończyła mi się kilka dni temu i jeszcze nie przedłużyłem.
Pozdrowionka.


Miałem identyczny komunikat z AM6.7, ta wersja mapy jest nieobsługiwana. Było to spowodowane wyłączonym ruterem i brakiem dostępu do internetu. Po włączeniu rutera update przebiegł prawidłowo.
Pzd


U mnie raczej nie na tym problem polega. Wysyłanie poszło bez problemów. Nie chce tylko odebrać danych. Może sprawdza, czy licencja jest jeszcze ważna? Ale wtedy moim zdaniem inny komunikat powinien być ;P
Pozdrowionka.

EDIT:
Spróbowałem ponownie i tym razem inny komunikat: Obecna licencja użytkownika wygasła w dniu: 02-01-0219 ;-) Nie, nie pomyliłem się przy przepisywaniu daty ;P

« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2011, 14:01:06 wysłana przez longu »
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

Offline JR.Nysa

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #130 : Styczeń 18, 2011, 09:23:06 »
Nowe dane na dzień 14.01.2011

Połączone: [time]Styczeń 18, 2011, 11:34:51[/time]
Wg. mnie dane SR w tej aktualizacji i wyliczane na ich podstawie trasy są zdecydowanie "bardziej logiczne" .Polecam aktualizacje

« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 12:43:05 wysłana przez JR.Nysa »

Offline jachraniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2151
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #131 : Styczeń 24, 2011, 23:07:58 »
Nowość - Bilunia nie zaproponował wyłączenia SR! Przecież wiadomo że SR to największe zło i od razu trzeba wyłączyć bo

Cytuj
Jedni wolą sami ruszyć główką, by nie dać się gadżetom wpuszczać w maliny, /ciach/


A że po wyłączeniu routing jest typowy dla Bilunia i trzeba ratować się (bez sensu zresztą) profilami to inna sprawa.

iAM
Full AM'Traffic :)

Bilunia

  • Gość
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #132 : Styczeń 25, 2011, 00:44:57 »
Apel do Administratora (Moderatora)

Proszę o przykrócenie osobistych wycieczek Pana jachraniaka pod moim adresem.
Tego typu zachowania nie służą chyba atmosferze na forum.


Mam nieodparte wrażenie, że ktoś usiłuje mnie podprowadzić "pod bana".

Komentarz Moderatora Życzę udanych przemyśleń w tematach: - jak sobie pościelisz tak sie wyśpisz - jak kuba Bogu tak Bóg Kubie - mentalność Kalego
Zapewne jesteś dzieckiem NEO

pomysły autora tego tematu, uważam, bardzo delikatnie rzecz nazywając, za "poronione".


« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2011, 09:43:09 wysłana przez nocnyMarek »

Offline ajed

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
  • VIP Level: 1166
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #133 : Styczeń 25, 2011, 08:29:30 »
Możesz też zapytać Bilunia jak tu zrobić "lepiej"  :mrgreen:


To zdanie jest conajmniej niepotrzebne. Możesz się nie zgadzać z poglądami Bilunia. Nie będziemy jedna tolerować tego typu "osobistych" wycieczek. Macie "coś" do siebie to wyjasnijcie na PW. A to forum jest o AutoMapie, nie zaś o Twoim stosunku do Bilunia i jego - często kontrowersyjnych - poglądów. Ale to forum jest po to, żeby każdy mógł się uzewnętrznić swoje poglądy, przemyślenia. Ale nie może przy tym atakować personalnie innych Cubowiczów.


Offline iceneon

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 995
  • VIP Level: 73
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #134 : Styczeń 25, 2011, 08:44:49 »
Kontrowersyjne poglądy? Ja bym to określił jako chamski i bezczelny ton wypowiedzi. Bilunia robi z siebie ofiarę, bo jest przecież święty.

Wracając do tematu, to po aktualizacji SR z dnia 14.01.2011 routing w moim rejonie znacznie się poprawił. W dalszym ciągu występują zaniki sygnału GPS i wycieczki poza trasę mimo ustawień na duże ignorowanie odchyleń. To chyba jednak przypadłość AM 6.7


Offline JR.Nysa

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #135 : Styczeń 25, 2011, 09:34:44 »
Kontrowersyjne poglądy? Ja bym to określił jako chamski i bezczelny ton wypowiedzi. Bilunia robi z siebie ofiarę, bo jest przecież święty.

Wracając do tematu, to po aktualizacji SR z dnia 14.01.2011 routing w moim rejonie znacznie się poprawił. W dalszym ciągu występują zaniki sygnału GPS i wycieczki poza trasę mimo ustawień na duże ignorowanie odchyleń. To chyba jednak przypadłość AM 6.7


Też zauważyłem poprawę danych SR w moim rejonie.
Chyba zachowawczo skopiuję pliki z aktualizacją SR z dn. 14.01.2011  i w razie kolejnych "chybionych" aktualizacji  przywrócę stan na dz. 14.01.2011


Offline jachraniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2151
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #136 : Styczeń 25, 2011, 09:48:50 »
@ ajed (miało być pw... ale chyba tak będzie lepiej)

Chciałbym wyjaśnić dlaczego dezawuuję na forum co napisał(a) Bilunia.

Powód jest jeden:

Forum PDAClubu jest bardzo opiniotwórcze

zanim przejdziemy dalej ustalmy jakieś postawy na których będziemy się opierać

17000 - to liczba wejść w wątek "AM6.7 na Trzech Króli"

dane SR (events, hubnet, speeds) - integralna część programu AM które każdy user może aktualizować za darmo. Wiadome od AM6.0

17000 wejść, Bilunia na pierwszych stronach podaje przykłady bardzo złego routingu a w dalszych stronach wątku nikt tego nawet nie rusza, nikt nie obala Jego twierdzeń. Co to oznacza? Ano to oznacza dla kilku tysięcy czytelników że Bilunia po pierwsze ma ogromną wiedzę* bo od razu obnażył słabości AM a po drugie AM6.7 to straszny bubel.

Nie twierdzę że Bilunia kłamie - ja po prostu uważam że On zatrzymał się na AM5.5.3 - wtedy nie było events, hubnet, speeds i dzięki bardzo biernej postawie użytkowników forum wprowadzał w błąd setki jeśli nie tysiące userów AM.

Obalam Jego twierdzenia - i co się dzieje? Ludzie tak wierzą * Bilunia że nawet nie sprawdzając kto ma rację zaczynają mnie atakować (np Dżeju, puniek) . To jest siła tego forum. Wiem że byłem szorstki w ocenie. Ale jak byc miłym w stosunku do kogoś, kto po pierwsze nie ma racji, po drugie robi ze mnie wariata...

Zaproponowałem (na pw) 4 osobom sprawdzenie tego co napisałem i potwierdzenie bądź wykluczenie. Na razie mam jedną odpowiedź. Od razu napiszę - odpowiedź która jest zgodna z tym co napisałem.

Nie dezawuuję Bilunia... A jedynie jego teksty dotyczące AM - ot tyle.

* - też tak kiedyś czytałem posty Bilunia

« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2011, 09:55:10 wysłana przez jachraniak »
iAM
Full AM'Traffic :)

Offline ajed

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
  • VIP Level: 1166
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #137 : Styczeń 25, 2011, 09:57:24 »
@ ajed (miało być pw... ale chyba tak będzie lepiej)

Chciałbym wyjaśnić dlaczego dezawuuję na forum co napisał(a) Bilunia.

Powód jest jeden:

Forum PDAClubu jest bardzo opiniotwórcze

zanim przejdziemy dalej ustalmy jakieś postawy na których będziemy się opierać
[....]


I bardzo dobrze. Dyskutuj, dyskredytuj, obnażaj słabości, braki w wiedzy itp.  :ok:

Ale nie takimi - nic nie wnoszącymi osobistymi wycieczkami, jak ta powyżej.

Tyle z mojej strony.


Offline hipeck

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 200
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #138 : Styczeń 25, 2011, 10:02:41 »
Opiniotwórczość na podstawie ilości wejść ? Biorąc pod uwagę ilość forumowiczów do użytkowników AM argument dość wątpliwy. Od razu mówię, że bardzo cenię forum, aby była jasność. Wiele zyskałem na uczestnictwie. Nawiasem mówiąc nie odpowiedziałeś na moje autokompromitujące pytanie.  pozdr


Offline jachraniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2151
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #139 : Styczeń 25, 2011, 10:15:34 »
@ hipeck, przepraszam ale już byłem nabuzowany :)

hipeck
Cytuj
Jeśli nie uzywasz SR i LD to co ma legalność do rzeczy?   pozdr


- chodziło Ci o routing... jakoś Ci umknęło co napisałem... a napisałem tak

Cytuj
Konrad, przy wyznaczaniu tras miałem włączony SR. LD nie działał na 100% gdyż miałem wyłączoną transmisję. Pierwsze dane SR dostajesz wraz z instalką, nowsze pobieramy za pomocą AM'Center. To od początku jest jasne. Wydaje mi się że to taka polityka Aquratu żeby zmniejszyć piractwo/powiększyć zyski Aquratu - czytaj jak chcesz... Moim zdaniem jak nie korzystasz z SR -jesteś "słaby" bo:

1) nic nie kosztuje (pobierasz via ActiveSync)
2) wszyscy legale mogą pobrać co jakiś czas... to nie LD że musisz być online.
3) AM ciągle poprawia dane SR przez co program lepiej działa
4) jak działa AM bez SR pokazał(a) Bilunia

AM udostępnia dane SR bezpłatnie wszystkim legalnym użytkownikom. Czyli to jest standard. Dostawa jest sprawą wtórną - w sensie że musisz użyć innego programu żeby być na bieżąco.

AM od momentu wprowadzenia SR i LD na tym opiera swoją kampanię reklamową... Bo to jest istota działania programu.

Na to żeby nie używać SR to może sobie pozwolić człowiek, który nie potrzebuje nawigacji bo jeździ 3 km z jednej do drugiej wsi, które po pierwsze nie są objęte SR a po drugie najstarsi nie widzieli korka pod oknami na oczy. Gdy pokonujesz (jak ja) dziennie dziesiątki jeśli nie setki skrzyżowań SR już ma znaczenie. LD to już na bogato... Te technologie się rozwijają ale od AM6 (kiedy zostały wprowadzone) mineło sporo czasu i zaczyna to dobrze działać. Ale Bilunia zatrzymał się na 5.5.3 i nawołuje wszystkich do tego samego. A kto myśli inaczej ten wróg...


I powoli dochodzimy do sedna sprawy... Bilunia powyłączał "niepotrzebne" rzeczy, czyli pozbawił się istotnej części programu za który (miejmy nadzieję) zapłacił. Program zaczął działac jak na pirackiej kopii a Bilunia na tej podstawie zaczął formułować zarzuty że nie działa. Że źle. Że wspaniał(a/y) Bilunia zagiął AM i klękajcie narody... bo oto są prawdy objawione.
I wspomina czasy 5.5.3 gdzie nie bylo SR i LD i myśli że te czasy się wrócą...


bez cienia złośliwości spytam - czy już wiesz o co chodzi? Jeśli nie wal na PW - odpowiem



Kolego jachraniak, uważasz, iż ja czerpię wiedzę od Biluni ( nie urażając go oczywiście ) ??? /ciach/


Twierdzę jedynie że w ważnej sprawie stanąłeś po stronie Bilunia nie sprawdzając kto ma rację.

Dżeju:
Cytuj
Bilunia, Kolegi jachraniaka nie przekonasz, gdyż ... nie przyjmuje on do swej wiadomości, że czegoś nie wie lub wie, ale nie do końca co i jak. /ciach/


że Bilunia wie, że Ty wiesz... tylko ja nie wiem :)

Cytuj
Jesteś po prostu rozbrajający  :mrgreen:
Moje komentarze na czerwono w twym cytacie. W taki sposób, to można sobie udowadniać przez miesiąc, że zarówno Bilunia jak i Ty macie rację.


tak na marginesie - chyba będzie to trwało krócej niż miesiac :) Dżeju nie mam urazy... zapomnijmy :)

« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2011, 10:38:55 wysłana przez jachraniak »
iAM
Full AM'Traffic :)

Offline altroch

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #140 : Styczeń 25, 2011, 11:02:08 »
Wróćmy do tematu.
Aktualizacja SR pobiera pliki speeds, events i hubnet. O ile pliki speeds, events pojawiły się razem z AM -traffic, utrudnienia, to plik hubnet był jeszcze w wersji 6.2 gdzie nie było SR/LD. Nie wiem dokładnie co zawiera plik hubnet, ale wpływa on na sposób wyznaczania trasy. Rzeczywiście ostatnia aktualizacja z 14-01-11 wyraźnie poprawiła routing :ok:


Offline jachraniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2151
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #141 : Styczeń 25, 2011, 11:38:37 »
altorch - w mojej ocenie każda aktualizacja SR wniosła coś pozytywnego... tyle że po pierwsze trzeba używać gdyż jest to bardzo ważna część programu, po drugie jak są błędy to zgłaszać supportowi. Jesli przeskoczyłeś z danych 23-24.12.2010r na najnowsze to musisz być bardzo mile zaskoczony. Nie ten program normalnie :)

Wyłączenie SR (nie mylić z LD) w mojej ocenie = jestem piratem. Możecie się z tym nie zgadzać, ale jeśli coś jest za darmo dla wszystkich legali, nie wymaga bycia online a dane są raz na kilka/kilkanaście dni to czy jest to problem dla zwykłego usera?

I podstawowe pytanie - jaki interes ma Aqurat żeby piraci mieli dobry routing? W sensie żeby AM z wyłączonym SR (czy też starymi danymi) dobrze nawigowała? Odpowiedź jest oczywista - żaden...

Jaki Aqurat ma interes żeby AM z włączonym SR dobrze prowadziła? - pytanie było retoryczne.

Widząc prezentowane błędy i swoje dobre trasy wiedziałem że jak wyjaśnię o co kaman to niebawem na barbarzyńskich forach będą posty "Nowe dane SR", link do rapida i instrukcja - wypakować, skopiować do. Zobaczycie za pół roku jak się wieść rozniesie że dane SR poprawiają routing.
Cóż mam nadzieję że AM nie pozbawi mnie licencji (jak miało to miejsce z Fishbone) a ludzie jednak będą korzystać z AM'Center co jeszcze poprawi dane SR. Wtedy może przekonają sie do LD. Ja nie mam złudzeń - technologia się sprawdza.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2011, 12:16:02 wysłana przez jachraniak »
iAM
Full AM'Traffic :)

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #142 : Styczeń 25, 2011, 11:52:58 »
Wyłączenie SR (nie mylić z LD) w mojej ocenie = jestem piratem.


To najwyższa pora zmienić ocenę, bo tylko LD jest dla piratów niedostępne.
Przynajmiej jeśli chodzi o tych komputerowych, a nie drogowych  :wink:

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline jachraniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2151
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #143 : Styczeń 25, 2011, 12:01:45 »
nMarku

Zgadza się... może nie do końca się dobrze wyraziłem w aspekcie SR - powinno być "jestem tępym piratem i nie wiem o co w tym wszystkim chodzi"

BTW zauważyłem Komentarz Moderatora, dzięki że popatrzyłeś na sprawę od podszewki.


iAM
Full AM'Traffic :)

Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4795
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #144 : Styczeń 25, 2011, 12:37:31 »
... Wyłączenie SR (nie mylić z LD) w mojej ocenie = jestem piratem. Możecie się z tym nie zgadzać, ale jeśli coś jest za darmo dla wszystkich legali, nie wymaga bycia online a dane są raz na kilka/kilkanaście dni to czy jest to problem dla zwykłego usera?

Zastosowałeś zawalisty skrót myślowy, krzywdząc być może niektórych legalnych użytkowników AM, którym po prostu SR nie pasuje (z różnych powodów i to ich sprawa). Poza tym z dobrodziejstw SR korzystają również Ci, którzy AM ukradli.
I podstawowe pytanie - jaki interes ma Aqurat żeby piraci mieli dobry routing? W sensie żeby AM z wyłączonym SR (czy też starymi danymi) dobrze nawigowała? Odpowiedź jest oczywista - żaden...

Oczywiście nie masz racji. Korzyść jest taka, że nielegalni użytkownicy AM również kreują opinie na temat programu, która idzie w świat.
Oceniając program i mapy nikt nie pyta czy to legalna wersja programu, czy kradziona.

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline emperator

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 242
  • Sprzęt: Nokia N500
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #145 : Styczeń 25, 2011, 12:40:45 »
Wyłączenie SR (nie mylić z LD) w mojej ocenie = jestem piratem. Możecie się z tym nie zgadzać, ale jeśli coś jest za darmo dla wszystkich legali, nie wymaga bycia online a dane są raz na kilka/kilkanaście dni to czy jest to problem dla zwykłego usera?

 
Zbytnio to upraszczasz. Weź pod uwagę, że nie każdy ma komputer i dostęp do sieci, a co za tym idzie nie każdy w ogóle wie, że powinno się cokolwiek aktualizować. Mój kolega kupił sobie AM jeszcze w wersji 5.x.x (nie pamiętam dokładnie którą), kiedy nie miał jeszcze komputera i nigdy jej nie aktualizował. Licencja oczywiście wygasła. Oświeciłem go jakoś we wrześniu ubiegłego roku, że ma starą wersję softu. Starą, co nie znaczy nielegalną. 
Inna znana mi osoba ma AM, którą aktualizuje tylko gdy jest u mnie, bo sama nie posiada komputera. Niestety robi to dopiero po przejechaniu całego kraju, niejednokrotnie klnąc, że mapa mu jakieś dziwne trasy wytycza. Czy to oznacza, wspomnieni posiadacze są nielegalni i w ramach dywersji program ma ich prowadzić opłotkami? O ile gość mający wersję 5, nie ma problemu SR, o tyle starszy pan mający obecnie chyba 6.7 (nie pamiętam, czy wyszła na gwiazdkę) i dane z okresu świąt już tak. 
Już w poprzednim poście to sygnalizowałem, że nie każdy w tym kraju ma dostęp do sieci i nie każdy może/potrafi aktualizować oprogramowanie. Dlatego właśnie routing po wyłączeniu SR i LD powinien być możliwie najlepszy bez prowadzenia po  jakichś tam osiedlowych uliczkach. Są ludzie, którzy nie kradną w tym kraju. Nie rozumiem więc dlaczego wrzucasz wszystkich do jednego worka i usprawiedliwiasz takie działanie producenta.


Konrad4x

  • Gość
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #146 : Styczeń 25, 2011, 12:55:40 »
Weź pod uwagę, że nie każdy ma komputer i dostęp do sieci, a co za tym idzie nie każdy w ogóle wie, że powinno się cokolwiek aktualizować.


Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś, ale z drugiej strony niestety świat podąża w tym kierunku, że jak nie masz komputera, internetu, konta na facebooku i naszej klasie to NIE ŻYJESZ, więc i AM nie jest dla takiego użytkownika (nie ten target). AM żeby pracowało w stopniu zadowalającym musi być na bieżąco aktualizowane jak legalny windows (nie wspomnę o defragmentacji karty co jakiś czas , bo inaczej cuda się mogą dziać). Wcale się nie zdziwię, a może powinno być to zrobione  :wink: i AM powinno posiadać taką funkcję "AM update" , że w momencie jak podłączę AM do kompa z netem lub odpalę AM z włączonym modułem gprs w telefonie to program sprawdzi w tle dostępne aktualizacje (LD, SR, softu) i poinformuje użytkownika, dając mu oczywiście opcję wyboru, czy takiej aktualizacji chce dokonać , czy nie. Ale oczywiście masz rację pisząc, że program powinien dawać poprawny routing nawet jeżeli nie korzystam z LD, SR.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2011, 13:07:40 wysłana przez Konrad4x »

Offline emperator

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 242
  • Sprzęt: Nokia N500
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #147 : Styczeń 25, 2011, 13:05:40 »
AM żeby pracowało w stopniu zadowalającym musi być na bieżąco aktualizowane jak legalny windows (nie wspomnę o defragmentacji karty co jakiś czas , bo inaczej cuda się mogą dziać).

 Jeśli więc producent wymusza do poprawnego działania bezwzględnego podłączenia do internetu, aktualizacji i podobnych cudów to niech skonstruuje reklamę produktu na kształt "Szanowny nabywco, zakup naszego najlepszego na świecie oprogramowania zobowiązuje Cię do bezwzględnego zanabycia komputera ze stałym dostępem do sieci. Odstąpienie od obowiązku codziennej aktualizacji programu jest równoznaczne z potraktowaniem naszego PT Klienta jako złodzieja i dlatego prowadzony on będzie zawsze trasą o profilu zwiedzacza osiedlowych śmietników bez względu na jakiekolwiek ustawienia użytkownika".  :evil:


Offline jachraniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2151
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #148 : Styczeń 25, 2011, 13:11:47 »
Mam nadzieję że legalni użytkownicy nie poczują się urażeni :) Po prostu każdy z osobna musi się przekonać że (pomijając wyjątkowe zastosowania jak jazda bo bezdrożach, którą można załatwić profilem) wyłączenie SR to gwarancja nieprzewidywalności programu.

Co do złodziei - myślę że dopiero zaczną używać... szkoda bo będą jedynie używać, a nie wymieniać via AM'Center jak klienci AM.

I na tym właśnie polega rola tego forum - trzeba krzewić właściwe postawy niezależnie od tego co inni robią.

Ile było tu takich akcji... Ktoś opisuje problem i czeka na odpowiedź. Pierwsze pytanie... witaminka? Tak. Dziękujemy za uwagę.

Podsumowując - używać. Jak jest coś źle to zgłaszać do supportu. Wystarczy jedno zdanie czasami...

@ emperator

Czy mogę mieć pretensje do Naviexpert, że nie mam połączenia z internetem i nawigacja mi nie działa? Do nawigacji z TMC, że nie odbieram TMC bo nie mam anteny i władowałem się w korek?

od dawna AM reklamuje się AM'Traffic - poczytaj:
http://www.automapa.pl/?PEI=210436&lng=PL

A że klient to ignorant, to inna sprawa. Bo usłyszy "najlepsza na Polskę to AM" kupi nie wiedząc co z czym się je. Potem klnie bo źle prowadzi. Ale żeby poczytać coś przed zakupem... Nie ma czasu... Potem poszuka i znajdzie posty wszędobylskiego Bilunia (który tylko profile sugeruje) i jedyna metoda oczywiście to wyłączyć SR i ustawić fachowo profile. Potem zawsze można napisać że Bilunia pomógł i w końcu nawigacja prowadzi jak trzeba.

A ja uważam że trzeba korzystać ze wszystkiego co dają... jak są błędy to je opisywać. I nie ma zadnej mowy o rozbieniu za jelenia... Jeden mail, jedno zdanie, wiele może zmienić.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2011, 13:21:30 wysłana przez jachraniak »
iAM
Full AM'Traffic :)

Offline pliers

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 585
  • Sprzęt: Galaxy S4
  • VIP Level: 10
Odp: Aktualizacja Smart Routes
« Odpowiedź #149 : Styczeń 25, 2011, 13:41:37 »
Cytuj
A ja uważam że trzeba korzystać ze wszystkiego co dają... jak są błędy to je opisywać. I nie ma zadnej mowy o rozbieniu za jelenia... Jeden mail, jedno zdanie, wiele może zmienić


też uważam że tak trzeba robić....podczas BETA TESTÓW. Od wersji finalnych się WYMAGA bo się płaci. AM ma spie....ny routing i basta, bez względu czy włączę SR czy nie, zamiast prowadzić prostą drogą nie raz "puszcza bokami". Spoczęli na laurach bo nie ma kto ich pogonić, brak konsekwencji, brak reakcji na błędy, nowe błędy, które nigdy wcześniej nie występowały (to jest najgorsze), oto cały wizerunek programu AutoMapa w moich oczach. Jeżdżę z nią hobbistycznie bo ufać przestałem dawno.

jeżdżę z Li(v)e Drive!
SPRAWDŹ SIĘ :-)