Autor Wątek: Automapa a transmiter FM  (Przeczytany 2439 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tw57@o2.pl

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Automapa a transmiter FM
« : Kwiecień 17, 2018, 15:05:37 »
Witam.
Posiadam nawigacje Navitel F100 w której mam automapę 6.24.na karcie SD.
I tu pytanie jak uruchomić transmitera z poziomu automapy bo z poziomu
Navitela nie ma problemu wybiera się głośnik albo transmiter.
Pozdrawiam.


PDAclub.pl

Automapa a transmiter FM
« : Kwiecień 17, 2018, 15:05:37 »
R E K L A M A:


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9899
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #1 : Kwiecień 18, 2018, 00:07:29 »
AM nie posiada takiej funkcjonalności.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline tw57@o2.pl

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #2 : Kwiecień 18, 2018, 12:35:11 »
Dziękuje za odpowiedź.
Szkoda  ,a może istnieje program ,który w systemie Win CE uruchomiłby transmitera to może by
Auto Mapa zadziała.
Pozdrawiam.


Offline jartro

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 541
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
  • VIP Level: 150
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #3 : Kwiecień 18, 2018, 14:06:55 »
W tej dziedzinie to raczej Angler jest ekspertem ;)


Offline tw57@o2.pl

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #4 : Kwiecień 18, 2018, 14:49:55 »
To taki dupowaty Navitel uruchamia transmitera a taka "MOŻNA" Auto Mapa nie to plama
dla programistów.
Prośba do anglera ,może coś zaradzi.
Pozdrawiam.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4781
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #5 : Kwiecień 19, 2018, 08:39:09 »
W "normalnych" nawigacjach PND z Win CE, transmiter uruchamiany jest z menu urządzenia, a nie z menu programu nawigacyjnego (tak jest w 95% urządzeń). Podobnie jest np. z rejestratorem trasy, w tych nielicznych urządzeniach z Win CE, które go mają. Navitel jest wyjątkiem - sam program nawigacyjny odpowiada za obsługę sprzętową urządzenia. Pewnie myślisz, że po zainstalowaniu Navitel'a np. na Larku, czy GOclever, przejął by on obsługę transmitera? Nic z tych rzeczy - każde urządzenie ma zupełnie inaczej rozwiązane sterowanie transmiterem i po prostu nie da się tego "ustandaryzować" i upchnąć w programie. Powiem więcej, nawet taka podstawowa rzecz jak regulacja podświetlenia jest tak bardzo różna pomiędzy urządzeniami, że ŻADEN program nawigacyjny nie potrafi nim poprawnie sterować. Tak już jest i nic na to nie poradzimy.
O sterowaniu bezpośrednio z AM musisz zatem zapomnieć, natomiast nie wykluczone, że w urządzeniu jest osobna aplikacja (plik exe), którą można wywołać bez odpalania navitel'a, a która może włączyć czy wyłączyć FM. Trzeba ją jednak znaleźć we własnym zakresie, gdzieś na wbudowanej pamięci flash.


Offline tw57@o2.pl

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #6 : Kwiecień 19, 2018, 14:47:39 »
Dziękuje Angler z wyczerpującą odpowiedź.
Takiej aplikacji na ResidentFlash w katalogu Windows nie ma do sterowania transmitera.
Manager Storage  WinCE mówi ,że oprócz ResidentFlash są jeszcze inne partycje typu
NandBlk ,których CECMD nie widzi,może tam coś jest do sterowania transmitera.
W pliku ini navitela są sekcje mówiące o częstotliwości FM i jego włączeniu.
Jaką aplikacją podejrzeć ukryte partycje to nie wiem.
Można by było skorzystać z wyjścia słuchawkowego ,ale jak wejść do wzmacniacza radia
to też nie wiem.
Panowie z AutoMapy odpisali mi,że Automapa nie wspiera transmitera co uważam za dużą
plamę.
Pozdrawiam.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4781
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #7 : Kwiecień 22, 2018, 22:20:21 »
Spróbuj otworzyć residentflash2 (ręcznie wpisz z ekranowej klawiatury taką ścieżkę w exploratorze Win CE). Często na tej ukrytej partycji są elementy menu.


Offline rrudas

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 204
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
  • Wiadomość użytkownika dołączyła do kolejki oczekujących na zatwierdzenieModerowany
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #8 : Kwiecień 23, 2018, 14:07:03 »
Panowie z AutoMapy odpisali mi,że Automapa nie wspiera transmitera co uważam za dużą
plamę.

Czyli pozostaje ci zostać przy jedynym słusznym programie NOVITEL, bo tylko on potrafi sterować transmiterami FM na urządzeniach NOVITEL.
Inni Producenci dali plamę, i nie zainteresowali się możliwo

"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

Offline tw57@o2.pl

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #9 : Kwiecień 25, 2018, 13:38:56 »
Witam.
Do residentflash2 nie mam dostępu,wpisując 2 z klawiatury.
Do residentflash3 jest dostęp ,ale tam nic nie ma,spróbuje jeszcze z gniazdem słuchawkowym,
lub kupie osobny transmiter.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie,głównie anglerowi,wątek do zamknięcia.
Pozdrawiam.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4781
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #10 : Kwiecień 25, 2018, 15:25:10 »
Residentflash2 nie zawsze istnieje - dobrze, że sprawdziłeś też 3. Być może faktycznie nawi była od początku projektowana wyłącznie pod Navitel'a i nie chciało się nikomu robić apki do obsługi FM. Jak byś mi powiedział, na jakim procku (MSTAR, Mediatek) jest ta nawigacja, to można by spróbować wrzucić aplikację z podobnego sprzętowo urządzenia. Nie jest wykluczone, że zadziała (o ile zastosowano taki sam sterownik - plik dll).


Offline tw57@o2.pl

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #11 : Kwiecień 26, 2018, 15:40:24 »

Procesor Type Cortex-A7-MSB2531 800mhz
480x272 pixsel 65536 colors
WINDOWS CE 6.0
Manufacturer: Mstar Semiconductor

Protocal Version: USB 2.00
Current Speed: High Speed

USB Device ID: VID = 1B20 PID = FFFF
Serial Number: 162000E1-0008-1000-0160-0729010019D2


Offline angler22

  • Redaktor
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4781
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #12 : Kwiecień 26, 2018, 15:52:30 »
Czyli typowy mstar 800 MHz - może coś się dopasuje z Vordona, albo Goclever'a, tylko muszę przeglądnąć archiwum :)


Offline tw57@o2.pl

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #13 : Kwiecień 26, 2018, 19:31:50 »
Dzięki za chęci.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4781
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #14 : Kwiecień 27, 2018, 19:40:25 »
Możesz spróbować tych dwóch zestawów. Może zadziała, może nie. Mogą nawet w ogóle nie odpalić, jeśli w nawigacji brakuje dll'ek, albo ma je w uboższej wersji...
https://uloz.to/tam/edit/94298dac-4945-444e-8533-74868ed5cc1a


Offline tw57@o2.pl

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Automapa a transmiter FM
« Odpowiedź #15 : Kwiecień 28, 2018, 09:28:23 »
Dzięki Angler ,ale w te aplikacje w ogóle nie odpalają.
Mam w katalogu Windows FMtest odpala się ,ale jest nie aktywny kompletnie.
Jeszcze raz dziękuję za chęci i pozdrawiam.