Autor Wątek: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania  (Przeczytany 1562 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jartro

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 510
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
  • VIP Level: 150
AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« : Listopad 06, 2017, 18:45:34 »
Czas testów minął. Pobierajmy finalną wersję :)))
Mapy 1710 a w nich m.in:
 
✓ Duża aktualizacja bazy punktów adresowych (obecnie ponad 7,6 mln adresów)
✓ Zaktualizowana organizacja ruchu w 15 miasteczkach województwa kujawsko-pomorskiego
✓ Oddane do użytku następujące trasy:
    - S7: Jędrzejów - granica województwa małopolskiego
    - S8: Zambrów - granica województwa mazowieckiego
✓ Przygotowane do otwarcia w mapach w chwili przekazania ich do użytkowania następujące odcinki dróg:
    - trasa S3: granica województwa dolnośląskiego - Bolków
    - trasa S8: Mężenin - Jeżewo
    - trasa S12: połączenie drogi ekspresowej S17 z przeprawą mostową na Wiśle w Puławach
    - północno-wschodnia obwodnica Oświęcimia
    - obwodnica Suwałk - pierwszy etap
    - obwodnica Kłodzka
    - obwodnica Leśnicy
    - przedłużenie ul. Bohaterów Monte Cassino w Lublinie

P.S Szybkość pobierania aktualnie to padaka :(((

« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2017, 18:50:15 wysłana przez jartro »

PDAclub.pl

AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« : Listopad 06, 2017, 18:45:34 »
R E K L A M A:


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9866
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #1 : Listopad 06, 2017, 20:33:03 »
Fakt, siąpi jak krew z nosa, pobierało 2 godziny i padło, wznowiłem i dalej czas pobierania szacuje na kilka godzin.
Dziś otwarli 20km dwujezdniowej S5 między Wrocławiem a Rawiczem. Ciekawe czy wpadli na to, żeby w finale zaktualizować dane SR, czy pozostawili betę bez żadnych zmian jak to ostatnio mają w zwyczaju?
Dla aAM/iAM to praktycznie bez znaczenia, bo LD załatwia sprawę, ale pod WCE to robi różnicę,
bo większość takich urządzeń nie ma dostępu do netu.
Swoją drogą ciekawe ilu jeszcze jest użytkowników z aktywną licencją i takim sprzętem,
może już tak niewielu, że z góry zostali spisani na straty?

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline jartro

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 510
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
  • VIP Level: 150
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #2 : Listopad 06, 2017, 21:53:17 »
Napisałem o wolnym bardzo serwerze już do supportu ale chyba dopiero rano zareagują :(((
Rzeczywiście trudno czasem sparować ze smartfonem niektóre urządzenia PNA. Po prostu się nie da:(((
Dlatego SR się przydaje.
Ja lubię PNA. Nawigacja ma nawigować a nie odtwarzać muzykę, być zestawem głośnomówiącym czy zapewniać inne cuda ;)
Ale cóż: jeden lubi ogórki a drugi zięcia córki :)))

« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2017, 23:10:35 wysłana przez jartro »

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9866
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #3 : Listopad 06, 2017, 22:56:46 »
No, w końcu się ściągnęło, to ten sam plik co beta2. (jeśli była jeszcze jakaś beta1 to chyba ją przegapiłem)

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline jartro

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 510
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
  • VIP Level: 150
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #4 : Listopad 06, 2017, 23:12:15 »
Mnie zostało jeszcze 1/2 godzinki :)))


Offline emperator

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 241
  • Sprzęt: Nokia N500
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #5 : Listopad 07, 2017, 14:52:43 »
Dzisiaj już leci pięknie - w porywach nawet 11,3MBs :ok:


Offline marek_39.5

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #6 : Listopad 07, 2017, 16:41:25 »
można było zacząć pobieranie wczoraj od godziny ca. 14:30…
dziwne, tak jakbym czytał te posty na m-n… zwłaszcza pytanie o ilość użytkowników


Offline emperator

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 241
  • Sprzęt: Nokia N500
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #7 : Listopad 07, 2017, 16:57:24 »
Użytkowników jeszcze jest pewnie sporo. Część woli oglądać mapę na dużym ekranie, a dwa, że ci, którzy mają nawigację nie będą się przesiadać dopóki działa stara. Inna rzecz, że gdybym mógł przenosić licencję to może bym się przesiadł na aAM. Skoro jednak nie mogę, a licencję mam, to używam nawigacji siłą rozpędu :)


Offline RUKAT

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2255
  • Sprzęt: LG l9 aAM,  Toshiba Encore wAM
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #8 : Listopad 07, 2017, 17:21:30 »
Raczej chodzi tylko o sprzęt. Jeśli kończy się licencja to przesiadka z wAM na aAM jest bez kosztowa bo cena subskrypcji jest taka sama  . Odwrotnie jest gorzej , jeszcze trzeba kupić program. Aaa jeszcze jedno . wAM ma funkcje których nie ma aAM   B)

Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

Offline Wojteksw49

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #9 : Listopad 07, 2017, 19:58:38 »
Postanowiłem pobrać nową wersję, niestety do 2.1GB szło powoli blisko 2 godziny, ale teraz pisze czas pobierania 3 dni.


Offline zdzis.michal

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 215
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #10 : Listopad 07, 2017, 20:37:21 »
Witam

Po wczorajszym i porannym niepowodzeniu w pobieraniu, w południe ulga. Pobieranie w normalnym czasie. po zainstalowaniu na poprzednią wersję pojechałem w trasę.
I wtedy nastąpiła katastrofa.
Mam bardzo dużo własnych POI pogrupowanych w profilach i w zbiorach default które przełączam z Otwórz. Po odpaleniu wAM pokazała się powitalna plansza o osobistej odpowiedzialności, którą usunąłem w ustawieniach. Następnie radośnie oznajmiono mi, że zawsze dojadę do celu. To też już kiedyś wykreskowałem. Chciałem wytyczyć trasę do poprzednio zdefiniowanego punktu. I tu dopiero niespodzianka. AM okazała się tabula rasa. Żadnych jakichkolwiek ustawień, punktów, ustawień mapy, prędkości, zużycia paliwa, po prostu nic. Mapa dziewicza. Ale te zbiory istnieją, po prostu program tego nie widzi. Chwilę przed tym eksperymentem miałem wgraną wersję beta i problemu nie było.
Napisałem do suportu, ale może ktoś wcześniej podpowie co zrobić. Przed wgraniem tzw. finalnej wersji skopiowałem przytomnie na dysk całą zawartość karty.

Pozdrawiam


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9866
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #11 : Listopad 07, 2017, 20:47:20 »
Tylko że finał nie różni się nawet jednym bajtem od bety (tej z numerem 2).
Skoro masz kopię to ją sobie przywróć i nie przejmuj się tym, że w nazwie instalki jest 'beta'

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline zdzis.michal

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 215
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #12 : Listopad 07, 2017, 21:22:19 »
Dzięki Nocny Marek
Cytuj
Skoro masz kopię to ją sobie przywróć i nie przejmuj się tym, że w nazwie jest 'beta'

 

Czyli tak po prostu wykasować z karty to wszystko co na niej jest i z powrotem z komputera wgrać poprzednie zbiory nie bawiąc się w żadne instalki? Tak po prostu?



Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9866
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #13 : Listopad 07, 2017, 22:41:34 »
Zamiast kasować zawartość profilaktycznie bym ją sformatował (pełny format, nie szybki), a dopiero potem wgrał kopię z kompa.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline zdzis.michal

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 215
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #14 : Listopad 08, 2017, 11:51:51 »
Witam
Tak zrobiłem. Z tym, że na początek sformatowałem kartę, jeszcze raz ściągnąłem final version na dysk, instalowałem na karcie i dograłem ustawienia. Rezultat jak poprzednio, czyli totalne zero. Jeszcze raz sformatowałem i na żywca wgrałem poprzedni zapis wg Kolegi porady. Na razie OK, tylko nie wiem jak będzie z aktualizacją w SR.
Suport odpisał zapytując jaka karta, jaki FAT. Poprzednio był dobry a teraz nie.
Odpowiedział też na poprzednią uwagę. Cały czas po przejechaniu pewnej wielkości trasy wywala mi komunikat "jesteś poza trasą" i za chwilą na niebieskim tle, że nie może wytyczyć dalszej trasy. Pomaga twardy reset urządzenia i na nowo definiowanie celu. To już tak od 6.16. Druga wersja podobnego błędu, to nagle "jestem u celu". Tutaj zwykłe wyłączenie i włączenie bez definiowania na nowo celu załatwia problem. Bardzo uciążliwe w mieście lub na autostradzie. Wysłałem do suportu wszystkie możliwe pliki, gdzie została zapisana trasa włącznie z Debug, ale nic błędnego nie widzą. Może to nic błędnego, że skutecznie wywala program. Odnoszę wrażenie, że program na różnych urządzeniach ma inne fochy.
No, ale to po poradzie wydaje się prawidłowo znajdować POI i ustawienia. Zobaczymy po czasie.
W każdym razie dziękuję.

« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2017, 16:36:11 wysłana przez nocnyMarek »

Offline marek_39.5

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #15 : Listopad 09, 2017, 11:57:21 »
pełne formatowanie karty i/lub pamięci? jeżeli ktoś to zrobi, to z dużą dozą prawdopodobieństwa ucegli sobie kartę/urządzenie! zwykle jest odmowa formatowania (win 7/8/10)
najpewniejszy sposób to usunięcie wszystkiego i usunięcie folderu \System Volume Information spod linuksa, bez żadnego formatowania! jeżeli już, to karty do 16 GB wyłącznie "na exfat'a", a większe - niestety - tylko NTFS! i wyłącznie spod linuksa! tzw. "markowe" nawigacje z pewnością obsłużą karty 64-gigowe, np. modecom SX 7.1


Offline emperator

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 241
  • Sprzęt: Nokia N500
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #16 : Listopad 09, 2017, 12:01:14 »
pełne formatowanie karty i/lub pamięci? jeżeli ktoś to zrobi, to z dużą dozą prawdopodobieństwa ucegli sobie kartę/urządzenie! zwykle jest odmowa formatowania (win 7/8/10)

Możesz jaśniej? W jaki sposób mógłbym uceglić urządzenie formatując kartę :ohreally:


Offline marek_39.5

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #17 : Listopad 09, 2017, 12:15:46 »
Jeżeli będziesz formatować kartę uSD "spod windowsów" bez zaznaczenia "ptaszka" szybkiego formatowania, to 9 do 10 ją uceglisz. Jeżeli spróbujesz sformatować (tzw. full-format) pamięć wewnętrzną urządzenia, to spotkasz z odmową formatowania (w windows). Można to obejść, ale nie polecam. Dlaczego? Dlatego, że zwykle kończy się "cegłą" (nie rusza to ROMu urządzenia, więc nadal będzie działać, ale w większości brandowanych urządzeń w VFAT siedzi GUI itp. pierdoły). Uprzedzam pytanie: na cegłę pomoże flesz urządzenia, ale jeżeli nie uda ci sformatować wewnętrznego FATa, to niestety - nie masz do niego dostępu (zazwyczaj; dotyczy to wszystkich urządzeń pracujących pod wincem 5/6)!
Dziwna rzecz, formatowanie "full" na NTFS spod windows XP nie powoduje powyższych problemów (dotyczy to wyłącznie kart!).

« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2017, 12:17:22 wysłana przez marek_39.5 »

Offline emperator

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 241
  • Sprzęt: Nokia N500
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #18 : Listopad 09, 2017, 15:04:05 »
Jeżeli będziesz formatować kartę uSD "spod windowsów" bez zaznaczenia "ptaszka" szybkiego formatowania, to 9 do 10 ją uceglisz.

Widać moje karty o tym nie wiedzą, bo zarówno wcześniej SD dla Nokii 500, jak i teraz dla NV Vivo karty formatuję przed instalacją, a przygodę z Automapą zacząłem od którejś wersji 4.xx i zawsze robię pełen format przenosząc wcześniej swoje dane na komputer. Mniej więcej od czasów Win. Vista...

« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2017, 17:25:33 wysłana przez emperator »

Offline derwer

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 89
  • Sprzęt: NavRoad Vivo ST, SD-HC 32GB, AM 3/4/5/6
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #19 : Listopad 11, 2017, 13:00:32 »
Jeżeli będziesz formatować kartę uSD "spod windowsów" bez zaznaczenia "ptaszka" szybkiego formatowania, to 9 do 10 ją uceglisz.

Widać moje karty o tym nie wiedzą, bo zarówno wcześniej SD dla Nokii 500, jak i teraz dla NV Vivo karty formatuję przed instalacją, a przygodę z Automapą zacząłem od którejś wersji 4.xx i zawsze robię pełen format przenosząc wcześniej swoje dane na komputer. Mniej więcej od czasów Win. Vista...


Ja AM użytkuję od jakischś starszych wersji 3.x

Nawet support AM zaleca formatowanie karty SD.
Wcześniejsze PDA miewały różne karty, wtedy jeszcze (?) nie było SD.

Natomiast karty SD (i mini- i mikro-SD) używam w różnych urządzeniach (aparaty foto, odtwarzacze, przelotki typu pendrive, komputery, Raspberry, ROUTERY, itd), często je formatuję (FAT16, FAT32, FAT32 4GB, NTFS, ExtX) i nie zaobserwowałem żadnych problemów. A miałem karty jeszcze o pojemności bodajże 32MB (nie GB!).

Poza tym nie wiem, o jakiej odmowie  marek_39.5 pisze. Polecenie format bez opcji /q działa prawidłowo już od wersji DOS-a 6. Poprzednie DOS-y nie miały opcji /q. Tyle, że w Win od 7 w górę może być potrzebne podniesienie uprawnień lub runas.


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9866
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.24, mapy 1710 do pobrania
« Odpowiedź #20 : Listopad 11, 2017, 18:19:26 »
Przede wszystkim Marek wrzucił do jednego wora formatowanie kart SD i pamięci wewnętrznej urządzeń, a to IMO 2 różne bajki.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free