Autor Wątek: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO  (Przeczytany 4199 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Radef

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 76
Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« : Kwiecień 03, 2010, 08:19:15 »
Witam,
AM 6.2 legal na HTC HD2 nie chce wyświetlać niektórych POI z MIPLO.  Np. mam subskrypcje na bankomaty eCard i Euronet. Obie kategorie na liście do wyświetlania zaznaczone są dokładnie tak samo a wyświetla tylko eCard.  Skala od której ma być wyświetlana też jest ustawiona poprawnie.

Jakieś pomysły? Brakuje mi tego wyświetlania - np. bardzo przyzwyczaiłem się do sygnalizacji świetlnej.


PDAclub.pl

Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« : Kwiecień 03, 2010, 08:19:15 »
R E K L A M A:


Offline akubit

  • Ekspert GPS
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
  • VIP Level: 4
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #1 : Kwiecień 03, 2010, 12:06:51 »
Spróbuj wyszukać na mapie (Prowadź do>POI) jakiś Euronet. Na pewno będzie widoczny.
Czy masz synchronizację przyrostową?


Offline Radef

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 76
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #2 : Kwiecień 03, 2010, 12:35:35 »
Mój problem nie dotyczy wyszukiwania POI tylko wyświetlania na mapie. Czyli jadąc widzę na mapie bankomaty eCardu a nie widzę Euronetu.


Offline akubit

  • Ekspert GPS
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
  • VIP Level: 4
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #3 : Kwiecień 03, 2010, 13:25:19 »
Wiem, dlatego pytam i oczekuję odpowiedzi. Jeżeli nie będzie wyszukiwał, to znaczy, że nie ma POI, a jeżeli znajdzie, to znaczy, że masz źle ustawione wyświetlanie. Tego właśnie chcę się od Ciebie dowiedzieć. Dlatego jeszcze raz:
a) znajduje POI i widać ikonkę na mapie?
b) masz synchronizację przyrostową? Albo inaczej - czy masz zaznaczone oba kwadraciki w opcjach wyświetlania POI Euronet?

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2010, 13:36:14 wysłana przez akubit »

Offline Radef

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 76
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #4 : Kwiecień 03, 2010, 14:35:02 »
Problem rozwiązany. Okazuje się że punkty pobrane z MIPLO traktowane są jako wbudowane (w życiu bym na to nie wpadł - przecież ja je pobieram z netu). Po zaznaczeniu wyświetlania punktów wbudowanych wszystko już jest ok.


Offline akubit

  • Ekspert GPS
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
  • VIP Level: 4
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #5 : Kwiecień 03, 2010, 15:19:03 »
Nie, to zupełnie nie tak. Dlatego się pytałem  :]
Punkty wbudowane, są, jak sama nazwa wskazuje - wbudowane w mapę.
Zapewne masz ustawioną synchronizację przyrostową. Dlatego punkty pobierane przez Ciebie z Miplo, to są tylko punkty, które przybyły od ostatniej edycji map oraz punkty, które zostały od tego czasu zmienione. Jeżeli nie zaznaczyłeś wyświetlania wbudowanych, to u Ciebie widoczne były tylko nowe i zmienione. Wszystkich dotychczasowych nie było. Ot i cała zagadka.


Offline Radef

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 76
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #6 : Kwiecień 03, 2010, 15:26:26 »
Muszę przyznać że to bardzo intuicyjne...


Offline MichAelis

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #7 : Kwiecień 05, 2010, 11:28:58 »
Czyli zeby bylo widac wszystkie punkty, a nie tylko te nowo pobrane musza byc zaznacozne oba kwadraciki?
Ale wtedy niektore poi sa zdublowane.


Offline akubit

  • Ekspert GPS
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
  • VIP Level: 4
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #8 : Kwiecień 05, 2010, 12:10:16 »
Tylko te, które zostały zmienione od ostatniej aktualizacji map. Oczywiście przy włączonej synchronizacji przyrostowej, bo inaczej to wszystkie są zdublowane (oprócz nowych).

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2010, 12:12:01 wysłana przez akubit »

Offline MichAelis

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #9 : Kwiecień 05, 2010, 12:21:04 »
Juz zglupialem :(
Łopatologicznie prosze mi wytlumaczyc :D
Dopiero teraz wykupilem nowa licencje AM i zainstalowalem Am6.2 (po jakis 8 miesiacach, braku aktualizacji miplo).
I tak chce miec wyswietlane powiedzmy wszystkie bankomaty i hotele, ale nie podwojnie co musze zaznaczyc? Jak mialem zaznaczone tylko uzytkownika to bylo widac po jednej sztuce, ale nie wszystko. Jak zaznaczylem oba kwadraciki to widac wszystko ale podwojnie.


Offline akubit

  • Ekspert GPS
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
  • VIP Level: 4
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #10 : Kwiecień 05, 2010, 12:35:17 »
Przede wszystkim musisz się zastanowić, czy chcesz korzystać głównie z POI wbudowanych (zalecane), czy z POI użytkownika (IMHO w większości przypadków bez sensu).
Jeżeli z wbudowanych, to trzeba uruchomić synchronizację przyrostową, czyli wyczyścić kwadracik "Synchronizuj pełną bazę POI" w parametrach synchronizacji na stronie Miplo. Wtedy uruchomić synchronizację i pobrane zostaną tylko punkty, które przybyły lub zostały zmienione od ostatniej aktualizacji map. Zaznaczyć pokazywanie zarówno wbudowanych, jak i użytkownika, po czym dubli nie powinno być.


Offline MichAelis

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #11 : Kwiecień 06, 2010, 14:56:45 »
Wszystko smiga. Dzieki. Szkoda, ze nie jest to bardziej intuicyjne dla uzytkownikow, ktorzy 'nie siedza w tym' :)


Offline akubit

  • Ekspert GPS
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
  • VIP Level: 4
Odp: Automapa 6.2 - problem z wyświtlaniem POI z MIPLO
« Odpowiedź #12 : Kwiecień 06, 2010, 17:07:38 »
Użytkownicy, którzy "nie siedzą w tym" używają POI wbudowanych i nie kombinują z synchronizacją. Tak powinno być, o to walczyłem od dawna i tak wreszcie jest  :proud: