Autor Wątek: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202  (Przeczytany 47859 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dolek

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2021
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #90 : Kwiecień 14, 2012, 13:58:41 »


Ale dwa dni temu zapłaciłem przedłużenie subskrypcji, może się coś zmieni  :ok:


PDAclub.pl

Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #90 : Kwiecień 14, 2012, 13:58:41 »
R E K L A M A:


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4766
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #91 : Kwiecień 14, 2012, 19:02:34 »
Zaczynam na prawdę myśleć że mnie AM nie lubi  :-|

Nie od dziś twierdzę, że w Lublinie LD więcej przeszkadza niż pomaga. ;)

A na marginesie. Jak masz skonfigurowane "Pomijaj drogi (i gorsze)"?

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline jerzu

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: Sony Xperia L C2105
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #92 : Kwiecień 14, 2012, 19:10:04 »
Cały czas narzekasz , marudzisz , krytykujesz i jeszcze się dziwisz że Cię nie lubi  :E :E :E



Ja może mniej narzekam, krytykuję, marudzę, ale... Włączone omijanie dróg poniżej gruntowych utwardzonych. Efekt?





Połączone: Kwiecień 14, 2012, 19:13:19
Nie od dziś twierdzę, że w Lublinie LD więcej przeszkadza niż pomaga. ;)



Może masz większe doświadczenie dotyczące Lublina, ale nigdy z Wojciechowskiej mnie AM nie próbowała wyprowadzić tak, jak zrobiła to Dolkowi (Dolekowi?)  :)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2012, 19:13:20 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - Sony Xperia L 4.2.2 JB
Tablet - Alcatel OneTouch Evo 7 4.0.4 ICS 3G
NaviExpert 9.1.24(m) PL

Offline Dolek

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2021
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #93 : Kwiecień 14, 2012, 19:13:38 »
Nie od dziś twierdzę, że w Lublinie LD więcej przeszkadza niż pomaga. ;)

A na marginesie. Jak masz skonfigurowane "Pomijaj drogi (i gorsze)"?




Nie używam LD.
Mam zaznaczone omijanie 'miejska lokalna' (ostatnia z listy) i gorsze.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2012, 19:17:07 wysłana przez Dolek »

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9910
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #94 : Kwiecień 14, 2012, 19:14:53 »
Jerzu, na błąd mapy nic nie pomoże, tylko zgłosić go można ...

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline Sygma

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 603
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #95 : Kwiecień 15, 2012, 11:26:55 »
Jerzu, na błąd mapy nic nie pomoże, tylko zgłosić go można ...

może warto by rozważyć wycofanie tych ostatnio dodanych dróg ?

choć kto wie.. czy AQ nie myśli w podobny sposób co koncerny samochodowe, które wiedząc o usterce zagrażającej życiu (akurat mapa nie zagraża) liczą co bardziej się opłaca: zrobić wezwanie do serwisu i naprawiać ... ponosząc określone i wymierne koszty, czy może jednak płacić ewentualne odszkodowania za utratę życia w razie wypadku

albo liczy się tylko marketing kosztem jakości....
by my mamy tyle dróg (ilość w kilometrach), bo my doprowadzamy do tylu miejscowości itp... a konkurencja do mniejszej ilości

- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9910
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #96 : Kwiecień 15, 2012, 15:46:51 »
Cytat: Sygma
Cytat: nocnyMarek
Jerzu, na błąd mapy nic nie pomoże, tylko zgłosić go można ...

może warto by rozważyć wycofanie tych ostatnio dodanych dróg ?

A z jakiego powodu? Może wskażesz jakiś, ale realny, a nie urojony.
Bo jak dotąd po raz kolejny insynuujesz to co sam sobie ubzdurałeś.
Łomżyńska jest na mapie asfaltowa conajmniej od AM 4.0, czyli od 2007r.
Tak samo było z wcześniej omawianym przypadkiem na który nadział się Dolek.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline Sygma

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 603
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #97 : Kwiecień 15, 2012, 16:04:16 »
najwidoczniej pora trochę zweryfikować mapy
a nie tylko bezmyślnie dodawać

jak widać w kilku przypadkach ilość nie poszła z jakością

Połączone: [time]Kwiecień 15, 2012, 16:17:43[/time]
z drugiej strony należy się cieszyć, że nie poprowadziła nocą przez ulicę Podbiałową..
która przebiega w poprzek przez jakaś piaskownię

Połączone: Kwiecień 15, 2012, 16:20:57
routing, jak widać prowadzi tą drogą

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2012, 16:20:58 wysłana przez Sygma »
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

Offline rgr

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1043
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #98 : Kwiecień 17, 2012, 12:29:23 »
Dlaczego mam wrażenie, że Twoje oba zrzuty nie pasują do siebie?

Połączone: Kwiecień 17, 2012, 12:55:13
najwidoczniej pora trochę zweryfikować mapy
a nie tylko bezmyślnie dodawać

To jest forum Automapy, nie dyskutujemy tutaj o TomTomie.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2012, 12:55:13 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9910
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #99 : Kwiecień 17, 2012, 15:13:54 »
Cytat: rgr
Dlaczego mam wrażenie, że Twoje oba zrzuty nie pasują do siebie?

Bo Sygma zrobił screeny 'na aby aby' i tylko częściowo się pokrywają.
Z tą drogą ma rację, że prowadzi przez wyrobisko, ale na tym jego racja się kończy.
Na mapie jest to droga gruntowa i normalnie ustawiona AM (wykluczone drogi gruntowe)
żadnej trasy tam nie poprowadzi. Jego stwierdzenie:
Cytuj
najwidoczniej pora trochę zweryfikować mapy a nie tylko bezmyślnie dodawać

ma się nijak do tego miejsca. Jest całkiem prawdopodobne, że wtedy gdy ta droga została
dodana do mapy, to tamtędy prowadziła. Od tego czasu wyrobisko zostało powiększone,
a ten teren nie został jeszcze z aktualizowany.Sygma oczywiście nie jest aż tak naiwny,
żeby sądzić, że wszystkie drogi gruntowe w kraju są corocznie aktualizowane.
Po prostu korzysta z okazji żeby się poczepiać. A że nie znalazł lepszych powodów,
to czepia sie jakiejś drogi gruntowej kompletnie bez znaczenia.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline Sygma

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 603
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #100 : Kwiecień 17, 2012, 16:14:15 »
nocnyMarku, jeżeli nie to co ja wstawiałem... to może to co @Dolek wstawił jest dla ciebie wystarczająco ważne (w co wątpię) ?

Cytuj
Na mapie jest to droga gruntowa i normalnie ustawiona AM (wykluczone drogi gruntowe)

Chodzi o ustawiania fabryczne ?
bo nie bardzo wiem co to znaczy "normalnie ustawiona"


... a że się czepiam ?
Skoro są piewcy doskonałości tego programu... to ja jestem nazwijmy to "opozycją".

- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

Offline ycbo

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 810
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #101 : Kwiecień 17, 2012, 17:33:37 »
@Sygma - Skoro są piewcy doskonałości tego programu... to ja jestem nazwijmy to "opozycją".
Całkowicie się z Tobą zgadzam, nie wszyscy musimy klaskać.

P.S. - Wykasuj ten tekst ze stopki bo to nie najlepiej świadczy o Michale i jego umiejętnościach.
Pozdrawiam.


Offline Sygma

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 603
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #102 : Kwiecień 17, 2012, 18:56:08 »
@ycbo, to nie o Michale ma źle świadczyć...
a o programistach piszących aplikację ;)

- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9910
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #103 : Kwiecień 17, 2012, 19:34:25 »
Cytat: Sygma
nocnyMarku, jeżeli nie to co ja wstawiałem... to może to co @Dolek wstawił jest dla ciebie wystarczająco ważne (w co wątpię) ?

Słusznie wątpisz, to zwyczajne, nudne błędy mapy na drogach lokalnych pośledniego znaczenia.
Takie błędy znajdziesz na każdej mapie każdego producenta.
Tu trzeba tylko zgłosić i poczekać aż poprawią, nie ma nad czym dywagować.
Ile dzienie samochodów z nawigacją przejeżdża te odcinki?
Są znacznie ciekawsze bugi, choćby taki jak na screenie poniżej:



AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline Sygma

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 603
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #104 : Kwiecień 17, 2012, 19:46:48 »
Jak dla mnie subiektywnie poważniejszym bug'iem jest prowadzenie po drodze która ma błędnie zawyżoną kategorię niż kręcenie się w kółko po równej drodze na jakimś skrzyżowaniu.
Może dlatego, że nawigacja (dowolna, choć teraz używam głównie fabrycznej VAG'a) jest dla mnie tylko wspomaganiem tego co widzę na drodze.

- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

Offline jachu77

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 95
  • Sprzęt: Asus A696
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #105 : Kwiecień 17, 2012, 23:23:52 »
Z Miplo zostały pobrane punkty do mapy 1204, może wkrótce nowa beta?


PapaD

  • Gość
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #106 : Kwiecień 18, 2012, 14:22:47 »
.

« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 18:50:09 wysłana przez PapaD »

Offline RUKAT

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2303
  • Sprzęt: Lenovo YT850L
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #107 : Kwiecień 18, 2012, 18:34:37 »
"obecna wersja będzie ostatnią na okienka" :-?     to żeś lekuchno przesadził     :ohreally:

Akuku napisało : "AutoMapa 6.10 jest ostatnią wersją programu, która będzie działać na urządzeniach pracujących pod kontrolą systemów PPC 2003 i WCE 4.2."  nic nie napisano o WM5/6 ani WCE5/6  B)
 

Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

Offline `mobik`

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #108 : Kwiecień 18, 2012, 19:27:57 »
Rukat, że też chce Ci się jeszcze komentować trolla :ohreally:


PapaD

  • Gość
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #109 : Kwiecień 18, 2012, 20:20:32 »
.

« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 18:50:31 wysłana przez PapaD »

Offline Dolek

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2021
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #110 : Kwiecień 20, 2012, 19:48:23 »
Witam Szanownych Forumowiczów,
kilka dni mnie nie było, pojeździłem to tu to tam  :mrgreen:

Kilka dni temu pojechałem sobie do Kleszczowa i Bełchatowa. Z Bełchatowa, dokładnie ze stacji BP już miałem wracać do Wawy, wiec wyznaczyłem trasę. Oczywiście domyślenie wyznaczyło mi przez Rawe i Mszczonów, ale że wystałem się w korku jadąc rano, więc dałem trasę alternatywną i jazda. Wyznaczona przez Łódź, czyli tak jak chciałem jechać. Oczywiście mam nadzieję że trasa alternatywna również korzysta z dróg najwyższych kategorii bo wybrałem przecież trasę BEZPIECZNĄ.

Startujemy




Chwilę jedziemy po wojewódzkiej, nie jest źle  :ok:
Ale oto AM stwierdza skręć w prawo








Offline Sygma

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 603
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #111 : Kwiecień 20, 2012, 21:47:00 »
eee....
tym razem nie ma tragedii  :mrgreen:

- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

Offline Dolek

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2021
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #112 : Kwiecień 20, 2012, 22:04:22 »
To podrzucę jeszcze dwie sytuacje z wczoraj, tym razem z innej bajki. Nie wiem dlaczego takie 'fikołki' mi kazało robić.
Wiele razy tam przejeżdżałem, ale tak wytyczone manewry miałem pierwszy raz w tych miejscach.


Zjazd z 'siódemki' na DK62 w kierunku Wyszogrodu i Płocka





Oraz inna propozycja w Płocku



Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9910
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #113 : Kwiecień 21, 2012, 00:28:43 »
Cytat: Dolek
Wiele razy tam przejeżdżałem, ale tak wytyczone manewry miałem pierwszy raz w tych miejscach.


Musiałeś się bawić ustawieniami trasy i przestawić unikanie zawracania na 0.
Jak nie ustawisz go na przynajmniej 1 km to jeszcze wiele takich miejsc znajdziesz.
W Płocku jest w tym miejscu zakaz w lewo stąd taki myk omijający ten zakaz.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Smerfik

  • Gość
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #114 : Kwiecień 21, 2012, 03:04:34 »
Pomijanie kategorii dróg, też warto ustawić na 4 km, czasami nawet na max = 5 km, jeżeli chcemy unikać wertepów. :proud:


Offline Dolek

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2021
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #115 : Kwiecień 21, 2012, 09:52:04 »
Musiałeś się bawić ustawieniami trasy i przestawić unikanie zawracania na 0.
Jak nie ustawisz go na przynajmniej 1 km to jeszcze wiele takich miejsc znajdziesz.
W Płocku jest w tym miejscu zakaz w lewo stąd taki myk omijający ten zakaz.



Zgadza się, przestawiłem zawracanie na 0km  :ok: - ale niestety przy większej wartości też często wychodzą kwiatki. Np. jak masz cel po lewej stronie przy dwupasmówce i jest możliwość zawrotki. W takim przypadku każe mi zwiedzać osiedla aby tylko nie było zawracania  :S

Ale tak czy inaczej przypadek w Zakroczymiu - wystarczy przejechać 50 metrów dalej i zgodnie ze sztuką wjechać na DK62. Tam gdzie każe zawracać nawet chyba nie można bo jest podwójna ciągła.

W Płocku jest zakaz - jadąc od 'dołu' (na moim zrzucie) skrętu w lewo w Strażacką - prawda  :ok:. Tylko dlaczego trasa preferująca trasy główne nie poprowadzi 200 metrów dalej drogą krajową DK62 do ronda, w lewo i dalej drogą krajową DK62 w kierunku Włocławka ??
Już pomijam że ulica Kolejowa jest za wąska aby wykonać na niej zawrotkę na raz.


Offline darekgra

  • Newbie
  • Wiadomości: 31
  • Sprzęt: SmartGPS 760 Vision
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #116 : Kwiecień 21, 2012, 10:53:24 »
nie bronę automapy ale czasami wydaje mi się że chcemy aby algorytm był mądrzejszy od nas samych. Wszędzie gdzie znamy miejscowe warunki drogowe można by było pojechać lepiej, ale gdybyś był z innego miasta - regionu polski to można by stwierdzić że poprowadziła ok. AM bazuje często na danych o kategoryzacji dróg od ich właścicieli (czyt. zarządy powiatowe gminne itp.) a wszyscy wiemy jak tam jest z jakością informacji często sami nie wiedzą jaki stan nawierzchni mają więc podają info z przed 10 15 lat, a my później mamy kwiatki.


Offline leuon

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 80
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #117 : Kwiecień 21, 2012, 18:31:16 »
...
Ale oto AM stwierdza skręć w prawo
...


Najwyraźniej AM zasugerowała się nazwą "Dworska". Gdyby to była "Polna", z pewnością by ją omijała.


Offline jerzu

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: Sony Xperia L C2105
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #118 : Kwiecień 23, 2012, 20:08:22 »
Ostatnio nęka mnie problem zwany "Wewnętrzna niezgodność danych". Najpierw myślałem że to wina mojego HTC, zrobiłem hard reset, dalej to samo. Pod lupę poszła karta pamięci, sformatowałem, nowa czysta instalka, to samo. Kupiłem nową kartę pamieci, nowa instalka, to samo. Nie mam już pomysłu. Po którejś próbie przeliczenia trasy mam komunikat "Wystąpiła wewnętrzna niezgodność danych" i zima. Ma ktoś jakąś koncepcję? Czy może faktycznie kończy się mój smartfon?

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - Sony Xperia L 4.2.2 JB
Tablet - Alcatel OneTouch Evo 7 4.0.4 ICS 3G
NaviExpert 9.1.24(m) PL

Offline izaw

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1160
Odp: AutoMapa 6.10.0 z mapą 1202
« Odpowiedź #119 : Kwiecień 23, 2012, 20:15:19 »
Raczej zaśmiecenie profilu.

Profil w AM strasznie się rozrasta. Niedługo będzie mógł konkurować z Wikipedią.

Jeżeli po formacie wgrałeś jakieś stare pliki to spróbuj bez nich. Ewentualnie tylko import ulubionych.

Podobnie problemem może być skórka. Jakieś odwołanie do nieustawionej lub złej wartości.